ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Departamentul de Litigii şi Arbitraj este al doilea ca volum de activitate și ca încasări în cadrul biroului Wolf Theiss din Bucureşti. Ligia Cecilia Popescu, Partenerul coordonator al practicii: Gestionăm dosare cu o valoare care depășește 200 mil. E, într-o varietate de industrii. Anul 2022 a adus un record de mandate noi și o creștere estimată la 20% în raport cu anul precedent

06 Noiembrie 2022   |   Ștefania Enache

Principalul atu al Wolf Theiss îl reprezintă profesioniștii pe care se bazează.

Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss Bucuresti, coordonatoarea Departamentului de Litigii si Arbitraj din cadrul firmei

 
 
Toamna a început în forță pentru Departamentul de Litigii şi Arbitraj din cadrul biroului Wolf Theiss din București. Echipa de avocați are în lucru un număr important de mandate relevante în piață. De altfel, în ciuda vacanței judecătorești, experții au avut o activitate intensă și pe timpul verii, fiind implicați în pregătirea dosarelor și în acordarea de asistență juridică în fazele pre-litigioase ale unor cauze.

Pe tot parcursul anului 2022, Departamentul de Litigii şi Arbitraj, coordonat de Ligia Cecilia Popescu, un avocat cu peste 25 de ani experiență internațională și locală, a primit în mod constant mandate noi.„Proiectele cheie ale echipei se circumscriu unui portofoliu de dispute de valori mari între investitori în domeniul sanctiunilor economice împotriva Federației Ruse, energie, agricultură, construcții, industria aeronautică etc.”, punctează Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss București.


Arma „secretă” a Wolf Theiss sunt profesioniștii pe care se bazează

În cadrul biroului din București al firmei de avocatură, Departamentul de Litigii şi Arbitraj este al doilea ca volum de activitate și ca încasări. Echipa include șase avocați. Cei mai mulți dintre ei pot pune concluzii la Curtea de Apel, iar avocații seniori pot pune concluzii la Înalta Curte de Casație și Justiție. „Departamentul gestionează litigii civile și comerciale, arbitraje, insolvențe și proceduri de executare cu o valoare care depășește 200 milioane de euro, într-o varietate de industrii cum ar fi energie, construcții și infrastructură, servicii financiare, agribusiness, retail, industria aeronautică etc. În anul 2022, am preluat un număr record de mandate noi în domeniul dreptului civil, comercial, penal comercial (white-collar crime), insolvențe, executări silite”, mai spune Partenerul Wolf Theiss.
Anul acesta, echipa Departamentului de Litigii şi Arbitraj s-a întărit prin cooptarea ca Avocat Senior a Gabrielei Pătrășcan.

Principalul atu al Wolf Theiss îl reprezintă profesioniștii pe care se bazează.  „Echipa de litigii a Wolf Theiss beneficiază de avocați cu pregătire și experiență internațională și locală substanțiale și promovează o abordare comercială pragmatică pentru clienți. Aceasta implică nu numai asistență și reprezentare în instanță, ci și implicare în eforturile de mediere în vederea soluționării amiabile a unor litigii. Practica de litigii și arbitraj a Wolf Theiss beneficiază de reprezentare regională în 13 jurisdicții din Europa Centrală și de Est cu capacitatea de a furniza asistență juridică integrată, ceea ce reprezintă un avantaj competitiv semnificativ care este apreciat de către clienții noştri, care la rândul lor își dezvoltă activităţi în mai multe jurisdicții”, subliniază Ligia Cecilia Popescu.

Activitatea Departamentului Litigii și Arbitraj s-a dezvoltat constant sub coordonarea Partenerului Wolf Theiss.

Ligia Cecilia Popescu este absolventă a Facultății de Drept din București şi a London School of Economics and Political Science (LSE). Pasiunea pentru pledoarie s-a manifestat devreme, astfel încât a obținut premii individuale importante la concursurile internaționale „moot court” în limba franceză, Rene Cassin, Juris Ludi și Charles Rousseau.

Ligia și-a început cariera în cadrul Ministerului Afacerilor Externe unde s-a specializat în diplomație economică, beneficiind și de un stagiu de pregătire în drept diplomatic şi consular la École nationale d'administration (IIAP/ÉNA).

Ca avocat, Ligia s-a format într-una dintre cele mai reputate firme din București, specializată în litigii și arbitraje, iar ulterior a activat ca avocat specializat în M&A şi concurență în birourile din București și Londra ale unor firme reputate din Regatul Unit al Marii Britanii. Din 2009, Ligia coordonează practica de Litigii și Arbitraj a biroului din București a firmei Wolf Theiss.

