ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Practica de Energie & Resurse Naturale a firmei Bondoc & Asociații a avut o activitate dinamică și diversă în 2020. Despre nevoile clienților, cele mai importante mandate și previziuni pentru anul viitor, într-o discuție cu partenerii Monica Iancu și Cosmin Stăvaru

15 Decembrie 2020   |   Ștefania Enache

Zona de Energie și Resurse Naturale le-a oferit avocaților implicați în această arie de practică un an plin, cu multe provocări profesionale.

Cosmin Stăvaru, Partener, si Monica Iancu, Partener - Bondoc & Asociatii

 
 
Avocații Bondoc & Asociații au avut anul acesta o activitate intensă în practica de Energie și Resurse Naturale. Mandatele pe care le-au gestionat au fost diverse, venind de la clienți care sunt implicați în toate sectoarele din această industrie. În perioada următoare, lucrurile vor urma acest trend, iar Bondoc & Asociații intenționează să continue să consolideze portofoliul de clienți. „Avem o practică solidă, care acoperă o gamă largă și variată de clienți, inclusiv dezvoltatori, investitori, companii de utilități, furnizori etc. (și, prin urmare, de problematici). Cei mai mulți sunt clienți cu care am dezvoltat relații profesionale pe termen lung, așa încât nu numai proiectele de anvergură, investițiile cu durate mari de realizare au marcat activitatea noastră, dar și proiectele legate de activitatea curentă a clienților. Astfel, practica noastră a continuat să crească (întrucât nu a suferit de dependența de domeniul energiei regenerabile marcat de încetinire acută în ultimii ani), iar anul 2020 a fost unul cu proiecte importante și foarte interesante. Așadar, am avut anul acesta (și anticipăm o dezvoltare și în 2021) o activitate dinamică și diversă, prin care consolidăm și extindem portofoliul de clienți, trendul de creștere al practicii fiind evident și urmând să se păstreze, conform estimărilor noastre, în următorii ani”, punctează Monica Iancu, Partener Bondoc & Asociații.


Zona de Energie și Resurse Naturale le-a oferit avocaților implicați în această arie de practică un an plin, cu multe provocări profesionale.

Astfel, în 2020, echipa Bondoc & Asociații a fost implicată în proiecte noi, dar a continuat și proiecte începute anterior. Un exemplu în acest sens îl contituie mandatul în care avocații firmei au oferit asistență într-un proiect de anvergură privind exploatarea resurselor naturale din perimetrul off-shore al Mării Negre. De asemenea, se remarcă mandatul care vizează asistența acordată unor companii miniere în legătură cu proiectul de exploatare a unor metale. Un alt exemplu este reprezentat de dosarul în care echipa a oferit suport de specialitate în legătură cu construcția și operarea unei capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare pentru alimentarea unei fabrici de etanol.

Tot anul acesta, s-a făcut remarcată reluarea efervescenței proiectelor de energie regenerabilă. Revenirea în linia întâi a acestui sector se va manifesta și în perioada care va urma, potențată de țintele ambițioase ale Green Deal la nivel de UE și de țintele specifice care vor fi asumate de România în domeniu prin PNIESC. Prin urmare, Bondoc & Asociații se așteaptă la noi proiecte care vor pune în valoare experiența consistentă în acest domeniu a echipei de avocați.

În plus, clienții aflați în portofoliul Bondoc & Asociații au venit către avocați cu solicitări diverse, care acoperă de la operațiuni de tip M&A / transfer de business/ active, la finanțări, aspecte de concurență, proceduri administrative de obținere a licențelor, aspecte de reglementare ținând de funcționarea piețelor, inclusiv investigații ale autorității de reglementare, aspecte contractuale și dispute, insolvențe, restructurări.

