
Directorul FMI vrea ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile
26 Octombrie 2022
AgerpresBCE a comunicat timp de mai multe luni că primul pas va fi majorarea dobânzii de politică monetară la un nivel "neutru", la care nici nu stimulează, dar nici nu restricţionează creşterea, dar acum unii oficiali susţin că este nevoie de acţiuni mai agresive, apreciind că BCE ar trebui să meargă mai departe pentru a contracara presiunile inflaţioniste.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat miercuri că băncile centrale ar trebui să continue să majoreze dobânzile pentru a combate inflaţia, până când vor ajunge la un nivel "neutru", apreciind că în majoritatea cazurilor acestea nu au atins acel nivel, transmite Reuters.
Într-un interviu acordat Reuters, cu o zi înainte de reuniunea consiliului guvernatorilor de la Banca Centrală Europeană, la care analiştii se aşteaptă la o nouă majorare a costului creditului cu 75 de puncte de bază, Kristalina Georgieva a mai spus că efectele pozitive ale majorărilor de dobândă ale băncilor centrale se vor resimţi abia în 2024, la nivel global.
BCE a comunicat timp de mai multe luni că primul pas va fi majorarea dobânzii de politică monetară la un nivel "neutru", la care nici nu stimulează, dar nici nu restricţionează creşterea, dar acum unii oficiali susţin că este nevoie de acţiuni mai agresive, apreciind că BCE ar trebui să meargă mai departe pentru a contracara presiunile inflaţioniste.
"La acest moment, vrem să ajungem la nivelul neutru şi, în majoritatea cazurilor, nu suntem încă acolo", a spus Kristalina Georgieva.
Băncile centrale trebuie să majoreze costul creditului pentru că, "atunci când inflaţia este la un nivel ridicat, asta subminează creşterea economică şi îi afectează cel mai mult pe săraci", a subliniat directorul FMI.
Recentele majorări de dobândă ale BCE au venit pe fondul deteriorării perspectivelor economice şi al unei inflaţii care în zona euro a ajuns la 9,9% în luna septembrie, stimulată de creşterea preţurilor la alimente şi energie, după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Întrebată cât de mult se aşteaptă ca băncile centrale să continue să majoreze dobânzile, Georgieva a spus că prognozele FMI arată că "în 2024 vom ajunge la un punct la care băncile centrale vor vedea impactul acţiunilor lor".
"Beneficiile vor veni, dar nu sunt instantanee. Este nevoie de o anumită răbdare din partea societăţii", a adăugat directorul FMI.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 7539 / 19036 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...