ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți intra în echipa juridică a unei multinaționale și ce te așteaptă după | Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group: Pentru cei care doresc să facă o schimbare de perspectivă, adică o mutare din avocatură în industrie, le doresc să aibă curaj și mintea deschisă. Este minunat să poți practica dreptul „la sursă”

25 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Acceptarea într-o echipă atât de puternică, așa cum este cea coordonată de Laura Rudnyanszky, implică mai multe etape.

Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group

 
 
Lumea avocaturii este una în care profesioniștii se cunosc între ei, iar acest lucru ajută foarte mult atunci când se fac recrutări.Cele mai multe dintre departamentele juridice ale companiilor apelează la recomandări în momentul în care se urmărește extinderea echipelor.Teleperformance Group urmează această linie atunci când este în căutarea de talente noi pentru zona juridică, bazinul de candidați de care dispune fiind unul generos, mulți avocați dorindu-și să facă parte din echipa multinaționalei.

Cea mai recentă recrutare făcută de juridicul Teleperformance Group a avut loc la jumătatea acestui an, atunci când a fost selectat un avocat extern care va ajuta echipa in-house pe partea de litigii. „În principal, departamentele juridice din grup se folosesc pentru recrutare, dar fără a marginaliza celelalte metode, de recomandările venite din partea colegilor avocaţi. Lumea avocaţilor e relativ mică şi ca atare recomandarea unui coleg poate să constituie un motiv suficient de puternic pentru a câştiga cuiva o invitaţie la interviu. În afara recomandărilor, Teleperformance se foloseşte şi de serviciile unor agenţii de recrutare online, dar există mulţi avocaţi care trimit prospectiv CV-urile lor”, punctează Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead - Teleperformance Group.


Acceptarea într-o echipă atât de puternică, așa cum este cea coordonată de Laura Rudnyanszky, implică mai multe etape. Unii dintre avocații care vin la Teleperformance au o anumită experienţă care-i recomandă și care-i ajută să se integreze foarte repede, dar alții sunt nevoiţi să treacă printr-un riguros program de testare şi recrutare. „Cea mai bună opțiune pentru a fi angajat într-un departament juridic Teleperformance este deschisă celor puternic specializați în domeniul proprietății intelectuale, al protecției datelor și al concurenței. Desigur, acest lucru este valabil pentru moment, la începutul anului viitor, sunt sigură că în sectorul financiar va exista o nevoie puternică și, desigur, talentele în domeniul fuziunilor și achizițiilor corporative sunt întotdeauna apreciate”, explică interlocutoarea BizLawyer.
Se pun bazele unor strategii inovative de recrutare

În momentul de față, recrutarea reprezintă un subiect fierbinte pentru toate companiile, iar Teleperformance Group nu face excepție de la acest principiu. Pentru a atrage talentele de care au nevoie, firmele pun bazele unor strategii inovative de recrutare.

De altfel, în ultimii ani, Teleperformance România a crescut importanța employer branding-ului, împreună cu eforturile de a îmbunătăți experiența candidaților și utilizarea datelor pentru selecția personalului, în contextul „the big resignation” sau al fenomenului de „quiet quitting”.

Laura Rudnyanszky este de părere că una dintre cele mai importante tehnici de recrutare este investiția într-o cultură organizațională aspirațională, din care oamenii să-și dorească să facă parte. „Dacă investești doar în promovare și tehnici de recrutare avansate, vei reuși să atragi candidați, însă dacă experiența în companie nu se va ridica la nivelul așteptărilor, cei mai buni oameni vor pleca din primele luni. Chiar dacă ideea de a investi în cultura organizațională nu este o tactică tradițională de recrutare, este unul dintre cele mai puternice avantaje competitive pe care le poate avea o companie în fața candidaților și stă la baza motivației angajaților”, detaliază avocatul.

În cadrul Teleperformance, odată selectați, candidații sunt invitați la un interviu preliminar cu unul dintre reprezentanții echipei de HR. La final, susțin un test scris de cunoştinţe juridice şi un test scris de limba engleză. „După aceea, candidaţii recrutaţi vor redacta anumite materiale juridice, în română şi engleză pentru a ne asigura că selectăm oamenii cel mai bine pregătiţi. Cei selectaţi în urma acestor probe sunt invitaţi la un interviu final cu reprezentantul departamentului juridic local, dar și regional”, menționează Laura Rudnyanszky.

Odată recrutaţi, avocaţii in-house participă la programe de onboarding/ specializare (de consultanţă, litigii etc.). Aceste programe sunt anuale și au loc în România, dar cu diverse ocazii pot avea loc și în străinătate. Pregătirea este organizată în funcţie de aria de specializare a avocaților. În timpul acestor programe de pregătire, juriștii de la noi din țară interacţionează cu colegii avocați din celelalte firme din lume.

De asemenea, evaluările profesionale sunt ținute de două ori pe an de către Chief Legal Officer-ul Regional și au la bază niște criterii bine stabilite de comun acord cu angajatul.

În ceea ce privește rolurile pentru juniori, reprezentantul Teleperformance Group crede că una dintre cele mai bune metode de a găsi persoana potrivită pentru un astfel rol este aceea de a promova pe cineva din interiorul organizației.

