ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Victorie obținută de ZRVP într-un litigiu fiscal de peste zece mil. lei. Echipa multidisciplinară de avocaţi și consultanți fiscali a fost coordonată de Ovidiu Șerban (partener ZRVP) și Ioana Höckl (partener ZRVP Tax)

22 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

ZRVP: Victorie într-un litigiu fiscal de peste zece milioane de lei

 
 
Societatea de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut în instanță anularea deciziei de impunere emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru o companie activă pe piața de aerosol, specializată în comercializarea gazelor tehnice și pure. Litigiul a vizat domeniul produselor accizabile iar decizia Curții de Apel București, confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), este una de referință având în vedere complexitatea juridică a cazului și valoarea ridicată a obiectului litigiului. Soluția de admitere s-a întemeiat, între altele, pe încălcarea a două principii fundamentale de drept fiscal și procesual fiscal, respectiv principiul certitudinii impunerii și cel al aplicării unitare a legislației fiscale.


O echipă mixtă de avocați și consultanți fiscali ai societății de avocați Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a asistat și reprezentat clientul, o companie activă pe piața de aerosol, specializată în comercializarea gazelor tehnice și pure, în litigiul ce a avut ca obiect anularea deciziei de impunere emisă de ANAF, prin care se stabilise în sarcina societății obligații fiscale (accize) în cuantum de peste zece milioane de Lei pentru o pretinsă încălcare a procedurilor de declarare la autoritățile vamale și transport între două antrepozite fiscale a produselor accizabile, respectiv confiscarea produselor accizabile în valoare de aproximativ opt milioane de Lei.

Prin hotărârea pronunțată de Curtea de Apel București, confirmată în mare parte de instanța supremă, a fost anulată decizia de impunere, apreciindu-se că, pentru anul 2011, obligația fiscală a fost stabilită cu încălcarea normelor privind prescripția extinctivă, iar în ceea ce privește restul perioadei verificate, și anume 2012-2016, că societatea a respectat legislația în materie de accize. Mai mult, instanța a atras atenția că sancționarea unei societăți pentru o pretinsă neconformare, ca urmare a unor eventuale neclarități din legislația fiscală sau interpretări neunitare ale legislației între diferitele structuri din cadrul ANAF, este excesivă și disproporționată.

„Este lăudabil că, după un litigiu greu, purtat pe mai multe planuri vreme de aproape șase ani, instanțele judecătorești au tranșat această dispută în favoarea clientului nostru, aplicând corect atât dispozițiile de procedură în materie de prescripție extinctivă, cât și prevederile de drept substanțial în materia accizelor, o zonă extrem de tehnică și relativ dificilă pentru juriști în general. Avem speranța că, după mai multe astfel de hotărâri, atât legiuitorul român, cât și organele chemate să aplice legea fiscală vor înțelege că, în fiscalitate, este nevoie de predictibilitate, de aplicare unitară a legislației, de proporționalitate și de încurajare a mediului de afaceri prin politici fiscale transparente,” a declarat Ovidiu Șerban, partener ZRVP.

Coordonarea echipei multidisciplinare de avocaţi și consultanți fiscali a fost asigurată de Ovidiu Șerban (partener ZRVP), alături de Ioana Höckl (partener ZRVP Tax). Din echipă au mai făcut parte avocați cu experiență solidă în drept fiscal: Simona Oprea, avocat colaborator coordonator ZVRP, și un colaborator extern al clientului, dl. avocat Constantin Marcu.


Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.
ZRVP are o echipă de 64 de avocați, dintre care 15 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Băjenaru, Cosmin Cojocaru, Marina Crenguța Florea și Ovidiu Șerban (asociați) și Robert Oancea (of counsel).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 75 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...