ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pandemia a generat mandate complexe pentru avocații din practica de Healthcare & Pharma de la Wolf Theiss. Ileana Glodeanu (Partener): Continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piață, atât în Pharma, cât și în Healthcare

30 Noiembrie 2020   |   Ștefania Enache

Clienții din cele două industrii au avut nevoie de asistență complexă, proiectele pe care le-au pus pe masa de lucru a avocaților implicând departamentele Wolf Theiss de Corporate M&A, Employment (Dreptul muncii), Competition&Regulatory (Concurență și Reglementări), Real Estate (Drepturi reale) și Dispute Resolution (Litigii).

Ileana Glodeanu (stanga), partener coordonator al practicii de Corporate/M&A si Anca Jurcovan, partener coordonator al practicii de concurentă - Wolf Theiss

 
 
Industriile medicală și farmaceutică au avut un an extrem de aglomerat.Pe fondul intensificării activității din aceste sectoare, a crescut și nevoia de servicii de specialitate venite din partea experților în Drept. Firmele cu afaceri în cele două domenii au solicitat asistență juridică atât pentru derularea proiectelor pe care le aveau înainte de declanșarea pandemiei, cât și pentru implementarea unor proiecte noi, apărute ca urmare a contextului actual. Practica de Healthcare & Pharma din cadrul Wolf Theiss a avut o activitate foarte intensă, avocații fiind implicați într-un număr important de mandate.

Clienții din cele două industrii au avut nevoie de asistență complexă, proiectele pe care le-au pus pe masa de lucru a avocaților implicând departamentele Wolf Theiss de Corporate M&A, Employment, Competition & Regulatory, Real Estate și Dispute Resolution.  


„Solicitările clienților din domeniul Healthcare & Pharma au fost foarte variate, acoperind mai multe arii de drept. Preponderent asistența acordată a fost în practica de drept societar și fuziuni și achiziții, în cea de concurență şi reglementări și dreptul muncii. Având în vedere că autoritățile de reglementare, în special Consiliul Concurenței, au monitorizat strict efectele pandemiei cu privire la eventuale deficite, creşteri de preţuri sau alte disfuncționalități ale pieţei generate de criza sanitară, ne-am concentrat eforturile pe activitatea de conformare, urmare a cererii sporite a companiilor în această zonă”, explică Anca Jurcovan, partener coordonator al practicii de concurenţă Wolf Theiss.

În zona de distribuţie de medicamente, la începutul pandemiei au fost iniţiative legislative de plafonare a preţurilor la anumite medicamente şi dispozitive, care ar fi dus la dificultăţi de aplicare pe lanţul de distribuţie, precum şi la o suprareglementare a sectorului, în condiţiile existenţei unei măsuri mai eficiente de asigurare a necesarului intern prin suspendarea temporară a exporturilor.

Din punct de vedere legal, pandemia a accelerat adoptarea măsurilor de digitalizare şi a investiţiilor în partea de telemedicină, atât autorităţile cât şi jucătorii din piaţă adaptându-se rapid.

În zona de achiziţii publice, s-a simţit nevoia de flexibilizare a contractelor standard în vederea asigurării accesului pacientului la medicamente în timp util.
Pandemia a generat mandate complexe

Reprezentanții Wolf Theiss amintesc faptul că noul context generat de criza medicală a creat oportunități, dar a testat şi capacitatea distribuitorilor şi producătorilor de a se adapta la realitatea actuală, inclusiv din perspectiva resurselor umane angajate în activitatea lor. O parte importantă din activitatea avocaților s-a concentrat pe aspecte de dreptul muncii, incidente în activitatea producătorilor şi distribuitorilor din industria farmaceutică.

De altfel, pandemia de COVID-19 a pus în prim-plan industria locală de medicamente, producătorii locali asigurând necesarul de tratamente în contextul în care graniţele s-au închis, iar mai multe ţări şi-au suspendat exporturile. În continuare sunt însă medica¬mente care nu se găsesc, ceea ce arată că inves¬ti¬ţiile ar trebui să meargă spre susţinerea pro¬ducţiei locale ca industrie strategică.

„Un exemplu de producţie locală în domeniul dispozitivelor medicale este grupul Taparo, specializat în producţia de mobilă, pe care l-am reprezentat în această perioadă şi care a investit 20 milioane euro în reconversia producţiei unei fabrici textile în textile medicale (inclusiv măști) la începutul pandemiei”, menționează Ileana Glodeanu, partener coordonator al practicii de Corporate/M&A Wolf Theiss.

Ileana Glodeanu subliniază faptul că, anul acesta, echipa Wolf Theiss a finalizat cu succes jointventure-ul GSK/Pfizer în România. Aceasta nu a fost însă singura tranzacție mare în care au fost implicați avocații Wolf Theiss.

