ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

DPD Romania, parte a grupului Geopost, lider european în livrarea rutieră de colete, are multe proiecte în derulare, iar echipa de juriști este implicată în fiecare dintre acestea | Cerasela Soviani, Legal Manager: Departamentul are autonomie locală dată de legislația națională. A fost necesar să ne integram rapid și eficient pe parte de compliance. În cei trei ani de când coordonez activitatea juridică, am avut o singură colaborare externă pentru o ramură specifică și delicată a dreptului

10 August 2023   |   Ștefania Enache

Poziția pe care o ocupă astăzi în DPD Romania este una care o pune în situația de avea un rol complex în activitatea companiei. Ca Legal Manager într-o firmă de curierat te lovești de multe spețe diverse care intervin în timpul activității.

 
 
Cerasela Soviani este Legal Manager în cadrul DPD Romania (Dynamic Parcel Distribution SA). Firma în care activează astăzi îi oferă posibilitatea de a avea un rol complex într-o industrie vastă, cea de curierat, în care intervin tot timpul spețe complexe. Înainte de a ocupa această poziție, Cerasela a lucrat în mai multe sectoare economice, iar acest lucru i-a permis să se dezvolte atât din punct de vedere profesionat, cât și personal.

Parcursul Ceraselei Soviani în domeniul juridic a început încă de pe băncile facultății, fiind licențiată a Universității din București. După finalizarea acestei etape educaționale, ea nu s-a oprit din învățat, astfel că a urmat un curs postuniversitar de Drept comercial în cadrul Academiei de Studii Economice din București. De asemenea, este absolventă a unui program de master: Trezorerie, Buget și Fiscalitate, derulat în cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad, program pe care l-a finalizat în 2008.


În plus, din anul 2004, face parte din Colegiul Consilierilor Juridici București. De asemenea, deține, din 2021, o diplomă de Data Protection Officer.

După finalizarea studiilor de licență, Cerasela și-a început activitatea ca și consilier juridic în cadrul COMAT SA Giurgiu. Ulterior, în anul 2001, a preluat coordonarea departamentului juridic al Bomax Group, care desfășura activități în domeniul comerțului, domeniul imobiliar, construcții, energie eoliană, servicii medicale etc. „În cadrul acestui grup de firme am activat până în 2012, ulterior având colaborări sporadice. Pentru mine această perioadă a reprezentat o perioadă de punere în aplicare și sedimentare a cunoștințelor dobândite în timpul facultății, am deprins abilități noi și am dat constant dovadă de deschidere față de dezvoltarea profesională în domeniu”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.
A urmat apoi o nouă etapă în cariera sa profesională, etapă care avea să-i traseze decisiv parcursul pe care îl are astăzi. Cerasela a lucrat în perioada decembrie 2012- martie 2014 în cadrul DPD Romania. A fost momentul în care a luat contact cu lumea curieratului, un domeniul care la vremea respectivă era cu totul nou pentru ea. În tot acest timp, a învățat constant, familiarizându-se cu zone de activitate diferite. „Destinul a lansat  pentru mine o altă provocare și pentru aproximativ cinci ani am lucrat în cadrul Bio Service care activează în domeniul comerțului cu produse IVD și aparatură medicală, bucurându-se de  notorietate în această nișă. Se pare că perioada petrecută în cadrul DPD Romania avea să fie majorată în iulie 2020, așa că am preluat funcția de Legal Manager, funcție pe care o dețin și astăzi. Faptul că am lucrat în domenii diferite a contribuit la dezvoltarea mea profesională și personală. Provocările întâlnite m-au făcut să-mi depășesc propriile limite. Consider că am dat dovadă de conștiinciozitate și responsabilitate în toată activitatea mea juridică, de etică în muncă și spirit de echipă”, povestește juristul.

Cerasela Soviani mărturisește că mai multe motive au determinat-o să preia cu responsabilitatea rolul de Legal Manager și să revină la DPD Romania. În primul rând a făcut-o pentru că deja cunoștea această industrie. În plus, i s-a oferit oportunitatea de a se întoarce să lucreze cu oameni care i-au devenit anterior dragi și alături de care are convingerea că poate să se dezvolte și împreună pot avea rezultate notabile în acest domeniu.

