ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei (raport)

19 Octombrie 2023   |   Agerpres

Actorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.

 
 
Veniturile totale din servicii poştale au depăşit anul trecut 4,6 miliarde lei, cu 11% mai mult faţă de 2021, circa 81% provenind din traficul de colete, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
 
În funcţie de veniturile din servicii poştale obţinute în anul 2022, principalii competitori de pe piaţa serviciilor poştale din România sunt Fan Courier, cu o cotă de piaţă de 23,8%, Compania Naţională Poşta Română (14,7%), Sameday (13,8%) şi Cargus cu 9%, se arată în Raportul privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
 
Actorii din piaţa serviciilor poştale au investit 360 milioane de lei în 2022, respectiv 8% din veniturile anuale, în creştere cu aproape 30% faţă de anul precedent.
 
"Susţinerea traficului de colete a fost principalul determinant al investiţiilor, materializate de altfel prin creşterea cu aproape 80% a numărului de sisteme automate, până la aproape 4.500", se arată în comunicatul ANCOM.
 
Traficul de colete şi pachete mici a crescut în 2022 cu 6%, până la 232 milioane trimiteri, adică 12 colete/locuitor. Creşterea mai mică a traficului comparativ cu anii precedenţi a fost compensată de accelerarea creşterii veniturilor din colete (+13%), până la 3,8 miliarde lei. Venitul mediu per colet a fost de peste 16 lei (13 lei în cazul coletelor interne).
 
De asemenea, numărul de furnizori care fac livrări prin sisteme automate (easybox, pachetomat etc.) a ajuns la 10, astfel că 1 din 7 colete interne a fost livrat prin intermediul acestora. Aproape 9 din 10 colete interne au fost livrate în 1 zi de la intrarea în reţeaua poştală, media fiind de 1,2 zile.
 
În ceea ce priveşte coletele internaţionale, acestea au generat venituri de 1 miliard de lei în 2022, iar în funcţie de numărul de colete, primii 3 furnizori sunt Delivery Solutions - Sameday (28%), Fan Courier (26%) şi Cargus (13%).
 
Pe zona de corespondenţă şi imprimate, veniturile au crescut anul trecut cu 7%, ajungând la aproape 0,8 miliarde lei, deşi traficul a scăzut cu 9%, până la 303 milioane trimiteri. Venitul mediu per trimitere a crescut la 2,6 lei (+17%). În medie, trimiterile interne de corespondenţă şi imprimate au fost livrate în 2,7 zile.
 
În funcţie de numărul de trimiteri, cei mai importanţi furnizori sunt CN Poşta Română (52%) şi Pink Post (41%).
 
Conform datelor ANCOM, în anul 2022 au fost primite 15 reclamaţii la fiecare 10.000 de trimiteri, iar numărul reclamaţiilor întemeiate a crescut cu 12%, la aproape 130.000, pentru două treimi din acestea fiind acordate despăgubiri. Valoarea medie a unei despăgubiri a scăzut cu 8%, până la 202 lei.
 
Numărul de angajaţi pe piaţa serviciilor poştale a fost în scădere anul trecut cu 4% în ansamblul sectorului, în condiţiile reducerii cu peste 1.000 de angajaţi a personalului CN Poşta Română. În medie, un angajat din domeniul poştal a generat venituri poştale anuale de 127.000 lei, în creştere cu 12% faţă de 2021.
 
Raportul mai arată că principalele criterii pentru alegerea furnizorului de către persoanele fizice care au expediat colete au fost legate de calitatea serviciilor, tarifele practicate şi siguranţa trimiterii. Peste jumătate dintre respondenţi au realizat de mai multe ori pe lună achiziţii online: 12% o dată pe săptămână sau chiar mai des, iar 43% de câteva ori pe lună.
 
De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi (56%) au utilizat sistemele automate în ultimele 12 luni: 1 din 5 respondenţi le-ar utiliza, însă acestea nu există în zona în care locuiesc, iar trei sferturi dintre respondenţi ar fi de acord ca livrarea să se efectueze mai lent (cu 1-3 zile), dar să plătească mai puţin pentru livrare.
 
ANCOM a publicat joi pe site-ul instituţiei Raportul integral privind piaţa serviciilor poştale din România în anul 2022.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1795 / 16843
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...