ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană oferă companiilor orientări cu privire la politica şi practicile sale în materie de clemenţă

26 Octombrie 2022   |   Agerpres

Pentru a facilita cererile de clemenţă într-un context tot mai complex, Comisia a decis să emită orientări sub forma unui document cu întrebări şi răspunsuri, care le oferă sprijin companiilor şi consilierilor lor juridici.

 
 
Comisia Europeană a publicat, miercuri, orientări menite să faciliteze cererile de clemenţă, oferindu-le mai multă transparenţă, previzibilitate şi accesibilitate potenţialilor solicitanţi, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
 
Programul de clemenţă al Comisiei le oferă companiilor posibilitatea de a divulga, în mod confidenţial, participarea lor la un cartel şi de a coopera cu Comisia în cursul unei investigaţii. Un solicitant a cărui cerere de clemenţă se soluţionează pozitiv fie va evita complet o amendă potenţial ridicată, fie va beneficia de o reducere substanţială a acesteia.
 
Pentru a facilita cererile de clemenţă într-un context tot mai complex, Comisia a decis să emită orientări sub forma unui document cu întrebări şi răspunsuri, care le oferă sprijin companiilor şi consilierilor lor juridici.
 
În special, acest document include clarificări referitoare la aplicarea Comunicării privind politica de clemenţă şi detalii despre protecţia juridică şi beneficiile pe care le oferă programul de clemenţă; stabileşte noi modalităţi practice, cum ar fi desemnarea de responsabili cu politica de clemenţă identificaţi, pe care companiile sau reprezentanţii lor legali îi pot contacta pentru a beneficia de consiliere informală privind clemenţa sau de îndrumări cu privire la depunerea unei cereri de clemenţă; semnalează intenţia Comisiei de a discuta eventualele cereri de clemenţă pe bază anonimă, fără a fi necesar să se dezvăluie sectorul, părţile implicate sau orice alte detalii care să identifice eventualul cartel. Acest lucru le va permite potenţialilor solicitanţi să stabilească dacă un anumit comportament ar putea fi considerat un cartel secret şi dacă raportarea acestuia către Comisie le-ar da dreptul de a beneficia de program. Această posibilitate va fi deosebit de utilă atunci când comportamentul este nou sau când nu se poate stabili cu claritate dacă acesta intră în domeniul de aplicare al Comunicării privind clemenţa.
 
Începând din 1996, Comisia a implementat cu succes un program de clemenţă. Acesta este bine cunoscut pentru nivelul său ridicat de previzibilitate şi securitate juridică, având în vedere faptul că este în vigoare de mult timp şi a fost evaluat pozitiv de către instanţele UE.
 
De la introducerea, în 2006, a Comunicării privind politica de clemenţă, aplicabilă în prezent, Comisia a primit peste 550 de cereri de clemenţă şi a adoptat 54 de decizii privind cartelurile în cazuri care au fost iniţiate pe baza unor cereri de clemenţă. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7515 / 19014
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...