ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Doamnele avocat de la Mușat & Asociații conduc departamente cheie din cadrul firmei | Lady Lawyers: În avocatură e o competiție dură și nu te poți menține în linia întâi fără efort. Profile și proiecte coordonate

18 Martie 2020   |   Ștefania Enache

Chiar la începutul acestui an, Mușat & Asociații a promovat patru doamne avocat în practicile de Fuziuni și Achiziții, Fiscalitate și Litigii și Arbitraj, ca urmare a contribuției lor constante la succesul proiectelor în care au fost implicate și a angajamentului lor față de firma și valorile acesteia.

 
 
La nivelul Mușat & Asociații, ponderea doamnelor depășește jumătate din numărul total al avocaților firmei. Analizând schema partenerilor, se observă că multe dintre aceste poziții sunt ocupate de femei, care au în coordonare departamente cheie din cadrul casei de avocatură.„Politica noastră implică promovarea pe criterii de competență, iar femeile au fost dintotdeauna promovate în structura firmei, inclusiv la nivel de funcții de conducere. O parte din departamentele cheie sunt coordonate de femei avocat, în timp ce doamnele avocat din firma noastră se remarcă în toate ariile de practică.Ele au coordonat sau au fost implicate în majoritatea proiectelor care s-au derulat pe parcursul anului 2019”, menționează reprezentanții Mușat & Asociații.


Chiar la începutul acestui an, Mușat & Asociații a promovat patru doamne avocat în practicile de Fuziuni și Achiziții, Fiscalitate și Litigii și Arbitraj, ca urmare a contribuției lor constante la succesul proiectelor în care au fost implicate și a angajamentului lor față de firma și valorile acesteia.

Astfel, Alina Man, Andra Mihalache au avansat în poziția de Managing Associates, iar Ana Maria Burada și Andrada Popescu Dragomir au devenit Senior Associates.

Monia Dobrescu: Există o competiție dură în avocatură și nu te poți menține în linia întâi fără efort

Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații, este una dintre doamnele avocat care s-a remarcat, pe tot parcursul carierei, datorită proiectelor importante pe care le-a coordonat și soluțiilor obținute pentru clienți.
De exemplu, anul trecut, Monia a consiliat China Development Bank, cea mai mare bancă din China, în legătură cu aspecte juridice ce privesc finanțarea a trei companii ce dețin și operează trei dintre cele mai mari proiecte fotovoltaice din România, în contextul finanțării unui proiect multinațional ce implică un număr de companii afiliate și jurisdicții locale.

De asemenea, a reprezentat Teconnex, parte din Grupul Hexadex, un producător mondial de soluții de îmbinare, în legătură cu extinderea activității sale în România.

Un alt proiect important din agenda sa a implicat asistența juridică pe care a acordat-o uneia dintre cele mai vechi și puternice societăți românești de pe piața europeană din domeniu, cu o tradiție care depășește 90 de ani în producția de lenjerie pentru femei, în legătură cu diferite aspecte privind proprietățile imobiliare ale acesteia din România.




Monia a oferit consultanță juridică Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la facilitatea de credit în valoare de 16 milioane de EURO acordată TeraPlast Group, unul dintre principalii producătorii români de materiale pentru piețele de construcții, instalații și proiectare.

În plus, pe parcursul anului 2019, a asistat filiala din România a unui furnizor de top la nivel mondial în domeniul resurselor umane în legătură cu relocarea sa în zona Moldovei.

Mușat & Asociații este o firmă cu o vechime de 30 de ani pe piața românească, având o echipă puternică de avocați, cu experiență în dosare/proiecte complexe și având capacitatea de a acoperi practic orice arie de practică. În acest context, există o multitudine de avantaje pe care un avocat le are ca urmare a colaborării cu firma noastră, cum ar fi portofoliul de clienți, know-how-ul firmei, experiența în dosare și proiecte de amploare, recunoașterea internațională și relațiile bune de colaborare cu firmele mari de avocatură de peste hotare, o amplă specializare pe arii de practică etc., la care se pot adauga notorietatea brandului și resursele firmei, care are facilități și condiţii de lucru foarte bune”, declară avocatul, cu referire la faptul că apartenența la o firmă de top reprezintă un mare plus în carieră.

Monia Dobrescu este de părere că, în avocatura de business, un profesionist trebuie să parcurgă o serie de etape în carieră, iar, de cele mai multe ori, modul în care le parcurge este strâns legat de vârstă și nivelul de experiență pe care acesta le are. „Ca regulă, în cele mai multe dintre cazuri, nu cred că arderea etapelor este un lucru bun. Fiecare pas în carieră își are rostul lui, te învață anumite lucruri pe care dacă nu le cunoști îți poate fi greu în următorul ciclu profesional”, punctează Partenerul Mușat & Asociații.

