
FMI: Economia mondială va creşte cu 3,2% în 2024 şi în 2025; riscurile provocate de inflaţia ridicată se menţin
16 Aprilie 2024
AgerpresPrognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.
Economia mondială ar urma să înregistreze încă un an de creştere lentă, dar constantă, pe fondul avansului SUA, al dificultăţilor provocate de inflaţia ridicată, al cererii slabe din China şi Europa şi al efectelor negative cauzate de cele două războaie regionale, se arată în cel mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marţi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Instituţia financiară internaţională estimează o creştere a PIB-ului global de 3,2% în 2024 şi în 2025 - aceeaşi rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.
Instituţia financiară internaţională estimează o creştere a PIB-ului global de 3,2% în 2024 şi în 2025 - aceeaşi rată ca în 2023. Prognoza pentru 2024 a fost revizuită în creştere cu 0,1 puncte procentuale, faţă de estimarea din ianuarie, în special în urma îmbunătăţirii perspectivelor SUA.
"Constatăm că economia globală rămâne destul de rezilientă. Multe ţări au sfidat predicţiile sumbre privind recesiunea, deoarece băncile centrale au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia", le-a spus jurnaliştilor Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI.
Multe state au arătat de asemenea un impact mai redus al pandemiei şi al crizei costului vieţii, revenind la nivelul economiei de dinaintea pandemiei mult mai rapid decât se estima anterior, se arată în raportul FMI.
Inflaţia scade, dar progresele în readucerea ei la ţintele stabilite de băncile centrale au încetinit în ultimele luni, în timp ce datele recente din SUA arată o cerere robustă, a apreciat Gourinchas.
"Traiectoria generală rămâne una în care ne aşteptăm ca inflaţia să scadă în cursul anului şi să determine Rezerva Federală a SUA să înceapă reducerea dobânzilor. Poate nu atât de rapid cum se aşteaptă pieţele", a declarat oficialul FMI pentru Reuters.
FMI previzionează un avans al PIB-ului SUA de 2,7% în 2024, după ce în ianuarie previziona o creştere de 2,1%, pe fondul solidităţii peste aşteptări a pieţei forţei de muncă şi al cheltuielilor de consum la finalul lui 2023 şi în 2024. Efectul întârziat al înăspririi politicii monetare şi fiscale ar urma să încetinească creşterea economiei americane la 1,9% în 2025, deşi este o îmbunătăţire faţă de avansul de 1,7% estimat în ianuarie.
În schimb, prognoza pentru zona euro a fost înrăutăţită, în special în urma încrederii reduse a consumatorilor din Germania şi Franţa. Anul acesta, zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8%, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 0,9%.
Şi previziunile pentru Marea Britanie au fost revizuite în scădere, din cauza efectelor dobânzilor mari şi a inflaţiei persistent ridicate. Anul acesta, economia britanică ar urma să urce cu 0,5%, faţă de un avans de 0,6% prognozat anterior de FMI.
Instituţia financiară internaţională nu a modificat estimările privind evoluţia PIB-ului Chinei, care anul acesta ar urma să înregistreze o creştere de 4,6%, de la 5,2% în 2023, şi un nivel de 4,1% în 2025. Dar lipsa unor măsuri semnificative de restructurare a sectorului imobiliar al ţării ar putea prelungi nivelul scăzut al cererii pe plan intern şi ar putea înrăutăţi perspectivele economiei chineze, avertizează FMI.
În schimb, FMI a îmbunătăţit, cu o jumătate de punct procentual, prognoza privind creşterea PIB-ului Braziliei în 2024, la 2,2%, şi cu 0,3 puncte procentuale estimarea pentru economia Indiei, la 6,8%.
Una dintre cele mai mari surprize o reprezintă revizuirea în creştere a previziunilor privind PIB-ul Rusiei, care anul acesta ar urma să urce cu 3,2%, după ce în ianuarie FMI estima un avans de 2,6%. Îmbunătăţirea vine în urma veniturilor solide de pe urma exporturilor de petrol, pe fondul preţurilor ridicate pe plan global, a cheltuielilor guvernamentale solide şi a investiţiilor legate de producţia de război, alături de cheltuielile de consum mai ridicate, în contextul înăspririi pieţei forţei de muncă. PIB-ul Rusiei ar urma să urce cu 1,8% în 2025, după ce în ianuarie FMI previziona o creştere de 1,1%.
Ritmul de creştere al economiei Ucrainei va încetini la 3,2% în 2024 şi va accelera la 6,5% în 2025.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2254 / 18993 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...