ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali

21 Ianuarie 2020   |   Ștefania Enache

Echipa axată pe Fiscalitate/Taxe este coordonată de doi parteneri și trei directori, care răspund de linii specifice de activitate (fiscalitate internațională și impozite directe, impozite indirecte și prețuri de transfer).

Alexandru Cristea, Tax Partner al Tuca Zbârcea & Asociatii Tax

 
 
Anul care a început va aduce unele provocări pentru piața serviciilor de asistență juridică și fiscală. Cauza acestor provocări o constituie contextul internațional și nevoile în continuă schimbare ale companiilor.Alexandru Cristea, Tax Partner al Țuca Zbârcea & Asociații Tax, indică, în acest sens, direcțiile globale impuse de BEPS, normele și inițiativele de combatere a optimizărilor fiscale, modificările avute în vedere în ceea ce privește sistemul comunitar de TVA. Toate aceste schimbări vor determina firmele să își reconsidere din ce în ce mai mult poziția fiscală din punct de vedere strategic.

„Pe de altă parte, este necesară o gestionare a conformării fiscale și regulilor privind prețurile de transfer într-un mod fluid și transparent, utilizând fluxuri și tehnologii eficiente. În acest context, menționăm că, începând cu 1 ianuarie 2020, DAC6 obligă intermediarii (consultanții fiscali, contabilii, auditorii, avocații. etc) și companiile să raporteze schemele transfrontaliere de structurare sau optimizare fiscală ce prezintă anumite caracteristici specifice. DAC6 trebuia să fie implementată în legislația națională a tuturor statelor membre a Uniunii Europene până la 31 decembrie 2019. Cu toate acestea, trebuie să fie raportate schemele de optimizare fiscală ce au fost realizate începând cu data de 25 iunie 2018, indiferent de data la care prevederile directivei au fost transpuse în legislația locală”, punctează Alexandru Cristea.


O piață competitivă

La ora actuală, piața de consultanță fiscală este o piață matură și din ce în ce mai competitivă, în care clienții știu exact competențele specifice de care au nevoie și când au nevoie de acestea, având așteptări clare asupra rezultatelor.

Expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax subliniază faptul că, la modul general, piața nu a înregistrat creșteri spectaculoase, fiind mai degrabă una stabilă în ultimii doi-trei ani.




„În contextul actual și viitor, considerăm că societățile vor fi din ce în ce mai atrase de colaborarea cu consultanți juridici și fiscali independenți, liberi de restricțiile impuse firmelor de audit tradiționale. Intrarea Andersen Global pe piața românească, prin colaborarea cu TZA Tax, răspunde acestei necesități. Andersen Global a fost constituită sub forma unei entități internaționale având rolul de a dezvolta un model de servicii profesionale complet și ireproșabil. Andersen Global s-a înființat în anul 2013, dar își are rădăcinile într-o tradiție Andersen mult mai veche. În prezent, organizația se extinde rapid și numără peste 5.000 de profesioniști în peste 166 de locații la nivel mondial. Această colaborare ne oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali. Cred că este un adaos perfect la capacitățile noastre, deoarece împărtășim aceleași valori, inclusiv asigurarea unui nivel ireproșabil al serviciilor prestate, precum și pasiunea pentru calitate și inovație”, arată consultantul.

Servicii complexe

Practica Țuca Zbârcea & Asociații Tax acoperă fiecare aspect al consultanței și conformării fiscale, începând cu planificarea tranzacțiilor, proceduri de analiză de tip due diligence, până la asistența operațională curentă.

Având în vedere că piața consultanței fiscale a atins deja un anumit nivel de maturitate, în ultimii ani, onorariile practicate de Țuca Zbârcea & Asociații Tax nu s-au modificat substanțial. În mandatele pe care le au, consultanții dau dovadă de de flexibilitate și adaptează structurile de onorarii în funcție de necesitățile clientului și tipul de proiect. Astfel, oferă o gamă completă de structuri de onorarii, de la onorarii în funcție de timpul lucrat de consultanții Țuca Zbârcea & Asociații Tax, la onorarii fixe sau maximale per proiect sau abonamente lunare pentru servicii de consultanță fiscală.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Echipa axată pe Fiscalitate/Taxe este coordonată de doi parteneri și trei directori, care răspund de linii specifice de activitate (fiscalitate internațională și impozite directe, impozite indirecte și prețuri de transfer). În total, nu mai puțin de 15 consultanți fiscali experimentați, specializați în diverse domenii fiscale și industrii își aduc aportul la îndeplinirea mandatelor fiscale specifice sau, în cooperare cu avocații Țuca Zbârcea & Asociații, la realizarea unor proiecte complexe, integrate din punct de vedere juridic și fiscal.  „Bineînțeles, pentru că divizia de fiscalitate este afiliată firmei de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, suntem preferați de clienți pentru serviciile integrate necesare în cazul proiectelor de fuziuni și achiziții, precum și pentru asistența în legătură cu controalele fiscale și soluționarea disputelor, echipele noastre mixte oferind asistență pe parcursul tuturor etapelor procedurale derulate în fața autorităților fiscale și a instanțelor de judecată”, precizează Alexandru Cristea.

În ceea ce privește portofoliul de clienți, acesta include firme din diverse sectoare, cum ar fi energie, servicii financiare, bunuri de larg consum și retail. Clienții Țuca Zbârcea & Asociații Tax sunt deopotrivă multinaționale, dar și societăți românești, inclusiv companii antreprenoriale.

Experții oferă servicii de specialitate din toată gama care are legătură cu acest domeniu. Astfel, pe partea de consultanță, acoperă toată paleta de nevoi specifice ale unei societăți, de la decizii strategice de business (cum ar fi implementarea unor programe de restructurare sau de optimizare), până la probleme sectoriale și validarea unor tranzacții.

De asemenea, prețurile de transfer au devenit un subiect important în ultimii ani, autoritățile fiscale acordându-i o atenție deosebită în special având în vedere oportunitatea colectării unor obligații fiscale semnificative pentru incorecta implementare și/sau justificare a prețurilor de transfer. În acest context, Țuca Zbârcea & Asociații Tax și-a consolidat, în urmă cu un an, expertiza în domeniul prețurilor de transfer, adăugând o linie de servicii dedicată, coordonată de doi specialiști cu experiență vastă în domeniu.

„Într-adevăr, există solicitări în privința întocmirii dosarelor de prețuri de transfer și, în acest sens, avem o echipă dedicată, consultanți fiscali cu o experiență notabilă în acest domeniu, care gestionează cu succes mandatele privind pregătirea dosarelor de prețuri de transfer. Acestea nu sunt însă singurele tipuri de proiecte, nu de puține ori expertiza noastră fiind necesară pe parcursul inspecțiilor fiscale sau în cadrul litigiilor fiscale unde lucrăm împreună cu echipa de avocați de la Țuca Zbârcea & Asociații”, menționează Alexandru Cristea.

În cazurile în care li se solicită asistența în cadrul inspecțiilor fiscale, serviciile specialiștilor pleacă de la aspecte de procedură fiscală, dar de cele mai multe ori constă în aspecte tehnice (prevederi specifice ale legislației fiscale). „Astfel de proiecte sunt dinamice, iar nivelul nostru de implicare este agreat cu clienții, atunci când este necesar putând să preluăm în totalitate reprezentarea în fața inspectorilor fiscali”, susține expertul Țuca Zbârcea & Asociații Tax.


Citește și

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1348 / 1678
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...