De altfel, Monia crede că ținta oricărui tânăr avocat ar trebui să fie, în primul rând, aceea de acumula experiență practică și de a avea acces la cât mai mulți clienți, eventual, cu o problematică juridica diversificată. „Apoi, fiecare poate avea propriile lui obiective (venit, poziție, colaborarea cu un avocat anume sau cu o anumită casă de avocatură etc), în funcție de dorințe și ambiții, de structura personalității și, nu în ultimul rând, de oportunitățile care apar. Nu știu dacă este posibilă o clasificare obiectivă a importantei circumstanțelor în care îți desfășori activitatea ca avocat. Pentru unii contează ce și cât lucrează, ce expunere au pe proiecte, pentru alții este mai important cu cine lucrează. Cred că depinde de personalitatea fiecăruia, unii avocați au un grad de adaptabilitatea mai mare, funcționează bine indiferent de personalitatea maestrului de la care învață, pentru alții chimia este esențială. Cu siguranță, valorile firmei contează enorm, ele reprezintă premiza pentru dezvoltarea profesională a fiecărui avocat. Acestea nu pot fi în antiteză cu valorile personale, între cele două tipuri de valori ar trebui să existe o compatibilitate cât mai mare”, precizează avocatul.

Monia Dobrescu amintește faptul că „există o competiție dură în avocatură și nu te poți menține în linia întâi fără efort. Ca în orice domeniu, trebuie să faci lucrurile mai bine decât celălalt”.

Angela Porumb: Un tânăr avocat ar trebui să se implice încă de la început în proiecte importante

Angela (Mare) Porumb face parte din plutonul doamnelor avocat cu care Mușat & Asociații joacă în liga mare a acestei profesii. În calitate de Partener, ea a coordonat multe proiecte importante. În 2019, de excemplu, a consiliat DAMEN, în legătură cu achiziții publice privind valori de peste 1,6 miliarde euro. De asemenea, a oferit consultanță de specialitate unui furnizor global de produse, soluții și servicii de management al energiei în domeniul construcțiilor de autovehicule, în legătură cu litigii privind recuperarea unor prejudicii de aproximativ 40 milioane euro.

Experiența acumulată până acum o face pe Angela să afirme că ciclurile de vârstă nu au relevanță determinantă în cariera unui avocat, deci pot fi „arse”. „Însă ciclurile obligatorii ce țin de evoluția fiecărui avocat, care sunt necesare maturizării sale profesionale, acestea nu pot fi „sărite”. Spun acest lucru pentru că în viața fiecărui avocat există niște etape firești ale carierei. Sigur, acestea sunt direct corelate cu experiența, atuurile, dar mai ales seriozitatea și determinarea avocatului. Vârsta are o anumită influență, da, dar doar pentru că se corelează într-o anumită măsură, cu experiența profesională. Nu reprezintă nici pe departe un factor decisiv”, detaliază avocatul.

Partenerul Mușat & Asociații este de părere că un tânăr avocat ar trebui să se implice încă de la început în proiecte importante,  alături de avocați experimentați cu care rezonează personal și profesional.

„Din punctul meu de vedere armonia interioară a fiecărui avocat atunci când lucrează în cadrul unei echipe este extrem de importantă. Iar motivația avocatului - resortul cel mai de preț și motorul principal al evoluției sale profesionale - este direct proporțională cu interesul și curiozitatea profesională și cu adaptarea și integrarea sa firească în echipa cu care lucrează. Acesta, de altfel, este și modul de lucru specific firmei noastre. Cred că este foarte important, în primul rând pentru eficiență, dar și pentru progresul unui avocat, calitatea contextului relațional în care lucrează. Să fie motivațional, dinamic și lipsit de tensiune. Deci, înclin spre a spune că este important cu cine lucrezi. Să rezonezi nu doar profesional, dar și uman cu cel cu care lucrezi, aspirațiile și așteptările reciproce să aibă puncte comune. Iar aceste puncte comune cu siguranță au în vedere și cantitatea, dar mai ales calitatea lucrărilor avocațiale. Avocatura este o profesie în care te formezi printr-un proces de învățare continuă. În mare măsură însă asimilezi prin experiențele proprii profesionale pe care zi de zi, dosar de dosar le acumulezi, aproape imperceptibil. Am în  vedere în special un avocat de litigii, care se formează în ani și obligatoriu prin interacțiunea neîntreruptă cu instanțele de judecată. Prin prezența efectivă în sălile de judecată chiar și pentru a observa modul în care alți colegi avocați (poate mai experimentați) își susțin cauzele, abordează și gestionează relația cu instanțele de judecată. Avocatul de litigii trebuie să aibă prezență de spirit și spontaneitate. Or, cele două calități nu se învață, ci se dobândesc în timp, în baza experienței acumulate, dar mai ales a calității acesteia. Așa se formează ceea ce aș putea numi poate puțin pretențios, înțelepciune profesională. Deci, da, profesia de avocat se ”fură” și contează de la cine ți se ivește oportunitatea să ”furi”. De aceea, un rol important revine și superiorilor, care până la urmă sunt răspunzători de implicarea avocatului în proiecte care să îi suscite interesul profesional. Iar valorile firmei reprezintă vectorul ce trebuie să formeze un avocat aflat la începutul carierei. Dacă avocatul nu rezonează cu aceste valori, practic nu are niciun viitor în acea firmă întrucât va exista întotdeauna o sciziune între aspirațiile și/sau așteptările sale personale și valorile firmei. Acest lucru îl va împiedica nu doar să se integreze, dar și să progreseze, iar cu timpul va interveni inadecvarea emoțională, dezinteresul și deci, ruptura”, nuanțează Angela Porumb.

