ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes

04 Aprilie 2023   |   Ștefania Enache

În acest moment, Lavinia Nucu coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, a comentat avocatul.

Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group

 
 
Femeile sunt din ce în ce mai prezente în departamentele juridice ale companiilor din întreaga lume, doamnele aducând o varietate de calități și abilități valoroase la locul de muncă. Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, apreciază că, mai ales în ultimii ani, reprezentantele sexului frumos și-au consolidat poziția în domeniul juridic, ocupând roluri cheie de conducere și luând decizii importante. „Dintre calitățile care se remarcă în special la femeile din departamentele juridice ale companiilor - și care vin să potențeze munca în echipă dintr-o companie - aș menționa în primul rând empatia - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitățile lor de a fi empatice și de a se pune în locul altora”, punctează avocatul.


Lavinia Nucu este de părere că empatia este esențială în domeniul juridic, în special atunci când este necesar să se țină cont de perspective diferite și să se ajungă la o înțelegere comună.

Nu este însă singura calitate care pune în evidență doamnele care activează în domeniul juridic. Ele se fac remarcate și datorită capacității de a gestiona conflictele. „Femeile sunt, de asemenea, recunoscute pentru abilitatea lor de a gestiona conflictele și de a ajunge la soluții care să concilieze toate părțile implicate. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde este adesea necesar să se rezolve problemele și să se ajungă la un acord echitabil între diferite părți”, nuanțează avocatul.

Totodată, Lavinia este de părere că la fel importantă este abilitatea de a comunica eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitatea lor de a comunica eficient și de a construi relații puternice cu clienții, colegii și alte părți implicate într-un caz sau proiect. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde comunicarea clară și precisă este esențială pentru a ajunge la o soluție pozitivă.
„Nu în ultimul rând aș puncta capacitatea de a gestiona timpul și resursele eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru această abilitate, ceea ce este esențial în domeniul juridic, unde termenele sunt adesea stricte și resursele pot fi limitate. În general, aș spune că femeile aduc o varietate de perspectivă și abilități extrem de valoroase la locul de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea și succesul departamentelor juridice și ale companiilor în ansamblu”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.

O echipă sută la sută feminină

Provocarea profesională pe care Lavinia Nucu a acceptat-o în 2019, atunci când a schimbat statutul de Senior Associate al biroului local Clifford Chance cu cel de Head of Legal la Immofinanz, i-a permis să pătrundă într-o altă zonă a juridicului și să descopere un univers nou.


În acest moment, Lavinia coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, comentează avocatul.

Din punctul său de vedere, mediul juridic este unul care rezonează în mod natural, organic cu atuurile feminine și, pe cale de consecință, este un context propice pentru orice femeie care dorește să-și construiască o carieră profesională.

„Femeile au câștigat teren în domeniul juridic în ultimii ani și, în prezent, există multiple exemple de femei care excelează în acest domeniu, în poziții strategice. Sigur că există încă multe provocări pentru femeile care doresc o carieră în mediul juridic – mă gândesc aici la disparitățile salariale, lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală și stereotipurile de gen, care încă sunt prezente în societatea noastră, din păcate nu doar în domeniul juridic. În ciuda acestor provocări, consider că este important ca femeile să continue să aibă încredere în calitățile lor native și să-și dezvolte abilitățile, iar decidenții din mediul juridic și profesional în general trebuie să promoveze o cultură de diversitate și incluziune, care să asigure că femeile sunt recunoscute și apreciate pentru contribuțiile lor”, declară Lavinia Nucu.

Nu este adepta idolilor, mentorilor și cu atât mai puțin a fenomenului de influencing, care a devenit o realitate cotidiană ce încurajează un mimetism superficial, în detrimentul valorilor reale, personale, individuale care ar trebui să inspire fiecare persoană. Dar dacă ar trebui să numească o figură feminină inspirațională, un exemplu de lider și personalitate feminină proeminentă, o nominalizează pe Regina Maria a României. „A jucat un rol crucial în lupta pentru drepturile femeilor, a promovat cultura și artele și a fost o promotoare a tradițiilor românești, contribuind la păstrarea identității naționale în timpul unei perioade dificile din istoria României”, subliniază Lavinia.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.


Din liga mare a avocaturii de business, în prima ligă din mediul privat


Traseul profesional parcurs până acum de Lavinia Nucu a format-o și i-a permis să fie deschisă permanent provocărilor. Și-a început cariera ca avocat în cadrul unei mari firme de avocatură, iar apoi și-a asumat un rol de conducere în cadrul unei companii private importante, fiind cooptată în echipa Immofinanz - actuala CPI România – acum patru ani, prin intermediul unei agenții de head hunting, pentru poziția de Head of Legal, poziție pe care o ocupă și în prezent.

„La momentul în care am decis să mă alătur echipei actuale, profesam ca avocat în cadrul unei reputate case de avocatură din București, parte a unei practici internaționale de avocatură cotată între cele mai bune din lume, și acumulasem 15 ani de experiență profesională, în domeniul avocaturii de business, cu accent pe domeniul real estate. Sigur că imaginea, poziționarea în piață a companiei, portofoliul și tranzacțiile societății au fost un factor determinant, pentru că la momentul în care am ales să mă alătur actualei echipe căutam oportunitatea de a-mi testa experiența acumulată în case de avocatură la nivel practic, în cadrul unei companii de top din industrie. Posibilitatea de a face acest lucru zi de zi aș spune că este principalul avantaj de a face parte din echipa actuală”, povestește avocatul.

