ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Care sunt elementele strategiei ESG dezvoltate de ING Bank și cum susține echipa juridică locală eforturile legate de tranziția către sustenabilitate. Ioana Regenbogen, Head of Legal and Corporate Affairs: Acest tip de proiecte devine parte din activitatea tot mai multor echipe din bancă, iar nivelul de implicare în astfel de inițiative crește considerabil și devine „modul normal” de a opera din punct de vedere business

09 Decembrie 2021   |   Ștefania Enache

La nivel intern, în fiecare segment al companiei există activități corelate ESG, indiferent dacă este vorba despre componente de risc, finanțare sustenabilă sau investiții sociale.

Ioana Regenbogen, Head of Legal and Corporate Affairs în cadrul ING Bank România

 
 
Mediul de afaceri a înțeles necesitatea și urgența pentru tranziția către o economie sustenabilă și face eforturi pentru a acționa în consecință. Ioana Regenbogen, Head of Legal and Corporate Affairs în cadrul ING Bank România, consideră că miza în următorii ani, pentru compania pe care o reprezintă, este alegerea înțeleaptă a acțiunilor prin care ING poate avea cel mai mare impact pozitiv, ca instituție financiar bancară. „Și, totodată, să angrenăm parteneri comerciali, sociali sau din rândul autorităților, pentru că acesta e modul în care agenda de sustenabilitate devine acționabilă”, a punctat juristul într-un interviu acordat BizLawyer.

În ultimii ani, marile companii au adoptat criterii de performanță pe baza factorilor de mediu, sociali și de guvernanță (ESG). În Europa, sustenabilitatea nu mai este doar responsabilitatea departamentelor juridice, de public affairs sau de guvernanță, ea a devenit o prioritate a top managementului și un element central al strategiilor de business. În acest context, tot mai mulți jucători cheie din economie adoptă politici și linii directoare legate de ESG, identifică riscuri sau oportunități, obiective SMART în ceea ce privește sustenabilitatea și monitorizează indicatori cheie de performanță (KPI) pentru obiectivele legate de ESG.


Drumul ING către sustenabilitate a început la nivel global și local cu mulți ani în urmă, în 2012. Ioana Regenbogen amintește că au fost inițiate planuri foarte concrete de acțiune odată cu alinierea la angajamentele stabilite în cadrul Acordului de la Paris, în domeniul schimbărilor climatice. „Ulterior am pus bazele metodologiei „Terra”, strategia ING de direcționare a portofoliului nostru de credite către îndeplinirea obiectivului propus prin Acordul de la Paris de a limita încălzirea globală mult sub 2°C. Astăzi, atât din perspectiva relației cu clienții corporate, cât și pentru clienții persoane fizice, dezvoltăm permanent produse, servicii, dar și programe sociale care să sprijine, pe de-o parte, sănătatea financiară și tranziția către o economie sustenabilă pe de altă parte”, detaliază coordonatoarea echipei de Legal de la ING Bank România.
Ioana Regenbogen explică faptul că abordarea „Terra” este o metodologie inovatoare și exactă de măsurare, care se concentrează în primul rând asupra sectoarelor ce generează cel mai înalt nivel de emisii de gaze cu efect de seră.

„Pentru fiecare sector, folosim cea mai adecvată metodologie disponibilă, fiind conștienți de faptul că există mai multe drumuri care duc spre sustenabilitate și că, în cele din urmă, impactul este cel care contează. Un exemplu de parteneriat de succes este cel cu 2˚ Investing Initiative (2DII), care este un think tank global ce dezvoltă analize metrice climatice în piețele financiare, bazându-se pe indicatori PACTA (Paris Agreement Capital Transition Assessment) și SBTi SDA (Science Based Targets initiative’s Sectoral Decarbonization Approach). Istoric, în România avem un bun exercițiu de dialog social în definirea ariilor în care ING direcționează investițiile sociale. La fiecare patru ani derulăm o analiză riguroasă alături de clienți, angajați, furnizori, reprezentanți ai autorităților și ai societății civile. Împreună cu acești parteneri stabilim care sunt problemele sociale din România la rezolvarea cărora ING poate contribui semnificativ. Cel mai recent astfel de dialog social s-a întâmplat la finalul anului trecut, iar rezultatul este decizia de a concentra în următorii ani strategia de investiții în comunitate (CSR) a ING Bank România asupra sănătății financiare (în principal cea a antreprenorilor la început de drum, a persoanelor care se confruntă cu un moment financiar dificil sau a societății civile), dar și asupra acțiunilor climatice”, detaliază expertul ING.

