ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes

04 Aprilie 2023   |   Ștefania Enache

În acest moment, Lavinia Nucu coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, a comentat avocatul.

Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group

 
 
Femeile sunt din ce în ce mai prezente în departamentele juridice ale companiilor din întreaga lume, doamnele aducând o varietate de calități și abilități valoroase la locul de muncă. Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, apreciază că, mai ales în ultimii ani, reprezentantele sexului frumos și-au consolidat poziția în domeniul juridic, ocupând roluri cheie de conducere și luând decizii importante. „Dintre calitățile care se remarcă în special la femeile din departamentele juridice ale companiilor - și care vin să potențeze munca în echipă dintr-o companie - aș menționa în primul rând empatia - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitățile lor de a fi empatice și de a se pune în locul altora”, punctează avocatul.


Lavinia Nucu este de părere că empatia este esențială în domeniul juridic, în special atunci când este necesar să se țină cont de perspective diferite și să se ajungă la o înțelegere comună.

Nu este însă singura calitate care pune în evidență doamnele care activează în domeniul juridic. Ele se fac remarcate și datorită capacității de a gestiona conflictele. „Femeile sunt, de asemenea, recunoscute pentru abilitatea lor de a gestiona conflictele și de a ajunge la soluții care să concilieze toate părțile implicate. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde este adesea necesar să se rezolve problemele și să se ajungă la un acord echitabil între diferite părți”, nuanțează avocatul.

Totodată, Lavinia este de părere că la fel importantă este abilitatea de a comunica eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru abilitatea lor de a comunica eficient și de a construi relații puternice cu clienții, colegii și alte părți implicate într-un caz sau proiect. Această abilitate este esențială în domeniul juridic, unde comunicarea clară și precisă este esențială pentru a ajunge la o soluție pozitivă.




„Nu în ultimul rând aș puncta capacitatea de a gestiona timpul și resursele eficient - femeile sunt adesea recunoscute pentru această abilitate, ceea ce este esențial în domeniul juridic, unde termenele sunt adesea stricte și resursele pot fi limitate. În general, aș spune că femeile aduc o varietate de perspectivă și abilități extrem de valoroase la locul de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea și succesul departamentelor juridice și ale companiilor în ansamblu”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.

O echipă sută la sută feminină

Provocarea profesională pe care Lavinia Nucu a acceptat-o în 2019, atunci când a schimbat statutul de Senior Associate al biroului local Clifford Chance cu cel de Head of Legal la Immofinanz, i-a permis să pătrundă într-o altă zonă a juridicului și să descopere un univers nou.


În acest moment, Lavinia coordonează un departament juridic în care echipa este sută la sută feminină, procent care rămâne valabil și la nivelul echipei locale de management. „Putem spune că, în România, CPI Property Group a mers pe mâna intuiției și abilităților feminine...”, comentează avocatul.

Din punctul său de vedere, mediul juridic este unul care rezonează în mod natural, organic cu atuurile feminine și, pe cale de consecință, este un context propice pentru orice femeie care dorește să-și construiască o carieră profesională.

„Femeile au câștigat teren în domeniul juridic în ultimii ani și, în prezent, există multiple exemple de femei care excelează în acest domeniu, în poziții strategice. Sigur că există încă multe provocări pentru femeile care doresc o carieră în mediul juridic – mă gândesc aici la disparitățile salariale, lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală și stereotipurile de gen, care încă sunt prezente în societatea noastră, din păcate nu doar în domeniul juridic. În ciuda acestor provocări, consider că este important ca femeile să continue să aibă încredere în calitățile lor native și să-și dezvolte abilitățile, iar decidenții din mediul juridic și profesional în general trebuie să promoveze o cultură de diversitate și incluziune, care să asigure că femeile sunt recunoscute și apreciate pentru contribuțiile lor”, declară Lavinia Nucu.

