ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

18 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft.

 
 
Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, a profitat de fiecare dintre șansele profesionale care i s-au oferit pentru a se forma și pentru a ajunge la nivelul de astăzi.  Oamenii extraordinari pe care i-a întâlnit pe parcursul carierei sale au ajutat-o să învețe lecții importante și i-au oferit oportunitatea de a evolua constant. „Diversitatea culturilor cu care lucrez este de mare ajutor în a-mi lărgi perspectiva profesională și umană, și a putea să văd lucrurile din mai multe puncte de vedere. De la fiecare dintre cei cu care am lucrat în viața mea profesională am învățat deopotrivă cum să lucrez, cum să mă comport, cum să mă adaptez – dar și cum să nu fiu ca profesionist sau coleg, sau care sunt căile pe care să nu le aleg.  Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.


Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft.

* * * * * *




Parcursul său în domeniul juridic a început în cadrul companiei Coca-Cola. „Să lucrezi la începutul anilor ‘90 pentru o companie precum Coca-Cola a fost mai mult decât un vis transformat în realitate. Accesul la o lume corporate atât de sofisticată, în momentul în care îmi începeam cariera juridică – și într-un timp în care rolul de „jurist” în cadrul unei instituții avea încă o amprentă arhaică - ca tânăr absolvent al Facultății de Drept, a fost decisiv și definitoriu în cariera pe care am urmat-o și evoluția mea ca profesionist”, povestește Gabriela Popescu.

S-a mutat apoi la Colgate-Palmolive, acolo unde a petrecut cea mai mare perioadă a carierei sale, respectiv 17 ani. Spune despre această firmă că este una dintre companiile în care s-au format foarte mulți dintre profesioniștii și oamenii de afaceri din România, un loc în care aceștia au învățat cum să gândească și să lucreze într-un mod „corporate”, etic și cu integritate, cum să privească un business în mod „holistic”.

„Este compania în care am crescut, m-am format ca profesionist în domeniul juridic, în care am înțeles rolul avocatului intern într-o companie modernă ca partener de business. Experiențele profesionale cu care m-am confruntat și complexitatea mediului m-au convins de nevoia de a înțelege mai bine structurile și rolurile diferitelor departamente, conexiunea dintre ele, hotărând astfel să urmez cursurile unui program MBA pe parcursul carierei mele în Colgate-Palmolive. Mutarea în industria farmaceutică a fost un pas obligatoriu în dezvoltarea mea profesională – și unul aspirațional în momentul respectiv. Industria farmaceutică, fiind o industrie foarte reglementată, este foarte ofertantă pentru profesioniștii din domeniul juridic. Experiența profesională pe care am avut-o în această industrie, în cadrul companiei Novartis, a adăugat „straturi” noi de cunoaștere, arii profesionale cu care nu avusesem de-a face și expunerea la un mediu de lucru foarte diferit”, completează Gabriela Popescu.

Intrarea în echipa Microsoft, companie în care profesează în acest moment, având rolul de Corporate, External and Legal Affairs pentru Central Europe, a reprezentat „o întoarcere acasă”.

Avocatul precizează că industria IT este o industrie foarte dinamică, cu provocări profesionale diferite, în permanentă schimbare. „Este o industrie în care fiecare zi este un nou training profesional, în compania unora dintre cei mai sofisticați profesioniști”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Totodată, mărturisește că valorile companiei, stilul de lucru, dinamica, profesionalismul, atmosfera – dar mai ales oamenii, fac din experiența sa la Microsoft o bucurie, o călătorie profesională extraordinară, o sursă neașteptată de cunoaștere.

În plus, să lucreze într-un mediu în care simte că este apreciată nu doar ca profesionist, dar și ca om, într-un loc în care simte că celorlalți „le pasă” – generează atât un mediu ofertant, cât și unul potrivit de creștere și în care poate aduce cu adevărat valoare.

