
Stănică (CNSP):Convergenţa prognozei naţionale cu estimările OCDE arată o creştere economică atât în 2021, cât şi în 2022
28 Ianuarie 2022
AgerpresŞeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.
Datele din prognoza naţională şi estimările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică pentru România este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an, a afirmat, vineri, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Cristian Stănică, la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de OCDE.
"Departamentul de Studii Economice al OCDE a susţinut eforturile României pentru identificarea instrumentelor de măsuri şi politici care duc la o creştere economică sustenabilă. Apreciem includerea ţării noastre începând din toamna anului 2019 în publicaţiile OCDE. Convergenţa prognozei naţionale cu prognozele OCDE şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an. Studiul a fost examinat în cadrul reuniunii Comitetului de analiză economică şi de dezvoltare al OCDE, acesta fiind, în ansamblu, de acord cu evaluarea şi recomandările raportului. Apreciind invitaţia statutului de invitat în cadrul reuniunilor OCDE, România este hotărâtă să întreprindă toate demersurile pentru a beneficia de această oportunitate de a asista la dezbaterile pe marginea situaţiilor economice ale statelor membre şi ţărilor partenere, astfel încât să fie deschis orizontul de cunoaştere şi colaborare pentru o mai bună fundamentare a măsurilor de politici prin analiză comparativă şi schimb de experienţă", a menţionat Stănică.
Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.
"Un alt element fundamental, mai ales în analiză şi prognoză, îl reprezintă asigurarea accesului la baza de date a OCDE care conţine seturi importante de informaţii statistice din domeniul socio-economic ale ţărilor membre pe baza cărora sunt elaborate o serie de studii aprofundate la cel mai înalt nivel. Astfel, România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE. Tot în acest context se poate menţiona faptul că, în prezent, Comisia Europeană pune un accent tot mai pronunţat pe colectarea, utilizarea şi analizarea datelor statistice la nivel microeconomic. Subliniez faptul că România, în special în contextul implementării PNRR, urmăreşte să-şi întărească capacitatea administrativă şi instituţională şi, astfel, să deruleze proiecte de asistenţă tehnică cu accent pe analize de impact macroeconomic, dar şi microeconomic", a spus Cristian Stănică.
Guvernul României a organizat, vineri, evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Studiul examinează performanţa economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19, provocările structurale existente şi conţine capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri şi pieţei muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea şi dinamizarea creşterii economice.
Conform cercetării, se estimează o creştere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 şi 2023, după un plus de 6,3% în 2021.
În plus, se menţionează că, în ciuda unei scăderi constante a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie în ultimii ani, procentul de români care trăiesc cu mai puţin de jumătate din venitul mediu este la nivelul de 17%, faţă de media OCDE de 12%. "România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport", se evidenţiază în document.
Lansarea raportului are loc în contextul în care Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu România, pas important prin care ţara noastră se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, şi anume obţinerea statutului de membru al OCDE.
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care 23 sunt europeni, reprezintă state dezvoltate ce deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11431 / 19504 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...