
Departamentul juridic de la Samsung România a creat 4 piloni pe care clădește viziunea și activitatea în 2022. Colaborările cu firmele de avocați externe nu au fost reduse și nu e preconizat un astfel de scenariu | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance, despre provocările și proiectele acestei perioade
29 Mai 2022
Maria TeodoruResursele Departamentului juridic sunt solicitate în special de chestiuni juridice legate de Compliance, Regulation, Data privacy, Competition/Antitrust, Enforcement/Investigations, Ongoing Litigation și Product Liability.
![]() |
Viziunea echipei de avocați interni ai firmei Samsung România pentru anul 2022 implică sustenabilitate și acordarea serviciilor de consultață juridică la un nivel premium. ”La începutul anului 2022 am creat 4 piloni pe care să ne clădim viziunea și activitatea în anul curent, cu aplicare în Digitalizarea contractelor, Conformitatea cu legislația la nivel de Campion, Suportul adaptat la nevoile business-ului și ale departamentelor, oferirea de servicii juridice la cel mai înalt nivel de profesionalism și promptitudine”, a declarat Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance în cadrul companiei Samsung România, într-un interviu acordat publicației noastre.
Provocările au venit din direcția schimbărilor legislative de la începutul anului, survenite în domeniul garanției produselor, care au necesitat adaptare rapidă, implementarea și detalierea unor măsuri de conformare în termen de numai câteva zile. ”Adițional, am privit către viitor la schimbările preconizate la nivel european în domeniul legislației sustenabilității pentru a analiza, în mod proactiv, nevoile de conformare cu reglementările propuse a intra în vigoare în Uniunea Europeană în perioada ce urmează”, a adăugat Alexandra Pădurariu.
Provocările au venit din direcția schimbărilor legislative de la începutul anului, survenite în domeniul garanției produselor, care au necesitat adaptare rapidă, implementarea și detalierea unor măsuri de conformare în termen de numai câteva zile. ”Adițional, am privit către viitor la schimbările preconizate la nivel european în domeniul legislației sustenabilității pentru a analiza, în mod proactiv, nevoile de conformare cu reglementările propuse a intra în vigoare în Uniunea Europeană în perioada ce urmează”, a adăugat Alexandra Pădurariu.
Ce proiecte acoperă în această perioadă cel mai mare volum de activitate pentru juriștii firmei
Resursele echipei de avocați interni sunt solicitate în special de chestiuni juridice legate, în ordine, de Compliance, Regulation, Data privacy, Competition/Antitrust, Enforcement/Investigations, Ongoing Litigation și Product Liability.
Printre proiectele care acoperă în această perioadă cel mai mare volum de activitate, Alexandra Pădurariu le amintește pe cele legate de digitalizare a contractelor, conformitate și revizuirea contractelor.
”În materie de digitalizare a contractelor, ne-am dorit să eficientizam procesul de semnare al acestora – așadar, l-am preluat de la departamentele specifice și ne ocupam în prezent de el exclusiv în cadrul departamentului Juridic. Ne axăm pe sustenabilitate, pe schimbarea pe care o putem face în aria noastră de influență, prin trecerea preponderent la semnarea actelor în format electronic, reducând astfel risipa de materie prime cum ar fi hârtia, dar și amprenta de carbon, folosind mai puțin servicii de curierat”, explică Alexandra Pădurariu.
În ceea ce privește conformitatea, a fost planificat și a demarat pachetul de sesiuni de formare pregătit pentru a răspunde provocărilor anului în curs și au început demersurile interne pentru acțiuni de prevenție specifice.
”Volumul ridicat de muncă vine din revizuirea contractelor pe care le încheiem, începutul anului fiind o perioadă aglomerată din acest punct de vedere, dar și din sprijinirea departamentelor companiei pe noi proiecte, prin oferirea de consultanță juridică, asigurarea conformității cu politicile interne, programele omni-prezente de formare în domeniul cerințelor de conformitate, GDPR, legislația concurentei etc.”, a adăugat interlocutoarea BizLawyer.
De precizat ca Departamentul juridic este implicat în toate proiectele companiei, începând de foarte devreme, încă din faza de design, pentru a acorda consultanță strategică și a furniza avizul juridic și de conformitate. Mai apoi, experții echipei sunt prezenți pe tot parcursul derulării acestora, pentru a susține desfășurarea lor în cele mai bune condiții.
Încrezători în soliditatea acțiunilor întreprinse preventiv pentru reducerea riscurilor operaționale
Chiar dacă auspiciile sub care a început acest an nu sunt dintre cele favorabile, colaborările Departamentului juridic al Samsung România cu firmele de avocați externe nu au fost reduse. ”Nu preconizăm un astfel de scenariu. În măsură în care va fi necesar, vom apela în continuare și vom colabora la fel că în anii trecuți”, a nuanțat coordonatoarea Departamentului de Legal Affairs & Compliance.
”Gândurile noastre se îndreaptă către toți cei care au fost afectați și prioritatea noastră este să asigurăm siguranța tuturor angajaților noștri și a familiilor acestora. Intenționăm să sprijinim în mod activ eforturile umanitare din regiune, inclusiv ajutorul pentru refugiați. In acest scop, donăm 6 milioane USD, inclusiv 1 milion USD în produse electronice de larg consum, alături de donații voluntare din partea angajaților noștri.
Din cauza evoluției geopolitice actuale, transporturile către Rusia au fost suspendate. Continuăm să monitorizăm în mod activ această situație complexă pentru a stabili următorii pași.”
SAMSUNG
Din cauza evoluției geopolitice actuale, transporturile către Rusia au fost suspendate. Continuăm să monitorizăm în mod activ această situație complexă pentru a stabili următorii pași.”
SAMSUNG
Trecerea pandemiei din faza acută într-o fază ușoară, cu efecte minore, ar putea reprezenta momentul în care autoritățile abilitate vor relua sau chiar accelera activitățile de control asupra societăților. Alexandra Pădurariu spune însă că, în ciuda situației pandemice, nu a observat o diminuare a activităților autorităților de control asupra societăților: ”Autoritățile își îndeplinesc rolul de prevenție sau sancționare, conform legii. Salutăm eforturile autorităților în această perioadă dificilă pentru toată lumea”.
Ea se declară încrezătoare în capacitatea organizației din care face parte de a diminua riscurile acestei perioade tulburi. ”Departamentul Juridic susține compania în toate proiectele sale, în sensul diminuării riscurilor asociate derulării afacerilor, indiferent de perioada în care operam. Suntem încrezători în soliditatea acțiunilor pe care le-am întreprins preventiv pentru a reduce sau elimina o serie de riscuri operaționale”, a conchis coordonatoarea Departamentului de Legal Affairs & Compliance din cadrul companiei Samsung România.
Alexandra Pădurariu activează de peste zece ani în cadrul Samsung, munca sa centrându-se în jurul managementului tuturor aspectelor din aria juridică și de conformare cu legislația, atât pentru subsidiara locală de vânzări de acoperă România și Bulgaria, cât și pentru centrul de servicii partajate (shared service center) localizat în România și care deservește unele subsidiarele europene ale Samsung.
Relativ recent, ea a preluat responsabilități suplimentare și a reorganizat întreaga zonă de contractare și gestiune a contractelor din companie.
Echipa sa colaborează îndeaproape cu biroul regional din Marea Britanie și cu cel global din Coreea de Sud cu care periodic are întâlniri, face schimb de experiență și bune practici.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 29 / 80 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...