ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

20 Septembrie 2021   |   Ștefania Enache

Rareș consideră că este esențial ca în domeniul juridic să nu te limitezi la o singură perspectivă, la o singură opinie sau la un singur manual. De aceea crede că studiile în străinătate au adus în ecuație contactul cu viziunile unor specialiști străini și cu un mediu ce alimentează stabilirea unor linii de comparație între bagajul de cunoștințe cu care ai plecat de acasă și mentalitatea de afară.

 
 
Rareș Rusu a decis să se îndrepte către o facultate de drept spre finalul liceului, atunci când, sub imperativul apăsătorului îndemn „alege-ți drumul în viață”, a conștientizat că indiferent de alegerea făcută există riscul unui compromis, nefiind încă la vârsta la care decizia să fie una foarte bine argumentată.„În fapt, suprinzi o imagine în lumini și umbre a propriei persoane care trimite la ansamblul pasiunilor, calităților, dar și al năravurilor ce te fac unic și te lupți ca viitoarea ta profesie să corespundă cât mai bine acestei radiografii interioare. Suprapunerea perfectă este rară (poate și indezirabilă?), însă acest fapt nu trebuie să încetinească lupta pentru identificarea drumului potrivit. Astfel, am speranța că Facultatea de Drept va răspunde cu succes dorinței mele de a ajuta oamenii de lângă mine și de a le face viața măcar cu puțin mai bună, de a cunoaște legile care ne ordonează societatea, dar cu care „facem cunoștință” doar la nevoie și de a încerca să aduc, la rândul meu, litera legii acolo unde este dezordine”, a declarat tânărul, intervievat de BizLawyer.


În clasa a XI-a, a stabilit că va susține admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Imediat ce a pășit în ultimul an de liceu a început pregătirea în acest sens, la cele două materii pe care se axează examenul la această instituție de învățământ: Limba română și Economia. „Relativ târziu, ar spune unii, dar până atunci variante precum Literele sau Medicina încă îmi suscitau interes. Nu a fost un proces facil eliminarea celorlalte facultăți din lista mea de opțiuni, dar, în același timp, l-am dus la îndeplinire fără regrete. Deși pregătirea pentru examen a fost solicitantă și pe alocuri era chiar germenele unor îndoieli cu privire la alegerea pe care o făcusem, gândul că am luat în calcul atât paleta largă de profesii care nu întazie să apară după terminarea Dreptului, cât și certitudinea acumulării unor cunoștințe și experiențe unice îmi oferea liniște”, își amintește Rareș.

Admiterea a fost trecută cu succes, obținând 80 de puncte, a șasea notă a generației care a susținut examenul în 2020. Rezultatul nu l-a lăsat impasibil, dimpotrivă, tânărul a privit acest punctaj ca pe o linie de sosire, care și-a făcut apariția după un maraton de aproape un an, încărcat de ore de studiu, neliniști și prea multă cafea.

„A fost totodată un moment în care am simțit că tensiunea întrebării intru sau nu? se disipă și pot privi efortul trecut făcând pereche cu acest final îmbucurător. Mai mult decât atât, am fost împins și de avântul născut de convingerea că munca mea nu a fost în zadar și că, după săptămâni aparent interminabile, m-a condus către un deznodământ favorabil. Cu toate acestea, punctajul și poziția mea în clasament și, cred eu, aceste numere atribuite fiecărui candidat în urma unui examen  reprezintă doar o etapă în evoluția noastră. Satisfacția sau dezamăgirea unui rezultat, deși copleșitoare de cele mai multe ori, nu trebuie să tulbure perspectiva orientată către viitor, căci spiritul și potențialul unei persoane nu sunt cuantificabile și nu trebuie inhibate sau exaltate de un rezultat obținut la un examen”, consideră studentul.
Chiar dacă a parcurs primul an de facultate, Rareș se consideră și acum licean al Colegiului Național de Informatică „Tudor Vianu” din București pe care l-a absolvit în 2020. A avut șansa de a face gimnaziul tot acolo, așadar liceul a fost cel de-al doilea capitol al formării sale în această școală și opt ani din viața lui sunt indisolubil legați de „Tudor Vianu”.

„Referindu-mă strict la clasele 9-12, am încercat din răsputeri să nu las oportunitățile să treacă cu indiferență pe lângă mine, am participat la olimpiade și am căutat constant să mă bucur de ce îmi oferea viața de liceu. Am fost, cred eu, solicitat suficient de mult, psihic și intelectual, încât trecerea de la liceu la facultate să nu devină un abis terifiant între doua lumi complet diferite. În termeni mai colocviali, am fost “ținut în priză”, provocat din toate direcțiile și am fost nevoit să mă adaptez, să îmi schimb viziunea despre oamenii din jurul meu, despre lume în general și, poate cel mai important, despre mine”, spune tânărul.

