ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”

18 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi va prezenta în următoarele săptămâni pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local.

 
 

Pentru Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, avocatura nu este un job, ci o pasiune pe care o dezvoltă cu fiecare etapă profesională pe care o trece.Când povestește despre momentul care a determinat-o să se îndrepte către această carieră, o face glumind, amintind de o întâmplare din copilărie, atunci când alături de tatăl său a vizionat filmul „The Godfather”. „L-am întrebat cum pot deveni un „Naș”.  A râs și mi-a spus că nu pot să devin un „Naș”, dar aș putea să devin un ”Consigliere”, adică un avocat. Cine ar fi crezut că Francis Coppola ar putea să planteze semințele unei pasiuni într-un moment aparent nevinovat?!”, mărturisește amuzată Raluca.Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi va prezenta în următoarele săptămâni pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Deschidem seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath.


* * * * * *

Parcursul profesional al Ralucăi Gheorghiu a debutat odată cu finalizarea studiilor de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Ulterior, a urmat un program de Masterat în Drept Privat și Arbitraj Internațional. „Interesul meu constant pentru dreptul noilor tehnologii și proprietate intelectuală m-a determinat să urmez cursurile „Introduction to Artificial Intelligence”, organizate de Stanford University School of Engineering, recomandate de către profesorul meu de matematică”, spune interlocutoarea BizLawyer.

Raluca Gheorghiu a intrat în lumea juridică din postura de avocat litigant la firma Răzvan Dincă și Asociații. „Îi sunt recunoscătoare domnului Dincă pentru îndrumarea în avocatura de litigii și susținerea pasiunii mele pentru dreptul proprietății intelectuale. În această etapă a carierei mele mi-am dat seama că am făcut alegerea corectă, pentru că nu aveam un job, ci o pasiune pe care o puteam exersa”, punctează avocatul.

Descoperind că avocatura de consultanță în domeniul proprietății intelectuale i-ar oferi o expunere mai amplă și mai multe oportunități de a fi creativă, a ales să se alăture mai apoi echipei de Proprietate Intelectuală din cadrul NNDKP. Experiența în această echipă i-a oferit posibilitatea de a lucra cu clienți din diverse domenii și i-a consolidat abordarea pragmatică și orientată spre business.

Schimbare de azimut și o condiție: job fără activități plictisitoare

„Cu toate acestea, simțeam că lipsește ceva – nu puteam vedea efectele directe ale opiniilor mele juridice. Astfel, în 2017, am decis să obțin o perspectivă holistică asupra problemelor juridice și am devenit coordonatorul echipei de EMEA Go To Market din cadrul UiPath, atunci un startup cu aproximativ 300 de angajați. În ciuda îndoielilor colegilor care mă atenționau că avocatura de in-house este mult mai puțin provocatoare și că îmi voi dori să mă întorc la avocatura de consultanță în câteva luni, am decis să îmbrățișez această provocare. Recunosc că mi-a fost teama,... așa că una dintre condițiile pe care le-am pus fostului GC, Vasile Tiple, a fost să îmi promită că nu mă voi plictisi - încă glumim pe tema asta. După aproape șapte ani, pot confirma că avocatura în cadrul unei companii în plină expansiune, precum UiPath, oferă constant oportunități de dezvoltare profesională pe multiple planuri. În ultimul an, am explorat o altă dimensiune a dreptului – digitalizarea departamentului juridic. Această provocare a devenit chiar mai interesantă pentru mine, deoarece am primit libertatea de a construi echipa și de a orienta direcția acesteia, conform viziunii mele, având sprijinul managerului meu care mi-a spus: ‘Raluca, nu avem nimic, deci ai libertatea de a construi echipa și direcția echipei cum consideri potrivit’ ”, povestește Raluca Gheorghiu.

Raluca se prezintă ca fiind o persoană extrem de ambițioasă și mereu în căutarea provocărilor profesionale, iar aceste caracteristici ale sale constituie principalele pârghii care i-au motivat alegerile în carieră. „Am privit fiecare proiect ca pe o competiție cu mine însămi, o competiție pe care trebuia să o finalizez mereu mai bine decât pe cea precendentă, și mai bine decât am început. Nu am tolerat niciodată superficialitatea și am considerat întotdeauna că rezultatul muncii mele este o oglindă a propriei mele dedicări. Principiile care mă ghidează în viața de zi cu zi includ profunzimea în abordare, angajamentul față de excelență și integritate. În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale. Am fost mereu conștientă că fiecare acțiune se reflectă nu doar asupra mea, ci și asupra echipei mele și asupra profesiei de avocat”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Lecții valoroase pe care și le-a însușit

Pe parcursul traseului său profesional a întâlnit oameni care au ajutat-o să învețe, să se descopere și să descopere ceea ce îi stârnește interesul. A primit lecții valoroase pe care și le-a însușit și care au contribuit la formarea sa ca om și ca profesionist.