Recrutarea internă este o resursă valoroasă pentru că garantează faptul că un rol va fi ocupat de o persoană care știe deja toate informațiile din companie, este adaptată la cultura organizației, știe și înțelege care sunt așteptările. Programele de mobilitate internă și de talent management oferă angajaților oportunitatea de evoluție în cariera profesională și îi încurajează să se mențină competitivi pentru că văd potențialul de a avansa în cadrul companiei, chiar dacă nu au trecut de examenul de admitere in Barou. Mai mult, recrutarea internă ajută compania să economisească timp și bani. Costul per angajare scade, iar persoana selectată își va intra în rol mult mai rapid.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



O altă modalitate de practicare a dreptului


„Nu avem un model de avocat standard și nici nu este obligatoriu să fie membru al Baroului sau să fie neapărat din București, însă pot spune că munca unui avocat in-house care trece de la avocatura propriu zisă la avocatura in-house, din punctul meu de vedere, este o evoluție, din toate punctele de vedere, nu doar profesional.  Este ocazia să lucreze alături de CEO, de top management și să înțeleagă viziunile business-ului cu privire la anumite situații. Practic, modul de gândire capătă o structură aparte, care îi va ajuta nu numai pe plan profesional, dar și pe plan personal. Personal, pot spune că lucrând cu oameni de specializări diferite, m-a ajutat să îmi cultiv felurite noțiuni și să îmi diversific cunoștințele în diverse domenii. Pentru cei care doresc să facă o schimbare de perspectivă, adică o mutare din avocatură în industrie, le doresc să aibă curaj și mintea deschisă. Este minunat să poți practica dreptul „la sursă”. Să lucrezi aproape de oamenii direct impactați și cu care poți discuta efectele diverselor prevederi legale și în funcție de care îți poți ajusta opinia”, susține Country Privacy Lead - Teleperformance Group.

Laura Rudnyanszky consideră că munca unui avocat in- house este o altă modalitate de a practica dreptul: mai adaptat la situațiile pe care le trăiești efectiv, mai real. Este o zonă care îți oferă posibilitatea de a vedea de foarte aproape efectele deciziilor și ale muncii tale. „Avocatura in-house înseamnă că vei înțelege mai bine și mai rapid cum funcționează un business și că toate „teoriile” își vor găsi o aplicabilitate în lucruri concrete.  Avantajul este că vei putea avea o viziune de ansamblu asupra unei anumite situații și că opinia juridică pe care o vei emite se va fundamenta pe businessul întreg. Nu vei putea să rupi din context opinia juridică, se va coordona cu alt departament din societatea respectivă și va avea impact în grupul din care face societatea angajatoare. Vei vedea că ceea ce își dorește „clientul”, atunci când vine la firma de avocatură pentru consultanță, este un pic diferit de ceea ce mulți avocați înțeleg, și anume să nu i se recite riscuri legale și sancțiuni enunțate de lege. Clientul dorește să se sfătuiască cu avocatul sau să i se explice despre cum o anumită prevedere legală se aplică în afacerea sa, care este probabilitatea ca un anumit efect să se producă și care ar fi consecințele care s-au produs în situații similare. Toate aceste aspecte îl vor ajuta să ia „decizia de business”, luând în considerare și aceste riscuri ale unei afaceri. Cred cu tărie că dezvoltarea carierei este ceea ce își doresc majoritatea avocaților in -house, tocmai de aceea, în cadrul departamentului juridic Teleperformance, programul de training intern se stabilește la începutul fiecărui an. Atunci este pus la punt un calendar al cazuisticii şi temelor ce vor fi abordate în funcție de problemele întâlnite în practică. Acest calendar este completat cu traininguri punctuale, focusate pe practica avocaţială şi problemele complexe cu care ne întâlnim în activitatea de zi cu zi sau pe cazuistica şi practica internaţională cu caracter de noutate”, argumentează avocatul.

În această perioadă dificilă din punct de vedere economic, s-au văzut foarte puține schimbări la nivelul top managementului juridic. Laura Rudnyanszky este de părere că se vor forma echipe internaționale care vor lucra împreună, mai ales că internetul a facilitat extinderea cercurilor de recomandări la un nivel care nu mai se oprește la granița unei țări. Datorită extinderii lumii online, munca este mult mai ușor de realizat de la distanță, iar conectarea talentelor juridice cu viitorii colegi este simplificată indiferent de domiciliu. Datorită muncii online, care poate face posibilă o mutare regională, unii avocați in-house caută să activeze în diferite zone ale Europei. În ultimul an, au fost câțiva avocați români foarte buni care au acceptat poziții regionale și globale cu relocarea în Europa de Vest.

Citește și


→   Obiectivele Teleperformance în zona ESG sunt în continuă dezvoltare, firma angajându-se să preia un rol de lider în responsabilitatea socială corporativă. De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Chief Legal and Compliance Officer pentru România, despre certificarea Verego SRS primită pentru al cincilea an consecutiv  și principiile cheie care stau la baza activității companiei


→   Teleperformance Group implementează roboți pentru automatizarea unor procese și folosește AI pentru căutarea instrumentelor de soluționare a litigiilor și gestionare a sarcinilor. Laura Rudnyanszky, Country Privacy Lead: Odată cu creșterea cererii pentru produsele furnizorilor alternativi de servicii juridice, firmele de avocatură tradiționale vor vedea o concurență mai mare. Avocații viitorului vor trebui să se concentreze pe munca de valoare mai mare

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...