A debutat în studenție în plină pandemie

Rareș și-a început viața de student în plină pandemie, iar acest fapt i-a „furat” din plăcerea de a descoperi cu adevărat ceea ce înseamnă să treci într-o nouă etapă din viață. Un moment special l-au reprezentat examenele semestriale pe care le-a susținut, sesiunea, din punctul său de vedere, neavând nimic comun cu vreo experiență anterioară. „Cuvântul sesiune nu este o necunoscută nici măcar pentru elevii de liceu sau chiar mai mici și este asimilat, la vârste la care facultatea încă e la ani-lumină depărtare, stresului, oboselii și efortului intelectual. Luna de zile pe care am parcurs-o odată cu sesiunea a confirmat într-o mare măsură zvonurile ce ii precedă cu mult apariția. Cărți întregi de învățat, agitație și ore în șir de recapitulat. E o perioadă în care îți găsești cu greu echilibrul, însă te determină să te adaptezi, să reacționezi prompt în fața noutăților și să îți gestionezi din ce în ce mai bine emoțiile. Din fericire am dus la bun sfârșit această lună și rezultatele pe care le-am obținut m-au recompensat pentru munca depusă”, mai spune studentul.

Rareș precizează că, cel puțin la nivel de principiu, oricine se așteaptă ca mediul academic să vină cu elemente noi în comparație cu învățământul preuniversitar, de la sistemul de notare la numărul considerabil mai mare de colegi și de profesori cu care intri în contact în mod regulat.

„Particularizând la situația actuală, într-o lume ce încă își caută busola după șocul pandemiei, eram sigur că viața de student va fi diferită, din toate punctele de vedere. Diferită față de liceu, dar diferită și față de studenția din vremuri la care facem referire folosindu-ne de termenul „normalitate”. Astfel, am evitat să am așteptări cu privire la viața de student care urma sa înceapă; știam doar că traim cu toții ceva irepetabil și suntem obligați să înaintăm  în ritmurile oscilante ale surprizelor pe care nu avem cum să le anticipăm. Poate tocmai de aceea trecerea de la liceu la facultate nu a reprezentat un marcant punct de inflexiune pentru mine, ținând cont și de maniera în care s-a desfășurat ultimul semestru al clasei a XII-a – online, pe diverse platforme, scrutând conexiunea la internet. În ce mă privește, încă aștept începutul veritabil al facultății și cred că abia atunci mă voi putea pronunța în legătură cu puntea dintre facultate și liceu. Un student la Drept stă ore nenumărate în fața unui laptop în timp ce își ia notițe la cursul pe care îl audiază, se gândește la faptul că încă nu a pășit în propria facultate și pleacă dupa-amiaza la bibliotecă cu speranța că schimbarea decorului casnic va determina o creștere substanțială a randamentului său. Personal, am luat drept reper scenariul dezamăgitor în care pandemia și facultatea online devin un cuplu strâns pentru o lungă perioadă de timp. Astfel, întregul meu program gravitează în jurul acestei realități, care sperăm că se va ameliora, și creează un tandem online-offline – după o saptămână de cursuri și seminare așezat la același birou, o sâmbată cu prietenii în parc îmi reîncarcă bateriile; după un curs întrerupt de o conexiune slabă la internet îți suni un coleg în speranța că el a avut mai mult noroc și așa mai departe. Trebuie să recunosc că maniera în care m-am adaptat la schimbarile aduse de pandemie a fost inconsecventă și fragmentată în trepte inegale. De fapt, nu am siguranța nici măcar acum că m-am adaptat complet acestei lumi noi care nu contenește să își schimbe infățișarea. Mă liniștește însă gândul că, în ciuda amplorii efectelor pandemiei asupra planetei, aceste tehnici de „îndulcire” a realității vor deveni la un moment dat desuete și de domeniul trecutului”, nuanțează tânărul.

 
Citește pe In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Roxana Buture, Legal Manager Nestlé Romania: Consider că frumusețea Nestlé constă în diversitate. Mai multe categorii de produse, mai multe modele de business aduc mai multă complexitate juridică, ceea ce ne ține antrenați și mereu pregătiți pentru orice provocare

 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii
→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
 

În ceea ce privește drumul în carieră, Rareș are în vedere, în acest moment, atât profesia de judecător, cât și pe cea de avocat. „Însă cu trecerea timpului și odată cu acumularea de experiență în cadrul stagiilor de practică și de cunoștințe teoretice plaja opțiunilor va suferi sigur modificări. Singura mea experiență hands-on cu mediul juridic s-a concretizat în câteva zile de practică la Judecătoria Sectorului 4, însă aștept cu interes momentul în care voi fi implicat în activitățile unei firme de avocatură. Poate viziunea mea este împărtășită doar de o minoritate, însă mi se pare mult prea devreme ca masteratul să fie unul dintre gândurile unui student care abia se împrietenește cu alfabetul juridic. Voi urma cel mai probabil un program de master, însă, momentan, pot declara acest lucru doar la nivel principial. În ce privește ramurile dreptului, din paleta restrânsă de materii cu care am intrat în contact, materiile dreptului public îmi atrag cel mai mult atenția, precum dreptul constituțional sau dreptul administrativ”, detaliază studentul.

Rareș consideră că este esențial ca în domeniul juridic să nu te limitezi la o singură perspectivă, la o singură opinie sau la un singur manual. De aceea crede că studiile în străinătate au adus în ecuație contactul cu viziunile unor specialiști străini și cu un mediu ce alimentează stabilirea unor linii de comparație între bagajul de cunoștințe cu care ai plecat de acasă și mentalitatea de afară.

