ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Iliescu (SINSB):Noua îngheţare a salariilor statisticienilor reprezintă o tăiere a salariilor, în anul în care avem recensământul populaţiei

06 Ianuarie 2022   |   Agerpres

Liderul sindical al angajaţilor din INS Bucureşti a subliniat că ultima majorare salarială primită de statisticieni a fost în ianuarie 2020.

 
 
Îngheţarea salariilor angajaţilor Institutului Naţional de Statistică (INS) în anul curent, prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea salarizării, reprezintă o tăiere a salariilor acestora, în anul în care angajaţii INS vor participa la realizarea recensământului populaţiei, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti (SINSB), Dan Iliescu.
 
"Revendicarea noastră principală este legată de îngheţarea legii salarizării, practic nerespectarea legii salarizării. Când a apărut legea salarizării, în 2017, noi, salariaţii din INS, eram cu un nivel de încadrare minim, aveam 4 majorări salariale (de primit, n.r.) până în 2022, iar majorările au fost îngheţate în 2021 - am înţeles că atunci era o situaţie complicată la nivel naţional, că era şi perioada de pandemie, am înţeles motivele îngheţării, cu toate nemulţumirile create în rândul salariaţilor, care practic mai rămâneau încă un an de zile într-o formă de discriminare faţă de alţi salariaţi - dar acum a venit această îngheţare (pe anul 2022, n.r.), care practic ne-a lovit în plin. Practic, pe legea salarizării, la noi această îngheţare nu este o îngheţare, este o tăiere de salariu. Dacă legea ar fi fost respectată, nivelul nostru salarial ar fi fost undeva mult mai sus faţă de ce este astăzi, deci noi, conform legii, ar fi trebuit să beneficiem de un alt salariu faţă de salariul pe care noi îl avem, şi considerăm că nu este o îngheţare, este o tăiere", a afirmat Dan Iliescu.
 
Liderul sindical al angajaţilor din INS Bucureşti a subliniat că ultima majorare salarială primită de statisticieni a fost în ianuarie 2020.
 
"Ultima majorare a fost în ianuarie 2020, iar conform legii de salarizare ar fi trebuit să primim încă două tranşe. Pe o cifră netă, undeva pe medie, ar fi fost o majorare undeva la 600 de lei pentru o funcţie, dar depinde de funcţie, pentru că la noi sunt şi nişte probleme de discriminare internă, adică suntem şi în situaţia în care pentru aceeaşi funcţie avem mai multe salarii. Avem funcţionari publici în statistică pe principal sau pe superior care sunt încadraţi pe cinci niveluri de salarizare, deci e şi o discriminare internă şi o discriminare la nivel naţional. (...) Activitatea va continua normal după protestul de astăzi, noi nu am încercat nicio formă de perturbare a activităţii în Institutul Naţional de Statistică până în acest moment. Am încercat să atragem atenţia şi conducerii INS şi guvernanţilor, pentru că începând cu data de 16 decembrie noi avem o întâlnire cu salariaţii din INS în faţa instituţiei, pentru 10 minute, încercăm să păstrăm orice formă legală de manifestare, iar astăzi lucrurile au culminat cu o formă de protest autorizată. Intenţionăm ca şi pe viitor să continuăm aceste întâlniri cu salariaţii din INS, tot pentru a atrage atenţia, şi vor urma pichetări ale partidelor politice din arcul de guvernământ. Mai departe în niciun caz nu am vrea să ajungem la o perturbare a activităţii din INS, mai ales într-un an în care suntem şi într-un recensământ al populaţiei. Cu siguranţă nu vrem să ajungem până acolo. Dar sunt date pentru indicatorii de PIB, inflaţia, adică importanţa muncii noastre poate nu este atât de mult promovată la nivel instituţional, cu toate că toată presa foloseşte date INS sau date Eurostat, care practic sunt tot date INS", a menţionat Dan Iliescu.
 
Liderul Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti a precizat că în interiorul instituţiei există şi o discriminare salarială între angajaţi.
 
"Este o problemă la nivel naţional a statisticianului, vrem să se respecte legea de salarizare, pentru că prin legea de salarizare se termină cu siguranţă cu acea discriminare faţă de salariaţii din INS şi sperăm că prin asta se va termina şi cu discriminarea internă, pentru că cei care ne conduc şi sunt reprezentanţii Guvernului în INS au păstrat această formă de discriminare, care s-a accentuat în timp: avem colegi care sunt pe aceeaşi funcţie, dar au fost încadraţi în INS la perioade diferite, şi atunci sunt cu un nivel de salarizare care a fost stabilit pentru fiecare în parte, cu toate că la un moment dat, prin 2017, a fost o decizie a Curţii Constituţionale în care se spunea foarte clar că pentru aceeaşi funcţie trebuie să fie acelaşi salariu. În Institutul Naţional de Statistică nu s-a ţinut cont de acest aspect şi am fost obligaţi să mergem în instanţă - o parte din colegi au câştigat procesele, alţii aşteaptă deciziile judecătoreşti, alţii nu au dat în judecată instituţia şi au rămas pe o grilă inferioară de salarizare. (...) Am rămas într-o formă de discriminare faţă de alţi salariaţi de aceeaşi categorie şi am cam început să ne considerăm, noi, salariaţii din administraţia publică, de o categorie inferioară, ceea ce este foarte trist pentru statistician. E foarte clar că e o problemă la nivelul INS Bucureşti, dar problema este generată şi în activitatea direcţiilor judeţene de statistică. Noi am făcut mai puţină referire la ei în anumite momente, dar fără ei cu siguranţă noi nu putem să ne desfăşurăm activitatea, iar nivelul de nemulţumire este generat şi la ei, pentru că avem informaţii că s-au alăturat o serie de judeţe la mişcarea pe care o desfăşoară sindicatul din INS", a încheiat Dan Iliescu.
 
Membrii Sindicatului din Institutul Naţional de Statistică Bucureşti participă, joi, la un miting de protest în faţa sediului INS.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4176 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...