„Îmi amintesc și acum prima mea cerere de chemare în judecată, un amalgam de idei bune, dar într-o ordine dificil de urmărit. Domnul Răzvan Dincă s-a străduit să aducă claritate, adăugând săgeți și scheme pentru a face documentul inteligibil. Până în ziua de azi, folosesc structura pe care am învățat-o de la el în acea zi în redactarea tuturor opiniilor și documentelor mele. O altă lecție valoroasă mi-a fost oferită de către doamna Ana Baciu, managerul meu din cadrul NNDKP. Ea m-a îndrumat să formulez concluzii practice, adaptate pentru oamenii de afaceri neinițiați în domeniul juridic. Am înțeles că aceștia nu sunt interesați de detalii juridice complexe și texte de lege, ci mai degrabă de soluții concrete pentru a evita încălcarea legilor. Nu în ultimul rând, cred că părinții mei au avut cea mai profundă influență. M-au învățat să nu renunț niciodată și că fiecare greșeală este o lecție, nu un pas înapoi. Aceste învățăminte fundamentale au modelat atât evoluția mea profesională, cât și abordarea mea în carieră”, subliniază Raluca Gheorghiu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O profesie care se confruntă mereu cu provocări

Avocatul consideră că profesioniștii dreptului din departamentele juridice ar trebui să-și amplifice vocea în societate. „Educația juridică actuală pare a fi prea orientată către teorie, iar eu cred că o abordare mai pragmatică în cadrul cursurilor de drept ar fi benefică pentru formarea viitorilor profesioniști din domeniu. Este esențial ca acești profesioniști să devină mai activi în discuțiile publice și să-și asume un rol proactiv în modelarea și îmbunătățirea sistemului juridic, contribuind astfel la evoluția și adaptarea acestuia la nevoile societății contemporane”, își argumentează punctul de vedere.

În plus, este de părere că profesiile juridice ar trebui să adopte mai deschis digitalizarea și să exploreze utilizarea software-urilor disponibile. „Există o preconcepție eronată că aceste programe dedicate ar putea înlocui profesiile juridice, însă, în realitate, tehnologia are doar  potențialul de a simplifica munca juriștilor și de a îmbunătăți productivitatea celor aflați la început de cariera. Imaginați-vă cât timp am putea economisi dacă un software ar efectua căutările preliminare în jurisprudență sau dacă am utiliza un agregator de clauze contractuale pentru generarea contractelor, bazat pe clauzele pe care le-am încărcat într-o bază de date privată. Aceste instrumente ar putea salva până la 90% din timpul dedicat activităților repetitive. Astfel, consider că viitorul avocaturii ar trebui să implice integrarea instrumentelor disponibile pentru sarcinile de rutină, permițând juriștilor să se concentreze asupra activităților cu adevărat provocatoare din punct de vedere intelectual sau asupra dezvoltării lor profesionale individuale. Este esențial ca profesioniștii în drept să fie deschiși la adoptarea tehnologiei pentru a îmbunătăți eficiența și calitatea serviciilor juridice”, explică avocatul.

În opinia sa, cea mai mare provocare a profesiei, în prezent, este adoptarea extinsă a inteligenței artificiale generative și implicațiile juridice asociate, cum ar fi securitatea cibernetică, protecția datelor, confidențialitatea, precum și aspectele legate de dreptul de proprietate intelectuală asupra materialelor generate de tehnologiile AI sau machine learning.

