ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”

04 Iulie 2024   |   Ștefania Enache

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Elena Iacob, promovată anul acesta pe poziția de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România: “. Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”

 
 
Elena Iacob a început anul 2024 cu un nou capitol în viața sa profesională, preluând rolul de CEE Regional Senior Legal Counsel în cadrul Alliance Healthcare România. Noua poziție ocupată în compania în care activează din 2018 reprezintă un vot de încredere din partea managementului grupului internațional și vine la pachet cu o responsabilitate imensă, pe care juristul are toată încrederea că o va împlini.  „Nimic nu este întâmplător. Situațiile pe care le experimentăm, oamenii pe care îi întâlnim sunt ceea ce ne ajută să evoluăm, să înțelegem menirea noastră în această călătorie minunată numită ‘viață’ ”, subliniază Elena Iacob.

A ales întotdeauna firescul, iar acest lucru s-a întâmplat și atunci când a optat pentru un anumit drum în carieră. „Parcursul meu profesional a fost unul firesc, în care am menținut vii curiozitatea, dorința de cunoaștere, creativitatea, în care greșelile mi-au servit drept lecții”, nuanțează juristul.


Una dintre convingerile pe care Elena Iacob le are este aceea că „pentru a te desăvârși este nevoie să parcurgi fiecare etapă cu asumare și deschiderea de a primi tot ceea ce ți se întâmplă (chiar și lucrurile mai puțin bune care pot fi veritabile surse de evoluție)”.

În perioada liceului a oscilat între ideea de a da la Drept sau la Medicină. În final, a optat pentru ceea ce o definește. „În perioada liceului, când întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?” căpăta sens, am oscilat între două arii (aparent) antagonice: Medicina și Dreptul. Alegerea finală a fost strâns legată, determinată, aș putea spune, de ceea ce mă definește. În perioada facultății, am mai dat o luptă cu ceea ce proiectam ca și viitor profesional. Mă atrăgea magistratura. Și de data aceasta a câștigat emoționalul (se pare că ne influențează alegerile mai mult decât realizăm). Astfel, în 2002 a început, și nu întâmplător, ceea ce urma să fie, drumul unui jurist in-house”, povestește interlocutoarea BizLawyer.
Și-a făcut debutul la Interbrands

Elena Iacob a debutat ca jurist în anul 2003, iar Interbrands, compania în care și-a început acest traseu are un loc special în inima sa. „La cinci ani distanță, în 2008, primeam mandatul de Chief Legal Council. Mi-am amintit atunci un episod din timpul interviului de angajare, când managerul departamentului de la acel moment mi-a adresat „celebra” întrebare „unde te vezi peste cinci ani?” I-am răspuns, în spirit de glumă, „în locul tău”. Se pare că nu a fost doar un spirit de glumă, ci o intenție bine conturată, simțită și verbalizată. Universul a răspuns acelei intenții la momentul potrivit. De-a lungul celor nouă ani petrecuți cu echipa Intebrands, am învățat că este un privilegiu să dăruiești celor din jur din ceea ce ești”, mai povestește interlocutoarea BizLawyer.

Elena Iacob mărturisește că sunt câteva principii, valori care au ghidat-o în mod constant. „„Festina lente”. Pentru a te desăvârși nu trebuie să te grăbești. Este nevoie să parcurgi fiecare etapă cu asumare și dechiderea de a primi tot ceea ce ți se întamplă. „Toți avem dreptul să progresăm”. Progresul este despre a nu ne pierde niciodată curiozitatea, despre cum ne hrănim cunoașterea, cum integrăm greșelile, lecțiile în evoluția noastră. „Măsură și echilibru”. Măsura în toate aspectele vieții este cheia pentru ca diversele roluri pe care ni le asumam sa coexiste in armonie. Trebuie să știm să oferim fiecărui rol timpul, spațiul și emoțiile potrivite.„Fairplay”. Lipsa de fair-play „se plătește” (e doar o chestiune de timp, iar „factura” este generoasă). De asemenea mai cred că este important „să faci Rai din ce ești”.”, își argumentează juristul poziția.

Din punctul său de vedere, deciziile sunt o constantă în viața oamenilor, iar pentru ea cele mai importante decizii au fost legate de schimbări, de noi drumuri, noi provocări. A făcut acest pas atunci când a simțit că este timpul.

