ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dispute Resolution | Echipa NNDKP asistă clienții în peste 3.700 de litigii active, în diferite stadii de soluționare, cu pretenții de peste 1,5 mld. RON și în peste 30 de arbitraje cu valori disputate ce depășesc 200 mil. €. Cum lucrează și care sunt proiectele avocaților despre care directoarele internaționale spun că sunt ”experți, lideri în piață în domeniul soluționării disputelor”, fiind recomandați pentru ”litigiile complexe, cu miză importantă”, într-o discuție cu partenerii Emil Bivolaru și Sorina Olaru

11 Iunie 2024   |   Ștefania Enache

Echipa de litigii a NNDKP este recunoscută ca fiind una dintre cele mai versatile, bine pregătite și dedicate echipe de avocați care activează în domeniul soluționării disputelor în România. Nume „cu greutate” din această profesie fac parte din această structură complexă.

Emil Bivolaru si Sorina Olaru, Parteneri NNDKP

 
 
NNDKP, prin practica sa de Litigii, gestionează un număr important de dosare, multe dintre acestea, peste 20%, fiind litigii de complexitate deosebită, care implică valori mari în dispută precum și analizarea spețelor în echipe multidisciplinare (mediu, energie și resurse naturale, taxe, protecția datelor, dreptul muncii, proprietate intelectuală etc).  La nivelul firmei de avocatură, Departamentul de Litigii este format din 40 de experți, dedicați soluționării disputelor atât în București, cât și în cele două birouri locale din Cluj-Napoca și Timișoara. Echipa NNDKP se implică în litigii civile, comerciale, litigii de dreptul proprietății intelectuale, administrative, de dreptul mediului, de drept fiscal, reorganizări și falimente și, în egală măsură, în arbitraje locale și internaționale.  Gradul de sofisticare în cazul acestor mandate este unul ridicat, fiind proiecte care de la bun început impun o strategie complexă pentru că ele însele au multiple premise care se opun unei soluții simple. „De regulă, gradul se sofisticare se identifică doar parțial la începutul unui proiect, dezvoltarea conflictului – specific domeniului litigios- sporește pe parcurs și astfel abilitățile echipei sunt solicitate și fac diferența în cazurile date”, punctează avocații NNDKP. . . 


Echipa de litigii a NNDKP este recunoscută ca fiind una dintre cele mai versatile, bine pregătite și dedicate echipe de avocați care activează în domeniul soluționării disputelor în România. Nume „cu greutate” din profesie fac parte din această structură complexă.

Gradul de senioritate începe cu avocații stagiari, continuă cu avocații definitivi coalizați de activitatea partenerilor Sorina Olaru, Daniela Gramaticescu, Emil Bivolaru, Marius Ezer, Valeriu Mina, alături de care se află permanent cunoscutul avocat Ana Diculescu-Șova, partener co-fondator al NNDKP și coordonatorul departamentului. Experiența ei profesională de peste 45 de ani este valorificată atât în cazurile încredințate, cât și în activitate de mentorat și de formare profesională continuă împreună cu ceilalți parteneri ai firmei.
„În prezent, în portofoliul firmei se regăsesc peste 3.700 de litigii active, în diferite stadii de soluționare. Ultimul an a adus o creștere a numărului și complexității cauzelor generate de aplicarea politicilor economice și monetare, domeniu care include, printre altele, dreptul bancar, dar și a cauzelor care privesc aplicarea politicilor fiscale (impozite, taxe, prețuri de transfer). Totodată, continuă să crească în fiecare an, numărul și complexitatea dosarelor având ca obiect protecția drepturilor de proprietate intelectuală, preponderent mărci brevete și drepturi de autor, dar și a dosarelor având ca obiect  protecția concurenței și mediul. De asemenea, am constatat o creștere a numărului disputelor în domeniul exploatării resurselor naturale, cu precădere în ceea ce privește sectoarele minier, oil & gas și industria energetică”, precizează Sorina Olaru, Partener NNDKP.

