ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNTRR solicită Guvernului şi MTIC contestarea în termen a Pachetului Mobilitate 1

15 Septembrie 2020   |   Agerpres

Deşi Regulamentul (UE) 2020/1054 se aplică deja din 20 august 2020, organizaţia menţionează că lipsesc informaţii esenţiale privind aplicarea noilor reguli, fapt care a condus la creşterea incertitudinii legale în rândul firmelor româneşti de transport rutier în legătură cu modul de documentare a îndeplinirii noilor obligaţii precum întoarcerea acasă a şoferilor sau dovedirea faptului că repausul săptămânal normal nu a fost efectuat în cabină.

 
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului şi Ministerului Transporturilor contestarea în termen a Pachetului Mobilitate 1 la Curtea Europeană de Justiţie şi ulterior să se preocupe de stabilirea amenzilor pentru încălcarea prevederilor contestate din Regulamentul 1054/2020, conform unui comunicat al organizaţiei.
 
UNTRR semnalează că în data de 31 iulie 2020 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Pachetul Mobilitate 1 care "aduce grave prejudicii sectorului de transport rutier din România" prin: obligaţia întoarcerii şoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni la sediul firmei sau la locul de reşedinţă; obligaţia întoarcerii camioanelor în România, la fiecare opt săptămâni; interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în cabina camionului, în condiţiile în care infrastructura europeană duce lipsă acută de locuri de parcare securizate şi de locuri de cazare adecvate şoferilor profesionişti; aplicarea Regulamentului Roma 1 în sectorul transporturilor rutiere, alături de legea specială de aplicare a normelor de detaşare la transportul rutier, ceea ce generează o creştere semnificativă a costurilor de operare pentru transportatorii români şi estici, limitând totodată transporturile rutiere internaţionale de tip cross-trade.
 
Deşi Regulamentul (UE) 2020/1054 se aplică deja din 20 august 2020, organizaţia menţionează că lipsesc informaţii esenţiale privind aplicarea noilor reguli, fapt care a condus la creşterea incertitudinii legale în rândul firmelor româneşti de transport rutier în legătură cu modul de documentare a îndeplinirii noilor obligaţii precum întoarcerea acasă a şoferilor sau dovedirea faptului că repausul săptămânal normal nu a fost efectuat în cabină.
 
UNTRR a solicitat încă de la publicarea Pachetului Mobilitate 1, în 31 iulie 2020, clarificări de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor din România (MTIC) şi Comisia Europeană (CE) privind "locul de reşedinţă", precum şi confirmarea faptului că întoarcerea acasă a şoferilor poate fi organizată în centrele logistice închiriate sau deţinute de firmele româneşti de transport în Europa de Vest, confirmarea libertăţii conducătorilor auto să aleagă unde îşi petrec perioada de repaus, respectiv a libertăţii şoferilor români de a alege să nu se întoarcă acasă şi clarificarea modalităţii în care aceasta trebuie să fie documentată de firme şi de şoferi în cazul unui control.
 
De asemenea, UNTRR a solicitat stabilirea unei proceduri corecte şi armonizate de controlare a respectării interdicţiei de efectuare a repausului săptămânal normal de peste 45 h în cabină care să fie respectată în toate Statele Membre.
 
Conform comunicatului, în prezent, la nivelul MTIC se analizează transpunerea cât mai urgentă a Regulamentul (UE) 2020/1054 în legislaţia naţională, pe fondul unui posibil infringement împotriva României, prin modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 37/2007 privind stabilirea cadrului de aplicare a regulilor privind perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.
 
Deşi în momentul de faţă sunt deschise 115 proceduri de infringement împotriva României, din care 11 pe Mobilitate şi Transport, neaplicarea acestor acte europene nu a afectat industria de transport rutier aşa cum este afectată prin Regulamentul (UE) 2020/1054 şi Pachetul Mobilitate 1, susţin transportatorii.
 
UNTRR avertizează că Pachetul Mobilitate 1 va avea un efect negativ puternic asupra transportatorilor români şi asupra României, cu consecinţe economice majore. În următorii 2 ani, România va pierde peste 5% din PIB din cauza migrării activităţii de transport rutier internaţional, inclusiv a personalului direct implicat şi a familiilor. Se estimează că 30% din operatorii de transport români care nu vor putea supravieţui crizei coronavirus şi jumătate din firmele rămase care operează transport rutier internaţional vor părăsi România înainte de 18 luni, termenul de intrare în vigoare al tuturor prevederilor Pachetului Mobilitate 1.
 
Guvernul lituanian a deschis deja acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la dispoziţiile Pachetului de Mobilitate pe care le consideră neconforme cu principiile Uniunii Europene, aducând pierderi semnificative atât sectorului de transport şi logistică lituanian, cât şi întregului stat. Conform Ministerului Justiţiei din Lituania, acţiunea în instanţă privind dispoziţiile Pachetului de Mobilitate vizează în special prevederile privind întoarcerea obligatorie a vehiculelor în ţara de reşedinţă, restricţiile de cabotaj şi regulile privind perioadele de odihnă pentru şoferi.
 
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3209 / 5489
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...