ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Meet the Professionals | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance - Samsung România, despre proiectele anului 2021, priorități și provocări, colaborarea cu firmele de avocați și planuri de viitor: ”Inovația este în ADN-ul Samsung. În cei zece ani petrecuți în cadrul companiei nu au fost două zile la fel. Am pus bazele unui parteneriat solid, care îmi oferă autonomie, dar și susținere”

03 Aprilie 2022   |   Ștefania Enache

Departamentul juridic este implicat în toate proiectele companiei, începând de foarte devreme, încă din faza de design, pentru a acorda consultanță strategică și a furniza avizul juridic și de conformitate. Mai apoi, experții echipei sunt prezenți pe tot parcursul derulării acestora, pentru a susține desfășurarea lor în cele mai bune condiții.

Alexandra Pădurariu, Head of Legal Affairs & Compliance, în cadrul companiei Samsung România

 
 
Pasiunea este cea care a adus-o pe Alexandra Pădurariu în lumea avocaturii.Iar totul a plecat de la tatăl său, avocat la rândul lui, care i-a transmis dragostea pentru această profesie care te pune, în primul rând, în slujba omului.Alexandra a parcurs un drum lung, care i-a oferit ocazia de a acumula lecții importante, iar astăzi ocupă poziția de Head of Legal Affairs & Compliance, în cadrul companiei Samsung România.Învață și acum, fiecare zi fiind pentru ea un bun prilej de a descoperi ceva nou.„Îmi place să cred că sunt un „early adopter” și mi-am dorit ca lucrul acesta să se reflecte și în alegerile pe care le fac pe plan profesional. Am venit la Samsung atrasă de tehnologie, de ocazia de a fi în prima linie a dezvoltării ei și a ține pasul cu cele mai noi invenții și inovații.Iar inovația este în ADN-ul Samsung. În cei zece ani petrecuți în cadrul companiei nu au fost două zile la fel și nu am avut prilejul să mă plictisesc, ba chiar am pus bazele unui parteneriat solid, care îmi oferă autonomie, dar și susținere”, ne-a declarat Alexandra Pădurariu, într-un interviu acordat publicațiilor din grupul BizLawyer.


Încă de pe băncile liceului, Alexandra a știut că se va îndrepta către profesia de avocat. Având o fire deschisă către tot ce este nou, nu s-a mulțumit doar cu studiile în domeniul juridic, așa că, pe lângă Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, s-a îndreptat și către o instituție de învățământ cu profit economic (Academia de Studii Economice din București). Astfel, și-a oferit șansa de a se perfecționa în mai multe direcții.

„După parcurgerea formării în Colegiul Juridic Franco-Român și obținerea unei diplome de Master de la Universitatea Paris I Pantheon Sorbonne, mi-am dorit să rămân într-un mediu de business internațional și am ales o casă de avocatură austriacă, unde am avut ocazia să lucrez în proiecte majore cum ar fi finanțarea de centre comerciale, parcuri logistice, real estate. Pasul următor a venit natural și a constat în trecerea la o poziție de coordonare a departamentului juridic dintr-o companie multinațională, care mi-a permis să aplic cunoștințele deja acumulate și să le extind la o arie mai diversificată de activitate, incluzând domenii ca: IT&C, concurență, protecția datelor cu caracter personal, drepturi de autor etc.”, a arătat Alexandra Pădurariu.
Accent pe conformare și crearea de valoare adăugată

De zece ani activează în cadrul Samsung, munca sa centrându-se în jurul managementului tuturor aspectelor din aria juridică și de conformare cu legislația, atât pentru subsidiara locală de vânzări de acoperă România și Bulgaria, cât și pentru centrul de servicii partajate (shared service center) localizat în România și care deservește unele subsidiarele europene ale Samsung.  

Relativ recent, a preluat responsabilități suplimentare și a reorganizat întreaga zonă de contractare și gestiune a contractelor din companie.

„Obiectivul primar al activității departamentului este crearea de valoare adăugată pentru companie și asigurarea conformității cu legislația locală, sens în care, cu ajutorul echipei de conducere a companiei, acordăm și un premiu intern de „Campion al Conformării” pentru colegii care demostrează activități meritorii și comportamente ce susțin în mod special demersurile de conformitate. Obiective auto-impuse sunt: un timp de reacție foarte prompt la solicitările de sprijin care vin din partea de business, consiliere juridică de cea mai bună calitate bazată pe înțelegerea direcțiilor de dezvoltare ale companiei, ale noilor proiecte și nevoi de business, care creează valoare reală pentru colegii din celelalte departamente și pentru companie în general”, menționează interlocutoarea BizLawyer.

Specificul dreptului român și bulgar premite ca gradul de autonomie în luarea deciziilor la nivel local să fie foarte mare. Echipa condusă de Alexandra Pădurariu colaborează, însă, îndeaproape cu biroul regional din Marea Britanie și cu cel global din Coreea de Sud cu care periodic are întâlniri, face schimb de experiență și bune practici.

