ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd anul 2024 avocații considerați Leading Lawyers în fuziuni și achiziții | Azi, de vorbă cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate ̸ M&A de la D&B David şi Baias: Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024. Durata medie a unui proces de tranzacție a crescut

04 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500.

 
 
Cu tot mai multe tranzacții de valori mari, în ultimii doi ani, piața locală de fuziuni și achiziții a marcat o evoluție vizibilă. Preluarea rețelei de magazine Profi în România pentru 1,3 miliarde de euro ne îmbunătățește probabil poziția în topul tranzacțiilor de M&A din regiune, dar întrebarea care se pune este dacă piața mai poate genera tranzacții de peste un miliard de euro și în 2024... Publicația noastră a adesat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2023 și proiecțiile acestora pentru anul viitor.BizLawyer a încercat să afle cum se mai poziționează România în tabloul regional al fuziunilor și achizițiilor, dacă au întâlnit/există și alte business-uri la vânzare sau tranzacții de alt tip care să egaleze sau chiar să depășească plafonul de 1 mld. E și ce investitori sunt acum interesați de proiecte în Romania.


De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori anul viitor, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2024. Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale acestei perioade în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.

Continuăm această serie cu Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias, avocat evidențiat de ghidurile juridice internaționale precum Chambers and Partners, IFLR 1000, Best Lawyers sau Legal 500. Clienții intervievați în ultima ediția Legal 500 au spus că 'Anda Rojanschi, în calitate de avocat coordonator, este un profesionist cu un nivel ridicat de înțelegere a preocupărilor clientului și are o abordare orientată spre soluții în orice context.'.

*********
Piața de M&A din România, contra curentului

Piața de M&A din România a performat foarte bine în anii de după pandemie, în 2023 mergând chiar contra curentului global actual și al celui din regiune, spune Anda Rojanschi.

”În România, valoarea totală a pieței de M&A s-a menținut constantă în 2023, chiar dacă numărul tranzacțiilor a înregistrat probabil o scădere. Într-adevăr, tranzacțiile mari sunt un vector important pentru această dinamică. Ultimii doi ani au adus câteva tranzacții de peste un miliard euro, în special în domeniul energiei, cum a fost achiziția de către PPC a fostelor entități din grupul Enel”, a explicat avocatul.

”La nivel regional, piața românească de tranzacții a crescut ca importanță, fiind la concurență cu cea din Cehia pentru locurile 2-3 din perspectiva valorică (cu Polonia pe primul loc)”, a adaugat coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

Dar mai poate genera piața tranzacții de peste un miliard de euro, în 2024? Avocatul intervievat de BizLawyer spune că astfel de tranzacții pot avea loc, evident într-un număr limitat având în vedere istoricul pieței românești de tranzacții. ”Există deja în România actori economici de valoare considerabilă, în sectoare precum energie, retail, unde au fost deja înregistrate tranzacții de valori mari. Alte sectoare de interes la nivel global sunt cel al tehnologiei, precum și farma și servicii medicale, iar acest interes ar putea influența și valoarea tranzacțiilor din România în aceste domenii. Contextul de piață pare a fi favorabil în 2024, în condițiile în care majoritatea previziunilor anticipează o creștere a activității tranzacționale la nivel global”, arată Anda Rojanschi.

Ea spune că tranzacțiile cu valori mari influențează semnificativ nivelul total al pieței de M&A din România, unde valoarea medie a unei tranzacții are un nivel relativ scăzut, de aproximativ 20 milioane euro.

Pe de altă parte, explică avocatul, piața românească a fost în general dominată de investitori strategici. ”În același timp, remarcăm ascensiunea în ultimii ani a unor fonduri de investiții de dimensiuni mici și medii, cu echipe de management experimentate, foarte activi pe piața de M&A din România și din Europa Centrală și de Est”, mai spune Partenerul D&B David și Baias. ”Vom vedea în continuare tranzacții realizate în principal de investitori strategici, dar și din partea fondurilor de investiții”, este de părere Anda Rojanschi.

Coordonatoarea practicii de Corporate/M&A de la D&B David și Baias spune că a evoluat cultura antreprenorială în România, iar antreprenorii care au reușit să dezvolte afaceri de valori semnificative înțeleg în mare măsură atât importanța pregătirii unui exit, cât și valoarea unui parteneriat cu un fond de investiții.

 
Durata unei tranzacții a crescut la 9-12 luni

Pe de altă parte, durata medie a unui proces de tranzacție a crescut, fiind acum de aproximativ 9-12 luni. ”Tranzacțiile pot eșua de pildă din cauza unei percepții diferite asupra riscului său din cauza schimbării unor condiții de piață”, a explicat avocatul.

În opinia sa, energia, sectorul bancar, retailul și serviciile de sănătate au generat cele mai multe tranzacții în 2023 la nivelul pieței din România. ”Aș spune că sectoarele de tehnologie și imobiliar au încetinit”, explică avocatul. Însă, în continuare, digitalizarea, deglobalizarea și decarbonizarea vor continua să creeze oportunități de tranzacții și în anii următori, adaugă interlocutoarea BizLawyer.

Printre principalele provocări cu care se va confrunta economia în general și implicit și piața de M&A anul acesta Anda Rojanschi amintește ratele ridicate ale dobânzilor, inflația încă la un nivel înalt (dar cu semne de încetinire), instabilitatea geopolitică și încetinirea creșterii  economice.

”Aș nota însă că, potrivit unui studiu PwC, multiplii de evaluare ai companiilor sunt în continuare mai mari în tranzacțiile de tip M&A prin comparație cu modul în care sunt evaluate societățile listate la BVB, ceea ce favorizează tranzacțiile private”.

În opinia sa, fuziunile și achizițiile rămân un motor de creștere important și un instrument cheie pentru a repoziționa și eficientiza afacerile în vederea obținerii unor rezultate durabile pe termen lung.

”Achizițiile strategice și optimizarea portofoliului de investiții au caracterizat piața de M&A în 2023 și credem că această tendință va rămâne și în 2024”, a conchis Anda Rojanschi, coordonatoarea practicii de Corporate M&A a firmei D&B David şi Baias.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 69 / 1692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners Fond II cu privire la investitia in start-up-ul romanesc de tehnologie - Genezio
GNP Guia Naghi and Partners is looking for a talented lawyer | Corporate
Kinstellar preia operațiunile Noerr din Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia
Promovări în echipa Filip & Company: Rebecca Marina devine counsel, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Cristina Filip, managing partner: Aceste promovări reflectă planurile noastre de creștere și respectă interesele pe termen lung ale firmei noastre ca întreg
LMG Life Sciences Awards EMEA 2024: Cinci avocați români de la Mușat & Asociații, Popescu & Asociații și Wolf Theiss, nominalizați la titlul de ”Avocatul anului” la nivel european. Un Legal Manager din București este pe lista scurtă la categoria ”General Counsel of the Year”, iar cinci case de avocați se luptă pentru titlul de ”Cea mai bună firmă a anului” din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...