ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații

22 Februarie 2024   |   Maria Theodoru

Filonul principal și strategic al firmei este dat de Finanțări, Restructurări, Corporate M&A și Insolvențe. Cu precădere prin acestea, dar nu exclusiv, echipa a fost expusă la unele dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, atât prin complexitatea lor, cât și prin elementele atipice de până sau din timpul tranzacțiilor.

 
 
Anul 2023 a fost per se un hub de provocări, spun avocații firmei Bulboacă & Asociații, iar 2024 va aduce oportunități semnificative de afaceri în domenii precum Finanțări, Restructurări, Corporate M&A și Insolvențe, reflectând o dinamică intensificată a pieței și o concurență acerbă între firmele de avocatură. ”Viziunea pe care o asumăm asupra evoluției economiei în 2024 se bazează pe o analiză atentă a contextului economic actual, precum și pe poziționarea strategică, regională a României, care favorizează dezvoltarea infrastructurii și a proiectelor de investiții”, au explicat aceștia, într-o discuție cu BizLawyer.

Împrejurările bune ale anului 2023 au adăugat mai mai mulți clienți noi pentru Bulboacă & Asociații. ”Pentru abordarea noastră, contează foarte mult tipologia mandatelor, iar dacă acestea sunt continue, având ca sursă clienți pentru care ne implicăm visceral de ani de zile, acest fapt este deopotrivă o rată de succes: recunoașterea constantă prin mandatare continuă”, au spus avocații.


Ei au amintit, în context, fapul că firma Bulboacă & Asociații își ia energia din tranzacții atipice, care se abat, în sensul bun al cuvântului, de la structurile uzuale, clasice. ”În managementul societății noastre, avem principii mature de funcționare, iar pentru anul 2023 noi ne-am adaptat, ca de obicei, din mers și rapid. Bucuria apare când, pe parcursul misiunii avocațiale, vedem frunți descrețite, care ne acordă încredere în acțiuni. Anul 2023 nu a fost blând cu antreprenoriatul românesc, dar am fost acolo să soluționăm și cele mai dificile spețe, să salvăm familii angrenate în afaceri valoroase, dar și să dăm noi sensuri antreprenorilor”,  au arătat interlocutorii BizLawyer.

Filonul principal și strategic al firmei este dat de Finanțări, Restructurări, Corporate M&A și Insolvențe. Cu precădere prin acestea, dar nu exclusiv, echipa a fost expusă la unele dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, atât prin complexitatea lor, cât și prin elementele atipice de până sau din timpul tranzacțiilor.

Procentele variază, dar există o consistență de facto a celor din finanțări si restructurări, dată fiind natura sofisticată a proiectelor aferente, care presupun trecerea de la toate stadiile primare - arhitectura finanțării, respectiv a restructurării - până la etapele în care este nevoie de cel mai ridicat grad de stăruință, determinare, profesionalism, tact, diplomație în negocieri și cea mai aprofundată cunoaștere a Dreptului. ”Astfel, spre buna clarificare, natura acestei arii de practică, împletită cu felul nostru de acționa în cele mai dificile spețe - care a reprezentat un factor diferențiator pentru a fi implicați în proiecte ce au făcut istorie în România sau au creat precedente - ne-au adus un 2023 bun pentru a avea buna energie în și mai multe proiecte de acest tip”, au adăugat membrii echipei Bulboacă & Asociații, în discuția cu BizLawyer.
”Implicare moleculară” în proiecte sofisticate

Printre proiectele anului trecut, ei au amintit asistarea Grupul CANPACK, un important producător de ambalaje de înaltă calitate pentru multiple utilizări, în operaţiunea tradusă prin contractarea unui împrumut în sumă de 400 de milioane USD de la un consorţiu de bănci de top. Într-un ritm foarte alert, întreg procesul de negociere şi redactare a documentelor relevante a fost finalizat pe parcursul a mai puţin de 3 săptămâni, operaţiunea fiind şi foarte complexă, cu multiple părţi implicate. Această facilitate a fost contractată de la un consorţiu de bănci de top, respectiv: Wells Fargo Bank, în calitate de aranjor, agent administrativ şi de garanţie, CITIBANK N.A. în calitate de aranjor, printre creditori numărându-se şi BNP Paribas, ING Capital LLC şi J.P. Morgan. A doua etapă a reprezentat consolidarea finanțării precedente, contractându-se 100.000.000 EUR de tip facilitate de credit revolving. Acordul de finanţare a fost încheiat, printre alţii, cu BNP Paribas Bank Polska S.A, contractată în scopul acoperirii nevoilor corporative generale şi de capital de lucru.

