ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații de Employment de la Bulboacă & Asociații și-au sfătuit clienții să evite concederile sau să păstreze angajații cheie. O restructurare majoră, la nivel transfrontalier, finalizată în strânsă conlucrare cu partenerii externi, printre proiectele asistate în pandemie

19 August 2020   |   Maria Teodoru

Avocații implicați în proiecte cu componentă de Dreptul muncii au fost Lidia Lupu, senior associate și Andrada Bulgaru, partener coordonator de practică.

Andrada Bulgaru, partenerul coordonator de practica si Lidia Lupu, serior associate - Bulboacă & Asociatii

 
 
Practica de Employment a acoperit întotdeauna o parte semnificativă a activității firmei Bulboacă & Asociații, iar acum, prin natura contextului economic și social în care ne regăsim, ponderea a devenit și mai importantă.Firma a avut multe mandate în sfera securității și sănătății în muncă, dar au existat și solicitări pentru asistență în restructurarea business-ului unor clienți. ”Din fericire, strict referindu-ne la această perioadă, nu am avut mulți clienți care au făcut reorganizări majore, mulți dintre aceștia dorind să îi ajutăm în identificarea unor soluții de menținere a personalului și de salvgaredare economică a activității. Un singur proiect a vizat o restructurare majoră, la nivel transfrontalier, pe care l-am finalizat în strânsă conlucrare cu partenerii noștri externi”, a declarat pentru BizLawyer Andrada Bulgaru, partenerul coordonator de practică.


Majoritatea „dosarelor” de restructurare în care avocații de Employment de la Bulboacă & Asociații au fost (recent) sau sunt implicați evoluează în situații litigioase. Echipa a avut pe masa de lucru, în ultimele luni, și solicitări de asistență legate de concedierea unor membri ai echipelor de management. ”Motivul concedierii este, de cele mai multe ori, o restructurare a activității angajatorului sau a unei părți a acesteia”, a adăugat Lidia Lupu, senior associate.

Avocații și-au sfătuit clienții care au apelat la consultanță, după declanșarea pandemiei, să evite concederile sau să păstreze angajații cheie. ”Recomandările noastre, de regulă, sunt emise urmare a identificării nevoii clientului și situației lui particulare. Cu toate acestea, ce a transpărut din mesajul pe care noi, ca societate, l-am transmis, a fost că, în această perioadă grea, este de bun augur, dacă acest lucru este posibil, evident, păstrarea angajaților sau, cel puțin, a angajaților cheie, întrucât aceștia sunt un factor important al oricarui business”, a arătat Andrada Bulgaru.

Avocații spun că, în totală discordanță cu ideea preconcepută pe care mulți dintre noi o aveau vizavi de această componentă a vieții profesionale a unui avocat, toată activitatea societății Bulboacă & Asociații, nu doar a practicii de Employment, s-a desfășurat remote din data de 12 martie, echipele fiind complet operaționale din data de 13 martie. ”Specificitățiile muncii la distanță le-am descoperit cu toții în această perioadă, platformele existente pentru apeluri video facilitând continuarea activității așa cum o știam, dar în mediul online. Proiectele au fost într-adevăr mai variate și au vizat, în mod particular, fie soluții pentru adaptarea la noile condiții, fie eventuale reorganizări/încetări ale contractelor de muncă prin acordul părților”, a nuanțat partenerul Bulboacă & Asociații.

Avocații implicați în proiecte cu componentă de Dreptul muncii au fost Lidia Lupu, senior associate și Andrada Bulgaru, partener coordonator de practică.

”Proiectele au fost cu atât mai interesante, cu cât exista elementul de noutate pentru situația în care ne regăsim, precum și mișcările legislative atât de rapide. În plus, acum, mai mult decât înainte, pentru ca sfaturile pe care le-am dat să fie dintre cele mai aplicate, am avut o aplecare deosebită și asupra aspectelor de tehnică legislativă”, a completat Lidia Lupu.
 
Cereri dintre cele mai variate, în această perioadă

Avocații Bulboacă & Asociații spun că una dintre cele mai importante modificări pe perioada stării de urgență a fost aceea că indemnizația de șomaj tehnic a fost platită, în parte, de către stat, în limita plafonului cunoscut, iar angajatorul avea opțiunea de a suporta diferența până la 75% din salariul brut al respectivului salariat, nu obligativitatea, așa cum prevede cadrul legislativ. O altă modificare notabilă vizează ajutorul acordat de stat la reactivarea contractelor de muncă, iar un ajutor pe care tot mediul de business îl asteapta este programul Kurzarbeit.

”Acum, cererile sunt dintre cele mai variate – de la redactarea unor analize juridice extinse – aici ma refer si la proiectele de due diligence – si emiterea de opinii juridice pe diverse tematici din sfera dreptului muncii, inclusiv implementarea solutiilor juridice identificate, la asistenta juridica in concedieri si reprezentarea in fata instantelor”, a adăugat Lidia Lupu.

Pe lângă cadrul legislativ care vizează aspecte de Dreptul muncii, facilitățile fiscale acordate și condițiile de accesare a acestora, avocații de Employment consideră că un aspect foarte important, deloc a fi neglijat de angajatori, este cel care vizeaza conformarea cu legislația privind sănătatea și securitatea în muncă. ”Pe lângă efectele nefericite predictibile pe care neluarea măsurilor corespunzătoare le poate atrage, există niște efecte pe termen mediu sau lung și acestea pot avea o înrâurire directă asupra situației financiare a angajatorului; devotamentul angajatului scade și, astfel, scade și performanța acestuia”, a explicat Andrada Bulgaru.

Departamentul de Dreptul muncii de la Bulboacă & Asociații este, la acest moment, structurat astfel încât să acopere toate nevoile clienților din sfera relațiilor de muncă.

Lidia Lupu, serior associate, are o experienta deosebita in dreptul muncii, acordand in mod curent clientilor asistenta cu privire la toate aspectele care tin de spectrul drepului muncii: angajarea, disciplina, evaluarea performanțelor si incetarea contractelor de munca, discriminarea la locul de munca, drepturile de asigurări sociale, regulamentele de ordine interioară, reorganizarea locului de muncă, transferul de întreprinderi, contractele colective de munca, grevele; relațiile cu sindicatele și altele.

Andrada Bulgaru, partenerul coordonator de practica, fost implicata in multiple  reorganizari, negocieri colective complexe, in conceperea și redactarea pachetelor de remunerare și compensare a personalului de conducere si a gestionat aspecte delicate din sfera  conflictelor de muncă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1502 / 2036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...