Parcursul său profesional a inclus multe proiecte importante, fiecare dintre mandatele pentru care lucrează având doza sa de necunoscut și spectacol. „Dar au fost într-adevăr unele speciale, care, prin complexitate, diversitatea cazuistică, potențialele urmări, au ieșit în evidență. Din motive de confidențialitate, nu pot da detalii specifice – am să spun că am petrecut o mare parte din cariera mea lucrând cu Dreptul concurenței, într-o speță care a ales să-și dezvolte o viață a sa – și care este în sine un manual de drept, că am adus în piața locală claritate juridică referitoare la anumite servicii de tehnologie, și am ajutat la crearea unui canal de distribuție nou, care să asigure medicamentele necesare pacienților din România. Fiecare dintre aceste proiecte, unele durând peste zece ani, au schimbat ceva în bine în industria în care am lucrat”, amintește Gabriela Popescu.

---------------------------------------------------------------

                                                         Citește și

→   Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 I Azi, de vorbă cu Rodica Manea, Partener CMS: Există o fereastră de oportunitate pentru corporaţii/investitori strategici mari, cu capacităţi financiare, sinergii şi capacităţi operaţionale puternice. Anticipez ca energia şi technologia vor continua să fie printre cele mai active sectoare. Va fi un an cu multe provocări, dar există semnale că activitatea tranzacțională va continua



---------------------------------------------------------------
 
Mereu se lasă ghidată de corectitudine

Atât în viața personală, cât și în cea profesională s-a lăsat mereu ghidată de corectitudine, acesta fiind principalul său gând din spatele acțiunilor întreprinse. Totul este legat de etica deciziilor și a acțiunilor sale, având mereu grijă de a nu compromite activitatea pe care o face, de a nu aduce expunere. „În engleză aș spune „put trust first” – pentru că nu există niciun motiv pentru care să accept un compromis profesional”, punctează Gabriela Popescu.

De altfel, dorința de dreptate și un spirit civic extrem de dezvoltat au fost cele care au determinat-o să se îndrepte către Facultatea de Drept. „Am fost întotdeauna sensibilă la nedreptate – față de mine sau de cei din jur, iar acest lucru a contat foarte mult în alegerea facultății. Și, ca să ne și amuzăm, citând unul dintre marii avocați din România din acest moment, un element important în alegerea facultății a fost și „unde nu se dă mate” ”, spune avocatul.

Gabriela Popescu crede foarte mult în conceptul de a-și desfășura activitatea cu empatie și respect față de colegii săi. Mărturisește că nu îi este frică să fie vulnerabilă, considerând că a-ți arăta vulnerabilitatea nu este o slăbiciune – este uman, este o formă de respect față de sine și față de cei din jur, pe care a ales-o ca prioritate în interacțiunile sale. De asemenea, nu îi este frică să spună „nu știu” și să ceară ajutor, fiind de părere că lucrul acesta este un semn de maturitate profesională.

„Cred în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru și am convingerea că oamenii sunt cu adevărat creativi și adaugă valoare doar într-un asemenea loc. Să vrei să înveți ceva nou în fiecare zi, să evoluezi, să fii deschis la schimbare, să accepți diferențele de stil de lucru și de personalitate și să te adaptezi la ele, ba chiar să le consideri un plus în echipa ta, sunt câteva dintre principiile mele de lucru”, susține interlocutoarea BizLawyer.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Este deschisă să învețe lucruri noi

În cei aproape 30 de ani de carieră, Gabriela Popescu a avut ocazia să cunoască și să lucreze cu oameni extraordinari. Atât la diferitele locuri de muncă, cât și la școlile sau cursurile pe care le-a urmat a avut privilegiul să întâlnească persoane care să o inspire. „Unii dintre ei mi-au devenit familie sau prieteni pentru totdeauna, sunt oameni la care merg oricând pentru un sfat profesional sau personal. Sunt oamenii cu care am crescut și evoluat și care au un loc special în viața mea. Mi-ar fi ușor să numesc câteva persoane care au avut o influență specială în viața mea profesională, dar nu aș vrea să uit și să nedreptățesc pe cineva. Am să spun că am avut șansa să am manageri extraordinari și, că și azi, după ani în care nu ne-am mai întâlnit fizic, ne scriem și avem, spiritual, din diferite colțuri ale lumii, grijă unii de alții. Am învățat de la colegii cu care am avut șansa să lucrez să-mi pese; de calitatea muncii mele și de oamenii cu care lucrez. Am învățat să învăț. Să ascult. Să nu fac compromisuri. Învăț în fiecare zi să mă adaptez – lucrez într-o industrie unde lucrurile se schimbă cu o viteză incredibilă și, dacă nu ai flexibilitate, dacă nu ai deschidere, te vei simți foarte repede copleșit. Am învățat că nimeni nu e perfect și ca este excelent să fii așa. Că imperfecțiunile dintr-o echipă o fac specială și unică. Am avut, de asemenea, posibilitatea să lucrez cu colegi avocați din România, profesioniști desăvârșiți, care m-au ajutat să-mi formez gândirea critică juridică, cu care am făcut proiecte cu substanță juridică extraordinară, cu care am deschis câteva noi drumuri în gândirea juridică din România, am schimbat paradigme, am câștigat – uneori pentru prima dată în jurisprudența din România – cazuri extrem de complexe și cu impact, ulterior, în profesiunea noastră. Și am învățat, înainte de toate și cel mai important, că familia, cea pe care ai primit-o și cea pe care ți-ai ales-o, este fundația a tot ce ești”, evidențiază avocatul.

