ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de Concurență de la Țuca Zbârcea & Asociații. O discuție cu partenerul Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii, despre solicitările clienților, investigații, conformare și inspecții inopinate în vremea pandemiei

25 Mai 2021   |   Ștefania Enache

La începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.

 
 
Chiar dacă pandemia le-a creat probleme avocaților, obligându-i să-și schimbe modul de lucru, munca lor nu a suferit nicio modificare în privința volumului. Echipa de Concurență din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a fost implicată în la fel de multe proiecte ca în perioada în care lumea nu se confrunta cu o criză medicală, crescând foarte mult componenta online a activității derulate de membrii acesteia. Mandatele în care avocații s-au implicat au fost diversificate, cu accent pe investigații și programe de conformare solicitate de clienți.

Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de Dreptul Concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, subliniază faptul că, în primele luni ale pandemiei, Consiliul Concurenței a fost foarte prezent în subiectele de actualitate, legate de achiziții, colaborarea între concurenți, alte aspecte generate de criza pandemică.


„În tot acest timp, însă, nu am remarcat o încetinire a ritmului de analiză, nici în cazul concentrărilor economice și nici al investigațiilor. Consiliul a finalizat investigații în anul 2020 conform unui „program normal de lucru”. Aparent, au fost deschise mai puține investigații noi, cel mai probabil, datorită reticenței de a derula inspecții inopinate (modul în care se deschid, de regulă, investigațiile).”, amintește avocatul.
Prin urmare, în această perioadă, nu s-a resimțit o încetinire a vigilenței autorității de Concurență și nici vreo relaxare în aplicarea normelor de concurență sau la nivelul activității sale în general.

În ceea ce îi privește pe clienți, solicitările venite din partea acestora au fost cele uzuale, respectarea normelor de concurență rămânând o prioritate pentru firme. „De altfel, nici clienții nu au perceput faptul că situația specială pe care o traversăm ar permite o relaxare a conduitei din perspectivă concurențială”, nuanțează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.
Inspecții inopinate în vremuri de pandemie

Dovada faptului că autoritatea de concurență este la fel de activă o constituie și proiectele în care echipa Țuca Zbârcea & Asociații s-a implicat în ultimul timp.

De exemplu, la începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.
Raluca Vasilache explică faptul că, spre deosebire de procedurile desfășurate în condiții de normalitate, în cadrul acestei inspecții au fost aplicate toate măsurile de protecție (măști, dezinfectanți etc).

De asemenea, au fost aplicate unele metode alternative pentru a se accesa căsuțele de email ale angajaților solicitate de inspector. „Întrucât în cadrul companiei majoritar se aplica regimul de lucru de acasă, angajații care au fost disponibili s-au deplasat la sediu cu unitățile laptop, iar cei care nu se puteau deplasa au fost verificați la distanță, prin acces în sistemul IT al companiei”, detaliază avocatul.

Lista proiectelor în care avocații au fost și sunt implicați vizează și mandate rezultate din zona tranzacțională. În aceste proiecte, experții în Dreptul Concurenței au misiunea de a elabora strategiile astfel încât să nu fie încălcată legislația în domeniu.

În ultimul an, Țuca Zbârcea & Asociații a colaborat și cu firme de avocați din alte jurisdicții. „Desigur, în modul obișnuit al anilor anteriori. Proiectele au fost reprezentate de tranzacții transfrontaliere sau de tranzacții care nu implicau achiziționarea unui agent economic în România, dar care necesitau totuși autorizare din partea Consiliului Concurenței”, precizează  Raluca Vasilache.

