ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”

12 Martie 2024   |   Ștefania Enache

Alegerea de a se alătura echipei din care face parte nu a fost una întâmplătoare. Monica a știut de la bun început că își dorește să activeze într-o firmă de avocatură de business care colaborează cu case internaționale de avocatură.

 
 
Monica Alexandra Popa a fost unul dintre cei mai buni studenți din generația sa, finalizând printre primii, în 2021, Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.Odată cu încheierea acestei etape, tânăra a pășit în profesie, alăturându-se echipei Filip & Company.Rezultatele obținute în timpul studenției sunt confirmate acum prin munca pe care avocatul o depune, dorindu-și să confirme faptul că drumul ales este cel care i se potrivește cel mai bine.
Imediat după licență, Monica a dat examen pentru a intra în Barou. Testul susținut atunci a reprezentat atât o examinare a cunoștințelor acumulate și a abilității de înțelegere și memorare, cât și o probă a managementului emoțiilor și al timpului.


„Însă acum, la doi ani după examenul de Barou, am reflectat și pot spune că adevăratul test a fost intrarea în profesie, în condițiile în care piața avocaturii este una competitivă, iar cererea și oferta sunt deopotrivă ridicate și diversificate. Primii pași în profesia de avocat au fost cu gândul pe care probabil mulți dintre noi l-au avut, anume dacă mă voi descurca și voi reuși să performez la nivelul la care vedeam că performează colegii mai mari din cadrul echipei din care fac parte, Filip & Company”, mărturisește tânăra.

Alegerea de a se alătura echipei din care face parte nu a fost una întâmplătoare. Monica a știut de la bun început că își dorește să activeze într-o firmă de avocatură de business care colaborează cu case internaționale de avocatură. Motivul principal a fost acela că perspectiva asupra modului de lucru este diferită față de cea din firmele cu profil exclusiv național. „De asemenea, mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”, completează interlocutoarea BizLawyer.
Înainte de a trece în anul patru, Monica a urmat în cadrul acestei firme de avocatură programul Summer Practice. „Astfel încât interacțiunea cu noii colegi pot spune că a fost interacțiunea cu vechii colegi. Cunoșteam deja echipa și majoritatea procedurilor administrative interne. Acest lucru a fost de mare ajutor, a diminuat emoțiile uneori distructive ale începutului de drum și mi-a permis să mă concentrez suplimentar asupra creșterii abilităților tehnice și de relaționare”, detaliază avocatul.

Fiind în permanență un student implicat și la curent cu toate informațiilor care o puteau ajuta să se dezvolte, Monica Alexandra Popa știa încă dinainte să se înscrie la programul Summer Practice organizat de Filip & Company și să primească oferta de angajare că printre aspectele pe care firma de avocatură le căuta în persoana noilor colegi se evidențiază o bază solidă de cunoștințe juridice și deschiderea spre a învăța lucruri noi și de a ajuta. „Pentru mine învățatul și cunoașterea au reprezentat dintotdeauna valori, astfel încât nu aș considera că au fost neapărat atuuri, cât  viziuni convergente asupra profesiei”, subliniază avocatul.

Tânăra mai arată că, în cadrul Filip & Company, se desfășoară anual programul Summer Practice pentru studenții din anul III. „În cadrul acestui program sunt pregătite numeroase traininguri și activități cu scopul de a ne ajuta și a ne pregăti pentru etapa în care vom fi avocați stagiari. Astfel, la început de stagiatură am avut parte de o recapitulare a informațiilor primite în școala de vară și am beneficiat de mentorat în cadrul departamentului din care fac parte”, explică Monica.

Se simte ca „peștele în apă” în lumea avocaturii

Au trecut deja doi ani de când profesează, iar perioada i s-a părut extrem de frumoasă și de productivă. „După doi ani de experiență în cadrul departamentului Corporate M&A, primul gând care îmi vine în minte atunci când sunt întrebată cum este, este acela că nu mă văd făcând altceva și că mă simt ca peștele în apă. Bineînțeles, profesia de avocat este plină de provocări și obstacole, însă simt că se potrivește foarte bine cu abilitățile pe care le am și doresc să le dezvolt, precum și cu așteptările mele de la profesie”, susține interlocutoarea BizLawyer.

În ceea ce privește remunerația primită în cadrul Filip & Company, apreciază că este încurajantă, mai ales pentru un stagiar la început de drum, și este în linie cu complexitatea cazurilor pe care tânărul avocat le primește din partea clienților și în care este implicat semnificativ încă din primele zile de stagiatură.La ora actuală, Monica face parte din departamentul Corporate M&A, însă este implicată și în proiecte de piețe de capital și energy.

Faptul că în mod constant este cooptată în proiecte interesante și de renume în piață nu poate decât să o motiveze să fie deschisă să învețe cât mai multe și să studieze pe cont propriu diverse aspecte de drept neînvățate în facultate. „În cadrul echipei este încurajată pregătirea profesională atât în domeniul M&A, cât și într-un domeniu adiacent, precum și colaborările interdepartamentale, când este cazul. Spre exemplu, avem colegi care îmbină inclusiv consultanța și litigiile în strânsă legătură cu domeniul de consultanță pe care l-au ales”, precizează tânăra.

Luând în considerare că piața avocaturii este destul de dinamică și concurențială, Monica este de părere că începutul de drum al unui stagiar se poate dovedi deopotrivă lin și dificil. „Cu siguranță ar fi lucruri de îmbunătățit la metoda aleasă de facultate spre a ne pregăti pentru activitatea practică, precum adaptarea metodei de evaluare astfel încât să încurajeze mai mult gândirea pragmatică și multilaterală și mai puțin memoria, însă consider că facultatea oferă o bază solidă de cunoștințe pentru activitatea practică. De asemenea, asociațiile studențești sunt implicate semnificativ în oferirea multor oportunități studenților interesați de practicarea unei profesii juridice ulterior absolvirii”, argumentează avocatul.

Aflată în acest punct al carierei sale, Monica Alexandra Popa mărturișește că așteptarea principală, aceea de a învăța cât mai multe aspecte tehnice și practice din profesie și de a interacționa cu oameni deschiși și răbdători să împărtășească din knowhow-ul lor a fost îndeplinită. „Acum, la finalul stagiaturii, îmi propun să interacționez cu aceeași deschidere și entuziasm cu noii colegi stagiari, astfel cum ceilalți colegi din cadrul Filip & Company s-au raportat la mine”, încheie tânăra.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5 / 133
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul Litigii
Stratulat Albulescu a asistat CODA Intelligence cu privire la achizitia de catre PDQ. Silviu Stratulat (Managing Partner) a coordonat echipa
Stratulat Albulescu a asistat GapMinder Venture Partners Fond II cu privire la investitia in start-up-ul romanesc de tehnologie - Genezio
GNP Guia Naghi and Partners is looking for a talented lawyer | Corporate
Kinstellar preia operațiunile Noerr din Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia
Promovări în echipa Filip & Company: Rebecca Marina devine counsel, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Cristina Filip, managing partner: Aceste promovări reflectă planurile noastre de creștere și respectă interesele pe termen lung ale firmei noastre ca întreg
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...