Pentru a gestiona aceste provocări, Raluca Gheorghiu se pregătește continuu prin informarea asupra noilor tendințe și inițiative legislative la nivel internațional, dar și prin participarea la cursuri. „Chiar dacă nu poți fi niciodată pregătit în totalitate, este crucial să anticipezi problemele ce pot apărea, sau să ai numărul de telefon al celui care le poate rezolva”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

O altă provocare majoră este integrarea software-urilor juridice disponibile.  Avocatul arată că procesul acesta începe cu alegerea celei mai potrivite soluții, continuă cu adaptarea procesului care urmează să fie înlocuit în întregime sau parțial, cu integrarea software-ului și se încheie cu partea cea mai complicată din punct de vedere uman – gestionarea schimbării. „Pentru a gestiona eficient această provocare, este esențial să fiu bine informată în privința noilor tehnologii disponibile și să cunosc în detaliu procesele interne pentru a le uniformizez și adapta pentru a facilita tranziția către utilizarea acestor instrumente”, susține Raluca Gheorghiu.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Eforturile echipei juridice au fost esențiale pentru evoluția UiPath


Atunci când vorbește despre actuala etapă din cariera sa, subliniază faptul că îi place să creadă că întreaga sa activitate în cadrul UiPath poate fi percepută ca un proiect în sine. Din punctul său de vedere, proiectul acesta a  implicat abordarea unor provocări extrem de diverse și complexe, care le-au solicitat tuturor celor din echipa juridică să gândească în afara tiparelor și să se adapteze rapid la o companie cu o creștere exponențială. De altfel, eforturile colective ale întregii echipe juridice au fost esențiale pentru evoluția companiei și diversificarea direcțiilor de afaceri.

„ În calitate de coordonator al echipei de EMEA Go To Market, am avut o contribuție semnificativă la gestionarea și rezolvarea aspectelor juridice legate de expansiunea rapidă a UiPath în regiune. Am fost implicată în structurarea și negocierea unor contracte complexe, în gestionarea relațiilor cu clienții și partenerii, precum și în asigurarea conformității cu reglementările în continuă schimbare. Ulterior, in cadrul poziției de Head of Legal Strategy and Acceleration am inițiat digitalizarea departamentului juridic, contribuind la implementarea unor soluții tehnologice eficiente pentru optimizarea proceselor legale repetitive, inclusiv prin utilizarea propriilor tehnologii. În ansamblu, consider că proiectul UiPath reprezintă nu doar o provocare profesională, ci și o oportunitate continuă de dezvoltare și inovație în domeniul juridic”, detaliază avocatul.

Recunoașterea în lista Legal500/GC Powerlist - 2023 a fost o surpriză plăcută pentru Raluca Gheorghiu, mai ales că a intervenit într-un an marcat de schimbări semnificative la nivel profesional. „Sunt înclinată să cred că proiectele care au captat atenția echipei de analiști au fost cele legate de digitalizarea domeniului juridic. Pentru mine, această includere într-un grup atât de select reprezintă o validare a eforturilor depuse și o confirmare că direcția mea în digitalizarea departamentului juridic a avut un impact în domeniul avocaturii de business. Este o onoare să fiu recunoscută alături de profesioniști de calibru și să fac parte dintr-un astfel de grup distins”, transmite interlocutoarea BizLawyer.

Analizându-și parcursul de până acum, a constatat că toate etapele profesionale pe care le-a traversat au fost esențiale pentru dezvoltarea sa profesională, iar dacă ar fi să schimbe ceva, ar rata oportunități de învățare și de creștere. „Fiecare experiență a contribuit la evoluția mea și la acumularea de cunoștințe și abilități necesare în carieră. În viitorul apropiat, intenționez să exploatez oportunitățile de învățare oferite de poziția mea actuală în cadrul departamentului de Legal Strategy and Acceleration. Cu privire la viitorul îndepărtat, deși nu am un plan bine definit, sunt sigură că se va ivi o oportunitate pe care nu o voi putea refuza”, încheie Raluca Gheorghiu.

 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 55 / 1692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners Fond II cu privire la investitia in start-up-ul romanesc de tehnologie - Genezio
GNP Guia Naghi and Partners is looking for a talented lawyer | Corporate
Kinstellar preia operațiunile Noerr din Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia
Promovări în echipa Filip & Company: Rebecca Marina devine counsel, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Cristina Filip, managing partner: Aceste promovări reflectă planurile noastre de creștere și respectă interesele pe termen lung ale firmei noastre ca întreg
LMG Life Sciences Awards EMEA 2024: Cinci avocați români de la Mușat & Asociații, Popescu & Asociații și Wolf Theiss, nominalizați la titlul de ”Avocatul anului” la nivel european. Un Legal Manager din București este pe lista scurtă la categoria ”General Counsel of the Year”, iar cinci case de avocați se luptă pentru titlul de ”Cea mai bună firmă a anului” din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...