ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană anunţă noi norme pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi pentru a permite circulaţia vehiculelor complet autonome în UE

06 Iulie 2022   |   Agerpres

Noile măsuri de siguranţă vor contribui la o mai bună protecţie a pasagerilor, a pietonilor şi a bicicliştilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25.000 de vieţi şi evitând cel puţin 140.000 de vătămări grave până în 2038.

 
 
Comisia Europeană a anunţat că de miercuri începe să se aplice noul regulament privind siguranţa generală a vehiculelor. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistenţă pentru conducătorul auto, cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa rutieră, şi stabileşte cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate şi complet autonome în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Noile măsuri de siguranţă vor contribui la o mai bună protecţie a pasagerilor, a pietonilor şi a bicicliştilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25.000 de vieţi şi evitând cel puţin 140.000 de vătămări grave până în 2038.
 
Dat fiind faptul că intrarea în vigoare a Regulamentului privind siguranţa generală împuterniceşte Comisia să completeze cadrul juridic pentru vehiculele automatizate şi conectate, Comisia va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, UE devenind astfel un pionier în domeniu. Aceste norme vor contribui la creşterea încrederii cetăţenilor, la stimularea inovării şi la îmbunătăţirea competitivităţii industriei europene a autovehiculelor.
 
"Tehnologia ne ajută să îmbunătăţim nivelul de siguranţă al autoturismelor noastre. Noile funcţii avansate de siguranţă obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiţii de siguranţă vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranţa persoanelor pe primul loc", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.
 
Începând de miercuri, noile măsuri care introduc funcţii de siguranţă pentru asistarea conducătorului auto includ: pentru toate vehiculele rutiere (şi anume, autoturisme, camionete, camioane şi autobuze): asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolenţa şi lipsa de atenţie a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum şi semnal de oprire de urgenţă; pentru autoturisme şi camionete: funcţii suplimentare, cum ar fi sistemele de menţinere a benzii de circulaţie şi frânarea automată; pentru autobuze şi camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaştere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau biciclişti şi sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.
 
Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de astăzi, şi ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.
 
Pe baza Regulamentului privind siguranţa generală, Comisia intenţionează să adopte în această vară norme tehnice pentru vehiculele automatizate şi conectate, axându-se în special pe vehiculele automatizate care înlocuiesc conducătorul auto pe autostrăzi (automatizare de nivel 3) şi pe vehiculele complet autonome, cum ar fi navetele urbane sau robotaxiurile (automatizare de nivel 4). Noile norme vor alinia legislaţia UE la noile norme ale ONU privind automatizarea de nivel 3 şi vor stabili o nouă legislaţie tehnică a UE pentru vehiculele complet autonome, primele norme internaţionale de acest tip.
 
Normele tehnice stabilite prin intermediul unui act delegat şi al unui act de punere în aplicare vor permite efectuarea unei evaluări cuprinzătoare a siguranţei şi a maturităţii vehiculelor complet automatizate înainte ca acestea să fie introduse pe piaţa UE. Ele vor include procedurile de încercare, cerinţele în materie de securitate cibernetică, normele de înregistrare a datelor, precum şi monitorizarea performanţei în materie de siguranţă şi cerinţele de raportare a incidentelor de către producătorii de vehicule complet autonome.
 
Comisia a prezentat textul revizuit al Regulamentului privind siguranţa generală în 2018. Normele au abordat necesitatea îmbunătăţirii siguranţei vehiculelor şi a siguranţei rutiere, deoarece, potrivit studiilor, erorile umane apar în 95 % din accidente. Ulterior, Parlamentul European şi statele membre ale UE au adoptat regulamentul în noiembrie 2019. Între timp, Comisia a adoptat o serie de regulamente de punere în aplicare conexe referitoare la diferitele măsuri de asistenţă pentru conducătorul auto introduse de regulament.
 
Propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului privind siguranţa generală a însoţit, de asemenea, publicarea strategiei UE privind mobilitatea automatizată, care prezintă un set cuprinzător de acţiuni ale UE în vederea implementării sistemelor de mobilitate conectate şi automatizate. Strategia a prevăzut acţiuni care vizează implementarea tehnologiilor şi a infrastructurilor esenţiale, instituirea unui cadru adecvat de reglementare a pieţei interne a UE şi asigurarea faptului că mobilitatea automatizată aduce beneficii cetăţenilor europeni. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9458 / 19564
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...