ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Bianca-Elena Bănățeanu, a treia admisă din generația ei, care continuă să fie de ”zece pe linie”: Mi-am dorit să pot contribui la crearea unei societăți corecte, în care justiția să primeze și fiecare să aibă certitudinea că drepturile îi vor fi respectate

16 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

Succesul de la admitere nu a fost o întâmplare. Chiar dacă primul semestru din anul I de facultate i s-a părut destul de dificil, din cauza faptului că s-a confruntat cu un limbaj absolut nou, iar cantitatea de informații a fost una destul de mare, Bianca a reușit să se adapteze, astfel încât, în prima sesiune, a obținut note de 10 la toate examenele.

 
 
Bianca-Elena Bănățeanu și-a început viața de student în pandemie, fiind obligată să se adapteze conjucturii actuale. A fost destul de dificil să parcurgă primul an de facultate online, lipsindu-i contactul direct cu profesorii și colegii, dar a trecut cu bine peste tot, iar prima sesiune a încheiat-o doar cu note de 10.  Notele obținute la examene au confirmat succesul pe care l-a avut la admitere, atunci când a trecut concursul cu 81 de puncte, fiind a treia pe listă din generația ei.

Bianca a știut dintotdeauna că va urma cursurile Facultății de Drept, dorindu-și o carieră juridică. Din punctul său de vedere, dreptatea și ordinea sunt unele dintre cele mai importante valori ale societății și acestea trebuie protejate constant. „De aceea, mi-am dorit să pot contribui la crearea unei societăți corecte, în care justiția să primeze și fiecare să aibă certitudinea că drepturile îi vor fi respectate și, în situația în care suferă un prejudiciu, acesta va fi reparat. În cariera profesională, am ales să mă ghidez după mottoul „Cei care au privilegiul de a ști au datoria de a acționa”, deoarece, constatând unele nedreptăți din jurul meu, mi-am dat seama că o societate are nevoie de oameni bine pregătiți, cu dorința de a pune dreptatea mereu pe primul loc, de oameni care să aibă curajul și puterea de a căuta adevărul chiar și atunci când acesta pare imposibil de găsit.”, susține tânăra.


Dreptul a fost singura sa opțiune

A început pregătirea pentru admitere încă din clasa a XI-a, Dreptul fiind singura opțiune pe care a luat-o în calcul, deoarece a considerat că o carieră în acest domeniu i se potrivește cel mai bine.

„La admitere, am obținut 81 de puncte (44 de puncte la proba de limba română și 37 de puncte la proba de economie), situându-mă pe poziția a treia. Obținerea acestui rezultat a însemnat o confirmare a faptului că munca susținută și perseverența sunt întotdeauna răsplătite și, dacă lupți pentru ceea ce îți dorești, rezultatele nu vor întârzia să apară. Promovarea examenului de admitere la facultate cred că a reprezentat cu adevărat primul moment când am simțit ca sunt mai aproape de realizarea visului de a lucra într-un domeniu în care simți că poți fi util oamenilor. Mă bucură faptul că m-am situat printre primii admiși la facultate, însă sunt convinsă că majoritatea celor admiși au depus efort pentru a obține un astfel de rezultat.”, menționează Bianca.LegiTeam: ZRVP recrutează  2 avocați definitivi | Departament Litigii. Aplica aici!Succesul de la admitere nu a fost o întâmplare. Chiar dacă primul semestru din anul I de facultate i s-a părut destul de dificil, din cauza faptului că s-a confruntat cu un limbaj absolut nou, iar cantitatea de informații a fost una destul de mare, Bianca a reușit să se adapteze, astfel încât, în prima sesiune, a obținut note de 10 la toate examenele.

Urmează și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român

În paralel cu Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, Bianca urmează și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român. A fost o opțiune asumată, în demersurile ei fiind ghidată și de faptul că, în liceu, a fost olimpică la limba franceză.