Echipa oferă servicii complexe


Analizele specialiștilor din firmă arată faptul că, în ultimii doi ani, profilul standard al clienților constanți ai Departamentului Litigii și Arbitraj al Wolf Theiss a rămas neschimbat.

În portofoliul Wolf Theiss se regăsesc societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții active într-o multitidine de domenii care includ sancţiuni economice împotriva Federației Ruse, energie, servicii financiare, retail, agricultură, construcții, industria filmului.

Mandatele pe care avocații le au pe masa de lucru sunt foarte importante, iar unele dintre cele mai complexe se referă la dosarele de instanță privind efectele juridice ale sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, generate de situația din Ucraina.

„Dificultatea acestor dosare este generată de interpretarea dreptului străin (Federația Rusă și Ucraina), interpretările juridice complexe ale legislației europene și aspectele etice ale acestor cauze, precum și de procedurile de executare. De asemenea, anumite arbitraje în domeniul energiei prezintă implicații tehnice și juridice cross-border cu o complexitate crescută care necesită coordonarea activității unor experți români și străini în procesul de administrare a probelor de natură tehnică”, explică avocatul.

Toate aceste proiecte menționate sunt coordonate de Ligia Cecilia Popescu.

 
 

Echipa Departamentului Litigii și Arbitraj continuă să se implice și în arbitraje internaționale ale unor investitori străini în domeniul energiei, proiectelor de infrastructură și a serviciilor publice la ICC Paris și CCIB cu un portofoliu care depășește 50 de milioane de euro. În aceste proiecte sunt implicați parteneri și avocați seniori cum ar fi Ligia Cecilia Popescu, Andreea Zvâc, Sorin Dumitru, Gabriela Pătrășcan, împreună cu avocați cu senioritate medie și juniori.

De asemenea, departamentul include o practică în dezvoltare de drept penal comercial (white-collar crime) coordonată de Ligia Cecilia Popescu. În 2022, Wolf Theiss a preluat dosare noi în domeniul criminalităţii cibernetice și deturnarea licitațiilor, unele dintre ele cu un ecou mediatic substanțial.

Referindu-se la cele mai complexe mandate primite în ultimul an, reprezentanții Wolf Theiss nominalizează dosarele de instanță generate de efectele juridice ale sancțiunilor economice impuse Federației Ruse, din cauza situației din Ucraina. Dificultatea în aceste dosare este dată de interpretările juridice complexe ale legislației europene și aspectele etice ale acestor cauze.

În aceeași categorie intră și anumite arbitraje în domeniul energiei, care prezintă implicații tehnice și juridice cross-border cu o complexitate crescută și care necesită coordonarea activității unor experți români și străini în procesul de administrare a probelor de natură tehnică.

De asemenea, tot aici se încadrează și potențiale litigii generate de implementarea HG nr. 421/2018 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice care reprezintă o provocare atât pentru investitori, cât și pentru avocați, cauzată de instabilitatea legislativă și instituțională din România.

„În dosarele de litigii și arbitraj, atunci când instanța sau tribunalul arbitral aprobă proba cu expertiză, colaborăm cu experți și specialiști din diferite domenii, în conformitate cu regulile de procedură civilă aplicabile. De asemenea, proba dreptului străin se realizează prin colaborări cu firme de avocatură din străinătate. Practica de litigii acoperă un procent de 24% din volumul total de activitate al biroului Wolf Theiss din Bucureşti. Activitatea în segmentul Dispute Resolution este într-o creștere constantă de mulți ani, iar 2022 nu a făcut excepție. Estimăm o creștere de 20% până la sfârșitul anului 2022 față de anul precedent”, concluzionează Ligia Cecilia Popescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 432 / 1657
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Tuță, unul dintre cei mai buni absolvenți ai promoției 2021, care a ales să se alăture echipei Reff & Asociații: ”Mi-am dorit dintotdeauna să fiu avocat litigant și, deși începutul a fost marcat de emoții, aș opta din nou pentru același parcurs profesional, întrucât este cel care mă împlinește”
Filip & Company asistă în vânzarea Infobest către AROBS Transilvania Software
Cum lucrează multi-premiata echipă Răzvan Dincă & Asociații în proiectele de IP dintre cele mai diverse, ce solicită adesea abilități complexe | Răzvan Dincă, Managing Partner: ”Succesul dosarelor a depins mai mult ca oricând de efortul și contribuția colegilor mei și, în aceste condiții, nivelul de performanță a activității noastre ca firmă de avocatură a continuat să crească”
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...