„Solicitările de asistență au privit atât proiecte de investiții, cât și activitatea curentă a clienților noștri în domeniul energiei. Cei mai mulți clienți solicită serviciile noastre pentru mai multe zone / practici și ca atare, în contextul pandemiei, am avut numeroase solicitări de asistență legate de adaptarea la noul context (protecția datelor, aspecte de dreptul muncii, digitalizare, ajutor de stat). Fără a se putea spune că sectorul energetic nu a fost / nu este afectat de pandemie, acesta este totuși unul dintre sectoarele mai rezistente la dificultățile vremurilor actuale. Ca atare, în general, volumul de muncă în domeniul reglementărilor energetice nu a fost afectat, cu excepția unor proiecte de achiziție / transfer al căror ritm a fost temporizat pentru o vreme, cursul obișnuit fiind reluat în a doua parte a anului. Am observat însă, în compensare, o concentrare mai mare pe zona de reglementare. De altfel, ritmul modificărilor legislative în domeniul energiei a fost unul accelerat în cursul acestui an, care a debutat cu intrarea în vigoare a unor prevederi legislative europene foarte importante precum și cu legislație secundară nou emisă de autoritatea de reglementare. În continuare, au fost aduse modificări majore Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012. Am fost activ implicați alături de / pentru clienții noștri în analiza impactului acestor modificări, fie că vorbim, cu titlu de exemplu, despre modificări care au afectat activitatea de distribuție de energie electrică, noi roluri în domeniul energiei electrice sau implementarea ”gas release program” în vederea sporirii lichidității piețelor bursiere de gaze naturale”, detaliază Cosmin Stăvaru, Partener Bondoc & Asociații.

Nevoile clienților sunt diverse

Jucătorii din această industrie și-au continuat activitatea, în pofida dificultăților generale care au afectat economia. În acest context, avocații au constatat că a existat un interes sporit pentru avansarea unor proiecte vizând digitalizarea serviciilor energetice. Prin urmare, experții Bondoc & Asociații au asistat clienți în proiecte complexe, precum lansarea unor aplicații digitale vizând servicii în domeniul energiei electrice și gazelor naturale sau bazate pe ecosisteme de popularizare a energiei regenerabile și principiilor de sustenabilitate energetică și de mediu.

„Astfel, zona de furnizare de energie electrică și gaze naturale a rămas o constantă a activității noastre și în acest an. Unele proiecte privind exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră au reluat ritmul ca urmare a reechilibrării unor prevederi legislative modificate masiv la sfârșitul anului 2018. Ne-am bucurat să fim parte din proiecte de o asemenea anvergură. Zona de reglementare va rămâne o prioritate, cu atât mai mult cu cât, prin modificările aduse recent legislației energiei electrice și gazelor naturale, au fost sporite amenzile pentru unele dintre încălcările cadrului de reglementare, prin raportare la cifra de afaceri anuală, inclusiv cele privind transparența piețelor centralizate. Sectorul regenerabilelor a cunoscut un reviriment (aflat încă în stadiu incipient). În acest sens în care am fost implicați fie în reluarea dezvoltării unor proiecte înghețate la momentul declinului schemei de sprijin (inclusiv în legătură cu reluarea proceselor de achiziție de terenuri, aspecte de reglementare privind conectarea la rețea, obținerea autorizațiilor de construire și înființare), fie în procese de transfer al participațiilor în parcuri operaționale pentru care interesul a redevenit activ. De asemenea, asistăm de câțiva ani clienți implicați în proiecte de explorare a unor resurse minerale (metale) pentru care interesul a rămas neafectat”, precizează Monica Iancu.

La rândul său, Cosmin Stăvaru amintește faptul că portofoliul Bondoc & Asociații include și proiecte care vizează exploatarea de metale prețioase sau alte minereuri. „Provocările majore sunt în general legate de realizarea unui proces de autorizare riguros și rezonabil de rapid având în vedere problemele ridicate de legislația deseori neclară sau necorelată, respectiv de lipsa unor reglementări particulare, adaptate pentru asemenea proiecte, mai ales în domeniul mediului si urbanismului. De asemenea, provocările țin de securizarea tuturor drepturilor necesare asupra terenurilor din perimetrul de explorare/ exploatare, având în vedere magnitudinea proiectelor și problemele istorice de titlu”, mai spune avocatul.