Avocatul subliniază faptul că, urmare a contextului geo-politic și social în care se găsește România, se constată o activitate efervescentă în sectorul de apărare și sectoarele conexe, cu implicații așteptate și în domeniul litigiilor.

„Profilul” clienților  cu care lucrează firma este unul variat. Sunt companii active în producția și distribuția de bunuri, în oferirea de servicii (i.e domeniile bancar, retail, turism, transport), ori jucători din entertainment, luxury brands. De asemenea, NNDKP colaborează cu parteneri care își derulează activitatea în domenii strategice ori exploatarea resurselor naturale.

„De multă vreme clienții noștri sunt și companii multinaționale, cu activitate transfrontalieră complexă, care fie și-au extins activitatea, fie doresc dezvoltarea unor noi business-uri pe teritoriul României. NNDKP a asigurat asistența și reprezentarea acestor clienți în fața instanțelor de judecată de toate gradele, dar și a autorităților administrative, oferind soluții conforme cerințelor dreptului național și european, după caz sau/și internațional, incluzând Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Tribunalul Uniunii Europene, ICC, LCIA, VIAC”, arată Sorina Olaru.

„Experiența profesională ne permite de fiecare dată implicarea, pentru că acolo unde există conflict există și reglementare, iar noi avem capacitatea să gestionăm cazurile prin adaptarea la aceste „profiluri”. Precizăm că NNDKP a acordat și continuă să acorde asistență pro bono pentru clienți preocupați de valorile sociale necesar a fi protejate în statele europene”, completează Emil Bivolaru, Partener NNDKP.

În cooptarea de clienți noi, recomandarea firmelor cu care NNDKP a lucrat cântărește destul de mult. „Și NNDKP este supus tradiției ca proiectele și clienții noi să se datoreze recomandărilor celor pentru care au lucrat, însă, statistic este greu de determinat, acest criteriu variind mult în timp”, explică Emil Bivolaru.

De altfel, expertiza celor care fac parte din echipa NNDKP este recunoscută în piața avocaturii de business din România, dedicarea pentru cunoașterea industriei din care provine clientul, a businessului și a modalității de funcționare a acestuia, dar și a practicii instanțelor naționale și europene deopotrivă, fiind principalele atuuri care recomandă echipa de litigii a NNDKP. „Deopotrivă, în cazuri de conflict de interese colegi avocați/firme de avocatură recomandă expertiza NNDKP”, amintește Sorina Olaru.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Pe primele locuri în ghidurile juridice internaționale

Practica de Litigii a NNDKP este clasată pe primul loc de către Legal 500 și Chambers and Partners, fiind inclusă în clasamentele realizate de renumitele ghiduri internaționale încă de la primele cercetări pe care acestea le-au făcut cu privire la piața avocaturii din România.

Calitatea serviciilor oferite și experiența echipei sunt recunoscute de clienții firmei, care apreciază, în Chambers & Partners, că echipa are „o vastă experiență în domeniul litigiilor. Avem încredere deplină în asistența și opiniile de specialitate furnizate de aceștia, pe care ne bazăm mai ales în situațiile cu un grad ridicat de complexitate”.

Tot în Chambers & Partners, clienții subliniază faptul că NNDKP „combină întotdeauna abordarea tehnică cu înțelegerea laturii comerciale, lucru pe care îl apreciem.”

De asemenea, ei recomandă firma „pentru litigiile complexe, cu miză importantă. Știm că putem avea încredere în angajamentul excepțional și experiența de neegalat a echipei pentru protejarea și promovarea intereselor noastre. Sunt foarte buni la definirea celei mai bune strategii pentru fiecare speță și ne țin la curent cu evoluția dosarului. Avem foarte mare încredere în ei”. (The Legal 500).

