ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice

09 Octombrie 2019   |   Ștefania Enache

Studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate.

 
 
Implicarea mediului privat în pregătirea viitoarelor generații este extrem de importantă, fiind necesară pentru a înlesni cunoașterea de către viitorii profesioniști a nevoilor și a cerințelor mediului de afaceri.

Lect. univ. dr Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș, este de părere că, în forma sa actuală, învățământul de drept s-a adaptat cerințelor generațiilor de acum. „În primul rând, prin restrângerea în mod continuu a curriculei și implicit a numărului de ore săptămânale de curs și seminar. În al doilea rând, prin apariția unor materii noi, atât ca urmare a dezvoltării dreptului european, cât și ca urmare a dezvoltării unor domenii de activitate/interes precum achizițiile publice, mediul, construcțiile-infrastructura ș.a. În al treilea rând, organizarea de procese simulate în diverse ramuri de drept, precum și a unor concursuri de procese simulate. Nu în ultimul rând, folosirea unor tehnici noi de predare – seminarizare, precum și introducerea unor criterii de evaluare continuă a studentului pe parcursul unui semestru care să se regăsească într-o pondere semnificativă în evaluarea semestrială finală”, explică profesorul Cristian Mareș.


Firma în care activează are foarte multe colaborări cu facultățile de drept. În cadrul acestor proiecte, unii dintre studenții instituțiilor de învățământ beneficiază de stagii de practică în cadrul societății de avocatură Mareș & Mareș. De asemenea, firma se implică fie în susținerea unor prelegeri privind o anumită arie de practică, de regulă, în cadrul unor școli de vară, fie în participarea unui avocat asociat în panelul sesiunilor de comunicări științifice ale studenților pentru alegerea celor mai bune lucrări și a celor mai bune prezentări ale acestora. În plus, acordă sponsorizări pentru premierea studenților.





„Nu știu dacă piața muncii are nevoie de atât de mulți juriști sau avocați. Din statistici rezultă că este deficit de ingineri, ca să nu mai amintesc de o multitudine de meserii pentru care nu este nevoie de studii superioare și care sunt bine plătite. Ceea ce pot spune este faptul că un licențiat în drept cunoaște mai bine și în detaliu atât drepturile pe care le poate avea și obligațiile care îi incumbă, cât și consecințele acțiunilor pe care le întreprinde în mod curent.” 


           Lect. univ. dr. Cristian Mareș, Avocat Asociat în cadrul firmei Mareș & Mareș

 



Practica este bună, iar teoria constituie baza

 
În pregătirea pentru profesia de avocat este important ca teoria și practica să se îmbine într-o formă cât mai eficientă. “Nu aș spune că un student cu note foarte bune pe parcursul anilor de studii, dar care a neglijat pregătirea practică, nu se va descurca pe piața muncii. Tocmai datorită pregătirii sale temeinice ar trebui să se acomodeze repede cu cerințele profesiei pe care o exercită. Însă, este dovedit că un student, care a trecut onorabil examenele și care s-a implicat foarte mult și în pregătirea sa practică, are șanse mai mari, având în vedere că o serie de angajatori solicită cunoștințe practice la momentul contractării”, arată Cristian Mareș.






Avocatul este de părere că nu trebuie să existe un tipar al studentului la facultatea de drept. Dar similar și altor instituții de învățământ superior, studentul la Drept trebuie să dea dovadă de seriozitate, logică, ambiție, tenacitate, capacitate de analiză și de sinteză pentru că este un volum foarte mare de informații care trebuie asimilate. „Conștiinciozitatea, organizarea și interesul pentru un studiu permanent, constant și exhaustiv definesc un student cu potențial. Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși ca, pe baza materiei predate și a experienței transmise acestora, să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice. În activitatea de profesor, una dintre probleme constă în lipsa interesului și evident a excelenței manifestate de unii studenți care ajung la această facultate fără să își fi dorit cu adevărat să o urmeze. O altă problemă este cea a subfinanțării învățământului universitar și, pe cale de consecință, a posibilităților de acces și de promovare a cadrelor universitare în universitățile de stat”, punctează Cristian Mareș.

Lect. univ. dr. Cristian Mareș consideră că printre schimbările care trebuie operate în modul de structurare a învățământului se află și includerea în curricula facultăților de drept a mai multor activități și competiții în alte domenii decât cele juridice, precum activități și competiții sportive, activități în domeniul artistic și cultural. De asemenea, ar trebui incluse ore de educație juridică, dar și financiară, începând cu ciclul gimnazial până la finalizarea clasei a XII-a.

Profesorul mai spune că dintre tinerii care trec examenul maturității nu toți sunt pregătiți pentru viața de student. „În orice caz, primul an la facultatea de drept este printre cei mai grei ținând cont nu numai de numărul de materii și de numeroasele noțiuni noi, dar și de specificul organizatoric al unui semestru, respectiv al anului universitar”, precizează Cristian Mareș.

În ceea ce privește mentoratul, acesta ar trebui să fie definitoriu pentru viitorul unui avocat. „Mentorul trebuie să fie nu doar un foarte bun profesionist, care să ajungă să fie depășit de către discipol prin ceea ce îl învață, dar și un îndrumător în viața socio-culturală pe care un avocat ar trebui să o aibă”, punctează expertul Mareș & Mareș.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 120 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...