Are și un sfat pentru avocați și anume „să țintească mereu spre oportunități profesionale provocatoare care impun standarde profesionale ridicate. Astfel, avocatul va fi constrâns să se antreneze în permanență prin analiză, studiu, cercetare, deci pregătire profesională neîntreruptă, adecvată fiecărui proiect în care este implicat. Progresul unui avocat, menținerea în linia întâi, cred că depind covârșitor de standardele proiectelor în care este implicat”.

Angela Porumb susține că renumele firmei în care lucrezi reprezintă o mare oportunitate. „Incontestabil, brandul Mușat este unic în piața avocaturii, iar ceea ce consider că este important e faptul că toată această notorietate are la bază feedback-ul pozitiv al clienților, istoricul său impresionant din punct de vedere al anvergurii proiectelor pe care le gestionează și le-a gestionat. Renumele reflectă indiscutabil, așadar, performanța profesională în directă și obligatorie corelare cu nivelul ridicat al standardelor sale profesionale. Iar această aură se răsfrânge asupra avocaților din cadrul firmei, oferindu-le vizibilitate profesională”, punctează avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică


Elena Cîrlig: Avocatura este o profesie care se învață

Elena Cîrlig, Partener Mușat & Asociații, lucrează umăr la umăr cu ceilalți profesioniști din firmă, aducându-și aportul la soluționarea unor proiecte majore în activitatea casei de avocatură.

Pentru Elena nu există există cicluri de vârstă corespunzătoare etapelor carierei, deoarece avocații își încep cariera la vârste diferite și pot păși în avocatură din alte arii profesionale. Totuși, ea crede că există anumite standarde de vechime și experiență pentru fiecare etapă în cariera de avocat. „În fiecare etapă înveți, acumulezi experiență și apoi poți trece mai departe către următoarea etapă. Cred că arderea ciclurilor/etapelor de vechime și experiența este excepția. Sunt puține persoane care pot să facă acest lucru cu rezultate stabile pe termen lung”, explică avocatul.

Tinerii care bat la ușa unei cariere în avocatură ar trebui să aibă ca principal obiectiv planul de a învăța cât mai mult prin colaborări cu diferiți colegi, pentru a experimenta stiluri de lucru diferite și chiar arii de practică diferite. Dorința de a învăța face diferența între o perspectivă frumoasă de creștere profesională și delăsarea tristă care conduce la stagnare.

„Un al doilea obiectiv pe care ar trebui să îl urmărească tinerii avocați ar fi contribuția lor, cât de mică,  la dezvoltarea și bunăstarea firmei sau biroului unde își desfășoară activitatea deoarece, până la urmă, suntem o profesie liberală și trebuie să gândim antreprenorial indiferent de forma în care ne exercităm profesia. În final, obiectivul unui tânăr nu ar trebui să fie un post anume, un client anume sau un anumit venit, ci mai degrabă o creștere treptată, constantă și sănătoasă, atât a veniturilor cât și a poziției. După cum vă spuneam mai sus, nu cred că arderea etapelor este pentru toată lumea, iar aspirația spre așa ceva se poate transforma într-o capcană. Cel mai mult contează cum și cât lucrezi, indiferent cu cine lucrezi. ,,Cu cine lucrezi” este un factor care se poate schimba destul de ușor, pe când aplecarea spre profesie și calitatea muncii sunt mai greu de construit dacă nu există o fundație solidă. Această profesie se învață, iar deschiderea spre învățat nu poate fi direcționată doar spre colaborarea cu superiorii. Poți să înveți de la toți cei din jurul tău. Iar primul lucru pe care ar trebui să îl înveți când începi colaborarea cu o firmă de avocatură, poate chiar înainte, sunt exact valorile firmei”, explică avocatul.

