ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FMI: Economia mondială va creşte cu 3,2% în 2024 şi în 2025; riscurile provocate de inflaţia ridicată se menţin

16 Aprilie 2024   |   Agerpres

Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.

 
 
 Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din China şi Europa şi al efectelor negative cauzate de cele două războaie regionale, se arată în cel mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.

Instituţia financiară internaţională estimează o creştere a PIB-ului global de 3,2% în 2024 şi în 2025 - aceeaşi rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.

"Constatăm că economia globală rămâne destul de rezilientă. Multe ţări au sfidat predicţiile sumbre privind recesiunea, deoarece băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia", le-a spus jurnaliştilor Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI.

Multe state au arătat de asemenea un impact mai redus al pandemiei şi al crizei costului vieţii, revenind la nivelul economiei de dinaintea pandemiei mult mai rapid decât se estima anterior, se arată în raportul FMI.

Inflaţia scade, dar progresele în readucerea ei la ţintele stabilite de băncile centrale au încetinit în ultimele luni, în timp ce datele recente din SUA arată o cerere robustă, a apreciat Gourinchas.

"Traiectoria generală rămâne una în care ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în cursul anului şi să determine Rezerva Federală a SUA să înceapă reducerea dobânzilor. Poate nu atât de rapid cum se aşteaptă pieţele", a declarat oficialul FMI pentru Reuters.

FMI previzionează un avans al PIB-ului SUA de 2,7% în 2024, după ce în ianuarie previziona o creştere de 2,1%, pe fondul solidităţii peste aşteptări a pieţei forţei de muncă şi al cheltuielilor de consum la finalul lui 2023 şi în 2024. Efectul întârziat al înăspririi politicii monetare şi fiscale ar urma să încetinească creşterea economiei americane la 1,9% în 2025, deşi este o îmbunătăţire faţă de avansul de 1,7% estimat în ianuarie.

În schimb, prognoza pentru zona euro a fost înrăutăţită, în special în urma încrederii reduse a consumatorilor din Germania şi Franţa. Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 0,9%.

Şi previziunile pentru Marea Britanie au fost revizuite în scădere, din cauza efectelor dobânzilor mari şi a inflaţiei persistent ridicate. Anul acesta, economia britanică ar urma să urce cu 0,5%, faţă de un avans de 0,6% prognozat anterior de FMI.

Instituţia financiară internaţională nu a modificat estimările privind evoluţia PIB-ului Chinei, care anul acesta ar urma să înregistreze o creştere de 4,6%, de la 5,2% în 2023, şi un nivel de 4,1% în 2025. Dar lipsa unor măsuri semnificative de restructurare a sectorului imobiliar al ţării ar putea prelungi nivelul scăzut al cererii pe plan intern şi ar putea înrăutăţi perspectivele economiei chineze, avertizează FMI.

În schimb, FMI a îmbunătăţit, cu o jumătate de punct procentual, prognoza privind creşterea PIB-ului Braziliei în 2024, la 2,2%, şi cu 0,3 puncte procentuale estimarea pentru economia Indiei, la 6,8%.

Una dintre cele mai mari surprize o reprezintă revizuirea în creştere a previziunilor privind PIB-ul Rusiei, care anul acesta ar urma să urce cu 3,2%, după ce în ianuarie FMI estima un avans de 2,6%. Îmbunătăţirea vine în urma veniturilor solide de pe urma exporturilor de petrol, pe fondul preţurilor ridicate pe plan global, a cheltuielilor guvernamentale solide şi a investiţiilor legate de producţia de război, alături de cheltuielile de consum mai ridicate, în contextul înăspririi pieţei forţei de muncă. PIB-ul Rusiei ar urma să urce cu 1,8% în 2025, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 1,1%.

Ritmul de creştere al economiei Ucrainei va încetini la 3,2% în 2024 şi va accelera la 6,5% în 2025.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 77 / 16816
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...