Nu este adepta idolilor, mentorilor și cu atât mai puțin a fenomenului de influencing, care a devenit o realitate cotidiană ce încurajează un mimetism superficial, în detrimentul valorilor reale, personale, individuale care ar trebui să inspire fiecare persoană. Dar dacă ar trebui să numească o figură feminină inspirațională, un exemplu de lider și personalitate feminină proeminentă, o nominalizează pe Regina Maria a României. „A jucat un rol crucial în lupta pentru drepturile femeilor, a promovat cultura și artele și a fost o promotoare a tradițiilor românești, contribuind la păstrarea identității naționale în timpul unei perioade dificile din istoria României”, subliniază Lavinia.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.


Din liga mare a avocaturii de business, în prima ligă din mediul privat


Traseul profesional parcurs până acum de Lavinia Nucu a format-o și i-a permis să fie deschisă permanent provocărilor. Și-a început cariera ca avocat în cadrul unei mari firme de avocatură, iar apoi și-a asumat un rol de conducere în cadrul unei companii private importante, fiind cooptată în echipa Immofinanz - actuala CPI România – acum patru ani, prin intermediul unei agenții de head hunting, pentru poziția de Head of Legal, poziție pe care o ocupă și în prezent.

„La momentul în care am decis să mă alătur echipei actuale, profesam ca avocat în cadrul unei reputate case de avocatură din București, parte a unei practici internaționale de avocatură cotată între cele mai bune din lume, și acumulasem 15 ani de experiență profesională, în domeniul avocaturii de business, cu accent pe domeniul real estate. Sigur că imaginea, poziționarea în piață a companiei, portofoliul și tranzacțiile societății au fost un factor determinant, pentru că la momentul în care am ales să mă alătur actualei echipe căutam oportunitatea de a-mi testa experiența acumulată în case de avocatură la nivel practic, în cadrul unei companii de top din industrie. Posibilitatea de a face acest lucru zi de zi aș spune că este principalul avantaj de a face parte din echipa actuală”, povestește avocatul.

Astăzi, când face analiza mediului în care lucrează, afirmă fără ezitare că „sentimentul de apartenență la o echipă sudată și satisfacția de a putea contribui la proiectele din industrie cu experiența personală și deprinderile tehnice acumulate în consultanță” reliefează cel mai bine calitățile firmei în care activează.

Lavinia Nucu este de părere că întregul său traseu profesional a contribuit în mod organic la realizările din carieră. „Nu consider că există vreun secret sau rețetă magică pentru o evoluție profesională de succes, altele decât dedicarea, implicarea și munca asiduă. Ca în orice alt domeniu, cred că și în avocatură succesul trebuie construit cu perseverență din prima de zi de practică ca avocat – care în cazul meu a fost acum 18 ani...În ce mă privește, dacă trebuie să individualizez un atu, principala „carte de vizită” la care mă gândesc ar fi tranzacțiile high-profile în industria de real estate, tranzacții de răsunet pe care le-am instrumentat din poziția de avocat în case de avocatură de prim rang din România, atât în domenii de dezvoltare imobiliară main-stream, cât și în arii de nișă în care pot spune, fără falsă modestie, că am fost un trail-blazer pe piața din România”, argumentează avocatul.

Nu poate menționa un proiect anume care i s-a părut provocator comparativ cu altele și care i-a adus cele mai mari satisfacții, considerând că fiecare dintre problemele soluționate reprezintă un mare succes. „În orice organizație, cu atât mai mult într-o companie cum este cea în care activez, fiecare zi aduce noi provocări care ne testează atât abilitățile profesionale, personale cât și capacitatea de a ne coordona în cadrul echipei juridice și de a interacționa și colabora cu colegii și colegele din celelalte departamente. Cred că orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes”, comentează interlocutoarea BizLawyer.

Lavinia Nucu admite faptul că pe parcursul unei cariere profesionale insuccesele, sincopele, greșelile sunt inerente și fac parte din evoluție. „Este universal recunoscut că cele mai bune lecții se învață din greșeli, dar personal cred că secretul este să ai abilitatea să înveți și din realizări, din proiectele de succes. Ar trebui să avem aceeași abordare analitică și asupra realizărilor noastre și să vedem dacă un succes în instanță sau o negociere comercială de succes a fost exclusiv rezultatul unei gestionări juste din perspectivă juridică sau au fost și alți factori conjuncturali care ar putea să nu mai joace un rol într-un proiect similar”, conchide avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 336 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...