Un rol foarte complex

Poziția pe care o ocupă astăzi în DPD Romania este una care o pune în situația de avea un rol complex în activitatea companiei. Ca Legal Manager într-o firmă de curierat te lovești de multe spețe diverse care intervin în timpul activității.

„Responsabilitățile mele, cu titlu enumerativ, nu limitativ, sunt: coordonarea echipei juridice și atribuirea de sarcini în acord cu gradul de experiență; reprezentarea și pregătirea informațiilor solicitate de către autoritățile naționale: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Poliție, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor, Agenția Națională de Administrare Fiscală etc.; actualizarea Termenilor și Condițiilor serviciilor poștale, raportat la modificările legislative, precum și găsirea de soluții pentru punerea în aplicare a eventualelor modificări; reprezentarea companiei în fața tuturor instanțelor de judecată; operațiuni de obținere și menținere a valabilității avizelor ți autorizațiilor; reprezentarea departamenului în cadrul operațiunilor de audit; verificarea și revizuirea contractelor non-standard”, arată Cerasela Soviani.

Juristul susține faptul că departamentul pe care îl coordonează este în mod cert implicat în majoritatea  proiectelor companiei. „Cu titlu enumerativ, menționez: extinderea rețelei de lockere ; înființarea și extinderea rețelei de Oficii DPD și DPD Shop, la nivel național, astfel încât clienții să aibă posibilitatea de a alege livrarea/ridicarea la /de la un punct fix cât mai aproape de domiciliu, birou etc; îndrumarea  și păstrarea unei relații de bună colaborare cu subcontractorii societății (instruiri periodice, comunicarea noutăților legislative, recomandări etc.)”, detaliază Cerasela Soviani.

În prezent, departamentul juridic are patru angajați, dar fiind parte dintr-un grup de firme și existând necesitatea constantă de adaptare la procedurile Geopost, echipa din țara noastră colaborează în mod constant cu juriștii grupului.

Ca parte din grupul Geopost, DPD Romania ocupă o poziție importantă în industria internațională a curieratului, iar acest fapt crește importanța departamentului pe care Cerasela îl coordonează. „Geopost este liderul european în livrarea rutieră de colete și în oferirea de soluții pentru comerțul electronic ce operează în 49 de țări de pe toate continentele prin intermediul rețelei sale de branduri de livrare, precum DPD, Chronopost, SEUR, BRT, Speedy etc. Geopost extinde în continuare rețeaua de livrare în afara domiciliului alcătuită din puncte fixe precum lockere, oficii și puncte de preluare, având cea mai mare rețea din Europa de acest fel. Departamentul juridic are autonomie locală dată de legislația națională. Am resimțit și a fost necesar să ne adaptăm și să ne integram rapid și eficient pe parte de compliance: Politici de Anticorupție, Competiție-Antitrust, Duty of Care, GDPR, Trade”, explică Legal Managerul DPD Romania.Proiectele sunt soluționate ”in-house”

Principalele trei obiective pe care echipa coordonată de Cerasela Soviani le-a setat pentru anul în curs sunt: menținerea unui procent de 95% în finalizarea cu succes a  cererilor de chemare în judecată; recuperarea unor sume importante de bani prin executările silite și menținerea unor relații foarte bune cu autoritatățile statului.

„Cu mare mândrie afirm faptul că, în cei trei ani de când coordonez activitatea juridică, am avut o singură colaborare externă pentru o ramură specifică și delicată a dreptului, în care este  nevoie de suportul unor specialiști dedicați. Nu aș vrea să intru în detalii, întrucât sunt aspecte confidențiale și de actualitate. Până în prezent am dorit  să gestionăm in house problemele juridice. Criteriile după care ne-am ghida în alegerea unor avocati : performanța și calitatea serviciilor oferite. Acestea trebuie să reiasă din informații publice, eventual la recomandarea unor parteneri care deja au obținut rezultate notabile”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Făcând o analiză a primelor șase luni ale anului în curs, Cerasela Soviani apreciază că situația companiei este una foarte buna. „Cifrele sunt peste cele bugetate, lucru care nu poate decât să ne bucure și să ne determine să depunem eforturi în vederea menținerii acestui trend până la finalul anului 2023”, nuanțează juristul.