Totodată, îi caracterizează pe avocații NNDKP ca fiind „experți, lideri în piață în domeniul soluționării disputelor, au cunoștințe fantastice și o înțelegere pe măsură, capacitate de anticipare, proactivitate, deschidere – sunt cei mai buni.” (The Legal 500) .
O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte. 
NNDKP are toate resursele pentru a gestiona cu succes orice tip de litigiu

O constantă a activității NNDKP este colaborarea cu firme de avocatură din alte jurisdicții, în contextul în care multe dintre dosarele pe care avocații români le gestionează au implicații „cross-border”. „Această activitate este recunoscuta de companii de top la nivel internațional și  justifică încrederea pe care o au în colaborarea și recomandarea profesională către clienți care au nevoie de servicii juridice specifice etapei litigioase pe teritoriul României. Am avut și avem o excelentă colaborare cu echipele de avocați ale societăților de avocatură din SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Spania și incidental din alte jurisdicții”, detaliază Emil Bivolaru.

Totodată, practica de Litigii a NNDKP are o experiență considerabilă în domeniul arbitrajului, cu peste 30 de arbitraje active în acest moment. Cumulate, valorile disputate depășesc 200 milioane de euro. Avocații Alexandru Lăcureanu, Alexandra Măruțoiu, Răzvan Savin, Elena Trișcariu, Răzvan Banța, Călin Bîrsan, coordonați de Sorina Olaru, Daniela Gramaticescu și Valeriu Mina, asigură reprezentarea clienților în fața tribunalelor arbitrale constituite, care funcționează sub imperiul regulilor de procedură ale curților de arbitraj naționale și internaționale (i.e. CICA CCIR, VIAC, ICC, LCIA).

„Resursele umane și profesionale sunt astfel selectate și formate încât doar în mod excepțional NNDKP identifică nevoia acoperirii unor problematici în domenii strict specializate/tehnice, unde opiniile științifice ale unor specialiști de renume fac întotdeauna diferența și, astfel, definitivează apărarea juridică. În ceea ce privește chestiunile juridice și de legislație în domenii de nișă, echipa NNDKP gestionează, prin specialiștii săi, orice tip de proiect complex, lucrând de foarte multe ori în echipe multidisciplinare”, susține Sorina Olaru.

„Pentru cazuri/dosare ce necesită analiză și diagnostic  exclusiv de drept penal, NNDKP colaborează cu echipe de avocați specializați în drept penal, recunoscuți pentru performanțele lor. În general însă, cazurile din aceasta zonă determina un diagnostic complex și implică dezvoltări juridice specifice celor două ramuri de drept (penal și civil) pentru care dialogul dintre avocații specializați este la rândul lui complex, iar NNDKP este apt să propună soluții adecvate”, adaugă Emil Bivolaru.


Proiecte strategice și cazri în premieră, pe masa de lucru a avocaților

În această practică, există foarte rar dosar/proiect simplu, fără o complexitate aparte, determinată nu numai de miza financiară, ci de efectele/ consecințele soluțiilor juridice pe care avocații le propun, incluzând dezlegări la nivelul instanțelor naționale (Curtea constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție), cât și internaționale (Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Tribunalul Uniunii, Curtea Europeană a drepturilor Omului). Activitatea profesională a NNDKP în cauzele pe care le gestionează contribuie la clarificarea problemelor de drept și o echilibrare a mediului juridic cu efecte în timp și de perspectivă.

„Din perspectiva celor de mai sus, nu se poate selecta un singur dosar și nici o singură echipă tocmai pentru că fiecare dosar/proiect, indiferent de echipa restrânsă care îl gestionează, reprezintă o activitate a întregului departament, dat fiind modul de lucru intern”, detaliază Emil Bivolaru.

Partenerii Practicii de Litigii a NNDKP, Sorina Olaru, Emil Bivolaru, Daniela Gramaticescu, Marius Ezer și Valeriu Mina au coordonat fiecare și împreună cele peste 3.700 de dosare. Valoarea cumulată a pretențiilor/proiectelor în dispută în aceste dosare depășește 1,5 miliarde de RON.