„De asemenea, aș mai adăugă că se simte influența trendului global în setarea direcției pe prioritatea ESG - environmental, social, governance. Astfel, atât sustenabilitatea, cât și factorii sociali și cei de guvernanță, au devenit tot mai relevanți inclusiv pentru activitatea departamentului juridic”, mai spune Alexandra Pădurariu.

Ea subliniază faptul că întotdeauna pentru Samsung prioritară este conformarea cu legislația jurisdicțiior în care activează.

„În acest sens derulăm un proiect de „Zero toleranță” împotriva oricăror încălcări ale legislației, avem manuale și politici actualizate periodic în domeniul conformării cu legislația concurenței, a protecției drepturilor cu caracter personal, a egalității de șanse etc. În 2021, am suplimentat cu câteva ghiduri de utilizator pentru sistemele interne, precum și cu sesiuni de ‚Legal Q&A’ virtuale la care este deschisă participarea oricăror colegi, pentru a suplini prezența fizică la birou și pentru a recrea cât mai fidel atmosfera deschisă de colaborare pe care o aveam atunci când lucrăm toți din același sediu”, a explicat specialistul intervievat de BizLawyer.

De asemenea, în contextul generat de criza sanitară și lucrul de acasă, anul acesta echipa juridică s-a axat, în continuare, pe permanenta adaptare a politicilor și modului de lucru la realitatea curentă, precum și pe susținerea proiectului de lansare a magazinului online Samsung.          Inovația este la ea acasă


Departamentul pe care îl coordonează Alexandra Pădurariu folosește de aproape zece ani un sistem dezvoltat intern de gestiune a consultanței juridice și de aprobare și gestionare a contractelor, pe numele său SELMS+, un acronim de la Samsung Electronics Legal Management System.

„În contextul noilor condiții de activitate, precum și în contextul general al dezvoltării de noi aplicații și robotizări care să ușureze munca, intenționăm să investim în noi soluții tehnice și optimizări automatizate pentru gestiunea activității departamentului juridic, în special în zona de management de contracte, soluții integrate de semnătură și arhivare electronică”, a precizat Alexandra Pădurariu.

 


Proiecte importante în sfera gestiunii contractelor și în domeniul asigurărilor

În 2021, Alexandra a mai condus un alt proiect intern important în domeniul gestiunii contractelor, care optimizează experiența de contractare la orice nivel și ale cărui efecte depășesc cadrul companiei și se extind în materie de beneficii de la partenerii Samsung până la consumatorul final.

„Nu în ultimul rând, trebuie spus că, în curând, vom lansa un proiect în domeniul asigurărilor, prin care dorim să le oferim consumatorilor cele mai bune oferte pentru a își proteja corespunzător produsele achiziționate. Avem deja disponibil atât serviciul premium Samsung Care+, care acoperă în prezent orice daună accidentală, cât și Samsung Care+ for Business, care oferă garanție extinsă, înregistrare și monitorizare a stării garanției în platforma Samsung Knox. În cadrul Samsung, satisfacția partenerilor și clienților noștri reprezintă o prioritatate ce stă la baza valorilor companiei și ne propunem să oferim cea mai bună experiență posibilă. Departamentul legal susține îndeaproape toate proiectele de Servicii Client (Customer Service) și are o colaborare extrem de strânsă cu clienții și consumatorii, precum și cu autoritățile de resort, pentru rezolvarea oricăror situații ce ar putea apărea”, completează coordonatoarea departamentului de Legal Affairs & Compliance.

La începutul anului 2021, departamentul Alexandrei Pădurariu și-a propus îmbunătățirea continuă a procedurii interne de gestiune a contractelor, lucru pe care l-a realizat deja prin extinderea semnării electronice la mai multe tipuri de contracte față de anul precedent, precum și prin suplimentarea echipei cu o poziție specializată pe contract management.

„Pe obiectivul de conformare, care este întotdeauna în atenția noastră, ne-am propus efectuarea de sesiuni de training pe șase arii de activitate și acum ne mândrim cu o rată de participare de 100% din partea colegilor. Tot în acest sens, la începutul anului am demarat provocarea internă de „Campion al Conformarii” și, în prezent, avem deja doi colegi care au primit, pentru merite deosebite, această distincție. Nu în ultimul rând, relansarea magazinului nostru online, la care a contribuit întreaga companie, a fost și pentru departamentul juridic un proiect prioritar, cu multe ore de muncă, dar și satisfacții, iar în momentul de față ne bucurăm că am avut ocazia să contribuim la succesul acestui demers”, adaugă Alexandra Pădurariu.

De altfel, Departamentul juridic este implicat în toate proiectele companiei, începând de foarte devreme, încă din faza de design, pentru a acorda consultanță strategică și a furniza avizul juridic și de conformitate. Mai apoi, experții echipei sunt prezenți pe tot parcursul derulării acestora, pentru a susține desfășurarea lor în cele mai bune condiții.

