
Noutati in materia prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si in materia societatilor
30 Septembrie 2019
Vass LawyersLegea introduce in sarcina persoanelor juridice de drept privat si fiduciilor inregistrate pe teritoriul Romaniei obligatia de a obtine si de a detine informatii adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizeaza aceasta calitate si de a le pune la dispozitia organelor de control si a autoritatilor de supraveghere, la solicitarea acestora.
In Monitorul Oficial 589 din 18 iulie 2019 a fost publicata Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Legea).
Legea reglementeaza cadrul national de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului si modifica o serie de acte normative, precum Legea societatilor nr. 31/1990 (Legea nr. 31/1990).
Modificarile/noutatile introduse de Lege vizeaza aspecte precum:
→ obligatia de a furniza informatii privind beneficiarul real al persoanei juridice;
→ functionarea societatilor pe actiuni;
→ contraventiile din Legea nr. 31/1990.
Legea reglementeaza cadrul national de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului si modifica o serie de acte normative, precum Legea societatilor nr. 31/1990 (Legea nr. 31/1990).
Modificarile/noutatile introduse de Lege vizeaza aspecte precum:
→ obligatia de a furniza informatii privind beneficiarul real al persoanei juridice;
→ functionarea societatilor pe actiuni;
→ contraventiile din Legea nr. 31/1990.
OBLIGATIA DE A FURNIZA INFORMATII PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE
Legea introduce in sarcina persoanelor juridice de drept privat si fiduciilor inregistrate pe teritoriul Romaniei obligatia de a obtine si de a detine informatii adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizeaza aceasta calitate si de a le pune la dispozitia organelor de control si a autoritatilor de supraveghere, la solicitarea acestora.
Beneficiarul real este definit de Lege drept orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.
In acest sens, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului au obligatia de a depune o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in registru a beneficiarilor reali ai societatilor: (i) la inmatriculare; (ii) anual sau (iii) ori de cate ori intervine o modificare.
Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice va cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali (numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta), precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice. Totodata, declaratia se poate semna in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune in forma autentica, personal sau prin reprezentant.
In ceea ce priveste termenele-limita pentru depunerea declaratiei, potrivit Legii:
→ declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile (i) de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau (ii) de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real;
→ in cazul societatilor inregistrate pana la data intrarii in vigoare a Legii, declaratia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii.
Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii.
FUNCTIONAREA SOCIETATILOR PE ACTIUNI
O alta modificare introdusa de lege vizeaza actiunile la purtator. Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii, se interzic emiterea de noi actiuni la purtator si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente. In acest sens:
→ actul constitutiv al societatilor pe actiuni va include doar numarul si valoarea nominala a actiunilor, fara a se mai specifica daca sunt nominative sau la purtator;
→ capitalul social va fi reprezentat doar de actiuni nominative emise de societate;
→ au fost modificate prevederile din Legea nr. 31/1990 care faceau referire la actiunile la purtator.
Actiunile la purtator emise anterior vor fi convertite in actiuni nominative si actul constitutiv actualizat trebuie depus la oficiul registrului comertului in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Legii, sub sanctiunea dizolvarii societatii.
CONTRAVENTIILE DIN LEGEA NR. 31/1990
Noile dispozitii prevad in mod expres faptul ca prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor se aplica si contraventiilor prevazute de Legea nr. 31/1990.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4378 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...