ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Intenţia consumatorilor de a face cumpărăturile în magazine fizice ar putea scădea cu 14% în post-pandemie (sondaj)

03 Iunie 2021   |   Agerpres

Conform cercetării UPS Smart E-commerce 2021, pe termen lung, consumatorii europeni preconizează o abordare mixtă, intenţia de a face "toate" sau "majoritatea" cumpărăturilor online crescând de la 10% în perioada pre-pandemică, la 15% post-pandemie.

 
 
Probabilitatea de a face "toate" cumpărăturile sau "în mare parte" în magazin ar putea scădea în opţiunile consumatorilor europeni de la 54% în pre-pandemie, la 40% după încheierea pandemiei, arată rezultatele unui sondaj de specialitate dat publicităţii joi.
 
Conform cercetării UPS Smart E-commerce 2021, pe termen lung, consumatorii europeni preconizează o abordare mixtă, intenţia de a face "toate" sau "majoritatea" cumpărăturilor online crescând de la 10% în perioada pre-pandemică, la 15% post-pandemie.
 
Când vine vorba despre cumpărături în magazin, cei mai importanţi factori au fost plăcerea de a merge personal la magazin (41%) şi percepţia conform căreia cumpărăturile în magazin au ca rezultat o experienţă mai personală (38%). De asemenea, importanţa unei experienţe mai personale a fost un criteriu foarte important în rândul cumpărătorilor mai în vârstă, 46% dintre cei cu vârsta de peste 55 de ani declarând că acesta este cel mai important criteriu pentru care preferă experienţa de cumpărare din magazin, comparativ cu 31% dintre cei cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani.
 
Întrebaţi dacă preferă să cumpere de la mari retaileri, magazine independente mai mici sau din marketplace, consumatorii europeni au optat pentru marii retaileri în fiecare sector din activitate, cu cea mai mare rată de răspuns în cazul electrocasnicelor mari, de 63%. Pe locul al doilea s-au situat produsele alimentare, 62% dintre respondenţi preferând marii retaileri pentru acest tip de achiziţie. În plus, obiectele de uz casnic - precum cărţile, mobilierul, vesela, lenjeria de pat şi jucăriile - sunt cumpărate de la marii retaileri într-o proporţie mult mai mică, de 46%.
 
Totodată, un sfert (25%) dintre respondenţi au declarat că preferă să achiziţioneze produse alimentare de la magazine independente mai mici, în comparaţie cu 62% care preferă încă magazinele mari. O pondere similară (24%) preferă să cumpere haine şi încălţăminte de la magazinele mici, urmate de produse cosmetice cu 23%. În schimb, doar 12% dintre cei chestionaţi au spus că preferă să cumpere produse electronice de la retaileri independenţi.
 
În ceea ce priveşte markeplace-urile online, datele centralizate din sondaj relevă faptul că doar 3% dintre consumatori au declarat că preferă să cumpere alimente de pe astfel de site-uri. Conform cercetării, articolele de uz casnic şi cele electronice sunt cele mai populare articole cumpărate din markeplace, cu 23%, respectiv 22%. Aceste procente sunt mai mari decât în cazul magazinelor mici şi independente (22%, respectiv 12%), dar totuşi foarte mici în comparaţie cu preferinţa pentru cumpărăturile din aceste categorii din lanţurile de magazine mari (46%, respectiv 58%).
 
Potrivit sursei citate, în privinţa activităţii în social media a brandurilor, mai mult de jumătate (52%) dintre respondenţi au afirmat că sunt mai predispuşi să cumpere de la un brand dacă au încredere în activitatea sa socială.
 
În acest context, cifrele pentru achiziţionarea de bunuri prin intermediul unui markeplace din social media, cum ar fi Facebook Marketplace sau Instagram Shopping au fost uşor mai mari, iar 14% dintre respondenţi au declarat că achiziţionează articole o dată pe lună sau mai des prin aceste canale. Pe de altă parte, 15% din totalul celor chestionaţi au indicat că se aşteaptă să utilizeze mai frecvent decât înainte social media ca metodă de cumpărare în acest an.
 
În medie, principalele motive pentru care oamenii cumpără online sunt uşurinţa şi viteza, fiind indicate de toate grupele de vârstă de pe toate pieţele analizate (41%), cu un procent mai ridicat în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, 48% declarând că aceste criterii sunt esenţiale.
 
În acelaşi timp, 60% din respondenţii cu vârste peste 55 de ani şi-ar dori livrare gratuită pentru toate achiziţiile online, comparativ cu 47% în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.
 
Pe segmentul livrărilor, sondajul de specialitate arată că partenerul de livrare al unui retailer trebuie să fie fiabil şi de încredere, criteriu considerat esenţial de 85% dintre respondenţi atunci când aleg să cumpere de la un comerciant. Al doilea cel mai important criteriu pentru consumatorii europeni chestionaţi a fost sustenabilitatea (75%), în timp ce criteriul cel mai puţin important pentru respondenţi la momentul lansării sondajului a fost modul în care un retailer a reacţionat la Brexit, cu peste o treime (34%) dintre respondenţi care au menţionat acest lucru ca fiind important.
 
Raportul UPS Smart E-commerce 2021 a fost realizat la începutul acestui an în rândul a peste 10.000 de consumatori din opt pieţe europene-cheie: Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Spania, Olanda, Belgia şi Polonia.
 
UPS (NYSE: UPS) este una dintre cele mai mari companii de curierat din lume, cu venituri în 2020 de 84,6 miliarde de dolari şi oferă o gamă largă de soluţii logistice integrate pentru clienţii din peste 220 de ţări şi teritorii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14066 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...