ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Bianca-Elena Bănățeanu, a treia admisă din generația ei, care continuă să fie de ”zece pe linie”: Mi-am dorit să pot contribui la crearea unei societăți corecte, în care justiția să primeze și fiecare să aibă certitudinea că drepturile îi vor fi respectate

16 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Succesul de la admitere nu a fost o întâmplare. Chiar dacă primul semestru din anul I de facultate i s-a părut destul de dificil, din cauza faptului că s-a confruntat cu un limbaj absolut nou, iar cantitatea de informații a fost una destul de mare, Bianca a reușit să se adapteze, astfel încât, în prima sesiune, a obținut note de 10 la toate examenele.

 
 
Bianca-Elena Bănățeanu și-a început viața de student în pandemie, fiind obligată să se adapteze conjucturii actuale. A fost destul de dificil să parcurgă primul an de facultate online, lipsindu-i contactul direct cu profesorii și colegii, dar a trecut cu bine peste tot, iar prima sesiune a încheiat-o doar cu note de 10.  Notele obținute la examene au confirmat succesul pe care l-a avut la admitere, atunci când a trecut concursul cu 81 de puncte, fiind a treia pe listă din generația ei.

Bianca a știut dintotdeauna că va urma cursurile Facultății de Drept, dorindu-și o carieră juridică. Din punctul său de vedere, dreptatea și ordinea sunt unele dintre cele mai importante valori ale societății și acestea trebuie protejate constant. „De aceea, mi-am dorit să pot contribui la crearea unei societăți corecte, în care justiția să primeze și fiecare să aibă certitudinea că drepturile îi vor fi respectate și, în situația în care suferă un prejudiciu, acesta va fi reparat. În cariera profesională, am ales să mă ghidez după mottoul „Cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa”, deoarece, constatând unele nedreptăți din jurul meu, mi-am dat seama că o societate are nevoie de oameni bine pregătiți, cu dorința de a pune dreptatea mereu pe primul loc, de oameni care să aibă curajul și puterea de a căuta adevărul chiar și atunci când acesta pare imposibil de găsit.”, susține tânăra.


Dreptul a fost singura sa opțiune

A început pregătirea pentru admitere încă din clasa a XI-a, Dreptul fiind singura opțiune pe care a luat-o în calcul, deoarece a considerat că o carieră în acest domeniu i se potrivește cel mai bine.

„La admitere, am obținut 81 de puncte (44 de puncte la proba de limba română și 37 de puncte la proba de economie), situându-mă pe poziția a treia. Obținerea acestui rezultat a însemnat o confirmare a faptului că munca susținută și perseverența sunt întotdeauna răsplătite și, dacă lupți pentru ceea ce îți dorești, rezultatele nu vor întârzia să apară. Promovarea examenului de admitere la facultate cred că a reprezentat cu adevărat primul moment când am simțit ca sunt mai aproape de realizarea visului de a lucra într-un domeniu în care simți că poți fi util oamenilor. Mă bucură faptul că m-am situat printre primii admiși la facultate, însă sunt convinsă că majoritatea celor admiși au depus efort pentru a obține un astfel de rezultat.”, menționează Bianca.LegiTeam: ZRVP recrutează  2 avocați definitivi | Departament Litigii. Aplica aici!Succesul de la admitere nu a fost o întâmplare. Chiar dacă primul semestru din anul I de facultate i s-a părut destul de dificil, din cauza faptului că s-a confruntat cu un limbaj absolut nou, iar cantitatea de informații a fost una destul de mare, Bianca a reușit să se adapteze, astfel încât, în prima sesiune, a obținut note de 10 la toate examenele.

Urmează și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român

În paralel cu Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, Bianca urmează și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român. A fost o opțiune asumată, în demersurile ei fiind ghidată și de faptul că, în liceu, a fost olimpică la limba franceză.

