
Sphera Franchise Group a raporat în 2020 o pierdere de 2,3 milioane de lei
26 Februarie 2021
AgerpresSphera Franchise Group raportează vânzări consolidate de 710,8 milioane lei în anul 2020, reprezentând o scădere de 25,6% comparativ cu anul 2019. Compania menţionează că rezultatul este cu mult peste estimările comunicate în raportul publicat în luna octombrie a anului trecut. Vânzările consolidate ale Grupului în T4 s-au ridicat la 208,4 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere de 5,3% comparativ cu T3.
Sphera Franchise Group a închis anul 2020 cu o pierdere de 2,3 milioane de lei, faţă de un profit de 64,167 milioane de lei în 2019, conform unui raport al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti.
Sphera Franchise Group raportează vânzări consolidate de 710,8 milioane lei în anul 2020, reprezentând o scădere de 25,6% comparativ cu anul 2019. Compania menţionează că rezultatul este cu mult peste estimările comunicate în raportul publicat în luna octombrie a anului trecut. Vânzările consolidate ale Grupului în T4 s-au ridicat la 208,4 milioane lei, ceea ce înseamnă o creştere de 5,3% comparativ cu T3.
"În ciuda unui an provocator, la finalul acestuia am reuşit să obţinem rezultate care sunt cu mult peste estimarea revizuită, comunicată în luna octombrie. Am luat decizii corecte, am reuşit să maximizăm veniturile şi să minimizăm costurile, oferind astfel cel mai bun rezultat posibil în ceea ce a fost cu siguranţă cea mai mare lovitură pe care industria HoReCa a primit-o de când suntem pe piaţă. Anul acesta vom continua îmbunătăţirile din punct de vedere al costurilor, investiţiile în dezvoltare şi ne vom concentra în continuare asupra serviciilor de livrare. Privim anul 2021 cu optimism şi doresc să mulţumesc întregii echipe pentru devotamentul arătat în această perioadă dificilă", a declarat Călin Ionescu, directorul general al Sphera, într-un comunicat de presă.
În ultimul trimestru din 2020, Sphera a raportat un profit din exploatare în restaurante de 14,5 milioane lei şi un profit net de 2,4 milioane lei. Compania menţionează că este un rezultat foarte bun având în vedere că aproape toate restaurantele au fost operaţionale, iar Grupul a beneficiat de sprijin mai mic din partea guvernului român şi a avut oportunităţi limitate de a renegocia costurile chiriei. Compania a încheiat anul 2020 cu un profit operaţional al restaurantelor de 49,3 milioane lei, cu 60,4% mai mic decât anul anterior, în timp ce EBITDA normalizată a fost de 44,1 milioane lei.
Noile restaurante deschise pe parcursul anului 2020 şi creşterea vânzărilor prin canalele de livrare proprii, dar şi prin intermediul platformelor de livrare au ajutat Sphera să obţină o performanţă foarte bună în ultimele două trimestre, compensând astfel pierderile înregistrate în prima jumătate a anului.
Vânzările prin canalele de livrare proprii, precum şi prin platformele de comenzi online ale agregatorilor au crescut de la 5,9% în anul 2019, la 25,3% în 2020. Astfel, pentru KFC România, ponderea a crescut de la 3% la 23%, pentru Pizza Hut s-a dublat, de la 25% la 50%, iar pentru Taco Bell, livrările au urcat de la 2% la 37%. În Moldova, dacă în 2019 nu au existat livrări, în 2020 s-a ajuns la un procent de 26%, iar în Italia acestea au crescut de la 0,5% la 14%.
Sphera precizează că a reuşit să obţină o cifră de afaceri de 208,4 milioane de lei în T4, care reprezintă o creştere de 5,3% faţă de T3, în ciuda restricţiilor asupra restaurantelor care au rămas închise la interior.
"Decizia de a ne concentra pe livrări a fost inspirată, întrucât, în T4, 31% din toate comenzile de pe cele trei pieţe unde activăm au fost făcute prin serviciul de livrări. Performanţa bună din ultimul trimestru şi rezultatele peste estimarea revizuită de buget din octombrie ne dau motive să fim optimişti cu privire la performanţa din acest an," a adăugat Valentin Budeş, directorul Financiar al Sphera.
În cursul anului 2020, Sphera a inaugurat 5 noi restaurante KFC în România, 3 în Italia şi un nou restaurant Taco Bell în România. În urma negocierilor purtate cu Yum!, Brands Inc., KFC România mai are încă 6 noi restaurante de deschis până la sfârşitul anului 2021. La finalul anului 2020, Sphera avea 158 de restaurante din care 138 erau în România, 18 în Italia şi 2 în Republica Moldova.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 15168 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...