Astăzi, când face analiza mediului în care lucrează, afirmă fără ezitare că „sentimentul de apartenență la o echipă sudată și satisfacția de a putea contribui la proiectele din industrie cu experiența personală și deprinderile tehnice acumulate în consultanță” reliefează cel mai bine calitățile firmei în care activează.

Lavinia Nucu este de părere că întregul său traseu profesional a contribuit în mod organic la realizările din carieră. „Nu consider că există vreun secret sau rețetă magică pentru o evoluție profesională de succes, altele decât dedicarea, implicarea și munca asiduă. Ca în orice alt domeniu, cred că și în avocatură succesul trebuie construit cu perseverență din prima de zi de practică ca avocat – care în cazul meu a fost acum 18 ani...În ce mă privește, dacă trebuie să individualizez un atu, principala „carte de vizită” la care mă gândesc ar fi tranzacțiile high-profile în industria de real estate, tranzacții de răsunet pe care le-am instrumentat din poziția de avocat în case de avocatură de prim rang din România, atât în domenii de dezvoltare imobiliară main-stream, cât și în arii de nișă în care pot spune, fără falsă modestie, că am fost un trail-blazer pe piața din România”, argumentează avocatul.

Nu poate menționa un proiect anume care i s-a părut provocator comparativ cu altele și care i-a adus cele mai mari satisfacții, considerând că fiecare dintre problemele soluționate reprezintă un mare succes. „În orice organizație, cu atât mai mult într-o companie cum este cea în care activez, fiecare zi aduce noi provocări care ne testează atât abilitățile profesionale, personale cât și capacitatea de a ne coordona în cadrul echipei juridice și de a interacționa și colabora cu colegii și colegele din celelalte departamente. Cred că orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes”, comentează interlocutoarea BizLawyer.

Lavinia Nucu admite faptul că pe parcursul unei cariere profesionale insuccesele, sincopele, greșelile sunt inerente și fac parte din evoluție. „Este universal recunoscut că cele mai bune lecții se învață din greșeli, dar personal cred că secretul este să ai abilitatea să înveți și din realizări, din proiectele de succes. Ar trebui să avem aceeași abordare analitică și asupra realizărilor noastre și să vedem dacă un succes în instanță sau o negociere comercială de succes a fost exclusiv rezultatul unei gestionări juste din perspectivă juridică sau au fost și alți factori conjuncturali care ar putea să nu mai joace un rol într-un proiect similar”, conchide avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 83 / 1431
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance, „Firma de avocatură a anului în Europa” la gala Chambers and Partners. Ce firmă a obținut premiul în România
LegiTeam: Reff & Associates is looking for experienced Lawyer | Employment
LegiTeam | Bulboacă & Asociații is looking for an Attorney at Law ̸ Corporate ̸ M&A
Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică Băncii Europene de Investiții cu privire la finanțarea de 104 mil. E acordată grupului Maspex. Partenerul Cristian Vlaicu a coordonat echipa de proiect
Activitățile desfășurate de echipele specializate în investigații interne corporative de la Mușat & Asociații sunt pluridisciplinare, acoperind toate ariile de practică și necesitățile clienților. De vorbă cu Alexandru Terța (Partener) și Ștefan Diaconescu (Managing Associate) despre practica personalizată, modul în care lucrează echipele mixte în auditul de drept penal, tipologia infracționalității întâlnite și cele mai interesante mandate de acest tip
Conferința Bucharest Arbitration Days revine în iunie cu o nouă ediție: Stakeholders’ Role in International Arbitration, 2023
Allen & Overy și Shearman & Sterling fuzionează și vor crea prima firmă globală complet integrată. A&O Shearman va avea 3.900 de avocați în 49 de birouri și venituri de 3,4 miliarde USD. Costin Taracila, Managing Partner RTPR, , firmă cu care A&O lucrează în exclusivitate în România : Vor fuziona două din cele mai sofisticate firme de avocatură din lume
Din culisele unui arbitraj internațional complex | Gabriel Resources a cuantificat costuri de 47,1 mil. $ cu avocații White & Case și de 9 mil. $ cu echipa Țuca Zbârcea & Asociații în arbitrajul ICSID generat de proiectul aurifer eșuat de la Roșia Montană. Sumele alocate experților au fost evaluate la aproape 5 mil. $, iar cheltuielile administrative s-au apropiat de 1 mil. $. România a cerut tribunalului să respingă cererea “amețitoare” privind costurile suportate de reclamant
În spatele scenei, alături de Budușan & Asociații în proiectele de audit de drept penal | Ovidiu Budușan, partener fondator și coordonator al firmei: În general, companiile apelează la avocați externi atunci când există suspiciuni rezonabile sau chiar probe ale unor infracțiuni. Opțiunea cvasi-generală este de a sesiza organele competente și, totodată, de a identifica modalitățile concrete de stopare a contextului generator de risc
Arbitrajul ICSID cerut de Aderlyne Limited, investitor în proiecte de energie solară în România, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui reputat avocat elvețian, reclamanții au ales un britanic, iar președintele Tribunalului este un canadian cu experiență de peste 35 de ani în arbitraj internațional
Wolf Theiss a asistat Banca Comercială Română în lansarea primei emisiuni de euroobligaţiuni verzi, în valoare de 700 mil. €. Echipa implicată în tranzacție a fost condusă de Claudia Chiper (Partener) și Andreea Tudorache (Senior Associate)
Filip & Company obține la ÎCCJ dubla confirmare a legalității ajustărilor voluntare a prețurilor de transfer. Societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între afiliați, prin mecanisme contractuale și în vederea alinierii profiturilor la valoarea de piață
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...