ZRP Schoenherr
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează echipa de Concurență de la Țuca Zbârcea & Asociații. O discuție cu partenerul Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii, despre solicitările clienților, investigații, conformare și inspecții inopinate în vremea pandemiei

25 Mai 2021   |   Ștefania Enache

La începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.

 
 
Chiar dacă pandemia le-a creat probleme avocaților, obligându-i să-și schimbe modul de lucru, munca lor nu a suferit nicio modificare în privința volumului. Echipa de Concurență din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații a fost implicată în la fel de multe proiecte ca în perioada în care lumea nu se confrunta cu o criză medicală, crescând foarte mult componenta online a activității derulate de membrii acesteia. Mandatele în care avocații s-au implicat au fost diversificate, cu accent pe investigații și programe de conformare solicitate de clienți.

Raluca Vasilache, coordonatoarea practicii de Dreptul Concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații, subliniază faptul că, în primele luni ale pandemiei, Consiliul Concurenței a fost foarte prezent în subiectele de actualitate, legate de achiziții, colaborarea între concurenți, alte aspecte generate de criza pandemică.


„În tot acest timp, însă, nu am remarcat o încetinire a ritmului de analiză, nici în cazul concentrărilor economice și nici al investigațiilor. Consiliul a finalizat investigații în anul 2020 conform unui „program normal de lucru”. Aparent, au fost deschise mai puține investigații noi, cel mai probabil, datorită reticenței de a derula inspecții inopinate (modul în care se deschid, de regulă, investigațiile).”, amintește avocatul.
Prin urmare, în această perioadă, nu s-a resimțit o încetinire a vigilenței autorității de Concurență și nici vreo relaxare în aplicarea normelor de concurență sau la nivelul activității sale în general.

În ceea ce îi privește pe clienți, solicitările venite din partea acestora au fost cele uzuale, respectarea normelor de concurență rămânând o prioritate pentru firme. „De altfel, nici clienții nu au perceput faptul că situația specială pe care o traversăm ar permite o relaxare a conduitei din perspectivă concurențială”, nuanțează Partenerul Țuca Zbârcea & Asociații.
Inspecții inopinate în vremuri de pandemie

Dovada faptului că autoritatea de concurență este la fel de activă o constituie și proiectele în care echipa Țuca Zbârcea & Asociații s-a implicat în ultimul timp.

De exemplu, la începutul acestui an, avocații au asistat un client în contextul unei inspecții inopinate.
Raluca Vasilache explică faptul că, spre deosebire de procedurile desfășurate în condiții de normalitate, în cadrul acestei inspecții au fost aplicate toate măsurile de protecție (măști, dezinfectanți etc).

De asemenea, au fost aplicate unele metode alternative pentru a se accesa căsuțele de email ale angajaților solicitate de inspector. „Întrucât în cadrul companiei majoritar se aplica regimul de lucru de acasă, angajații care au fost disponibili s-au deplasat la sediu cu unitățile laptop, iar cei care nu se puteau deplasa au fost verificați la distanță, prin acces în sistemul IT al companiei”, detaliază avocatul.

Lista proiectelor în care avocații au fost și sunt implicați vizează și mandate rezultate din zona tranzacțională. În aceste proiecte, experții în Dreptul Concurenței au misiunea de a elabora strategiile astfel încât să nu fie încălcată legislația în domeniu.

În ultimul an, Țuca Zbârcea & Asociații a colaborat și cu firme de avocați din alte jurisdicții. „Desigur, în modul obișnuit al anilor anteriori. Proiectele au fost reprezentate de tranzacții transfrontaliere sau de tranzacții care nu implicau achiziționarea unui agent economic în România, dar care necesitau totuși autorizare din partea Consiliului Concurenței”, precizează  Raluca Vasilache.

Avocatul punctează faptul că, din experiența ultimului an, nu se poate identifica o listă a sectoarelor predispuse la încălcarea normelor sau a problematicilor predilecte. „Consiliul Concurenței nu își face publică agenda în avans, iar practica ultimilor ani ne arată că sferele de interes (ca industrii, dar și problematică) sunt diverse în mod constant. Remarcăm în ultima vreme un interes sporit al autorității pentru schimbul de informații între concurenți, derulat, în principal, prin intermediul asociațiilor din fiecare sector de activitate. Un indiciu obținut din presă, dintr-o altă investigație, sau pe platforma avertizorilor de concurență poate declanșa oricând o investigație, indiferent de sector”, consideră avcatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

O echipă de top

Echipa de Dreptul concurenței din cadrul Țuca Zbârcea & Asociații este coordonată de Raluca Vasilache, Partener cu peste 22 de ani de experiență juridică în acest domeniu.

