ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisarul european pentru Energie, la Bucureşti: Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa

02 Aprilie 2019   |   AGERPRES

Iniţial, OUG 114/2018 a prevăzut plafonarea la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa, iar, săptămâna trecută, Guvernul a modificat ordonanţa şi că au rămas plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.

 
 
Comisia Europeană cere statelor membre să deschidă pieţele de electricitate şi gaze naturale şi să elimine preţurile reglementate, odată cu introducerea unor măsuri de protecţie doar pentru consumatorii vulnerabili, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie şi Schimbări Climatice, Arias Miguel Canete, la Bucureşti, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul român al Energiei, Anton Anton.

Canete a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, care i-au arătat că, în România, nu există o definiţie a consumatorului vulnerabil şi toţi consumatorii casnici plătesc aceleaşi tarife reglementate la electricitate şi gaze.

"Cerem statelor membre să elimine preţurile reglementate şi să deschidă piaţa. Înţelegem că pentru consumatorii vulnerabili s-ar putea mai fie nevoie să fie reglementate preţurile o perioadă, iar până la urmă va trebui să asigurăm preţuri mai mici pentru consumatorii vulnerabili. Acesta este unul dintre elementele cele mai importante ale guvernanţei pe care am instituit-o", a răspuns oficialul european.


El a arătat că toate eforturile făcute de fapt urmăresc crearea unei pieţe energetice eficiente, adică să avem concurenţă şi preţuri cât mai mici, toate acestea în avantajul consumatorilor vulnerabili.

"În pachetul "Energie curată pentru toţi" am luat foarte în serios situaţia consumatorilor vulnerabili. Nu există o definiţie europeană a consumatorilor vulnerabili, dar am cerut guvernelor să existe o înţelegere clară a ceea ce înseamnă consumator vulnerabil, să monitorizeze sărăcia energetică a cetăţeanului şi să ia măsuri pentru a se reduce nivelul de sărăcie energetică din UE", a spus oficialul european.

Potrivit lui Canete, o mare problemă o reprezintă pierderile de energie ale clădirilor în care locuiesc oamenii săraci.

"Trebuie deci să luăm măsuri mai ales pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. De obicei, consumatorii vulnerabili locuiesc în clădiri care nu au izolaţie şi consumă foarte multă energie. Prin urmare, am discutat acest lucru în cadrul politicilor de eficienţă energetică şi ne-am gândit la problema locuinţelor. Obiectivul tuturor măsurilor este să oferim preţuri mici", a repetat comisarul.

La rândul său, întrebat ce măsuri ia Guvernul României pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, Anton a spus: "Domnul comisar a răspuns foarte clar şi amplu la acest subiect. Şi noi, în consens cu Uniunea Europeană, nu facem altceva decât să ne străduim să identificăm cât se poate mai bine, conform regulilor europene, care cu greu s-au coagulat cumva în regulamentele pe care le-am aprobat acum în toamnă şi la începutul anului, încercăm să identificăm cât mai bine consumatorul vulnerabil".

El a amintit, în acest context, că în România există programe de reducere a consumului de energie.

"Nu uitaţi că şi noi facem izolaţii, care face parte din planul de a reduce consumul de energie. Mai ţineţi cont de un lucru: există şi ceea ce se cheamă rabla la electrocasnice, ceea ce este acelaşi lucru, adică să înlocuieşti un electrocasnic vechi, ineficient, cu un electrocasnic nou, becuri şi aşa mai departe. Noi încercăm de foarte multă vreme să ajutăm consumatorul vulnerabil, într-un fel sau în altul, gândiţi-vă la ajutoarele de încălzire. Există anveloparea clădirilor, aceasta este pentru toată lumea, inclusiv pentru consumatorul vulnerabil, mai înainte v-am spus de rabla la electrocasnice. Sigur că trebuie să ne uităm puţin mai larg, pentru că noi credem că în perioada asta trebuie să protejăm şi din punctul de vedere al preţurilor, am introdus în ordonanţa 114 aceste limitări, pe care şi Comisia Europeană le acceptă pentru o perioadă limitată de timp", a susţinut ministrul.

Iniţial, OUG 114/2018 a prevăzut plafonarea la 68 de lei pe MWh a preţului gazelor de producţie internă pentru toată piaţa, iar, săptămâna trecută, Guvernul a modificat ordonanţa şi că au rămas plafonate cantităţile de gaze pentru consumatorii casnici şi pentru CET-uri.

Aceasta după ce, la începutul lunii martie, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă directivele europene din domeniul gazelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 19172 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...