Directiva europeană privind drepturile acționarilor trebuia transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019 | Narcisa Oprea, Partener Schoenherr: Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor
17 Iulie 2019
Ștefania EnacheNumele profesioniștilor Schoenherr este legat de unele dintre cele mai importante proiecte de Capital Markets derulate în România.
Narcisa Oprea, Partener Schoenherr si Asociatii SCA |
Avocații practicii de Capital Markets din cadrul Schoenherr și Asociații SCA mizează foarte mult pe inovație în activitatea de zi cu zi.Acest tip de abordare le permite să le ofere clienților cele mai eficiente soluții pentru problemele pe care le întâmpină, dar și cele mai rapide răspunsuri. “Suntem inovativi. Și ne place.Căutăm întotdeauna drumul cel mai scurt și mai eficient pentru a atinge obiectivele clienților și asta înseamnă, de cele mai multe ori, a inova.Ne mândrim cu inovații recente precum prima majorare de capital social în care prețul din dreptul de preferință nu a fost anunțat înainte de începerea exercitării dreptului de preferință, primul proiect de schimb de acțiuni listate cu acțiuni nelistate sau primul program de remunerare bazat pe opțiuni pe acțiuni care are ca finalitate alocarea de acțiuni noi către beneficiari”, explică Narcisa Oprea, Partener Schoenherr și Asociații SCA.
Munca experților din zona de Capital Markets este tot mai intensă, anul în curs fiind unul plin pentru profesioniștii Schoenherr. Narcisa Oprea anticipează că, alături de emitenții care sunt clienții casei de avocatură, echipa pe care o coordonează va dedica destul de multe resurse pentru conformarea la viitoarele cerințe aplicabile tranzacțiilor cu afiliații și remunerării administratorilor și managementului.
De asemenea, avocații se vor afla alături de administratorii de fonduri în demersurile necesare pentru conformarea la viitoarele cerințe privind politica de implicare în cadrul emitenților din portofoliu. „Toate aceste cerințe noi derivă din directiva europeană privind drepturile acționarilor care ar fi trebuit transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019. Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor”, punctează Partenerul Schoenherr.
Mai mult, încă de la primele semne ale Brexit-ului, firma de avocatură a primit cu regularitate întrebări din partea instituțiilor financiare cu sediul Londra referitoare la noile schimbări care intervin după această etapă. ”Răspundem în continuare unor astfel de întrebări cu privire la poziția autorităților române în legătură cu regimul acestor instituții post-Brexit”, subliniază Narcisa Oprea.
În plus, împreună cu avocații de instanță specializați ai firmei, echipa practicii de Capital Markets acordă asistență în litigii aferente pieței de capital. Acestea acoperă, pe lângă problemele standard de guvernanță corporativă (cele mai tipice fiind contestarea hotărârilor acționarilor sau protecția drepturilor acționarilor), contestări decizii ASF (fie aplicare de sancțiuni, fie obligarea la derularea de oferte publice) și cazuri mai sofisticate, cum ar fi executarea obligațiilor aferente unor derivate tranzacționate OTC sau anulare de tranzacții de piață. ”De altfel, cred că, dacă zona de consultanță nu este susținută de experiență de instanță, nu ai o perspectivă suficientă asupra lucrurilor”, mai spune avocatul.
Narcisa Oprea este de părere că o specializare a judecătorilor în domeniul pieței de capital ar fi binevenită. ”Însă cred că în materiile care se regăsesc cel mai des pe masa judecătorilor, cum ar fi cererile de anulare ale hotărârilor adunărilor generale ale acționarilor sau contestările de decizii ASF, există un nivel suficient de familiarizare a instanțelor cu aspectele specifice pieței de capital”, completează expertul Schoenherr.
Provocările momentului
Piața de capital este o zonă sensibilă, iar jucătorii din acest segment trebuie să fie mereu pregătiți pentru a face față unor provocări. Narcisa Oprea consideră că provocările curente țin de conformarea la cerințele regulamentului european privind abuzul de piață, unde efortul de conformitate necesită alocarea de resurse suficiente.
În ceea ce privește provocările din viitorul apropiat, avocatul apreciază că vor fi cele generate de transpunerea așa-numitei Shareholders Directive 2 (proiectul de lege prin care directiva este transpusă a fost publicat recent spre consultare publică de către Ministerul Finanțelor).
Echipa Schoenherr acoperă toată gama de servicii în domeniul pieței de capital, atât tranzacții sau proiecte punctuale, cât și asistență curentă pentru emitenții listați. „Dacă ne referim la recurența unui anumit tip de servicii, o bună parte din activitatea noastră curentă constă în asistarea emitenților listați pe aspecte de guvernanță corporativă sau îndeplinirea obligațiilor de transparență”, precizează expertul.
