
LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Mitel & Asociații, firmă în care competența, capacitatea de gândire creativă, abilitățile analitice și atenția la detalii clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre avocatura de business devenită un mediu accesibil avocaților care vor să facă performanță, indiferent de gen
21 Martie 2025
Ștefania Enache„Secretul” reușitei într-o carieră constă, în primul rând, în pasiunea pentru profesia pe care ți-ai ales-o. În orice domeniu ai activa, este important să-ți placă foarte mult ceea ce faci.
![]() |
Într-un domeniu atât de complex, așa cum este avocatura de business, profesionalismul are cea mai mare relevanță. Că vorbim despre femei sau bărbați, rezultatele notabile apar doar printr-o muncă susținută, iar singura unitate de măsură a succesului este dată de mulțumirea clientului. Avocatura este o lume într-o continuă dinamică, în care profesioniștii bărbați sau femei fac echipă pentru a finaliza mandatele care le sunt încredințate. Acest sector nu mai este de foarte mult timp unul dominat de domni, prezența doamnelor fiind din ce în ce mai ridicată. „Cred că în prezent profesia de avocat nu are gen și, statistic vorbind, în România ponderea sexului frumos în profesii juridice, inclusiv în avocatură, este mai mare decât a bărbaților. Avocatura de business este astăzi un mediu accesibil avocaților care vor să facă performanță, indiferent de gen”, subliniază Magda Dima, Partener Mitel & Asociații.
„Secretul” reușitei într-o carieră constă, în primul rând, în pasiunea pentru profesia pe care ți-ai ales-o. În orice domeniu ai activa, este important să-ți placă foarte mult ceea ce faci.
În avocatura de business, atât doamnele, cât și domnii trebuie să vrea și să probeze pentru client o excelentă cunoaștere a Dreptului, dar și o atentă cunoaștere a nevoilor businessului acestuia, prin construcții legale inovatoare. Totodată, trebuie să urmărească maximizarea oportunităților de business, respectiv a șanselor de câștig (după caz) pentru client.
„Criteriile ce ar măsura just valoarea și succesul unui avocat țin de pregătirea profesională (temeinică și continuă), de potențial, implicare, pasiune pentru meserie, pentru că avocatura de business este un mediu competitiv, care îţi impune standarde de profesionalism ridicate”, atrage atenția Magda Dima.
Interlocutoarea BizLawyer este de părere că nu există diferențe de percepție exclusiv pe criterii de gen. „Dar și dacă ar există, cred că sunt în sens pozitiv, pentru că succesul în avocatura de business, accesul către performanță înseamnă atât o excelentă pregătire profesională, cât și inteligenţă emoțională, empatie, intuiţie, perseverenţă, tenacitate, atenție la detalii – atribute specifice femeilor”, nuanțează avocatul.
La rândul său, Ioana Negrea, Partener Mitel & Asociații, spune că nu cunoaște să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. „Femeia, mereu muncitoare, perseverentă, inteligentă și empatică s-a poziționat în lumea avocaturii de business, iar România este printre țările în care femeile au reușit să se impună, ajungând să dețină poziții cheie în firme importante de avocatură de pe piață”, arată avocatul.
Mai mult, femeia avocat de astăzi a dovedit că poate face față tuturor provocărilor. „Fiind adaptabilă, cu o excelentă pregătire profesională și o inteligență intuitivă, este capabilă oricând să managerieze o tranzacție complexă și în paralel să asigure stabilitatea și confortul familiei, remarcându-se astfel prin dinamica și strălucirea pe care ți-o conferă satisfacția de a fi împlinită profesional și la nivel personal”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Doamnele avocat s-au impus prin profesionalism
Chiar dacă mentalitățile s-au schimbat foarte mult, iar situația nu mai este atât de radicală cum era cu ani în urmă, în societatea în care trăim continuă să existe, la modul general, stereotipuri și prejudecăți de gen.
În avocatura de business, Cristina Dan, Counsel Mitel & Asociații, crede însă că, din această perspectivă, lucrurile s-au schimbat în bine, mai ales în contextul în care femeile avocat au reușit să facă dovada capacității lor extraordinare de a excela în profesie plasându-se în topul avocaților de succes. „Sunt convinsă că, și dacă mai există astfel de prejudecăți de gen, acestea pot fi depășite cu siguranță printr-o abordare deschisă și corectă, prin sprijin reciproc între femeile avocat, prin demonstrarea competenței și rezilienței, a empatiei și abilităților de conducere de care femeile avocat dau dovadă în fiecare zi”, consideră avocatul.
Profesional vorbind, diferențele între femei și bărbați nu mai există în acest domeniu, iar lucrul acesta este evident și atunci când discutăm despre utilizarea noilor tehnologii care au devenit o constantă în viața avocaților. „În prezent, nu consider că mai există diferențe între femei și bărbați din perspectiva capacității de utilizare a tehnologiei. Dimpotrivă, abilitatea femeilor de a trata cu atenție o sumedenie de detalii le face pe acestea să folosească tehnologia în mod eficient. Evoluția vertiginoasă a tehnologiei generează necesitatea unei adaptări rapide la schimbare, iar utilizarea noilor facilități în avocatură poate avea ca rezultat eficientizarea activității (spre exemplu, fiind redus timpul necesar pentru efectuarea unor operațiuni repetitive)”, explică Alina Ostroveanu, Managing Associate Mitel & Asociații.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Atuurile femeilor avocat
În proiectele pe care le coordonează sau în care se implică, femeile avocat generează plusvaloare, contribuind semnificativ la succesul acestora. Clienții care au ales să-și încredințeze spețele unor doamne au remarcat faptul că reprezentantele sexului frumos acordă o atenție deosebită detaliilor și organizării, având abilitatea de a gestiona o multitudine de probleme cu nivel crescut de complexitate. De asemenea, doamnele avocat se evidențiază prin tenacitatea și dorința de autodepășire, aceste două atribute devenind avantaje cheie care stau la baza succesului mandatului primit.
„Doamnele avocat sunt cunoscute pentru că aduc o abordare diferită a provocărilor din profesie. Capacitatea de gândire creativă, dar mai ales empatia generează o rezolvare a problemelor inovatoare și soluții cât mai personalizate pentru clienți. Combinația unui grad înalt de inteligență emoțională cu abilități analitice este ceea ce permite doamnelor avocat să gestioneze situațiile prezentate într-un mod eficient și empatic.
Avantajele cu care doamnele avocat gestionează un proiect și cu care ies în evidență sunt atenția la detalii, meticulozitatea în cercetarea lor, asigurându-se că au explorat toate informațiile și opțiunile necesare pentru client. De asemenea, comunicarea este cheia în activitatea juridică, fiind esențial să asculți în mod activ preocupările clienților pentru a putea dezvolta strategiile de urmat.
Avantajele semnificative pentru situațiile în care este necesară negocierea (și care sunt cele mai dese, de altfel) sunt comunicarea eficientă, multitaskingul, capacitatea de a construi încredere în relația atât cu clienții, cât și cu partea adversă, dar și capacitatea de a menține calmul situațiilor tensionate”, argumentează Anemari Ciobanu, Managing Associate Mitel & Asociații.
În dosare complexe, așa cum sunt și cele în care se implică Mitel & Asociații, succesul este dat de contribuția fiecărui membru în parte, iar genul nu are nicio relevanță, importante fiind abilitățile profesionale și talentul avocaților implicați în proiecte.
Citește și
.jpg)

Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 43 / 1981 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...