„Am asistat într-o tranzacție de referință în sfera de distribuție medicală și am asistat ca lead counsel DSM, în cadrul tranzacției de un miliard de euro pentru achiziționarea grupului ERBER Group, incluzând România, aceasta fiind cea mai mare tranzacție la nivel european anunțată în Q2 2020 în sectorul Pharma, Medical & Biotech.  De altfel continuăm să fim implicați în câteva tranzacții în sfera biotech și anticipăm câteva mișcări în piața, atât în pharma, cât și healthcare”, mai punctează avocatul.

În ceea ce privește practica de litigii, în această perioadă, avocații Wolf Theiss au asistat companii din domeniul Healthcare & Pharma preponderent în litigii de muncă. De asemenea, s-au implicat și în câteva investigații interne de integritate.

„Avem în prezent un mandat de reprezentare cu privire la investigaţia de pe piaţa imunoglobulinelor normale umane, extinsă recent de către Consiliul Concurenţei, care are ca bază de plecare aplicarea taxei clawback în România”, completează Anca Jurcovan. În plus, firma de avocatură reprezintă clienţi în cadrul investigaţiei de cunoaştere a pieței de producţie şi comercializare a OTC-urilor şi a suplimentelor nutritive.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Tranzacții mai puține

Industriile medicală și farmaceutică au fost puternic influențate de criza generată de pandemia de COVID-19, dar și de o combinație de factori economici, de reglementare, politici și macroeconomici. Cel mai puternic s-a simțit acest lucru în zona tranzacțiilor, având în vedere că, în primul trimestru al anului în curs, s-au înregistrat doar două tranzacții foarte mari. Spre comparație, în a doua jumătate a anului 2019 au fost semnate patru tranzacții foarte importante.

Cu toate acestea, echipa de M&A, sub coordonarea Ilenei Glodeanu, a asistat anul acesta clienți din segmentul Healthcare & Pharma în proiecte semnificative de fuziuni și achiziții, printre acestea numărându-se: asistența acordată GlaxoSmithKline cu privire la încheierea unui acord de asociere în participațiune de 9,8 miliarde USD, cu Pfizer, pentru a crea un nou lider în domeniul sănătății consumatorilor, prin unirea mărcilor care au grijă de sănătatea consumatorilor Pfizer și GSK; asistența acordată unui lider în distribuția sistemelor de implant dentar pe piața românească, în transferul unei părți din afacerea sa către un producător mondial de implanturi dentare și asistența acordată grupului DSM în cadrul tranzacției de un miliard de euro pentru achiziționarea grupului ERBER Group, aceasta fiind cea mai mare tranzactie la nivel European anunțată în Q2 2020 în sectorul Pharma, Medical & Biotech.

În plus, echipa coordonată de Ileana Glodeanu a asistat Advanz Pharma Corp în ceea ce privește transferul implicațiilor aferente achiziției ca tranzacție de active ale unui portofoliu de produse farmaceutice de la UCB PHARMA GMBH. De asemenea, în domeniul dreptului muncii, avocații Wolf Theiss au asistat Astellas şi Glenmark cu privire la diverse aspecte juridice în domeniul resurselor umane.

Având în vedere că suntem martorii celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, atât în România cât și la nivel european și global, avocații se așteaptă să crească numărul proiectelor în zona de fuziuni și achiziții în sectorul Healthcare & Pharma, dublat de o serie de restructurări sau litigii comerciale pe fondul instabilității economice. În plus, dezvoltarea tehnologiei aduce România în centrul atenției în ce privește tranzacțiile biotech, unde urmează să aibă loc câteva achiziții interesante. În același timp, ei speră ca investițiile în producția locală de medicamente şi dispozitive medicale să fie realizate și de investitori locali sau în parteneriate internaționale și sprijinite de un cadru legislativ și fiscal adecvat, pentru a permite reducerea dependenţei de pieţele din afara Uniunii Europene.

Referindu-se la proiectele în derulare, avocații subliniază faptul că sunt implicați în asistarea unei producător de medicamente într-un litigiu de muncă, în câteva tranzacții în sfera biotech, dar și în proiectele de concurență coordonate de Anca Jurcovan.

Trebuie menționat că echipa Wolf Theiss, care asistă clienții din domeniul Healthcare & Pharma, este complexă și multidisciplinară, fiind coordonată de avocații parteneri Ileana Glodeanu (Corporate M&A) și Anca Jurcovan (Competition & Regulatory), și îi include pe Adelina Iftime-Blagean (Counsel), Andreea Zvâc (Counsel), Mircea Ciocîrlea (Counsel), Luciana Tache (Senior Associate), George Ghitu (Senior Associate), Andreea Stan (Senior Associate), Costin Șalaru (Associate), Ramona Enache (Associate), Iulia Cumpăratu (Associate), Yarina Laufer (Associate) și Maria Ionescu (Associate).

De asemenea, prezența birourilor Wolf Theiss în 13 jurisdicții din Europa conduce la faptul că în multe din mandatele instrumentate de firma din România să fie implicați și colegi avocați din alte state. Cele mai numeroase astfel de proiecte sunt în domeniul fuziunilor și achizițiilor, dar și al dreptului muncii.