În plus, firma asistă în mod curent clienți cu privire la aspecte legate de certificatele verzi și certificate de emisii. În aceaste spețe, echipa de avocați a consiliat atât investitori, cât și finanțatori, cu privire la aspecte legate de cadrul legal aplicabil privind tranzactionarea certificatelor, dar și cu privire la tranzacții concrete.

„Asistăm regulat într-un număr important de tranzacții în domeniul energiei (fie electricitate, fie gaze naturale), precum și în finanțarea unor proiecte, inclusiv una dintre cele mai mari finanțări în domeniul energiei vizând exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră. În ceea ce privește tranzacțiile de tip M&A, ne bucurăm de asemenea de diversitate asistând fie partea vânzătoare, fie partea cumpărătoare, atât în exit-uri, cât și în achiziții de portofoliu, atât în procese competitive, cât și în procese derulate în exclusivitate. Ne bucurăm să numărăm printre clienți companii care își dezvoltă și integrează portofoliile și care cred în potențialul energetic, dar și economic al României”, adaugă Cosmin Stăvaru.

În multe dosare, firma de avocatură colaborează cu companii din străinătate. De altfel, Bondoc & Asociații beneficiază de o cooperare cu o firmă de avocatură internațională cu acoperire pe mai multe continente.

Problemele de actualitate din domeniul energetic


Referindu-se la problemele de actualitate din sector, cei doi avocați ai firmei Bondoc & Asociații indică lipsa unui cadru legislativ stimulativ pentru sectorul regenerabilelor, care să ducă la atingerea țintelor (care vor fi) asumate de România, lipsa de investiții în sectorul energiei convenționale pentru a înnoi capacitatea de producție învechită, schimbările dese de politică legislativă (printre ultimele situații de acest fel fiind modificarea din vară a legii energiei prin care distribuitorii au fost obligați să realizeze și să (pre)finanțeze lucrări de racordare fără a trece testul eficienței ecomomice), lipsa unei strategii clare calate pe energia regenerabilă în tandem cu strategia de tranziție către energia verde formulată la nivel UE.

„Energia și tranziția verde sunt obiective de investiții incluse în planul național de redresare și reziliența (PNRR) și ne așteptăm să apară investiții finanțate prin aceste fonduri”, precizează Cosmin Stăvaru.


Previziuni pentru 2021

Pentru anul 2021, Bondoc & Asociații anticipează o creștere a cerințelor și investițiilor în digitalizarea rețelelor și în general a economiei și în tranziția verde. De asemenea, extinderea rețelor de distribuție de gaze naturale este încurajată de recentele modificări la legea energiei și gazelor naturale.

„Credem că domeniul energiei regenerabile (în special solară) va cunoaște o dezvoltare anul viitor, acum pregătindu-se (re)lansarea a numeroase proiecte. De asemenea, zona de conformare la reglementările din sector va continua să fie solicitantă cu atât mai mult cu cât în acest sector impactul este mai mare și uneori mai imprevizibil decât în alte industrii mai puțin reglementate. În ansamblu, credem că piața de energie continuă să manifeste potențial, deși politicile publice nu sunt pe deplin corelate și orientate spre susținerea intențiilor de investiții. Au existat de asemenea semnale pentru repornirea unor proiecte publice importante, strategice pentru România, dar la acest moment nu s-au concretizat și rămâne de văzut dacă se vor materializa în viitorul apropiat”, nuanțează Monica Iancu.


 


Proiecte importante în 2020

Având în vedere multitudinea de proiecte din acest an, avocaților Bondoc & Asociații le-a fost greu să nominalizeze doar câteva dintre acestea, fiind la fel de dificilă realizarea unui top al celor mai imporante mandate.

Cu toate acestea, spun ei, există câteva mandate care se evidențiază din cauza problematicilor complexe pe care le-au implicat.