De altfel, numele profesioniștilor Schoenherr este legat de unele dintre cele mai importante proiecte de Capital Markets derulate în România. „Între proiectele ultimilor ani se numără IPO Medlife (unde am asistat emitentul și am redactat prospectul), IPO Sphera (unde am asistat emitentul și am redactat prospectul), refinanțarea obligațiunilor Primăriei Municipiului București (unde am asistat intermediarii și am redactat prospectul), plasamentul privat de acțiuni Alro (unde am asistat intermediarul). Lucrăm în mod frecvent în proiecte multi-jurisdicționale. Probabil cele mai uzuale sunt cele în care societatea mamă care funcționează într-o altă jurisdicție emite obligațiuni sau alte titluri de credit, iar companiile din grup (localizate în diverse jurisdicții) garantează obligațiile astfel asumate. În acest context colaborăm cu o serie de firme de avocatură internaționale care nu au prezență directă în România. Am avut și situații în care am lucrat la prospecte care au fost aprobate de autorități din alte jurisdicții, cum ar fi Luxemburg sau Marea Britanie”, declară Narcisa Oprea.
Referindu-se la cele mai complicate proiecte în care firma s-a implicat în ultimul an și jumătate, avocatul indică o ofertă publică secundară a cărei inițiere a fost amânată. „Proiectul a adus provocări noi pentru piața românească de capital. Mă refer la aspecte precum problematici aferente corelării dintre termenele de raportare financiară și data țintă de publicare a prospectului, perioade închise, market-sounding, sau corelarea ofertei secundare cu o ofertă primară”, menționează Partenerul Schoenherr.
Firma de avocatură are în portofoliul său destul de mulți clienți care iau în calcul perspectiva unei listări, dar puține astfel de intenții se materializează. “Piața noastră nu este suficient de dinamică din această perspectivă, dovadă fiind numărul mic de listări precedate de un eveniment de lichiditate din ultimii ani. Recent am participat la o dezbatere cu antreprenori români care au dezvoltat companii ajunse la un nivel de dezvoltare și performanță financiară care le fac eligibile pentru listare. Am constatat cu acest prilej că, printre motivele care îi fac să mai chibzuiască la perspectiva listării, se numără temerea că procesul decizional devine mai greoi sau că vor pierde controlul. Din punctul meu de vedere, aceste temeri pot fi cu ușurință înlăturate. O guvernanță corporativă la cele mai înalte standarde nu îngreunează procesul decizional ba, dimpotrivă, îl face mai eficient și mai bine fundamentat, iar orice statistică indică faptul că listarea nu aduce pierderea controlului. Cred, însă, că lipsa unui număr suficient de listări care să își fi dovedit din plin avantajele face ca listarea să nu fie încă o opțiune suficient de tentantă pentru alte companii eligibile”, nuannțează Narcisa Oprea.
Clienți din toate zonele
Portofoliul de clienți al firmei de avocatură include toate categoriile de participanți la piața de capital – emitenți, investitori instituționali, acționari majoritari, acționari minoritari, intermediari, operatori de piață, custozi, depozitari, societăți de administrare a investițiilor, organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, administratori de fonduri alternative de investiții.
Echipa Schoenherr și Asociații SCA axată pe Capital Markets este coordonată de Narchisa Oprea și include patru avocați specializați.
Narcisa Oprea are peste 20 de ani de experiență în domeniul pieței de capital, incluzând poziții de partener coordonator al echipelor specializate în cadrul unor firme de avocatură active pe piața locală, precum și rolul de director al departamentului juridic al Bursei de Valori București. A fost implicată în redactarea reglementărilor în domeniul pieței de capital și susține activ necesitatea alinierii cu standardele internaționale a cadrului legislativ în acest domeniu. Narcisa Oprea este invitată frecvent ca lector în evenimente specializate și este trainer autorizat pentru brokeri și consultanți în domeniul investițiilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1656 / 1849 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
Comitetul ad-hoc format din trei arbitri care va analiza cererea de anulare depusă de Gabriel Resources în arbitrajul ICSID pentru Roșia Montană a fost constituit. Reclamanții au acuzat doi arbitri ai Tribunalului care a dat câștig României în luna martie că au avut relații ascunse cu partea română
GDPR | Echipa Mitel & Asociații a fost implicată în mai multe proiecte complexe, printre cele mai solicitante fiind cele legate de tranzacții de tip M&A, dezvoltarea unor aplicații și implementarea unor soluții de conformitate la scară largă, în industrii cu volume mari de date cu caracter personal. Mădălina Mitel, Partener: ”Anticipăm o creștere semnificativă a cererii pentru servicii de consultanță în domenii emergente precum AI, procese automatizate și date biometrice, pe măsură ce reglementările devin mai stricte și aplicarea normelor devine mai riguroasă”
Dr. Cosmin Vasile devinde membru al “Europe Task Force” creat de Institute for Transnational Arbitration
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...