Finanțările sunt direcționate către economia sustenabilă

La ora actuală, există indicatori și metode prin care ING urmărește și îmbunătățește constant amprenta proprie de carbon și finanțarea sustenabilă a clienților sau chestiunile de risc climatic.

Cu toate acestea, provocările aduse de schimbările climatice, necesitatea imediată de acțiune și nevoia de parteneriate solide pentru rezultate concrete presupune în permanență noi angajamente și arii de intervenție. „Așadar, avem un punct bun de start, însă așteptarea noastră și a partenerilor noștri e ca acțiunile în această direcție să accelereze în următorii ani”, a nuanțat reprezentantul ING Bank România.

În cadrul ING, activitățile parte din tranziția către sustenabilitate angrenează fiecare arie de business, e singura modalitate de progress. Astfel, la nivel intern, în fiecare segment al companiei există activități corelate ESG, indiferent dacă este vorba despre componente de risc, finanțare sustenabilă sau investiții sociale. „Echipa juridică asigură sprijin pentru implementarea acestor activități și este în contact permanent atât cu colegii noștri din România din zona de Corporate Social Responsibility, cât și cu colegii din Public Affairs din ING Amsterdam. O implicare cel puțin la fel de serioasă avem și la nivelul asociațiilor profesionale bancare și de afaceri, precum și în relația cu partenerii instituționali, alături de care lucrăm pentru tranziția către sustenabilitate”, precizează Ioana Regenbogen.
Prin urmare, acest tip de proiecte devine parte din activitatea tot mai multor echipe din bancă, iar nivelul de implicare în astfel de inițiative crește considerabil și devine „modul normal” de a opera din punct de vedere business.

Prin cadrul ESR (Environmental and Social Risk Framework), ING identifică și evaluează riscurile și impactul climatic pe care investițiile instituției bancare le-ar putea genera. Astfel, ESR limitează expunerea companiei în anumite sectoare, cum e cel al combustibililor fosili neconvenționali (gaze de șist, petrol și gaze offshore arctice). De asemenea, ING aplică pentru finanțarea proiectelor și alte standarde internaționale, precum International Finance Corporation’s performance standards.

Principalele criterii sunt cele legate de mediu, pentru că e zona în care ING are cel mai mare impact ca instituție financiară. În politica de risc sunt însă adresate toate criteriile ESG.

Pe aceeași linie, încă din 2012, ING a inclus cerințe de responsabilitate socială și de mediu în procesul său de achiziții publice. Astfel, standardele de durabilitate a achizițiilor din ING s-au bazat pe principiile Pactului global al ONU și sunt acum încorporate în procesul global Know Your Supplier (KYS), care ajută instituția financiară să determine nivelul de risc social, de mediu și financiar asociat cu un furnizor. Partea durabilității procesului KYS de astăzi este dezvoltată și extinsă dincolo de principiile Pactului Global al ONU și deține și alte aspecte sociale și de mediu, spre exemplu conformitatea cu obligațiile ce rezultă din actele de sclavie modernă. Acest lucru face ca ING să încheie afaceri doar cu companii care sunt de acord să îndeplinească cerințele instituției financiare de sustenabilitate.

„Deși nici eu, nici echipa mea nu conducem activități cheie în sprijinirea strategiei ESG, menționez faptul că sunt implicată în activitatea câtorva asociații/federații bancare care contribuie la definirea unui cadru legislativ dedicat și implementarea unor practici favorabile direcționării creditării spre finanțări de investiții „green”. La nivelul ARB, de exemplu, în cadrul proiectului strategic de creștere a intermedierii financiare (despre care credem că vine cu niște propuneri de soluții practice de mare utilitate), finanțarea sustenabilă este integrată și tratată ca un obiectiv major, esențial. La nivelul acestei asociații s-a constituit și un Grup de Lucru dedicat, având drept scop identificarea sau validarea soluțiilor propuse pentru sprijinirea finanțării verzi, grup din care fac parte și colegi din ING România. Există discuții legate de aceste aspecte cu experți organizați la nivelul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM) și la nivelul BNR. De asemenea, în calitate de reprezentant al ARB la European Mortgage Federation (EMF), Comisia Juridică, am urmărit și susținut promovarea proiectului „Energy Efficient Mortgage Label” (certificarea de tip etichetă de eficiență energetică pentru creditele ipotecare) al acestei Federații. Acesta propune un mecanism de finanțare ipotecară standardizat, paneuropean de stimulare a îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor, prin acordarea unor condiții de creditare preferențiale, dar și stimulente publice beneficiarilor.Nu în ultimul rând, sunt la curent și informez colegii relevanți din bancă în ceea ce privește principalele evoluții juridice și politice în domeniul climatic și de mediu, cum ar fi taxonomia UE, opiniile emise de EBA referitoare la KPI și raportările aferente finanțărilor activităților sustenabile”, subliniază Ioana Regenbogen.