De asemena, societatea de avocaţi a avut o implicare extrem de rară în industria finanţărilor prin dublul rol asumat în realizarea unei creditări cu impact istoric pentru Grupul Frigoglass, lider la nivel mondial pe piaţa producătorilor de echipamente frigorifice comerciale. De două ori, la distanţă de doar câteva luni, avocaţii au reprezentat atât Grupul Frigoglass (împrumutatul), cât şi grupul de investitori implicaţi în a doua etapă a tranzacţiilor (creditorii). ”Aşadar, organizaţi ca în trupele SEAL, avocaţii Bulboacă & Asociaţii au condus etapele tranzacţiilor de la momentul 0 la cele 3 emisiuni de obligaţiuni: prima emisiune a fost de tipul „Senior Secured Bridge Notes” în valoare de 55.000.000 €, a doua a fost de tip New Money, cu suma de 75.000.000 €, iar cea de a treia, de 150.000.000 €, a fost destinată pentru refinanţarea expunerilor existente. De asemenea, o tuşă particulară în contextul tranzacţiei, l-a reprezentat clarificarea juridică şi operaţionalizarea aferentă a regimului celor mai recente sancţiuni internaţionale în fluxul de activitate internaţional al Frigoglass Romania”, au explicat avocații Bulboacă & Asociații.

Potrivit interlocutorilor BizLawyer, un alt moment important al ultimelor 12 luni a fost reprezentat de ”implicarea moleculară” în asistarea sindicatului de bănci format din Banca Comercială Română SA (în calitate de coordonator, aranjor principal mandatat, bookrunner, agent de documentaţie, garanţii şi plăţi), CEC Bank (în calitate de aranjor principal mandatat), OTP Bank, EximBank, First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank (în calitate de creditori) pentru consolidarea şi acordarea unei importante extensii a facilităţilor de credit încheiate cu Grupul Carmistin (în prezent între primii trei producători de carne din România). Tranzacția privind facilitatea de credit are valoarea totală de 846 milioane de lei, prin modificarea și majorarea facilităților existente cu 218 milioane, consultanții considerând-o fără precedent. Acest considerent este asumat atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ, având în vedere nivelul ridicat de sofisticare al documentaţiei, precum și volumul impresionant al acesteia, prin prisma structurii complexe a mecanismelor fenomenului de finanţare, precum şi a celor de garantare corelativă, respectiv a părţilor implicate.

Dincolo de finanţări, anul 2023 a fost marcant pentru Bulboacă & Asociații și prin implicarea într-un proiect de autorizare ale unor companii care vor fi vectori în industria asigurărilor, respectiv ai pieţei de capital, autorizarea de către ASF a Eazy Asigurări S.A. fiind primul proces de acest tip de la falimentul City Insurance. Concomitent, avocații s-au implicat în procesul de autorizare al Investimental S.A., primul broker autorizat pe piaţa de capital după 14 ani.

”Fundamental vorbind, acţionăm în consonanţă cu ADN-ul nostru: – stăruință, determinare,  pasiune profesională. Gândim şi lucrăm aplicat, anticipativ, încă de la fazele incipiente, aceasta alături de know-how, experiență. Pornim întotdeauna de la premisa că întotdeauna trebuie căutate cele mei neaşteptate soluții  juridice, punând corelativ la bătaie ingredientele de mai sus”, au mai spus avocații intervievați de BizLawyerFocus pe industrii strategice, în care vor putea fi arondate toate tipurile de practică juridică

Ei au arătat că unul dintre marile obiective pentru anul în curs este să nu facă rabat de la cultura organizațională a firmei Bulboacă & Asociații: un antreprenoriat serios, profesionist, cu o mentalitate specifică băncilor de investiții. ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a României, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, și este important să prindem vârful și acestui val. Astfel, vom avea nevoie să ne menținem capacitatea de grupare și mobilizare precum a trupelor SEAL”, au nuanțat avocații.

Cât despre domeniile care ar putea aduce firmei un avans în anul care a început, echipa Bulboacă & Asociații consideră de esență poziționarea focusului asupra sectoarelor de industrii strategice, în care vor putea fi arondate toate tipurile de practică juridică: energie, agricultură și tot ceea ce ține de infrastructură.

”Perioadele tulburi sunt de fapt mari binecuvântări. Întotdeauna din ceva complicat,  apare o împrejurare fericită. Vedem într-o cheie pozitivă chiar și anunțul respectabilului guvernator BNR, potrivit căruia va fi un an greu, căci din aceste momente iau naștere proiecte spectaculoase, apărând oportunități spectaculoase”, au conchis avocații firmei Bulboacă & Asociații.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 52 / 1692
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners Fond II cu privire la investitia in start-up-ul romanesc de tehnologie - Genezio
GNP Guia Naghi and Partners is looking for a talented lawyer | Corporate
Kinstellar preia operațiunile Noerr din Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia
Promovări în echipa Filip & Company: Rebecca Marina devine counsel, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Cristina Filip, managing partner: Aceste promovări reflectă planurile noastre de creștere și respectă interesele pe termen lung ale firmei noastre ca întreg
LMG Life Sciences Awards EMEA 2024: Cinci avocați români de la Mușat & Asociații, Popescu & Asociații și Wolf Theiss, nominalizați la titlul de ”Avocatul anului” la nivel european. Un Legal Manager din București este pe lista scurtă la categoria ”General Counsel of the Year”, iar cinci case de avocați se luptă pentru titlul de ”Cea mai bună firmă a anului” din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...