ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noutati in materia prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si in materia societatilor

30 Septembrie 2019   |   Vass Lawyers

Legea introduce in sarcina persoanelor juridice de drept privat si fiduciilor inregistrate pe teritoriul Romaniei obligatia de a obtine si de a detine informatii adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizeaza aceasta calitate si de a le pune la dispozitia organelor de control si a autoritatilor de supraveghere, la solicitarea acestora.

 
 
In Monitorul Oficial 589 din 18 iulie 2019 a fost publicata Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Legea).

Legea reglementeaza cadrul national de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului si modifica o serie de acte normative, precum Legea societatilor nr. 31/1990 (Legea nr. 31/1990).

Modificarile/noutatile introduse de Lege vizeaza aspecte precum:

→    obligatia de a furniza informatii privind beneficiarul real al persoanei juridice;
→    functionarea societatilor pe actiuni;
→    contraventiile din Legea nr. 31/1990.


OBLIGATIA DE A FURNIZA INFORMATII PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE

Legea introduce in sarcina persoanelor juridice de drept privat si fiduciilor inregistrate pe teritoriul Romaniei obligatia de a obtine si de a detine informatii adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizeaza aceasta calitate si de a le pune la dispozitia organelor de control si a autoritatilor de supraveghere, la solicitarea acestora.

Beneficiarul real este definit de Lege drept orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.

In acest sens, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului au obligatia de a depune o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in registru a beneficiarilor reali ai societatilor: (i) la inmatriculare; (ii) anual sau (iii) ori de cate ori intervine o modificare.

Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice va cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali (numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta), precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice. Totodata, declaratia se poate semna in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune in forma autentica, personal sau prin reprezentant.

In ceea ce priveste termenele-limita pentru depunerea declaratiei, potrivit Legii:

→    declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile (i) de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau (ii) de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real;
→    in cazul societatilor inregistrate pana la data intrarii in vigoare a Legii, declaratia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii.

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii.

FUNCTIONAREA SOCIETATILOR PE ACTIUNI

O alta modificare introdusa de lege vizeaza actiunile la purtator. Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii, se interzic emiterea de noi actiuni la purtator si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente. In acest sens:

→    actul constitutiv al societatilor pe actiuni va include doar numarul si valoarea nominala a actiunilor, fara a se mai specifica daca sunt nominative sau la purtator;
→    capitalul social va fi reprezentat doar de actiuni nominative emise de societate;
→    au fost modificate prevederile din Legea nr. 31/1990 care faceau referire la actiunile la purtator.

Actiunile la purtator emise anterior vor fi convertite in actiuni nominative si actul constitutiv actualizat trebuie depus la oficiul registrului comertului in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Legii, sub sanctiunea dizolvarii societatii.

CONTRAVENTIILE DIN LEGEA NR. 31/1990

Noile dispozitii prevad in mod expres faptul ca prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor se aplica si contraventiilor prevazute de Legea nr. 31/1990.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4051 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...