Angela este de părere că pentru a te putea menține în linia întâi a avocaturii, o profesie în care concurența este dură, soluția o reprezintă asigurarea unui mozaic de energie, entuziasm și oameni de încredere. „Este nevoie de energie deoarece linia întâi cere sacrificii serioase de timp și efort. Fără entuziasm și capacitatea de automotivare este imposibil de susținut efortul pe termen lung. Oamenii de încredere pe care să îi ai alături sunt esențiali, mai ales în momentele cele mai dificile. Mușat & Asociații mi-a oferit ocazia de lucra cu oameni extraordinari în fiecare zi. Atât colegii noștri, cât și clienții, sunt oameni de o foarte bună calitate, fiind o plăcere fiecare interacțiune. De asemenea, accesul la un know-how inegalabil și la mandate provocatoare intelectual este un avantaj incontestabil pentru orice avocat”, arată Partenerul Mușat & Asociații.


Citește și


Păuna Neculae: În această profesie nu poate exista talent fără muncă

Păuna Neculae, Partener Mușat & Asociații, și-a construit o carieră solidă în avocatura de business, remarcându-se prin multe proiecte finalizate cu succes. De altfel, Păuna consideră că avocatura de business presupune, în primul rând, muncă, seriozitate, dar și o dorință continuă de învățare, iar succesul în carieră este o consecință a eforturilor depuse de fiecare avocat pentru perfecționarea pregătirii profesionale.

„Avocatura presupune o învățare continuă, atât din activitatea profesională, din colaborarea cu avocați mai experimentați, cât și din studiul propriu al celor mai recente cazuri sau articole de specialitate. Consider că vârsta nu este neapărat un criteriu pentru a accesa la o etapă sau alta în carieră, ci ceea ce îl recomandă pe fiecare avocat și anume pregătirea profesională, calitățile prestației sale și calitățile umane. Un tânăr dedicat și ambițios poate avansa cu siguranță mai repede în carieră, dar trebuie să își aloce timp pentru o pregătire temeinică și să fie dispus să depună efortul cerut de excelență în această profesie”, explică avocatul.

Un tânăr avocat dintr-o firmă de avocatură trebuie să-și dorească să fie cel mai bun și să gestioneze dosare cu un grad mare de dificultate pentru  a fi recunoscut pentru calitățile sale. „Pentru a deveni cel mai bun, însă, trebuie să muncească mult și să învețe în fiecare zi ceva nou, deoarece un bun profesionist învață în permanență. Implicarea în dosare importante vine natural, odată ce tânărul avocat câștigă încrederea colegilor prin lucrări temeinice. Avocatura presupune confruntarea permanentă cu situații de fapt uneori greu de încadrat la temeiurile de drept. Din acest motiv, este esențială pregătirea profesională permanentă, curiozitatea și dorința de a găsi soluții inovatoare. Bineînțeles este importantă și integrarea în echipă, alături de avocați seniori de la care tinerii avocați pot ,,fura meserie”. Lucrul în echipă și colaborarea între generații sunt aspecte esențiale pentru pregătirea tinerilor avocați”, mai spune Elena.

Partenerul Mușat & Asociații admite faptul că în avocatură există o concurență dură, iar pentru a-i face față cei care activează în acest domeniu trebuie să fie foarte bine pregătiți și să dezvolte o adevărată pasiune pentru profesie. „Trebuie să menționez că în această profesie nu poate exista talent fără muncă. Talentul este o bună premisă în orice carieră, însă trebuie dublat de foarte multă muncă. Nu există vreo rețetă a succesului, o formulă cu procentul ideal de talent și procentul ideal de muncă. Dar cu siguranță un tânăr foarte talentat, dar care nu dorește să depună niciun efort, va fi depășit de cel mai puțin talentat, dar cu dorință și putere de muncă”, arată avocatul.

În ceea ce privește avantaje apartenenței la  o societate de talia Mușat & Asociații, Elena nominalizează echipa de avocați, portofoliul de clienți și bunul renume al societății. „Echipa de avocați este formată din profesioniști veritabili cu dorința de a găsi cele mai inovatoare soluții chiar și în cazurile care par fără ieșire.  Portofoliul de clienți este unul impresionant și oferă un avantaj oricărui avocat care își dorește să fie implicat în dosare importante. Bunul renume  al societății a fost câștigat de-a lungul anilor prin profesionalism, servicii avocațiale de calitate, deontologie profesională și este greu de egalat”, nuanțează Partenerul Mușat & Asociații.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1301 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...