A absolvit Colegiul Național „Dinicu Golescu” din municipiul Câmpulung, județul Argeș, profilul filologie – limbi străine intensiv. Tânăra poveștește că perioada liceului a fost una importantă, pe parcursul căreia s-a definit ca persoană, și-a definit personalitatea și și-a descoperit pasiunile. „Am avut o relație deosebită cu doamnele profesor de geografie, de limba română și de limba franceză, aceasta din urmă fiind cea care  m-a îndrumat de-a lungul liceului și datorită căreia am participat la olimpiada națională de limba franceză, în clasa a X-a și în clasa a XI-a, o experiență cu totul deosebită. Majoritatea profesorilor din perioada liceului au fost adevărați mentori, fiindu-ne nu numai dascăli, ci și exemple de viață”, își amintește Bianca.
Studenția în pandemie


În ceea ce privește viața de student, subliniază faptul că nu este așa cum se aștepta și nici așa cum spera, dar totul este cauzat de pandemie. „Mi-am dorit să merg fizic la facultate, probabil ca orice alt student, însă cred că decizia este una care a avut în vedere siguranța tuturor. În ceea ce privește viața de facultate în mediul online, cred că este așa cum m-am așteptat să fie, poate ceva mai serioasă decât am crezut la început, având în vedere faptul că toate cursurile și seminarele au fost ținute de către profesori, fără nicio excepție”, nuanțează tânăra.

Admite faptul că trecerea de la mediul preuniversitar la cel universitar este una destul de dificilă, deoarece materia predată și modul de organizare a timpului pentru asimilarea informației sunt complet diferite și necesită un efort mult mai mare. „La aceasta se adaugă și seriozitatea din mediul academic. Dacă la liceu eram tratați ca niște copii, la facultate suntem priviți deja ca niște adulți”, nuanțează Bianca.

Tânăra profită însă din plin de tot ceea ce i se ofere și încearcă să acumuleze cât mai mult. Până în prezent nu a avut ocazia de a participa la viața profesională   dintr-o firmă de avocatură, deși își dorește acest lucru, dar este convinsă că își va îndeplini acest scop, pe parcursul facultății.
„Fiind doar în primul an de facultate, nu am avut ocazia să iau contact cu toate ramurile de drept. Deocamdată, sunt atrasă în aceeași măsură de Dreptul Privat și de Dreptul Public. Nu știu sigur care va fi cariera mea după licență, însă, dat fiind faptul că urmez și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român, este posibil să urmez un curs de master în domeniu. Îmi doresc să urmez o carieră în magistratură, deși sunt deschisă oricărei alte profesii care mă va convinge pe parcursul timpului. Oricum, va trebui să fie o profesie care mă va ajuta să îmi împlinesc dorința de a ajuta oamenii și de a fi un susținător fervent al dreptății. Nu exclud posibilitatea de a studia și în străinătate dacă mi se va oferi această oportunitate, deoarece îmi doresc să pot cunoaște modul de funcționare și al altor sisteme de drept. Cursul care m-a atras cel mai mult până în prezent este cursul de Drept Civil, deoarece este cursul cu informațiile cele mai practice, potrivit felului meu de a fi. Totodată, este cursul care îți stimulează cel mai mult gândirea logică și nu exclusiv memoria. Am avut și privilegiul de a avea profesori și seminariști de excepție, care au știut prin modul de a preda să ne facă să iubim această materie”, nuanțează Bianca.

Fiind la început de drum, nu și-a ales încă un mentor, dar încearcă să ia de la fiecare profesor ceea ce crede că este bun și să-i urmeze exemplul atât în formarea sa profesională, cât și personală. Este de părere că toți profesorii din cadrul facultății pot reprezenta un exemplu în viață, important este să fii deschis la a învăța și la a primi tot ceea ce aceștia îți oferă.

În plus, tânăra apreciază faptul că toți seminariștii sunt persoane extrem de deschise, care s-au apropiat de studenți și au încercat să aibă cu aceștia o relație bazată nu doar pe respect, ci și pe comunicare.

„Pentru un student în anul I, a face primul an de facultate online este destul de dificil, deoarece lipsește acel contact direct cu profesorii, precum și cu colegii. Faptul că nu ai posibilitatea de a cunoaște fizic facultatea, sălile de curs și de seminar reprezintă o problemă în a conștientiza pe deplin trecerea la un alt nivel, cel universitar, academic, iar efortul pe care un student este nevoit să îl facă pentru a se adapta unei astfel de situații este mai mare. În ceea ce mă privește, deși la început mi-a fost greu, m-am adaptat necesităților actuale, iar un rol important pentru aceasta a revenit și seminariștilor care au fost înțelegători și au încercat să depășescă bariera tehnologică și să aibă cu noi un dialog deschis și eficient, chiar și pe această cale. Pe scurt, ne lipseșește VIAȚA DE STUDENT. Nu putem relaționa nici între noi, nici cu cadrele didactice, nu putem avea activități nici în cadrul facultății, nici în afara acesteia. Suntem “lipiți” de un scaun și de un ecran și încercăm să facem față situației”, punctează Bianca.