„În 2012 am simțit că este momentul „meu” pentru o schimbare, pentru noi provocări. M-am alăturat echipei Cola-Cola HBC România, în calitate de Country Legal and Compliance Manager. Sunt un om norocos sau iubit de Providență. Am avut șansa să lucrez din nou cu oameni minunați, adevărați profesioniști de la care am învățat foarte mult și cu care am realizat lucruri extraordinare. Ceea ce prețuiesc sunt oamenii. Împreună cu echipa de atunci (de care încă mă simt atașată) am avut un rol cheie în implementarea multor proiecte complexe, care au necesitat expertiza din diverse arii de drept”, menționează Elena Iacob.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.S-a pus mereu în slujba oamenilor


În anul 2018 a ales din nou schimbarea și s-a alăturat echipei Alliance Healthcare România din dorința de a-și continua povestea profesională într-o industrie diferită față de cea în care activase până la acel moment. „Mi-am dorit mereu ca prin ceea ce fac să ajung la oameni, să fie despre oameni și despre impactul muncii mele asupra lor. Alliance Healthcare este despre oameni. Pacientul este în centrul a tot ceea ce compania face în fiecare zi. În condiții extrem de dificile cum au fost cele din perioada pandemiei, colegii din depozite, echipa de livrări s-au mobilizat exemplar și au asigurat și asigură continuitatea îndeplinirii obligației de serviciu public în vederea permiterii accesului pacienților la medicamente”, explică juristul.

Echipa juridică pe care o coordonează are o contribuție valoroasă la proiecte care vizează arii diverse, precum digitalizarea managementului contractelor și implementarea unor soluții AI care să eficientizeze activitatea/ procesele din cadrul departamentului juridic, consolidarea programului de conformitate în linie cu direcțiile comunicate la nivel central și în rezonanță cu legislația locală. Totodată, se implică în proiecte strategice de Real estate care răspund nevoilor de dezvoltare a afacerii companiei, activități specifice procedurilor de achiziții publice care necesită o expertiză de nișă, extrem de valoroasă și care este asigurată 100% cu resurse interne, proiecte comerciale și de marketing (extinderea portofoliilor de produse și servicii ale companiei, campanii adresate consumatorilor), proiecte CSR.

Pe parcursul carierei sale a intrat în contact cu foarte mulți oameni care au avut o influență asupra sa. „Sunt câteva persoane la care mă gândesc de fiecare dată când mi se adresează această întrebare, însă nu aș dori să le nominalizez pentru că nu as vrea să fac o nedreptate celor care nu s-ar regăsi în această nominalizare. Unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care l-am primit de la aceste persoane (care au un loc foarte important în viața mea) este valorizarea: să mă valorizez, să cred în mine și în tot ceea ce pot să ofer”, arată juristul.

O profesie care contribuie la dezvoltarea societății

Se declară onorată să facă parte din comunitatea Legal500/ GC Powerlist, alături de adevărați profesioniști, de oameni extraordinari, pe mulți dintre ei având șansa să îi cunoască și la nivel personal. „Ar fi destul de greu să descriu emoția reîntâlnirii cu mulți dintre ei cu diverse ocazii cum a fost și cea prilejuită de GC Powerlist: România 2023. Cu siguranță, experiența acumulată de-a lungul anilor de practică, muncă, proiectele, echipele, oamenii, valorile, toate la un loc sunt cele care ne aduc aici. Cred foarte mult în oameni și în cuvântul „împreună”. Fiecare poate face lucruri extraordinare individual, însă împreună suntem un ocean”, este de părere Elena Iacob.

Din punctul său de vedere, juriștii pot face mai mult pentru comunități, pentru oameni. „Îmi vine rapid în minte ce am putea face noi ca juriști în domeniul educației, prin intermediul unor programe derulate în școli, licee, facultăți”, punctează interlocutoarea BizLawyer.

Totodată, referindu-se la rolul profesioniștilor Dreptului din departamentele juridice, apreciază că doamnele ar trebui valorizate și mai mult. „Cu respect pentru domni (unii dintre ei fiindu-mi prieteni) aș vrea să îmi permiteți să mut lumina reflectorului pe doamnele din această profesie. Femeile, în general, sunt o voce, o forță creatoare. Uneori, această voce tace. De ce? Discuția poate fi complexă. Femeile jurist, prin formarea profesională, prin dinamica profesiei, pot contribui foarte mult ca orice femeie să își descopere vocea, să lase această voce să spună, să conștientizeze că totul începe din noi, cu valorizarea, cu iubirea de sine, cu înțelegerea și conținerea emoțiilor, cu încrederea în ceea ce pot crea.”, atrage atenția juristul.

În profesia pe care o practică, au existat și vor exista mereu provocări, dar a încercat permanent să caute în fiecare lucru, în fiecare situație oportunitățile și acel „aur” din care să scoată ceva bun. „Am observat de-a lungul timpului o schimbare a paradigmei. Juristul nu mai este doar un consultant, ci un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie. Juriștii au cunoștinte de business solide, recomandările și soluțiile pe care le oferă au la bază o analiză de tip 360 grade, cu o deosebită atenție la detalii, însă fără a pierde din vedere imaginea de ansamblu, perspectiva. Această evoluție a rolului juristului este o oportunitate, este cheia pentru a depăși provocările”, mai spune juristul Alliance Healthcare România.

De asemenea, subliniază faptul că nu ar schimba nimic din tot ce i s-a întâmplat din punct de vedere profesional. „Sunt recunoscătoare pentru tot ce am experimentat și pentru ceea ce sunt. Privesc cu credință și încredere spre ce va urma”, încheie Elena Iacob.


Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 26 / 1766
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...