ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Copilău, cel mai mare punctaj în 2019: Nu iau în considerare studiile în străinătate pentru că dintotdeauna am susținut învățământul și posibilitățile de dezvoltare din România. Cred că noi, tinerii, putem oferi o schimbare prin implicare civică

12 August 2021   |   Ștefania Enache

Maria și-a dorit să urmeze o carieră în medicină și din acest motiv a studiat intens biolologia, participând constant la olimpiade. În clasa a XI-a și-a dat seama că activitatea zilnică a unui medic nu i se potrivește și a decis să se orienteze către Drept.

 
 
Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a rămas printre puținele instituții de învățământ superior din România care mai organizează examen de admitere. Concursul este unul serios, iar selecția viitorilor studenți este atent realizată, astfel încât doar cei mai buni au șansa de a urma cursurile universitare aici. Maria Copilău este una dintre tinerele care a intrat în cursa pentru un loc la Drept, iar în urma examenului de admitere, organizat în 2019, a obținut 92 de puncte, fiind prima pe lista generației sale.  „Pentru mine acest rezultat a însemnat un vis împlinit, încununarea muncii, efortului și nopților nedormite. Am fost foarte uimită să mă aflu în vârful clasamentului, am izbucnit în lacrimi de fericire. Nu știu în ce procent a contat faptul că am fost admisă prima pentru mediul extern, dar psihologic m-a motivat și m-a încurajat să mă mențin la bursă întrucât mi-am dovedit că potențialul muncii mele poate conduce la rezultate deosebite care mă pot ajuta să ating cariera de succes dorită”, povestește Maria.


Tânăra a optat pentru o pregătire universitară în domeniul juridic deoarece iubește oamenii, îi place să interacționeze cu ei și să-i ajute. Dintotdeauna s-a dedicat celor din jur, le-a ascultat problemele și a făcut tot ce i-a stat în putere să-i sprijine. Alegerea unei facultăți de drept a venit firesc și reprezintă o completare perfectă a modului ei de a relaționa cu semenii.

De altfel, tot dragostea de oameni a îndemnat-o ca, până în clasa a XI-a, să se pregătească pentru o altă facultate care presupune munca în beneficiul celorlalți. Și-a dorit să urmeze o carieră în medicină și din acest motiv a studiat intens biolologia, participând constant la olimpiade. În clasa a XI-a și-a dat seama că activitatea zilnică a unui medic nu i se potrivește și a decis să se orienteze către Drept.

S-a adaptat cu ușurință vieții de student

Maria a crescut într-un oraș mic din Ialomița, acolo unde a urmat și cursurile liceale. Perioada aceea a fost una frumoasă și a ajutat-o să-și dea seama de potențialul său și să-și creioneze dorințele legate de viitorul său.

Datorită rigurozității sale în pregătire, rigurozitate obținută în timpul studiilor gimnaziale și liceale, Maria s-a adaptat repede la viața de student, reușind să se integreze perfect în noul univers.




„Prima sesiune a fost o experiență frumoasă, mai ales că a fost și singura desfășurată fizic. A fost nevoie de un efort de adaptare după liceu, de a mă simți stăpână pe un volum atât de mare de informații, dar rezultatele au fost bune și organizarea a fost cheia rezultatelor bune. Celelalte sesiuni au fost online și au implicat o dificultate mai mare a subiectelor, dar sunt încântată de rezultate și de cum și-a adaptat activitatea facultatea”, subliniază tânăra.

Maria subliniază faptul că viața de student este o experiență unică de care realizează că trebuie să se bucure și să profite zilnic pentru că implică o libertate pe care nu o va mai avea. „Inconvenientul a fost că mai bine de un an de studenție a fost online și nu ne-am putut bucura de toate experiențele studențești, dar sper să ne reîntoarcem curând la viața normală și să ne putem crea amintiri inefabile”, mai spune studenta.

Tânăra este de părere că, dacă ești implicat în tot ceea ce faci, nu poți spune că este grea viața de student în România . „Ce diferențiază viața studenților din România e cantitatea mare de informație teoretică ce trebuie digerată. De mici însă suntem formați cu un volum mare de informații și cumva în stadiul de student știi deja la ce să te aștepți”, completează Maria.

În ceea ce privește învățământul online, Maria mărturisește că este printre puținii dintre colegii săi cărora le-a plăcut facultatea online. „Facultatea noastră chiar și-a adaptat activitatea foarte bine și nu am simțit dezavantaje de înțelegere și percepere a informațiilor, singurul dezavantaj resimțit fiind în cazul examenelor. Empatizez însă cu alți studenți, cum ar fi cei de la medicină sau matematică cărora le-a fost greu să asimileze informația online și pornesc cu multe minusuri greu de recuperate. Pandemia mi-a arătat cât de prețioase sunt libertatea de mișcare și lucrurile simple pe care le oferă viața și pe care nu le-am apreciat până acum suficient. Eram atât de fericiți și liberi înainte de pandemie, dar nu vedeam acest lucru”, mai spune studenta.