A absolvit Colegiul Național „Dinicu Golescu” din municipiul Câmpulung, județul Argeș, profilul filologie – limbi străine intensiv. Tânăra poveștește că perioada liceului a fost una importantă, pe parcursul căreia s-a definit ca persoană, și-a definit personalitatea și și-a descoperit pasiunile. „Am avut o relație deosebită cu doamnele profesor de geografie, de limba română și de limba franceză, aceasta din urmă fiind cea care  m-a îndrumat de-a lungul liceului și datorită căreia am participat la olimpiada națională de limba franceză, în clasa a X-a și în clasa a XI-a, o experiență cu totul deosebită. Majoritatea profesorilor din perioada liceului au fost adevărați mentori, fiindu-ne nu numai dascăli, ci și exemple de viață”, își amintește Bianca.
Studenția în pandemie


În ceea ce privește viața de student, subliniază faptul că nu este așa cum se aștepta și nici așa cum spera, dar totul este cauzat de pandemie. „Mi-am dorit să merg fizic la facultate, probabil ca orice alt student, însă cred că decizia este una care a avut în vedere siguranța tuturor. În ceea ce privește viața de facultate în mediul online, cred că este așa cum m-am așteptat să fie, poate ceva mai serioasă decât am crezut la început, având în vedere faptul că toate cursurile și seminarele au fost ținute de către profesori, fără nicio excepție”, nuanțează tânăra.

Admite faptul că trecerea de la mediul preuniversitar la cel universitar este una destul de dificilă, deoarece materia predată și modul de organizare a timpului pentru asimilarea informației sunt complet diferite și necesită un efort mult mai mare. „La aceasta se adaugă și seriozitatea din mediul academic. Dacă la liceu eram tratați ca niște copii, la facultate suntem priviți deja ca niște adulți”, nuanțează Bianca.

Tânăra profită însă din plin de tot ceea ce i se ofere și încearcă să acumuleze cât mai mult. Până în prezent nu a avut ocazia de a participa la viața profesională   dintr-o firmă de avocatură, deși își dorește acest lucru, dar este convinsă că își va îndeplini acest scop, pe parcursul facultății.
„Fiind doar în primul an de facultate, nu am avut ocazia să iau contact cu toate ramurile de drept. Deocamdată, sunt atrasă în aceeași măsură de Dreptul Privat și de Dreptul Public. Nu știu sigur care va fi cariera mea după licență, însă, dat fiind faptul că urmez și cursurile Colegiului Juridic Franco-Român, este posibil să urmez un curs de master în domeniu. Îmi doresc să urmez o carieră în magistratură, deși sunt deschisă oricărei alte profesii care mă va convinge pe parcursul timpului. Oricum, va trebui să fie o profesie care mă va ajuta să îmi împlinesc dorința de a ajuta oamenii și de a fi un susținător fervent al dreptății. Nu exclud posibilitatea de a studia și în străinătate dacă mi se va oferi această oportunitate, deoarece îmi doresc să pot cunoaște modul de funcționare și al altor sisteme de drept. Cursul care m-a atras cel mai mult până în prezent este cursul de Drept Civil, deoarece este cursul cu informațiile cele mai practice, potrivit felului meu de a fi. Totodată, este cursul care îți stimulează cel mai mult gândirea logică și nu exclusiv memoria. Am avut și privilegiul de a avea profesori și seminariști de excepție, care au știut prin modul de a preda să ne facă să iubim această materie”, nuanțează Bianca.

Fiind la început de drum, nu și-a ales încă un mentor, dar încearcă să ia de la fiecare profesor ceea ce crede că este bun și să-i urmeze exemplul atât în formarea sa profesională, cât și personală. Este de părere că toți profesorii din cadrul facultății pot reprezenta un exemplu în viață, important este să fii deschis la a învăța și la a primi tot ceea ce aceștia îți oferă.

În plus, tânăra apreciază faptul că toți seminariștii sunt persoane extrem de deschise, care s-au apropiat de studenți și au încercat să aibă cu aceștia o relație bazată nu doar pe respect, ci și pe comunicare.