În această categorie intră, de exemplu, asistența acordată într-un proiect de anvergură referitor la exploatarea resurselor naturale din perimetrul off-shore al Mării Negre sau asistența acordată în transferul participațiilor într-un parc eolian cu o capacitate instalată de peste 100 MW.

Pe aceeași linie se menține și asistența acordată în legătură cu construcția și operarea unei capacități de producere a energiei electrice și termice în cogenerare pentru alimentarea unei fabrici de etanol, asistența acordată unor companii miniere în legătură cu proiectul de exploatare a unor metale și asistența în legătură cu intenția de preluare a unui furnizor de electricitate și gaze naturale.

„De asemenea, am fost implicați în proiecte legate de procedurile de conformare a practicilor clienților cu reglementările în vigoare dintre care enumerăm asistență în legătură cu criteriile de transparență în funcționarea piețelor de energie electrică și gaze naturale, reglementate la nivel european”, atrage atenția Monica Iancu.

De altfel, firma de avocatură o bază de clienți variată acoperind atât zona energiei electrice și a gazelor naturale, cât și zona resurselor minerale. „Asistăm clienți activi în zona de distribuție, dar și de furnizare de energie electrică sau gaze naturale, companii de utilități, dezvoltatori de proiecte, furnizori de servicii pentru piața de energie electrică și gaze naturale. Suntem de asemenea abordați regulat de fonduri de investiții pentru asistență în legătură cu intențiile de investiții în domeniu”, subliniază Cosmin Stăvaru.

Departamentul de Energie și Resurse Naturale include șapte avocați care se dedică exclusiv acestei practici. Sub coordonarea partenerilor Monica Iancu și Cosmin Stăvaru, s-a construit o echipă din care fac parte profesioniști cu grade diferite de senioritate, o echipă care permite firmei Bondoc & Asociații să abordeze orice proiect relevant pentru piața energiei din România.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 5521
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bondoc si Asociatii is looking for a Real Estate lawyer
Sistemul de sănătate și-a dezvăluit anul trecut mai multe vulnerabilităţi care pot fi reglementate şi combătute. Cele mai mari probleme cu care s-au confruntat jucătorii din sectorul Healthcare & Pharma și provocările anului 2021, analizate de Livia Zamfiropol și Alina Lăcătuș, Parteneri DLA Piper România
Stratulat Albulescu a asistat compania americană ThoughtWorks cu privire la achiziția Gemini Solutions, o companie românească de software
Debutul anului 2021 aduce schimbări majore în sectorul energetic. Noutățile, explicate de avocații Maravela Popescu & Asociații | Mihaela Nyerges, Managing Associate: Am sesizat un interes crescut pentru proiectele de producere a energiei regenerabile; țara noastră redevine o destinație atractivă pentru investiții în acest sector
CMS România îl promovează pe Andrei Tercu în poziția de Tax Director
In-houseLegal.ro | Cum s-au adaptat marile companii private la ‘noua normalitate’ și ce sprijin oferă echipele de Legal în perioada pandemiei. Simona Vasiliu: Paradoxal, desfășurarea activității „la distanță” a menținut și chiar a crescut performanța echipei
LegiTeam | WOLF THEISS recrutează pentru echipa locală de Litigii și Arbitraj
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is expanding its team, looking for SENIOR ATTORNEYS to join the firm’s DISPUTE RESOLUTION practice.
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2020 | Piața globală de M&A a pierdut doar 5% anul trecut, iar piața europeană a crescut cu 36% în pandemie. Mai multe firme cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
Mușat & Asociații cooptează 3 noi parteneri equity și promovează alți 7 în poziții de senioritate în firmă
Avocații Bondoc & Asociații au coordonat toate aspectele de lege română ale parteneriatului dintre Restart Energy şi Interlink Capital Strategies, cu proiecte viitoare în energie de 500 mil. E. Partenerul Monica Iancu, în prim plan
NNDKP, alături de grupul DKV în preluarea Smart Diesel. Partenerul Ruxandra Bologa a coordonat echipa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...