ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Angajaţii români vor să-şi dezvolte abilităţile tehnice pentru a se adapta noilor tehnologii (sondaj)

13 Mai 2021   |   Agerpres

Potrivit sursei citate, în privinţa abilităţilor soft, cei mai mulţi dintre respondenţi (31,4%) au spus că vor să îşi dezvolte competenţele pe zona de negociere, de rezolvare complexă a problemelor (24,8%), dar şi capabilităţile de învăţare continuă (24,4%).

 
 
Angajaţii români plănuiesc să-şi dezvolte, în viitorul apropiat, diverse competenţe tehnice, printre care abilităţile specifice meseriei pe care o practică (36%), fluenţa într-o limbă străină (32,3%) şi să efectueze cursuri de calificare (22%), reiese dintr-un sondaj publicat joi de o platformă online de recrutare.
 
Datele centralizate de BestJobs arată că, pe lista competenţelor vizate, se mai află: programare (19,5%), project management (16,4%), digital marketing (15,2%), inteligenţă artificială (9,1%) şi product management (8,5%). Pe următoarele locuri apar abilităţi, precum: Computer Networking, Cloud Computing, analiză Big Data, Business Intelligence, Digital Business Analysis şi Securitatea Informaţiei.
 
Potrivit sursei citate, în privinţa abilităţilor soft, cei mai mulţi dintre respondenţi (31,4%) au spus că vor să îşi dezvolte competenţele pe zona de negociere, de rezolvare complexă a problemelor (24,8%), dar şi capabilităţile de învăţare continuă (24,4%).
 
De asemenea, aproape la fel de importante sunt: managementul echipelor (22,5%), inteligenţa emoţională (20,2%), gândirea critică (17,8%), creativitatea (16,4%), precum şi capacitatea de planificare şi organizare (15%). Totodată, angajaţii români doresc să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare (13,1%), capacitatea de analiză a informaţiilor (12,7%), de lucru în echipă (12,2%), disciplina (11,7%), adaptabilitatea (10,8%), orientarea către client (8,4%), autonomia (8%) şi proactivitatea (6,1%).
 
Cercetarea BestJobs relevă că, în prezent, doar 4% dintre respondenţi spun că au suficiente abilităţi de negociere şi 8,6% capabilităţi suficient de bune de rezolvare a problemelor pentru a se angaja în domeniul sau departamentul dorit la un nou loc de muncă. În acest context, abilităţile soft pe care cei mai mulţi dintre respondenţi le vizează sunt: adaptabilitatea (47,2% dintre respondenţi), disciplina şi organizarea (33%) şi învăţarea continuă (19,4%).
 
În privinţa domeniilor în care românii ar dori să ocupe un loc de muncă ce permite munca de la distanţă sau ca liber profesionist, acestea includ: IT/Telecom (16,6%), Management (14,9%), Marketing (14,4%), Administrativ/Secretariat (13%), Resurse Umane (12,2%), Finanţe-Bănci/ Contabilitate (12,2%), Producţie/Logistică (12,5%), Call center/Servicii clienţi (10,8%), Inginerie (10,8%), Medicină/Sănătate (9,5%), Industrii creative (9,2%), Retail (8,4%), Transporturi/Distribuţie (8,4%) şi Consultanţă (7,6%).
 
Pe următoarele locuri apar domenii ca: Specialişti/Tehnicieni, Administraţie publică, Construcţii/Instalaţii, Auto şi Turism/HoReCa.
 
Pentru a se angaja în domeniul şi departamentul pe care şi-l doresc, majoritatea respondenţilor (şase din zece) mizează, în primul rând, pe abilităţile specifice dobândite odată cu experienţa într-un domeniu, alături de fluenţa într-o limbă străină (39,6%), cursuri de calificare într-un anumit domeniu (35%) şi deţinerea unui permis de conducere (34%).
 
Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 27 aprilie - 7 mai, pe un eşantion de 1.028 de utilizatori de Internet din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14166 / 19447
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...