De exemplu, pe masa de lucru a avocaților, se află, în acest moment, cel mai mare proiect de extracție de gaze naturale din Marea Neagră românească și primul proiect offshore de mare adâncime din România. „Proiectul este unul strategic nu doar pentru client, ci și pentru România și Europa, deoarece va reprezenta o etapă importantă atât pentru o mai mare securitate energetică, cât și pentru o economie cu emisii reduse de carbon în Europa de Sud-Est. Litigiul vizează valabilitatea unor acte administrative din domeniul mediului și urbanismului cu particularitățile determinate de domeniul energetic (extracției de gaze) cu multiple cerințe și reglementări speciale care măresc gradul de dificultate”, explică interlocutorul BizLawyer.

Totodată, NNDKP reprezintă compania și acționarul majoritar al unei importante companii din domeniul asigurărilor într-o serie de litigii având ca obiect suspendarea și anularea deciziei Autorității de Stat pentru Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizației de funcționare a acesteia. „Conflictul abordează o gamă largă de aspecte juridice, actuariale, tehnice și economice complexe legate de evaluarea capitalului și a rezervelor societății, precum și aspecte juridice legate de implementarea și interpretarea Directivei Solvabilitate II de către autoritățile și instanțele naționale. Procedurile juridice complexe care au ca scop anularea și suspendarea deciziei autorității de reglementare necesită o abordare multi-fațetată datorită naturii lor sensibile și a implicațiilor potențiale asupra poziției pe piață și reputației companiei. Cadrul de reglementare complex care înconjoară operațiunile de asigurare și acoperirea RCA necesită o înțelegere cuprinzătoare atât a legislației naționale, cât și a celei europene, în timp ce acțiunea promptă a fost esențială pentru a contesta retragerea autorizației”, apreciază Emil Bivolaru.

În plus, NNDKP oferă asistență și reprezentare unei companii romanești într-o cerere de despăgubiri formulată împotriva unei unități administrativ teritoriale, întemeiată pe neasigurarea de către aceste autorități și instituții a fondurilor necesare pentru plata energiei termice și electrice către furnizorul regional. „Cazul ridică probleme sensibile de drept comercial și administrativ pentru care nu există o jurisprudență constantă și va implica urmărirea unei strategii complexe, incluzând o rețea complicată de cazuri de litigii și preocupări legate de procedura de insolvență”, arată Sorina Olaru.

Portofoliul vast de proiecte deținut de NNDKP, include și un mandat în care avocații  acordă asistență și reprezentare unui client într-o serie de litigii în legătură cu anularea a două decizii ale Comisiei Europene prin care administratorul central al registrului de tranzacții al Uniunii Europene a fost instruit să înregistreze în registrul european de tranzacții modificările aduse tabelelor naționale de alocare din Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Spania, Franța, Italia, Lituania, Ungaria, România, Slovenia, Finlanda și Suedia.

„Cazul este o premieră pe piața românească în ceea ce privește EU ETS și abordează interpretarea și aplicarea prevederilor din: (i) Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, (ii) Regulamentul delegat (UE) 2019/331 al Comisiei din 19 decembrie 2018 de stabilire a unor norme tranzitorii la nivelul Uniunii pentru alocarea armonizată a cotelor de emisie cu titlu gratuit în temeiul articolului 10a din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului, C/2018/8664, (iii) Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1842 al Comisiei din 31 octombrie 2019 de stabilire a normelor de aplicare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește modalitățile suplimentare de ajustare a alocării cu titlu gratuit a cotelor de emisie ca urmare a modificărilor nivelului de activitate, C/2019/7864”, explică Sorina Olaru.

Cu una dintre cele mai puternice echipe de litigii, NNDKP instrumentează anual mii de dosare, iar rezultatele obținute determină companiile să vină cu încredere către profesioniștii firmei și să ceară sprijin juridic.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 9 / 1741
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...