ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mitel & Partners a fost implicată anul trecut în aproape 20 de fuziuni și achiziții, dintre care 5-6 tranzacții se îndreaptă spre etapa de finalizare. Sorin Mitel, Senior Partner: Suntem optimiști, fără a pierde totuși din vedere provocările esențiale care vor influența activitatea de M&A, printre care instabilitatea geo-politică, efectele reziduale ale crizei economice generate de pandemie, previziunile de inflație sau crizele lanțurilor de producție

08 Martie 2022   |   Ștefania Enache

Liderul Mitel & Partners spune că onorariile pentru proiectele de M&A, ca și onorariile pieței de avocatură în general, au fost afectate de criza provocată de pandemie, punând o presiune suplimentară pe profesie.

 
 
Publicațiile de specialitate au prezentat 2021 ca fiind cel mai bun an înregistrat vreodată pentru piața globală de fuziuni și achiziții.În acest context, așteptările pentru 2022 erau uriașe, la începutul anului. Sorin Mitel, Senior Partner Mitel & Partners,  apreciază că este greu de anticicipat apetitul investitorilor pentru anul în curs, dar datele deținute până acum indică faptul că domeniul medical și IT & tehnologie vor păstra în continuare o pondere semnificativă în piața de M&A locală.

După un an 2021 bogat în fuziuni și achiziții, 2022 a pornit la drum cu așteptări mari în ceea ce privește numărul tranzacțiilor care s-ar putea încheia, dar mai ales legat de revenirea la valorile pre-pandemie. „Împărtășim această viziune optimistă, fără a pierde totuși din vedere provocările esențiale care vor influența activitatea de M&A, printre care instabilitatea geo-politică, efectele reziduale ale crizei economice generate de pandemie, previziunile de inflație sau crizele lanțurilor de producție”, punctează Sorin Mitel.


Avocatul mai spune că există tatonări regionale (Polonia, Ungaria, Spania sau chiar și Suedia) din partea unor clienți cu profil mixt (fonduri sau strategici). „Însă nu avem suficiente semnale din piață pentru a putea aprecia, la acest moment, dacă ne vom confrunta cu o cerere de achiziții pentru ținte din România peste media perioadei 2015-2019”, precizează expertul.

Mandate în industria auto și domeniul medical

Firma Mitel & Partners a intrat cu dreptul în 2022, la început de an avocații având pe masa de lucru proiecte importante de tip M&A, care vizează industria auto și medicală și care implică echipe diferite de trei-zece avocati, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel sau Șerban Suchea, Parteneri în cadrul acestei arii de practică.




Profesioniștii casei de avocatură estimează că toate aceste tranzacții vor fi finalizate în primul semestru al anului în curs.

„Anul 2021 a continuat trendul de revenire al tranzacțiilor, început la finalul lui 2020, majoritatea mandatelor fiind înghețate din rațiuni prudențiale în perioada de incertitudine generată de pandemie. Principalele mandate de M&A în care au fost implicati avocații Mitel și Asociații în 2021 au venit din industria auto, medicală (expansiunea locală a Grupului Medlife) sau comerț (investiții strategice ale fondului de mezzanine AMC). Anumite elemente ale tranzacțiilor nu au fost finalizate în întregime, astfel încât nu putem oferi detalii cu privire la ținte sau valoarea investițiilor. Principalele provocări au venit din cauza caracterului multi-jurisdicțional al unor tranzacții care a presupus alinierea intereselor unor echipe diferite din zone orare variate”, explică liderul Mitel & Partners.

În acest proiecte au fost implicate echipe formate din șase-șapte avocați, coordonate de Sorin Mitel, Mădălina Mitel și Șerban Suchea.

De asemenea, în proiectele care presupun exerciții intense de due diligence se alocă, în general, echipe de unu-doi avocați pentru ariile mari de interes (de exemplu corporate, real estate, regulatory & permits, financing, litigii). Mai mult, există avocați seniori care supervizează două-trei astfel de arii de practică înrudite și unu-doi parteneri care asigură coordonarea globală a proiectului. În funcție de necesități se poate ajunge la echipe multi-disciplinare de 10-12 avocați.

Pe parcursul anului trecut, firma de avocatură a fost implicată în aproximativ 20 de tranzacții de tip M&A, dintre care cinci-șase tranzacții se îndreaptă spre etapa de finalizare în prima parte a acestui an. Valoarea cumulată a acestora depașește 100 de milioane de euro.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



„Majoritatea mandatelor de M&A în 2021 au venit din partea investitorilor strategici care au dorit expansiunea afacerilor lor în România sau la nivel regional. O parte semnificativă a fost asigurată totuși și de clienți de tipul fondurilor de investiții. Portofoliul de clienți în materie de M&A este generat aproape exclusiv de mandatele directe primite din partea clienților, ponderea colaborărilor cu firme din străinătate fiind relativ redusă. Onorariile pentru proiectele de M&A, ca și onorariile pieței de avocatură în general, au fost afectate de criza provocată de pandemie, punând o presiune suplimentară pe profesie”, susține Sorin Mitel.

Nici anul în curs nu este lipsit de provocări, iar cele mai mari dintre ele vor fi generate direct sau indirect de (in)stabilitatea economică și predictibilitatea pe termen scurt și mediu a climatului economic global și regional, astfel încât clienții să își poată contura în mod realist planurile de investiții în 2022.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1020 / 2037
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...