Avocatul punctează faptul că, din experiența ultimului an, nu se poate identifica o listă a sectoarelor predispuse la încălcarea normelor sau a problematicilor predilecte. „Consiliul Concurenței nu își face publică agenda în avans, iar practica ultimilor ani ne arată că sferele de interes (ca industrii, dar și problematică) sunt diverse în mod constant. Remarcăm în ultima vreme un interes sporit al autorității pentru schimbul de informații între concurenți, derulat, în principal, prin intermediul asociațiilor din fiecare sector de activitate. Un indiciu obținut din presă, dintr-o altă investigație, sau pe platforma avertizorilor de concurență poate declanșa oricând o investigație, indiferent de sector”, consideră avcatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

O echipă de top

Echipa de Dreptul concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Raluca Vasilache, Partener cu peste 22 de ani de experiență juridică în acest domeniu.

De altfel, expertiza și serviciile firmei în dreptul concurenței sunt apreciate constant ca fiind printre cele mai bune din România, Țuca Zbârcea & Asociații ocupând prima poziție în clasamentul firmelor de avocatură realizat de publicații internaționale de prestigiu precum Legal 500 și Chambers Europe.

Aceasta este, fără îndoială, o echipă foarte puternică de dreptul concurenței, atât colectiv, cât și la nivel individual” notează unul dintre directoarele internaționale. „Echipa lor de concurență este extrem de bine plasată pentru a oferi consultanță cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, apreciază un client al firmei.

Am găsit echipa lor de concurență extrem de bine plasată pentru a oferi consiliere cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, punctează un alt client.

Echipa Competiție și Antitrust completează pe deplin calibrul și acreditările firmei Țuca Zbârcea & Asociații.”, mai spune un client. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 23 / 5670
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Privacy & Data Protection, Technology and Intellectual Property
Wolf Theiss a asistat Glovo în achiziţia de 170 mil. € a 6 companii deţinute de Delivery Hero în Europa Centrală şi de Est. Echipa din București, sub îndrumarea partenerului Ileana Glodeanu, a acționat în calitate de coordonator pentru consultanța multijurisdicțională oferită în toate fazele tranzacției
Un nou standard de guvernanță corporativă intră în vigoare la 17 decembrie 2021 | NNDKP a formalizat un parteneriat cu WhistleB, unul dintre furnizorii importanți de software de gestionare a avertizărilor de integritate
Cum lucrează și ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații DLA Piper Dinu din practica de Concurență, care acoperă 15-20% din activitatea firmei. Echipa locală a participat la efortul rețelei internaționale de a dezvolta Aiscension, un instrument care permite evaluarea expunerii la risc, bazat pe algoritmi de procesare a volumelor mari de informații și dezvoltat pentru a învața în mod continuu, care ajută clienții să detecteze eventuale probleme de concurență în mod preventiv
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Arina – Maria Cătălinoiu, 88 de puncte la examen: Mă îndrept către profesia de avocat, după ce am luat în considerare și carierele de procuror și notar. Am descoperit recent un program de Drept medical care mi-a atras atenția, deoarece implică două domenii care mă interesează și reprezintă o ramură relativ nouă, ce devine din ce în ce mai relevantă
CMS a reprezentat cu succes o companie internațională de petrol și gaze din România într-un litigiu fiscal cu o valoare de mai multe milioane de euro
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for a lawyer (3 years of experience) | Corporate M&A or Employment practice
Avocații de concurență de la RTPR au avut agenda plină în ultimul an: valul de tranzacții asistate au adus volume mari de lucru, iar litigiile din această arie au consemnat o premieră și multe victorii. Valentin Berea, partenerul coordonator al practicii: Punctul forte al echipei constă în expertiza complementară a membrilor săi, dublată de o practică îndelungată
Studiu Refinitiv | Cum și-au împărțit firmele de avocatură harta fuziunilor și achizițiilor din zona EMEA în primele luni din 2021. O firmă cu 200 de avocați, pe primul loc în Europa Estică
LegiTeam: MPR | Partners is looking for real estate and employment associates
LegiTeam: ZRVP recrutează 2 avocați definitivi | Departament Litigii
Victorie a echipei de arbitraj formată din avocații RTPR și Allen & Overy, într-un arbitraj LCIA. Tribunalul Arbitral a acordat toate daunele solicitate de clientul Premier Energy
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...