ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Departamentul de Litigii şi Arbitraj este al doilea ca volum de activitate și ca încasări în cadrul biroului Wolf Theiss din Bucureşti. Ligia Cecilia Popescu, Partenerul coordonator al practicii: Gestionăm dosare cu o valoare care depășește 200 mil. E, într-o varietate de industrii. Anul 2022 a adus un record de mandate noi și o creștere estimată la 20% în raport cu anul precedent

06 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Principalul atu al Wolf Theiss îl reprezintă profesioniștii pe care se bazează.

Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss Bucuresti, coordonatoarea Departamentului de Litigii si Arbitraj din cadrul firmei

 
 
Toamna a început în forță pentru Departamentul de Litigii şi Arbitraj din cadrul biroului Wolf Theiss din București. Echipa de avocați are în lucru un număr important de mandate relevante în piață. De altfel, în ciuda vacanței judecătorești, experții au avut o activitate intensă și pe timpul verii, fiind implicați în pregătirea dosarelor și în acordarea de asistență juridică în fazele pre-litigioase ale unor cauze.

Pe tot parcursul anului 2022, Departamentul de Litigii şi Arbitraj, coordonat de Ligia Cecilia Popescu, un avocat cu peste 25 de ani experiență internațională și locală, a primit în mod constant mandate noi.„Proiectele cheie ale echipei se circumscriu unui portofoliu de dispute de valori mari între investitori în domeniul sanctiunilor economice împotriva Federației Ruse, energie, agricultură, construcții, industria aeronautică etc.”, punctează Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss București.


Arma „secretă” a Wolf Theiss sunt profesioniștii pe care se bazează

În cadrul biroului din București al firmei de avocatură, Departamentul de Litigii şi Arbitraj este al doilea ca volum de activitate și ca încasări. Echipa include șase avocați. Cei mai mulți dintre ei pot pune concluzii la Curtea de Apel, iar avocații seniori pot pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Departamentul gestionează litigii civile și comerciale, arbitraje, insolvențe și proceduri de executare cu o valoare care depășește 200 milioane de euro, într-o varietate de industrii cum ar fi energie, construcții și infrastructură, servicii financiare, agribusiness, retail, industria aeronautică etc. În anul 2022, am preluat un număr record de mandate noi în domeniul dreptului civil, comercial, penal comercial (white-collar crime), insolvențe, executări silite”, mai spune Partenerul Wolf Theiss.
Anul acesta, echipa Departamentului de Litigii şi Arbitraj s-a întărit prin cooptarea ca Avocat Senior a Gabrielei Pătrășcan.

Principalul atu al Wolf Theiss îl reprezintă profesioniștii pe care se bazează.  „Echipa de litigii a Wolf Theiss beneficiază de avocați cu pregătire și experiență internațională și locală substanțiale și promovează o abordare comercială pragmatică pentru clienți. Aceasta implică nu numai asistență și reprezentare în instanță, ci și implicare în eforturile de mediere în vederea soluționării amiabile a unor litigii. Practica de litigii și arbitraj a Wolf Theiss beneficiază de reprezentare regională în 13 jurisdicții din Europa Centrală și de Est cu capacitatea de a furniza asistență juridică integrată, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv semnificativ care este apreciat de către clienții noştri, care la rândul lor își dezvoltă activităţi în mai multe jurisdicții”, subliniază Ligia Cecilia Popescu.

Activitatea Departamentului Litigii și Arbitraj s-a dezvoltat constant sub coordonarea Partenerului Wolf Theiss.

Ligia Cecilia Popescu este absolventă a Facultății de Drept din București şi a London School of Economics and Political Science (LSE). Pasiunea pentru pledoarie s-a manifestat devreme, astfel încât a obținut premii individuale importante la concursurile internaționale „moot court” în limba franceză, Rene Cassin, Juris Ludi și Charles Rousseau.

Ligia și-a început cariera în cadrul Ministerului Afacerilor Externe unde s-a specializat în diplomație economică, beneficiind și de un stagiu de pregătire în drept diplomatic şi consular la École nationale d'administration (IIAP/ÉNA).

