ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Stănică (CNSP):Convergenţa prognozei naţionale cu estimările OCDE arată o creştere economică atât în 2021, cât şi în 2022

28 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.

 
 
Datele din prognoza naţională şi estimările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), dar şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică pentru România este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an, a afirmat, vineri, preşedintele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), Cristian Stănică, la evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de OCDE.
 
"Departamentul de Studii Economice al OCDE a susţinut eforturile României pentru identificarea instrumentelor de măsuri şi politici care duc la o creştere economică sustenabilă. Apreciem includerea ţării noastre începând din toamna anului 2019 în publicaţiile OCDE. Convergenţa prognozei naţionale cu prognozele OCDE şi a altor instituţii internaţionale în ceea ce priveşte creşterea economică este vizibilă atât la nivelul anului 2021, cât şi pentru acest an. Studiul a fost examinat în cadrul reuniunii Comitetului de analiză economică şi de dezvoltare al OCDE, acesta fiind, în ansamblu, de acord cu evaluarea şi recomandările raportului. Apreciind invitaţia statutului de invitat în cadrul reuniunilor OCDE, România este hotărâtă să întreprindă toate demersurile pentru a beneficia de această oportunitate de a asista la dezbaterile pe marginea situaţiilor economice ale statelor membre şi ţărilor partenere, astfel încât să fie deschis orizontul de cunoaştere şi colaborare pentru o mai bună fundamentare a măsurilor de politici prin analiză comparativă şi schimb de experienţă", a menţionat Stănică.
 
Şeful CNSP a subliniat că România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE.
 
"Un alt element fundamental, mai ales în analiză şi prognoză, îl reprezintă asigurarea accesului la baza de date a OCDE care conţine seturi importante de informaţii statistice din domeniul socio-economic ale ţărilor membre pe baza cărora sunt elaborate o serie de studii aprofundate la cel mai înalt nivel. Astfel, România poate beneficia de o bază extinsă de documentare privind evoluţia indicatorilor macroeconomici la nivel internaţional, exemplele de bune practici în alte ţări reprezentând un pilon important pentru apropierea României de standardele OCDE. Tot în acest context se poate menţiona faptul că, în prezent, Comisia Europeană pune un accent tot mai pronunţat pe colectarea, utilizarea şi analizarea datelor statistice la nivel microeconomic. Subliniez faptul că România, în special în contextul implementării PNRR, urmăreşte să-şi întărească capacitatea administrativă şi instituţională şi, astfel, să deruleze proiecte de asistenţă tehnică cu accent pe analize de impact macroeconomic, dar şi microeconomic", a spus Cristian Stănică.
 
Guvernul României a organizat, vineri, evenimentul de lansare a studiului "Economic Survey of Romania", realizat de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
 
Studiul examinează performanţa economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19, provocările structurale existente şi conţine capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri şi pieţei muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea şi dinamizarea creşterii economice.
 
Conform cercetării, se estimează o creştere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 şi 2023, după un plus de 6,3% în 2021.
 
În plus, se menţionează că, în ciuda unei scăderi constante a numărului de persoane care trăiesc în sărăcie în ultimii ani, procentul de români care trăiesc cu mai puţin de jumătate din venitul mediu este la nivelul de 17%, faţă de media OCDE de 12%. "România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport", se evidenţiază în document.
 
Lansarea raportului are loc în contextul în care Consiliul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, în data de 25 ianuarie 2022, deschiderea negocierilor de aderare cu România, pas important prin care ţara noastră se apropie de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, şi anume obţinerea statutului de membru al OCDE.
 
Cei 38 de membri ai OCDE, dintre care 23 sunt europeni, reprezintă state dezvoltate ce deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8553 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...