„Un exemplu relevant este proiectul de relansare a magazinului online Samsung. Bineînțeles, la nivel de proiecte noi, suntem aliniați cu divizia comercială pentru toate lansările de noi produse pe piața locală”, susține Alexandra Pădurariu.

 
 

Momentele importante ale anului 2021


Ultimii ani au adus schimbări importante în toate companiile, obligându-le să-și adapteze modul de lucru la noul context generat de pandemie.

Departamentul juridic din cadrul Samsung România a avut foarte mult de lucru, fiind implicat în multe proiecte majore. Printre cele mai importante, Alexandra Pădurariu nominalizează relansarea magazinului online Samsung, programul de asigurare post-vânzare Samsung Care +, programul de responsabilitate socială Solve for Tomorrow, programul intern de debirocratizare prin soluțiile de Contract management, precum și activitățile de renegociere a contractelor cu furnizori cheie.

Cele mai mari volume de muncă au rezultat din trei zone sensibile: „Regulatory - unde a existat și există un volum de muncă crescut, generat de nevoia permanentă de monitorizare și adaptare la evoluțiile legislative. Relansarea magazinului online și a altor proiecte interne menționate anterior (precum Solve for tomorrow, Samsung Care +, GTM). Și nu în ultimul rând, programul intern de conformitate, cu peste 25 de puncte de validare, dar și activități de prevenție și verificare a parcursului desfășurate cu o frecvență săptămânală. Ca momente importante, cu impact pentru noi, aș aminti următoarele: adoptarea legislației 5G, adoptarea PNRR, a noilor cerințe europente de etichetare în domeniul electrocasnicelor, discuțiile despre implementarea Codului European al Comunicațiilor Electronice. Bineînțeles, la acestea se adaugă și activitățile noastre interne, fie că vorbim despre relansarea magazinului nostru de vânzare online, de susținerea diverselor campanii comerciale sau chiar și de interacțiune și facilitare dialog cu diverse autorități și instituții locale”, a precizat Alexandra Pădurariu.

Cum își alege Samsung firmele de avocați cu care colaborează

În ceea ce privește colaborarea cu societățile de avocați, coordonatoarea departamentului de Legal Affairs & Compliance subliniază faptul că sunt aleși furnizorii de servicii juridice cu cea mai bună reputație din piață în ceea ce privește domeniile specifice de business ale Samsung și care demonstrează o înțelegere aprofundată a ariilor în care compania activează.

Criteriile de selecție și de urmărire a performanței, atât cele existente, cât și cele pe care Samsung le va promova în 2022, sunt: cele mai înalte standarde de profesionalism și integritate, timp de reacție rapid, precum și un excelent raport calitate-preț.

 

Citește pe
In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii
→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 10 / 78
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Integral Venture Partners la prima investiție în România, prin care intră în acționariatul Medima Health. A 19-a tranzacție semnată și asistată anul acesta de firma de avocați
Reff & Asociații | Deloitte Legal obține o nouă soluție favorabilă contribuabilului în fața Direcției Generale de Soluționare a Contestațiilor din cadrul MFP. Avocații au reușit să anuleze o decizie de impunere emisă de organele fiscale fără respectarea principiilor de efectuare a inspecției fiscale
Wolf Theiss a asistat asociații Dacia Plant în procesul de vânzare a pachetului majoritar către Ceres Pharma. Călin Ioan Ianța, fondator Dacia Plant: Procesul de negociere s-a dovedit a fi mai complicat decât ne-am imaginat inițial. Ileana Glodeanu și echipa sa ne-au ajutat să rezolvăm toate impedimentele și să găsim soluții la aspectele complexe și provocatoare
PwC România și D&B David și Baias au asistat compania de software DataArt în achiziția firmei locale Lola Tech Cluj-Napoca
Filip & Company a asistat Amber Studio la obținerea unei finanțări în valoare de 20 de milioane de dolari
EXCLUSIV Dispute-Resolution.Center | Statul caută avocați pentru un arbitraj ICC după ce OMV Aktiengesellschaft a câștigat, la Paris, încă o dispută legată de costurile de mediu derivate din privatizarea Petrom, cu pretenții de 31 mil. €. Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a obținut victoria, de partea statului fiind Toader și Asociații și Leaua, Damcali Deaconu Păunescu – LDDP
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for an Associate (Litigation team)
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordinul procedural nr. 1 (Powered by ZRVP)
Filip & Company asistă acționarii principali ai Promateris în vânzarea a 24 % din acțiuni către Pavăl Holding. Echipa, coordonată de partenerul Alexandru Bîrsan
Employment | Tendințe și provocări, analizate de avocații Wolf Theiss: Piaţa e orientată spre prevenţie, spre conservare, companiile se străduiesc să îşi conserve şi motiveze resursele umane cheie, să reducă unele costuri şi aşteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile. Deşi există interes pentru restructurări şi reorganizări, în acelaşi timp pare că business-urile sunt interesate de retenţia şi motivarea personalului
Exclusiv - Finanțele plătesc anul acesta peste 10 milioane de lei avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate și ce onorarii primește fiecare
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...