În cadrul ING, atât la nivel local, cât și la nivel global, agenda de sustenabilitate este foarte clar setată, iar liniile de business au specialiști cu atribuții specifice în zone de finanțare sustenabilă. Prioritățile sunt stabilite la nivelul boardului companiei, iar în implementarea lor există o colaborare constantă între diferite echipe. Totodată, zona investițiilor sociale are un nivel de guvernanță în care 11 reprezentanți din diferite arii de business sunt parte din boardul CSR.

 
Citește pe In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Roxana Buture, Legal Manager Nestlé Romania: Consider că frumusețea Nestlé constă în diversitate. Mai multe categorii de produse, mai multe modele de business aduc mai multă complexitate juridică, ceea ce ne ține antrenați și mereu pregătiți pentru orice provocare

 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii
→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
 


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 64
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Gaming – Powered by CMS | Despre contribuția industriei jocurilor de noroc la finanțare proiectelor culturale
Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore în biroul Wolf Theiss din București, unde #theFemalePower este o realitate confirmată an de an de ghidurile juridice internaționale | Lady Lawyers: Leadership înseamnă în primul rând responsabilitate. Ai, mai mult ca oricând, datoria de a-i sprijini şi inspira pe ceilalţi. Înseamnă şi energie, dorinţa de a mişca lucrurile, de a depăşi bariere, de a nu te lăsa doborât de eşecuri şi de a-i mobiliza pe ceilalţi. Înseamnă atitudinea “let’s get things done”
Hotărâre de referință a ÎCCJ pentru industria de optică medicală | Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin restituirea excedentului TVA achitat în baza unei cote impuse nelegal
NNDKP a oferit asistență investitorului mexican Grupo Bimbo în achiziția Vel Pitar. Echipă multidisciplinară, din care au făcut parte mai mulți parteneri, coordonată de Adriana I. Gaspar (Partener Senior)
Dublu rol pentru Filip & Company în proiectul unei asocieri pe piața serviciilor poștale și de curierat | Firma de avocați i-a asistat pe Octavian Radu și Inform Lykos, prin așa-numitul ’Chinese wall’. Două echipe de avocați, coordonați de partenerele Monica Stătescu și Olga Niță, în tranzacție
SIMION & BACIU continuă extinderea practicii specializate în domeniul Gaming & Gambling prin cooptarea Alinei Tace în echipa sa
LadyLawyer | Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România și primul reprezentant al departamentului juridic desemnat să facă parte din ‘Country Leadership Team’, echipa de conducere a companiei: Oricât de bună ar fi o opinie juridică, ea este valoroasă doar în măsura în care aduce și valoare adăugată organizației din care faci parte
Studiul CMS European M&A 2023 - Număr record de tranzacții înregistrate anul trecut, în ciuda contextului economic dificil | Horea Popescu (Managing Partner, CMS România): Activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă
Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune
Legea privind protecția avertizorilor de interes public, decriptată de specialiștii firmei Mușat & Asociații. Legislația actuală consolidează și îmbunătățește protecția conferită persoanelor care efectuează raportări, spun avocații. Există însă riscul unor abuzuri în măsura în care prevederile legale nu sunt aplicate cu responsabilitate
Băncilă, Diaconu și Asociații s-a clasat pe cea mai înaltă poziție în topul societăților de avocatură din România specializate în taxe și dispute fiscale. Emanuel Băncilă (Partener): Recunoașterea ne obligă să venim în continuare cu soluții inovative care să cenzureze excesul de putere al autorităților fiscale
Deloitte România a asistat cea mai mare companie de panificație din lume, Grupo Bimbo, în intrarea pe piața din România prin achiziția Vel Pitar. Mai mulți avocați de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...