Ca avocat, Ligia s-a format într-una dintre cele mai reputate firme din București, specializată în litigii și arbitraje, iar ulterior a activat ca avocat specializat în M&A şi concurență în birourile din București și Londra ale unor firme reputate din Regatul Unit al Marii Britanii. Din 2009, Ligia coordonează practica de Litigii și Arbitraj a biroului din București a firmei Wolf Theiss.

Echipa oferă servicii complexe


Analizele specialiștilor din firmă arată faptul că, în ultimii doi ani, profilul standard al clienților constanți ai Departamentului Litigii și Arbitraj al Wolf Theiss a rămas neschimbat.

În portofoliul Wolf Theiss se regăsesc societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții active într-o multitidine de domenii care includ sancţiuni economice împotriva Federației Ruse, energie, servicii financiare, retail, agricultură, construcții, industria filmului.

Mandatele pe care avocații le au pe masa de lucru sunt foarte importante, iar unele dintre cele mai complexe se referă la dosarele de instanță privind efectele juridice ale sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, generate de situația din Ucraina.

„Dificultatea acestor dosare este generată de interpretarea dreptului străin (Federația Rusă și Ucraina), interpretările juridice complexe ale legislației europene și aspectele etice ale acestor cauze, precum și de procedurile de executare. De asemenea, anumite arbitraje în domeniul energiei prezintă implicații tehnice și juridice cross-border cu o complexitate crescută care necesită coordonarea activității unor experți români și străini în procesul de administrare a probelor de natură tehnică”, explică avocatul.

Toate aceste proiecte menționate sunt coordonate de Ligia Cecilia Popescu.

 
 

Echipa Departamentului Litigii și Arbitraj continuă să se implice și în arbitraje internaționale ale unor investitori străini în domeniul energiei, proiectelor de infrastructură și a serviciilor publice la ICC Paris și CCIB cu un portofoliu care depășește 50 de milioane de euro. În aceste proiecte sunt implicați parteneri și avocați seniori cum ar fi Ligia Cecilia Popescu, Andreea Zvâc, Sorin Dumitru, Gabriela Pătrășcan, împreună cu avocați cu senioritate medie și juniori.

De asemenea, departamentul include o practică în dezvoltare de drept penal comercial (white-collar crime) coordonată de Ligia Cecilia Popescu. În 2022, Wolf Theiss a preluat dosare noi în domeniul criminalităţii cibernetice și deturnarea licitațiilor, unele dintre ele cu un ecou mediatic substanțial.

Referindu-se la cele mai complexe mandate primite în ultimul an, reprezentanții Wolf Theiss nominalizează dosarele de instanță generate de efectele juridice ale sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, din cauza situației din Ucraina. Dificultatea în aceste dosare este dată de interpretările juridice complexe ale legislației europene și aspectele etice ale acestor cauze.

În aceeași categorie intră și anumite arbitraje în domeniul energiei, care prezintă implicații tehnice și juridice cross-border cu o complexitate crescută și care necesită coordonarea activității unor experți români și străini în procesul de administrare a probelor de natură tehnică.

De asemenea, tot aici se încadrează și potențiale litigii generate de implementarea HG nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice care reprezintă o provocare atât pentru investitori, cât și pentru avocați, cauzată de instabilitatea legislativă și instituțională din România.

„În dosarele de litigii și arbitraj, atunci când instanța sau tribunalul arbitral aprobă proba cu expertiză, colaborăm cu experți și specialiști din diferite domenii, în conformitate cu regulile de procedură civilă aplicabile. De asemenea, proba dreptului străin se realizează prin colaborări cu firme de avocatură din străinătate. Practica de litigii acoperă un procent de 24% din volumul total de activitate al biroului Wolf Theiss din Bucureşti. Activitatea în segmentul Dispute Resolution este într-o creștere constantă de mulți ani, iar 2022 nu a făcut excepție. Estimăm o creștere de 20% până la sfârșitul anului 2022 față de anul precedent”, concluzionează Ligia Cecilia Popescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 69 / 6148
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...