
Pe fondul presiunilor din industrie, băncile europene se gândesc la fuziuni şi achiziţii (Reuters)
13 Ianuarie 2025
AgerpresÎn ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.
În ultimii ani, băncile europene au fost din ce în ce mai mult sub presiune pentru a se extinde, în ideea de a concura mai bine cu rivalele lor din SUA, iar anul acesta ar putea fi un punct de cotitură deoarece mai multe instituţii financiare explorează combinaţii, susţin directorii, consilierii şi investitorii, se arată într-o analiză a Reuters.
În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.
Concurenţa se va intensifica în 2025, analiştii estimând că Donald Trump va reduce birocraţia şi reglementările pentru băncile din SUA.
În ultimii doi ani, creditorii europeni s-au bucurat de profituri record şi de majorarea cotaţiilor bursiere, dar, ca şi firmele din regiune care gestionează active, rămân mult în urma băncilor din Statele Unite.
Concurenţa se va intensifica în 2025, analiştii estimând că Donald Trump va reduce birocraţia şi reglementările pentru băncile din SUA.
"Pare sigur că bancherii specializaţi pe fuziuni şi investiţii (M&A) vor fi foarte ocupaţi în 2025, băncile unde lucrează înregistrând venituri record. Vedem mult mai multă activitate în zone ca investiţiile alternative şi FinTech (inovaţia tehnologică în domeniul serviciilor financiare). Acordurile pe segmentul M&A depind mult de politică, chiar şi în cazul tranzacţiilor din aceeaşi ţară", a apreciat Patrick Lemmens, administrator de fond la Robeco, care de decenii investeşte în băncile din Europa.
Ofertele lansate anul trecut de marile bănci au fost nesolicitate sau ostile, iar soarta lor rămâne nesigură. Este cazul ofertei BBVA de 12 miliarde de euro pentru Sabadell, în Spania, şi a ofertei UniCredit de 10 miliarde de euro pentru BPM Banco, în Italia. Guvernele se opun ambelor tranzacţii dar realizarea lor ar duce la o mai mare consolidare a sistemelor bancare, susţin experţii.
Pe segmentul gestionării activelor, firmele europene sunt afectate de concurenţa intensă de pe urma produselor pasive mai ieftine, care favorizează jucătorii mai mari din SUA, în timp ce sunt analizate mai multe combinaţii sau reapare interesul din partea băncilor, cum ar fi oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA, apreciază consilierii.
Allianz a început negocieri cu cea mai mare companie europeană de gestionare a activelor - Amundi - privind o potenţială legătură cu divizia sa Allianz Global Investors, dar discuţiile s-au oprit, a anunţat luna trecută Reuters.
Conform datelor EY, anul trecut s-a înregistrat cel mai mare volum de fuziuni şi achiziţii pe piaţa serviciilor financiare europene. Volumul total a atins 52 miliarde de euro (54 miliarde de dolari), inclusiv 10 tranzacţii care au depăşit pragul de un miliard de euro.
Dar finalizarea afacerilor se confruntă cu aceleaşi obstacole - opoziţia politică şi dificultăţile provocate de reglementări - care au afectat în trecut tranzacţiile, avertizează experţii şi directorii.
UniCredit SpA a provocat turbulenţe pe pieţe în septembrie, când şi-a majorat participaţia deţinută la grupul german Commerzbank AG, provocând o furtună politică din cauza temerilor privind pierderea unui campion naţional. Înainte de următoarea decizie, UniCredit va trebui probabil să aştepte aprobarea autorităţii de reglementare şi un climat politic mai prietenos.
Benjie Creelan Sandford, analist la Algebris Investments, susţine că scăderea dobânzilor în 2025 va afecta piaţa europeană a fuziunilor şi achiziţiilor. "Nu ar trebui să exagerăm posibilitatea unor tranzacţii "transformaţionale", în special în cazul băncilor europene, unde absenţa unei uniuni bancare complete afectează tranzacţiile transfrontaliere reale", a adăugat acesta.
În Marea Britanie, marile instituţii, cum ar fi Aviva, Barclays şi NatWest, se vor concentra probabil pe integrare, după ce au făcut achiziţii, susţine un director bancar.
Autorităţile de reglementare, care mult timp au sprijinit instituţiile mai mari din zona euro, nu vor sta probabil în calea tranzacţiilor, iar BCE ar urma să aprobe solicitarea UniCredit de a deţine până la 29,9% din Commerzbank.
Modul în care se comportă BCE cu holdingurile de asigurări ale băncilor va fi crucial pentru deciziile referitoare la viabilitatea tranzacţiilor, inclusiv oferta BNP Paribas pentru divizia de investiţii a AXA şi a BPM pentru Anima Holding. Aşa numitul compromis danez tratează holdingurile de asigurări ale băncilor mai favorabil - fiind mai uşor pentru bănci să cumpere administratori de fonduri. Un supervizor important de la BCE a declarat că instituţia va analiza "caz cu caz", dar analiştii sunt încrezători că se va ajunge la compromisuri, deschizând calea pentru mai multe tranzacţii.
"Ceea ce se va întâmpla cel mai probabil este neaşteptat deoarece deseori tranzacţiile sunt anunţate când nimeni nu se aşteaptă", a adăugat Robeco's Lemmens.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 761 / 19011 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...