„Pentru un student în anul I, a face primul an de facultate online este destul de dificil, deoarece lipsește acel contact direct cu profesorii, precum și cu colegii. Faptul că nu ai posibilitatea de a cunoaște fizic facultatea, sălile de curs și de seminar reprezintă o problemă în a conștientiza pe deplin trecerea la un alt nivel, cel universitar, academic, iar efortul pe care un student este nevoit să îl facă pentru a se adapta unei astfel de situații este mai mare. În ceea ce mă privește, deși la început mi-a fost greu, m-am adaptat necesităților actuale, iar un rol important pentru aceasta a revenit și seminariștilor care au fost înțelegători și au încercat să depășescă bariera tehnologică și să aibă cu noi un dialog deschis și eficient, chiar și pe această cale. Pe scurt, ne lipseșește VIAȚA DE STUDENT. Nu putem relaționa nici între noi, nici cu cadrele didactice, nu putem avea activități nici în cadrul facultății, nici în afara acesteia. Suntem “lipiți” de un scaun și de un ecran și încercăm să facem față situației”, punctează Bianca.

Cu toate acestea, tânăra menționează faptul că, în timpul acestei pandemii, a realizat că, indiferent de situație, dacă ești dornic de a cunoaște, de a învăța, întotdeauna va exista o soluție, iar, în prezent, tehnologia a devenit indispensabilă. De altfel, crede că, și după ce lucrurile vor reveni la normal, partea tehnică își va menține în mare parte importanța.


Un sfat important pentru următoarea generație de studenți

Pe cei care i-au în calcul posibilitatea de a da admitere la Facultatea de Drept Bianca îi sfătuiește să se pregătească serios și din timp, pentru că examenul de admitere este unul cu un grad ridicat de dificultate. „De asemenea, i-aș sfătui să ia în considerare faptul că vorbim despre o facultate care pune foarte mult preț pe nivelul educațional. Să aibă în vedere că viața de student nu este formată doar din satisfacții, că sunt momente în care crezi că nu mai poți, dar te ridici și mergi mai departe.I-aș sfătui să fie dispuși să se autocorecteze, să se perfecționeze continuu, pentru ca apoi, prin exemplul propriu, să devină un model în societate”, precizează studenta.
 

O facultate cu foarte multe variante profesionale
Absolvirea unei facultăți de drept oferă o paletă largă de variante profesionale. „Cred că, dacă ești bine pregătit și dornic de a-ți îmbunătăți permanent cunoștințele, te poți integra pe piața muncii, mai ales că, în domeniul juridic, piața muncii este una cu caracter specializat, referindu-mă aici la profesiile de magistrat, avocat, notar, executor judecătoresc, fiind rezervată absolvenților de studii juridice”, subliniază studenta
 Printre plusurile școlii pe care o umează, Bianca nominalizează și faptul că este vorba despre o facultate cu materii aplicate care, pe lângă faptul că îi satisfac nevoia de a cunoaște, o pregătesc concret pentru o carieră în domeniu. „La Facultatea de Drept nu ești învățat doar să memorezi articole, legi etc, ci și să le interpretezi și să le aplici în practică. Înveți necesitatea reglementării relațiilor sociale în diverse domenii și modalitatea practică de soluționare a conflictelor. Înveți să ai opinii argumentate, să vezi dincolo de aparențe și să cauți adevărul în substanța sa. Pe de altă parte, după terminarea facultății ai posibilitatea de a opta pentru o varietate de profesii”, explică tânăra.

În categoria minusurilor, Bianca include faptul că Facultatea de Drept presupune o muncă serioasă și permanentă care nu îți oferă prea mult timp pentru alte activități. „Probabil că ar fi bine dacă s-ar insista mai mult pe anumite materii cu o importanță mai degrabă în relațiile interpersonale, decât profesionale, referindu-mă aici la etică profesională, cariere juridice și relații interprofesionale. Cred că aceste materii ar fi foarte utile atât pentru a ne facilita alegerea unei profesii ulterioare, cât și relațiile dintre noi”, completează studenta.

Bianca atrage atenția că viața de student la Facultatea de Drept presupune și un efort financiar, deoarece sunt necesare foarte multe materiale, foarte multe manuale. „Probabil că pentru persoanele care nu beneficiază de bursă și ai căror părinți sau susținători nu au venituri suficiente este destul de greu de acoperit toate aceste cheltuieli. Cred, totuși, că sunt oferite și facilități și am în vedere, așa cum am arătat, bursele sociale, precum și chiriile reduse din cadrul căminelor studențești, iar la Facultatea de Drept și existența Burselor Stoicescu”, detaliază studenta.

Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 56 / 126
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
  Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
  Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
  În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
  Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
  Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
  Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
  LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
  LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
  LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
  Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...