ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Legal Tech | Inovația și managerii IT, instrumente de creștere pentru firmele de avocatură

22 August 2019   |   George Bărcun, CEO SoftVenture

Un studiu publicat în 2018 de mai multe reviste internaționale de profil puncta faptul că firmele care nu inovează și nu îmbrațișează tehnologia vor deveni irelevante în următorii câțiva ani, mai ales din cauza faptului că mulți dintre clienți au așteptări din ce în ce în ce mai mari de la partenerii de afaceri, inclusiv de la firmele de avocați, relativ la tehnologie.

George Bărcun, CEO SoftVenture

 
 
Folosirea tehnologiei pentru eficientizarea proceselor din cadrul companiei a devenit o necesitate și pentru firmele de avocatură. Dacă Financial Times vorbește despre ”creșterea rolului managerilor IT și a departamentelor operaționale” și despre un trend ascendent în ce privește introducerea inovației și a instrumentelor tehnologice pentru transformarea firmelor de avocați, diferitele publicații dedicate avocaților punctează că este necesar pentru ”avocatul viitorului să aibă drept ajutor în desfășurarea activității de zi cu zi cel puțin un instrument legal tech”.

Raportul Thompson Reuters Legal Department In-Sourcing and Efficiency Report din 2016 nota că majoritatea marilor companii din domeniul Legal beneficiază de beneficiul dezvoltării departamentelor operaționale, care aduc în companii soluții care ajută la creșterea eficienței și ajută avocații să nu mai piardă timpul cu sarcini repetitive care nu aduc un plus valoare companiei și îi ajută să petreacă mai mult timp cu clienții și dosarele importante.


Firmele de avocați au înțeles necesitatea integrării tehnologiei în activitatile de zi cu zi și adoptă acum soluții digitale care le ajută nu doar în desfășurarea taskurilor zilnice, ci și în procesul de luare a deciziilor de business. În ultimii ani, s-a produs o migrare a așteptărilor de la un management simplu al dosarelor și timpilor lucrați spre ceva mult mai complex, unde trebuie să combine timpii lucrati, facturile și încasările într-un sistem unic, peste care aplică unelte de business intelligence.
În acest context, BizLawyer și-a propus să abordeze o largă paletă de subiecte legate de Legal Tech în mai multe articole ce vor fi publicate într-o rubrică specială, realizată cu sprijinul SoftVenture, firma fanion a pieței locale de soluții digitale pentru avocați.
Azi, primul material pe această temă, sub semnătura lui George Bărcun, CEO SoftVenture
.

Inovația, asul din mâneca companiilor care vor să fie în top

Un studiu publicat în 2018 de mai multe reviste internaționale de profil puncta faptul că firmele care nu inovează și nu îmbrațișează tehnologia vor deveni irelevante în următorii câțiva ani, mai ales din cauza faptului că mulți dintre clienți au așteptări din ce în ce în ce mai mari de la partenerii de afaceri, inclusiv de la firmele de avocați, relativ la tehnologie. În plus, în rândul firmelor de avocați a început deja procesul de tranziție dintre generații, iar noii lideri vin cu un bagaj tehnologic mult mai prezent și cu așteptări clare în ce privește adoptarea tehnologiei.

Cum pot folosi firmele de avocatură inovația? Sunt multe domenii în care aceste companii pot introduce tehnologia – atât în zona financiar-contabilă (facturare și încasare), cât și în aspecte de infrastructură și fluxuri interne - management de documente, managementul taskurilor, rapoarte de eficiență și profitabilitate, dar și knowledge management. Pentru fiecare astfel de zonă există o paletă variată de soluții tehnice care pot să ușureze viața și să conducă la dezvoltare și cresterea profitabilitatii.

Managerii de IT, între ”piloni de creștere” și ”cei care strică lucrurile”

Rolul departamentului operațional sau al managerului IT (în cazul firmelor de avocatură mai mici) este subliniat de cei care au îndeplinit acest rol în diferite companii: de cele mai multe ori cei care susțin introducerea soluțiilor legal tech în companii sunt văzuți drept agenți ai schimbării și priviți în mod diferit de membrii organizației - unii îi consideră drept ”cei care strică lucrurile care merg”, alții însă văd oportunitățile și îi transformă în ”piloni ai evoluției în bine a companiei”.

Specialiștii în soluții legal tech punctează că un manager de IT trebuie să insiste pentru soluțiile în care crede, si, foarte important, ”uneori trebuie să ai pielea groasă, pentru că știi că vei aduce un plus companiei, chiar dacă la început este mai dificil și rezistența la schimbare este mai mare” - așa cum menționa într-un interviu Connie Brenton, cea care a condus Corporate Legal Operations Consortium și specialistul care a adus multe soluții de legal tech în departamente de legal și mari firme de avocatură din Vest, aceste soluții ducând la o creștere a eficienței și profitabilității cu câteva zeci de procente.


În plus, un alt aspect punctat de specialiștii în legal tech este legat de faptul că IT Manager-ul sau șeful departamentului operațional trebuie să fie un om care înțelege nu doar tehnologie, ci și business-ul intern și mixul dintre cele două componente, pentru a urmări și previziona modul în care anumite instrumente tehnologice pot aduce schimbări în bine în interiorul companiei.

Cum pot deveni managerii de IT instrumente de creștere în firmele de avocatură

Managerii de IT se pot transforma în piloni de creștere din firmele lor prin câteva activități foarte importante:

→    Participarea la târguri și conferințe din zona de legal tech și digital transformation – în fiecare an sunt organizate în Europa mai multe evenimente de acest fel, în care specialiști în legal tech și transformare digitală prezintă ultimele trenduri în domeniu și informații proaspete legate de ce ne pregătește viitorul
→    Studierea site-urilor și revistelor de profil și abonarea la newslettere ale publicațiilor care tratează aceste subiecte, pentru a fi mereu în contact cu ultimele informații legate de acest domeniu
→    Să testeze periodic soluții digitale care vin să rezolve problemele curente din cadrul firmei, soluții tehnice dezvoltate preferabil de companii care au istoric în acest domeniu și input real din piața firmelor de avocatură
→    Să fie un "avocat" intern pentru soluțiile de automatizare și digitalizare a întregii activități a firmei, astfel încât eficiența și performanța companiei să crească.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 228 / 254
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dinamică nouă, caracterizată printr-un apetit crescut al investitorilor pentru tranzacții | Piața de M&A a crescut cu 8,2% în T1-T3. Jucătorii strategici au rămas principalii actori, cei mai activi investitori fiind din SUA
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Mușat & Asociații a asistat Naxxar Renewable Energy cu privire la vânzarea pachetului rămas de 40% din Naxxar Wind Farm Four către grupul polonez Polenergia. Mandat complex care a cuprins, printre altele, aspecte de M&A, finanțări și navigarea prin reglementările sofisticate specifice sectorului energetic
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Tranzacțiile în arbitraj (Powered by ZRVP)
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...