De altfel, compania are foarte multe proiecte în lucru, iar Departamentul Juridic este implicat în fiecare dintre ele. „Toate documentele aferente punerii în aplicare a acestor proiecte sunt gândite și realizate de către juriștii departamentului. Având în vedere competiția mare din această piață, în permanență trebuie să venim cu ceva nou în preîntâmpinarea satisfacerii cerințelor clienților DPD. Până la finalul anului, ne-am propus să punem la dispoziția clienților și lockere de exterior, nu doar lockere de interior, circa 400 de locații DPD Shop (puncte fixe – prin intermediul partenerilor) și 100 de Oficii DPD (PUDO-puncte fixe cu personal). Un alt proiect este reprezentat de Serviciul Regional CEE , lansat la începutul acestei veri, ce oferă un avantaj important magazinelor online care vor să se extindă pe piețele regionale din Europa Centrală și de Est. Toți partenerii noștri fac parte din Geopost, curierul rutier european nr. 1, iar livrările se fac în două zile lucrătoare pentru majoritatea coletelor. Un alt proiect este Serviciului Predict, sistem unic în Europa pentru gestionarea interactivă a livrării, care le permite destinatarilor să știe intervalul exact de 60 de minute în care va ajunge coletul. Prin intermediul Smart Control, destinatarii pot, de asemenea, să modifice data și locul livrării”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Cerasela Soviani este de părere că, având în vedere modificările legislative care se preconizează în domeniul curieratului, marea provocare a acestui final de an constă în modificarea în consecință a Termenilor și Condițiilor DPD și aplicarea cu rigurozitate a acestora.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Banking & Finance
NNDKP parte din echipa internațională de avocați care a asistat Mengtai Group în achiziția grupului Alu Menziken. Ruxandra Bologa (Partener) a coordonat echipa
ZRVP facilitează relocarea Tech-Con Industry, un jucător important pe piața de automatizări din România, în VLPark Bucharest West. Marina - Crenguța Florea (partener) și Lavinia Ludovic (senior associate), în prim plan
CMS și ACCESS alături de Agir Global în achiziția subsidiarei din România a Sidma Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Elena Andrei și Horea Popescu (M&A)
Clifford Chance Badea asistă BERD și OTP Bank în finanțarea de 93 mil. EUR a unui parc eolian de 102 MW din România. Echipa, coordonată de Daniel Badea (Clifford Chance Bucharest Managing Partner) și Jared Grubb (Partener Finance)
Dispute Resolution | Volumul mandatelor care ridică probleme de drept complicate, acordate firmei Mitel & Asociații, a crescut și anul acesta. Magda Dima, partenerul coordonator al practicii: ”În prezent, gestionăm un număr impresionant de litigii complexe, care au un grad ridicat de sofisticare dat și de nevoia de înțelegere a componentelor tehnice specifice industriei din care provin clienții noștri”
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ recrutează un partener de la Dentons. Cristina Dăianu intră în echipa de Drept Societar și Fuziuni și Achiziții tot pe poziția de partener. ”Firma oferă o platformă excelentă pentru practica mea”, spune avocata
Kinstellar a acordat consultanță companiei Canadian Nuclear Partners cu privire la acordul cadru cu Nuclearelectrica pentru retehnologizarea Unității 1 de la centrala nucleară de la Cernavodă. Partenerul Iustinian Captariu a coordonat echipa de avocați din mai multe arii de practică
Țuca Zbârcea & Asociații obține sesizarea CJUE într-un litigiu de achiziții publice în domeniul tehnologiilor medicale inovatoare
Clifford Chance Badea a asistat MORE în achiziția unui proiect cu o capacitate de 86 MW, prin care intră pe piața de energie regenerabilă din România. Nadia Badea, Partener Clifford Chance, coordonatoarea echipei de proiect: ”România se află pe radarul investitorilor de calibru în energie regenerabilă”
Grupul Acibadem (Turcia) poartă discuții one-to-one cu fondul de investiții MidEuropa pentru preluarea rețelei de sănătate Regina Maria | Mergermarket: Vânzătorul caută să obțină un multiplu de 13x EBITDA pentru platforma de asistență medicală, ceea ce implică o evaluare de aproximativ 1,3 miliarde de euro
România primește câștig de cauzã în arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments, legat de dosarul falimentului Astra Asigurãri. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...