ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Incidentele cibernetice, ameninţarea principală pentru companiile globale în 2022; în România, în topul riscurilor e pandemia (barometru)

18 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Analiza de specialitate arată că, în România, pandemia se menţine pe primul loc în topul riscurilor la adresa companiilor, în acest an, urmată de incidentele cibernetice şi întreruperea activităţii.

 
 
Atacurile cibernetice, întreruperea activităţii şi catastrofele naturale ocupă primele trei locuri în topul riscurilor pentru companiile din întreaga lume în 2022, conform ediţiei cu numărul 11 a studiului Allianz Risk Barometer, dat publicităţii marţi.
 
Analiza de specialitate arată că, în România, pandemia se menţine pe primul loc în topul riscurilor la adresa companiilor, în acest an, urmată de incidentele cibernetice şi întreruperea activităţii.
 
Noutatea în ediţia din acest an a raportului o reprezintă intrarea riscului cibernetic în Top 3, pe fondul intensificării dependenţei de tehnologie şi desfăşurarea activităţii angajaţilor preponderent de la distanţă. În acelaşi timp, riscul generat de impredictibilitatea legislativă a coborât pe poziţia a patra, în timp ce pe locul 5 se află riscul de producere a incendiilor sau al exploziilor.
 
Potrivit Allianz Risk Barometer, 44% dintre respondenţii la studiu au catalogat riscul cibernetic drept principala ameninţare în 2022, iar 42% riscul de întrerupere a activităţii, în timp ce riscul generat de catastrofele naturale completează podiumul, cu 25% dintre sufragii. La nivel global, riscul determinat de pandemia COVID-19 a ieşit din top în 2022, în contexul în care companiile se consideră mult mai pregătite să facă faţă unor situaţii similare.
 
În schimb, atacurile ransomware generează îngrijorare, iar conştientizarea vulnerabilităţilor creşte, după ce preocuparea pentru riscul cibernetic este percepută drept cea mai mare ameninţare cibernetică de către 57% dintre respondenţi. De asemenea, întreruperea activităţii se clasează pe locul al doilea în topul global al riscurilor, iar catastrofele naturale şi pandemia sunt doi factori declanşatori pentru această decizie.
 
"În ultimul an, creşterea cererii a coincis cu întreruperea lanţurilor de producţie şi logistice, în condiţiile în care pandemia Covid-19 din Asia a determinat închiderea fabricilor şi a provocat un nivel record de congestionare în porturile de transport. Întârzierile generate de pandemie au agravat alte probleme ale lanţurilor de aprovizionare, cum ar fi blocarea Canalului Suez sau penuria globală de semiconductori după închiderea fabricilor din Taiwan, Japonia şi Texas din cauza evenimentelor meteorologice şi a incendiilor. Potrivit Raportului Euler Hermes privind comerţul global, pandemia COVID-19 va genera întreruperi semnificative ale lanţurilor de aprovizionare în a doua jumătate a anului 2022, deşi se preconizează că dezechilibrele între cererea globală şi capacităţile de transport se vor diminua", se precizează în raport.
 
Deşi pandemia rămâne o preocupare majoră pentru companii, acest aspect coboară de pe poziţia a doua până pe poziţia a patra în topul riscurilor, în anul curent. Astfel, majoritatea respondenţilor (80%) apreciază că firmele din care fac parte sunt adecvat sau bine pregătite pentru un incident viitor similar.
 
Un alt aspect menţionat de către şefii de companii este cel legat de frecvenţa şi severitatea evenimentelor meteorologice, în continuă creştere din cauza urmare a încălzirii globale.
 
Datele existente până la acest moment relevă faptul că, în 2021, pierderile globale generate de evenimentele catastrofice acoperite prin produse de asigurare au depăşit semnificativ pragul de 100 de miliarde de dolari.
 
"Uraganul Ida din SUA a fost cel mai costisitor eveniment, dar mai mult de jumătate din pierderile totale au venit din aşa-numitele pericole secundare, cum ar fi inundaţii, ploi abundente, furtuni, tornade şi chiar îngheţuri de iarnă. Printre exemple se numără furtuna de iarnă Uri din Texas, inundaţiile catastrofale din Germania şi Benelux, inundaţiile puternice din Zhengzhou, China şi valurile de căldură şi incendiile de vegetaţie din Canada şi California. Aceste evenimente au determinat avansul riscurilor catastrofice până pe poziţia a treia în topul ameninţărilor globale în ediţia din acest an a Allianz Risk Barometer", notează realizatorii cercetării.
 
Analiza privind riscurile globale în business, derulată anual de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), include opiniile a 2.650 de experţi din 89 de ţări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11474 / 19433
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...