Cu toate acestea, tânăra menționează faptul că, în timpul acestei pandemii, a realizat că, indiferent de situație, dacă ești dornic de a cunoaște, de a învăța, întotdeauna va exista o soluție, iar, în prezent, tehnologia a devenit indispensabilă. De altfel, crede că, și după ce lucrurile vor reveni la normal, partea tehnică își va menține în mare parte importanța.


Un sfat important pentru următoarea generație de studenți

Pe cei care i-au în calcul posibilitatea de a da admitere la Facultatea de Drept Bianca îi sfătuiește să se pregătească serios și din timp, pentru că examenul de admitere este unul cu un grad ridicat de dificultate. „De asemenea, i-aș sfătui să ia în considerare faptul că vorbim despre o facultate care pune foarte mult preț pe nivelul educațional. Să aibă în vedere că viața de student nu este formată doar din satisfacții, că sunt momente în care crezi că nu mai poți, dar te ridici și mergi mai departe.I-aș sfătui să fie dispuși să se autocorecteze, să se perfecționeze continuu, pentru ca apoi, prin exemplul propriu, să devină un model în societate”, precizează studenta.
 

O facultate cu foarte multe variante profesionale
Absolvirea unei facultăți de drept oferă o paletă largă de variante profesionale. „Cred că, dacă ești bine pregătit și dornic de a-ți îmbunătăți permanent cunoștințele, te poți integra pe piața muncii, mai ales că, în domeniul juridic, piața muncii este una cu caracter specializat, referindu-mă aici la profesiile de magistrat, avocat, notar, executor judecătoresc, fiind rezervată absolvenților de studii juridice”, subliniază studenta
 Printre plusurile școlii pe care o umează, Bianca nominalizează și faptul că este vorba despre o facultate cu materii aplicate care, pe lângă faptul că îi satisfac nevoia de a cunoaște, o pregătesc concret pentru o carieră în domeniu. „La Facultatea de Drept nu ești învățat doar să memorezi articole, legi etc, ci și să le interpretezi și să le aplici în practică. Înveți necesitatea reglementării relațiilor sociale în diverse domenii și modalitatea practică de soluționare a conflictelor. Înveți să ai opinii argumentate, să vezi dincolo de aparențe și să cauți adevărul în substanța sa. Pe de altă parte, după terminarea facultății ai posibilitatea de a opta pentru o varietate de profesii”, explică tânăra.

În categoria minusurilor, Bianca include faptul că Facultatea de Drept presupune o muncă serioasă și permanentă care nu îți oferă prea mult timp pentru alte activități. „Probabil că ar fi bine dacă s-ar insista mai mult pe anumite materii cu o importanță mai degrabă în relațiile interpersonale, decât profesionale, referindu-mă aici la etică profesională, cariere juridice și relații interprofesionale. Cred că aceste materii ar fi foarte utile atât pentru a ne facilita alegerea unei profesii ulterioare, cât și relațiile dintre noi”, completează studenta.

Bianca atrage atenția că viața de student la Facultatea de Drept presupune și un efort financiar, deoarece sunt necesare foarte multe materiale, foarte multe manuale. „Probabil că pentru persoanele care nu beneficiază de bursă și ai căror părinți sau susținători nu au venituri suficiente este destul de greu de acoperit toate aceste cheltuieli. Cred, totuși, că sunt oferite și facilități și am în vedere, așa cum am arătat, bursele sociale, precum și chiriile reduse din cadrul căminelor studențești, iar la Facultatea de Drept și existența Burselor Stoicescu”, detaliază studenta.

Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 19 / 392
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
  Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
  LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
  LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
  GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
  Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
  Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
  LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
  LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
  Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
  Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...