Includerea sa, în urmă cu mai mulți ani, în lista Legal 500 a reprezentat o nouă confirmare că principiile după care se ghidează sunt cele corecte. Își amintește cu exactitate de momentul în care a  auzit prima data despre Legal 500 și de admirația cu care a citit, la vremea aceea, despre avocații incluși în evaluările lor.

„Se întâmpla cu mulți ani înainte de a se publica prima evaluare care a inclus și România și nici nu mă gândeam la vremea aceea că voi fi vreodată parte din această listă. Atunci când am fost inclusă în lista Legal 500 prima dată, în anul 2017, nu știam că se va publica o asemenea listă; și nici că am fost propusă. În ziua publicării, la intrarea într-o întâlnire, colega Ana-Maria Baciu mi-a trimis un mesaj de felicitare – și nu am știut pentru ce. De la ea am aflat despre includerea mea în grup și pentru câteva zile, pe măsură ce am digerat informația, mi s-a părut de neimaginat. Această apreciere, în 2017, a venit după o perioadă profesională grea, care îmi zdruncinase foarte multe dintre principiile și valorile mele umane și profesionale – și a fost o confirmare pentru mine că, indiferent cât este de greu, trebuie să rămân fidelă principiilor mele și că rezultatul va apărea. „Motto-ul” meu preferat este „Do Good. And Good will come to you” – și este ceea ce încerc să fac în fiecare zi, pe toate planurile. Cred că reziliența mea profesională, deschiderea să învăț domenii noi, șansa de a fi lucrat în companii extraordinare care mi-au dat o cazuistică diversă și care m-au ajutat să mă dezvolt, să lucrez cu avocați extraordinari – sunt printre motivele care m-au ajutat să fac parte din acest grup. Așa cum spuneți, un grup select – și este pentru mine o onoare și o mândrie să fac parte din el, alături de colegi pe care îi admir și de la care am de învățat în fiecare zi. Și așa cum am spus la festivitatea Legal 500 din 2023, ceea ce această instituție a reușit este extraordinar – a adus împreună o comunitate în care am devenit prieteni”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



Juristul are un rol major în societatea de astăzi


Este de părere că rolul juristului în cadrul companiilor s-a schimbat extrem de mult în ultima perioada, acești profesioniști fiind, marea lor majoritate, „sfetnicii” și sfătuitorii președinților din companiile în care activează.

În același timp, experiența pe care au acumulat-o în cadrul companiilor în care lucrează îi ajută, și într-o mare măsură îi și obligă, să dea mai departe în societate aceste informații. „Mulți dintre colegii din grupul Legal 500 desfășoară activități în care predau în cadrul unor Universități, susțin sau participă la seminarii unde ajută diferite terțe părți să învețe despre principii juridice, despre regulile de etică și complianță, despre elemente de bază ale dreptului, care ne sunt esențiale pentru a fi buni cetățeni și pentru a croi o societate democratică. Fie că vorbim despre explicarea Constituției pe înțelesul copiilor, despre cursuri de drept predate, despre activități desfășurate în cadrul diverselor comitete din asociații de renume din România – sunt câteva dintre activitățile pe care colegii din grupul Legal 500 le fac și care, pas cu pas, aduc schimbarea. Este încă foarte mult loc să ne dezvoltăm și să transmitem mai departe din experiența noastră – iar eu visez la ziua în care vom putea vorbi, într-un cadru organizat, cu tinerii colegi din cadrul facultăților de drept, viitorii profesioniști, despre aceste subiecte”, comentează Gabriela Popescu.