„Sistemul românesc de învățământ încă este capabil să mă stimuleze și am certitudinea că mai am multe de învățat și în țară, însă rămân deschis provocărilor și nu voi avea un „nu” categoric în fața unei oportunități de a studia sau de a mă specializa peste hotare. Deoarece studiem îndeaproape organizarea și funcționarea unor autorități fundamentale ale căror nume sunt menționate constant în spațiul public, precum Parlamentul sau Curtea Constituțională, cursul de Instituții politice din acest semestru mă ajută să înțeleg ansamblul pe care se structurează democrația noastră. Când am ajuns la Drept, o dorință de-a mea a fost să înțeleg mecanismele care se află în spatele termenului de „stat” și în ce fel se armonizează acestea, iar datorită acestui fapt cursul de Instituții politice îmi atrage foarte mult atenția. Deși amănuntele sunt numeroase, iar cercetarea, în fapt, nu se termină niciodată, mă încantă totuși că lumea în care am trait până acum a dobândit tușe mai bine definite, iar logica instituțională, pe care o urmăream înainte ca un simplu spectator, capătă din ce în ce mai mult sens. Singurele persoane din domeniul juridic pe care le cunosc sunt profesorii de la facultate și fiecare dintre aceștia reprezintă într-o oarecare măsură un model pentru mine, deoarece extrag elemente ce îi caracterizează, fie aparținând evoluției profesionale, fie calități morale, care simt că mi se potrivesc cel mai bine sau pe care le admir. Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață, iar într-un asemenea mediu orice este legat de performanță este prețuit”, menționează studentul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 
Rareș subliniază faptul că pandemia i-a demonstrat că trebuie să aibă mintea deschisă tot timpul și că cel mai nociv lucru este să devină dependent de un mediu sau de un mod de viață. „Acum mai bine de un an pandemia a schimbat culoarea semaforului, iar întreg globul a așteptat ca verdele să reapară. În tot acest timp, am fost cu toții nevoiți să ne întoarcem la drawing board și să reconfigurăm maniera în care învățăm, ne cunoaștem sau ne plimbăm printr-un mall. Mai mult decât atât, m-a învățat să fiu recunoscător pentru micile plăceri ale traiului cotidian, precum o plimbare în parc sau un meci de baschet cu prietenii”, arată tânărul.

Pentru studentul la Drept lipsa socializării a fost unul dintre cele mai mari dezavantaje pe care le-a generat pandemie. „Deși nedorită de nimeni, izolarea în propriul birou ore sau chiar zile în șir nu mai este o excepție în viața multora. Totodată, eficiența și puterea de concentrare scad considerabil, iar rutina creată nu mai este doar o sursă de plictiseală, ci o barieră aproape insurmontabilă în calea unei munci productive. În ultimul rând și poate cel mai important aspect, calitatea procesului de predare și testare este pusă sub semnul întrebării. Problemele tehnice, supraîncărcarea prelegerilor sau prezentarea prea schematică, durerile de ochi sau de spate – toate joacă un rol în formarea unui gust amar despre experiența academică, experiență care conferă prea rar satisfacție celor implicați ”, atrage atenția tânărul.

Curajul, încrederea de sine și consecvența sunt ingredientele esențiale pentru reușită


Pentru cei care i-au în calcul posibilitatea de a urma cursurile unei facultăți cu profil juridic, Rareș are câteva sfaturi importante. „Din partea tânărului care a privit plin de emoție cum examenul de admitere se apropie din ce în ce mai mult, curajul, încrederea de sine și consecvența sunt ingredientele esențiale pentru reușită.  Din partea tânărului student, hotărârea și echilibrul trebuie să stea la temelia deciziei de a da la Drept.
Aș putea spune că este o facultate full-time care te absoarbe în angrenajele ei și nu îți lasă foarte mult timp pentru activități și pasiuni extrajuridice, astfel încât este ideal ca decizia de a da la Drept să fie cât mai fermă posibil. Puține sunt aspectele pe care le cunosc în legătură cu dinamica pieței muncii, altele decât păreri general împărtășite ce privesc tradiționalele profesii juridice, precum avocații sau judecătorii, sau perspective neavizate formate la vârste când „piața muncii” reprezenta o simplă alăturare de cuvinte auzită adeseori la radio. Băzându-mă deci pe acestea, cred că un fost student de la Drept întâmpină mai puține obstacole decât absolvenții altor facultăți odată intrat în „hora” căutarii unui loc de muncă, ținând cont bineînțeles de individ și de pregătirea acestuia.
O societate civilizată nu poate funcționa sub semnul anarhiei, așa că legea va fi întotdeauna prezentă în viața noastră, indiferent dacă o agreăm sau nu, și, implicit, cunoscătorii acestei legi. Astfel, un absolvent de Drept va putea să își valorifice oricând cunoștințele, căci bunul mers al unui stat se bazează, printre altele, și pe domeniul juridic”, concluzionează tânărul. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 52 / 139
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...