Totuși, examenele online sunt marele dezavantaj al acestui sistem pentru că de multe ori au însemnat subiecte mai grele, rezultate care nu relevau mereu realitatea și dacă mai aveai și ghinionul să ai probleme tehnice, riscai să pici examenul.

Anii de facultate parcurși până acum i-au permis să identifice printre cursurile urmate pe cele care o atrag cel mai mult. De exemplu, până în semestrul al II-lea al anului II, a fost atrasă cel mai mult de cursul de Drepturi Reale. „Acesta m-a atras pentru că am reușit să asimilez ușor materia și să văd corespondența cu spețele care se întâlnesc și în practică. Mai mult, am aprofundat materia împreună cu câțiva colegi alături de care vom publica, sub egida domnului profesor Silviu Munteanu, o carte de grile în materia Drepturilor Reale”, explică tânăra.

Maria precizează faptul că studenții sunt atrași, în general, de acele cursuri care implică practică și contact cu profesiile juridice, astfel încât la finalul facultății să dețină cât mai multă experiență practică și nu doar informații teoretice. „De obicei, cei mai mulți studenți sunt la cursurile care se cer la admiterile in profesie: civil și penal, dar nu este o regulă.”, completează studenta.

Ea are un sfat important și pentru cei care se gândesc să urmeze cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București. „Sfatul principal pe care îl dau viitorilor candidați la Facultatea de Drept este să își organizeze foarte bine timpul și materia de învățat. De asemenea, să se axeze pe partea de vocabular care este stufoasă și necesită conspecte vaste, memorate și repetate constant. În acest sens, chiar am venit în ajutorul lor împreună cu colega mea, Roxana Tudorescu, și am elaborat o culegere de conspecte și grile pentru vocabular, care a fost publicată în luna mai”, nuanțează Maria.

Ce urmează după licență?


Fiind abia la finalul anului doi de studiu, Maria nu s-a hotărât încă ce traseu va urma după licență. Știe însă că se va pregăti intens pe tot parcursul facultății, iar după finalizarea cursurilor va susține examen de admitere în profesie. „Însă nu m-am hotărât încă ce profesie. Momentan sunt indecisă între profesia de avocat și cea de magistrat. Sunt nerăbdătoare să explorez dreptul comercial care pare atractiv. Nu iau în considerare studiile în străinătate pentru că dintotdeauna am susținut învățământul românesc și posibilitățile de dezvoltare în România. Cred că noi, tinerii, putem valoriza tot ceea ce ne oferă România  și putem să îi oferim la rândul nostru României o schimbare prin implicare civică”, mai spune studenta.

Maria este foarte mândră de faptul că urmează cursurile unei asemenea instituții de învățământ. Ea este de părere că plusurile Facultății de Drept din cadrul Universității din București sunt rezumate în expresia „înalt nivel academic” și implică: profesori foarte buni, transmiterea unor valori și unui spirit just, utile în practicarea profesiilor juridice și, nu în ultimul rând, rezultatele absolvenților  la examenele de admitere în profesie. „La categoria minusuri doar aș reitera lipsa de contact cu practica pentru că, deși avem un anumit număr de ore de practică obligatorii, sunt insuficiente și timpul nu permite o practică voluntară îndelungată pentru că nu mai rămâne suficient pentru învățat. Așa că aș vedea utilă introducerea unei materii care să implice confruntarea cu situații practice reale”, arată tânăra studentă.

Maria este printre cei norocoși, deoarece a avut deja ocazia să simtă atmosfera dintr-o societate de avocatură pe parcursul unui stagiu de practică juridică. Pentru ea a fost o lecție important despre realitatea profesiei de avocat, care implică multe aspecte pozitive, dar și multă muncă și dedicare. „Nu mi-am ales încă un mentor în carieră, dar apreciez și mă inspiră mulți profesioniști ai dreptului, care mă motivează prin carierele de succes să muncesc și să mă dezvolt. Printre aceștia se regăsesc atât domnii profesori, care ne transmit din experiența și informațiile dumnealor, cât  și o doamnă care m-a susținut și inspirat dinainte de admitere, doamna avocat Silvia Uscov”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Mai mult, Maria este foarte optimistă în ceea ce privește drumul academic pe care l-a ales, fiind de părere că toți studenții care se străduiesc în timpul facultății pentru a obține o bună pregătire se pot integra ușor pe piața muncii, în ciuda examenelor grele de admitere în profesii și a lipsei unei experiente practice mai dezvoltată.






 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 55 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...