De altfel, crede că profesioniștii din domeniul juridic sunt, în România, într-un moment bun, în care rolul lor a fost înțeles mai bine și apreciat la justa valoare. „Este în mare măsură realizarea colegilor din acest grup – care, în plus față de responsabilitățile zilnice în cadrul companiilor în care lucrăm, participăm la evenimente și activități unde putem prezenta activitatea noastră și împărtăși din experiența noastră. Există deja multe lucruri care se întâmplă – dar mai ales planuri extraordinare pentru viitor, pentru că suntem o comunitate care putem să aducem schimbare în societatea românească. Ne-ar trebui, ca tuturor, ceva mai mult timp liber să le organizăm mai repede”, apreciază avocatul.

Profesia pe care o practică nu este una lipsită de provocări. Dimpotrivă. Iar una dintre cele mai dezbătute în acest moment este cea dată de Inteligența Artificială. „Doar că eu o văd în mod diferit, ca o provocare pozitivă, un îndemn să învățam lucuri noi, să învățăm să folosim tehnologia pentru acele activități care nu aduc valoare, dar consumă timp, și să ne dedicăm timpul acolo unde putem adăuga valoare. Provocarea dată de Inteligența Artificială nu vine din pura ei disponibilitate, ci din nevoia înțelegerii că utilizarea ei trebuie făcută curat, cu respectarea unor principii clare de etică și cu responsabilitate”, explică juristul.

O altă provocare pe care Gabriela Popescu o vede acoperind profesional peste 20 de țări, vine din rapiditatea cu care apar noi reglementări și nevoia profesională de a fi la curent cu tot ce se întâmplă.  O numește „provocarea timpului”.

De asemenea, formarea de noi profesioniști, care să susțină ceea ce s-a făcut deja, dar care să și dezvolte, cu energie și idei noi, cu o etică corectă a muncii – este o provocare.

Analizându-și parcursul de până acum, Gabriela Popescu afirmă cu tărie că nu ar schimba nicio perioadă din cariera sa; fiecare dintre ele au fost frumoase și importante așa cum au fost și au ajutat-o să fie cine este astăzi. Din fiecare etapă a învățat enorm, profesional și personal, și a evoluat. „Ceea ce aș schimba, dacă aș putea, ar fi reacția mea la anumite situații din perioadele respective – dar spun acest lucru acum, cu maturitatea sau înțelepciunea la care am ajuns azi, când, uitându-mă înapoi, îmi dau seama că m-am consumat prea mult sau că am acordat prea multe șanse unor situații sau persoane. Dar nu aș fi fost azi aici, răspunzând întrebărilor dumneavoastră, fără fiecare dintre aceste etape. Cred că ni se întâmplă multora dintre noi să retrăim și regăndim o anumită situație și să ne gândim că am fi putut răspunde mai bine, mai articulat, mai inteligent, că am fi putut face un pas mai la stânga și rezultatul – sau părerea noastră despre noi – ar fi fost altul; mai bun sau mai spectaculos. Dar – „trust the timing of your life” – versiunea noastră din acel moment, cea mai bună, ne-a adus unde suntem acum. Referitor la planurile de viitor – personal o consider o întrebare mult mai grea decât pare. Este „la modă” acum să avem un „vision board”, să ne gândim la ce ne dorim și să formalizăm aceste dorinte într-un format palpabil și vizibil. Eu cred că nu este atât de ușor precum pare – dar am să vă spun că îmi doresc să-mi organizez timpul mai bine, să învăț lucruri noi, să citesc mai mult, din diferite domenii, să particip alături de colegii din grupul Legal 500 la proiecte extraordinare, să fiu un manager mai bun, cu inițiative grozave, să-mi fac treaba cu bucurie și entuziasm. Toate acestea, în timp ce voi fi călătorit în excursii nemaivăzute cu familia mea extinsă, voi fi gătit mese savuroase pentru ei, vom fi avut împreună aventuri de care să ne aducem întotdeauna aminte, voi fi făcut mai mult sport, voi fi întâlnit noi oameni extraordinari. Și, cine știe, poate și în timp ce voi fi reînceput să scriu povești, așa cum făceam cândva”, transmite Gabriela Popescu.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 56 / 1707
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...