De altfel, expertiza și serviciile firmei în dreptul concurenței sunt apreciate constant ca fiind printre cele mai bune din România, Țuca Zbârcea & Asociații ocupând prima poziție în clasamentul firmelor de avocatură realizat de publicații internaționale de prestigiu precum Legal 500 și Chambers Europe.

Aceasta este, fără îndoială, o echipă foarte puternică de dreptul concurenței, atât colectiv, cât și la nivel individual” notează unul dintre directoarele internaționale. „Echipa lor de concurență este extrem de bine plasată pentru a oferi consultanță cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, apreciază un client al firmei.

Am găsit echipa lor de concurență extrem de bine plasată pentru a oferi consiliere cu privire la orice probleme antitrust, fuziuni și ajutoare de stat, având o înțelegere solidă a legislației locale și UE și capacitatea de a realiza strategii pentru a obține rezultatele dorite”, punctează un alt client.

Echipa Competiție și Antitrust completează pe deplin calibrul și acreditările firmei Țuca Zbârcea & Asociații.”, mai spune un client. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 97 / 5740
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: GNP Guia Naghi & Partners recrutează tineri avocați | Consultanță
Radu și Asociații SPRL devine Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is looking for ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII is recruiting aspiring lawyers admitted to the Bar in the 2021 session
GDPR, după primii 3 ani | Avocații NNDKP spun că operatorii economici alocă mai multe resurse, inclusiv financiare și de personal, pentru respectarea regulilor de protecția datelor. Solicitările cele mai dificile, dar în același timp și cele mai frumoase, sunt cele care vin cu noi situații de fapt, la care autorii Regulamentului nici nu s-au gândit probabil
LegiTeam: Voicu & Filipescu is currently looking for junior lawyers
Ce trebuie să știe absolvenții care vor să prindă un loc în echipa Popescu & Asociații, firmă prețuită de clienți și premiată de directoarele internaționale | Mulți dintre stagiarii din trecut sunt avocații de bază de astăzi, au mini-echipe pe care le coordonează și lucrează în mandate de rezonanță. Octavian Popescu, Partener: Suntem bucuroși să putem împărtăși cu viitorii profesioniști principiile și mai ales realitățile care stau la baza succesului în avocatură, că avem oportunitatea de a deveni mentori și de a-i inspira să fie cei mai buni
Activitatea de M&A din ECE a crescut cu 50% în volum și cu 54% în valoare în S1 – 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Încrederea și apetitul investițional sunt menținute la cote ridicate. În România, mizăm în continuare pe sectoarele care au fost motoare de creștere în ultima perioadă. Rodica Manea, Partener: Investitorii includ criteriile ESG în strategiile lor de M&A și due diligence
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
LegiTeam: Radu și Asociații SPRL is recruiting junior lawyers for the consultancy practice
Avocații NNDKP spun că tranzacțiile locale sindicalizate vor crește atât ca număr, cât și ca dimensiune, marcând în mod lent, dar sigur, apariția unei veritabile piețe locale de împrumuturi de acest tip. Valentin Voinescu, Partner: Suntem doar la începutul acestui trend al finanțărilor sindicalizate pentru proiecte ESG, pe care îl vedem urcând substanțial în următorii 5 ani. Vorbim de o reală separare a clienților băncilor în clienți cu rating ridicat în ESG și restul, aspect care ne așteptăm să aibă consecințe formidabile
Cele mai sensibile aspecte din mandatele avocaților specializați în protecția datelor cu caracter personal de la Guia Naghi & Partners au fost legate de incidentele de securitate. Bianca Naghi, Partener: Proiectele transfrontaliere care au avut în vedere conformitatea cu legislația privind protecția datelor în multiple State Membre, dar și proiectele unor companii care au dorit identificarea cerințelor legale aplicabile unor produse digitale extrem de inovatoare, au fost cele mai complicate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...