Probleme specifice României


Avocații Wolf Theiss atrag atenția că un cadru legislativ previzibil precum şi bugetele alocate sănătăţii rămân cheia pentru a asigura accesul pacientului la medicamente.

O suprareglementare a prețurilor medicamentelor la nivelul producătorilor determină inevitabil dispariția semnificativă a unui număr mare de medicamente esențiale de pe piața locală. În același timp, distribuitorii și retailerii farmaceutici se confruntă cu problema plafonării adaosurilor, care nu acoperă, n cazul medicamentelor inovatoare, costurile de distribuție, logistică, asigurare.

Din aceste motive din păcate în timp ce industria Healthcare & Pharma prosperă în general, în România au fost anumite companii care au trebuit să se restructureze și să își reduca sau chiar închidă activitatea.

Avocații sunt de părere că 2021 poate fi un an al provocărilor și surprizelor plăcute pentru companiile din domeniu, pentru că orice criză este generatoare de noi oportunități, mai ales pentru un astfel de sector neciclic.

Mai mult, ei intuiesc investitori care își vor îndrepta privirea către firmele producătoare de medicamente, companii farmaceutice care vor accesa finanțări în scopul realizării de investiții în capacitățile de producție pentru satisfacerea nevoilor pieței interne.

„Măsurile legislative la nivel european şi național care să reducă dependenţa de ingrediente farmaceutice active şi materii prime din afara Uniunii Europene pot stimula investiţiile locale în industria farmaceutică și medicală. Marea provocare a anului viitor va fi adaptarea cadrul legislativ la realitatea pandemiei, care înseamnă o presiune imensă pe sistemul spitalicesc. În afara implementării sistemului de telemedicină și a prescripţiilor online, alte măsuri menite să permită utilizarea resurselor existente şi degrevarea spitalelor sunt binevenite (de exemplu extinderea rolului farmaciştilor în asigurarea stării de sănătate a populaţiei, prin administrarea de vaccinuri sau alte tratamente). Asociatiile din industrie vor trebui să fie parte din solutie, participând activ la furnizarea de modele legislative funcționale în alte jurisdicții în vederea adoptării, în plan local, al celor mai bune soluții”, au conchis avocații Wolf Theiss. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 229 / 5705
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
PeliPartners a asistat Adventum în achiziția Hermes Business Campus de la Atenor. Echipa, coordonată de Francisc Peli și Alexandra Ioniță
Litigatorii firmei Radu & Asociații gestionează peste 50 de dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești de toate gradele, un arbitraj internațional și are în desfășurare mai multe proceduri prearbitrale, inclusiv ICSID. Firma colaborează cu fonduri de investiții specializate în finanțarea arbitrajelor internaționale și oferă clienților posibilitatea de a susține dosare complexe, fără presiunea costurilor ridicate
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Brândușa Andreea Enișor, a patra notă a generației sale: Dată fiind paleta vastă de profesii accesibile odată cu absolvirea, sunt tentată să cred că integrarea în piața muncii este facilă, cu condiția meritocrației, bineințeles. Iau în considerare și diplomația, pe lângă clasicele avocatură sau magistratură
NNDKP a finalizat cu succes un litigiu arbitral complex privind pretenții în valoare de aproximativ 22 milioane lei
Cum arată, la jumătatea anului, tabloul proiectelor din practica de Dispute Resolution a firmei Popescu & Asociații, despre care Legal 500 EMEA spune că este una dintre cele mai bune din România. Pentru că numărul clienților noi a crescut, iar solicitările sunt din ce în ce mai diversificate și complexe, firma a cooptat nouă avocați litiganți și continuă recrutările
Les jeux sont faits! După două achiziții majore, în industria de jocurilor de noroc sunt așteptate alte tranzacții. Horea Popescu, Managing Partner CMS România și Coordonator al practicii Corporate M&A din ECE: Credem că în următoarea perioadă vom asista la mișcări strategice interesante, atât din partea marilor jucători de profil, cât și al marilor fonduri de investiții interesate de diversificarea portofoliilor lor
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
LegiTeam: Simion & Baciu is looking for an associate lawyer
Alianță strategică | JURIDICE.ro și BizLawyer.ro colaborează pentru a ridica standardele comunității
Poliana Gogu-Naum și Roxana Ionescu, RTPR Counsels, desemnate și anul acesta Rising Stars
Anul 2021 a adus un număr mai mare de mandate firmei MPR Partners, în practica de Dispute Resolution. De vorba cu Gelu Maravela (Founding Partner) despre profilul și complexitatea acestora, dar și despre avantajele competitive ale firmei
Avocatura în provincie | Hațegan Attorneys anunță restructurare organizațională. Ioana Hațegan, Managing Partner: Răspundem tendințelor internaționale din sectorul legal și adoptăm modelul de organizație orizontală pentru a promova dezvoltarea liberă profesională a membrilor echipei, multidisciplinaritatea și colaborarea în cadrul echipei și între echipe
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...