ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Prioritatea echipei de Dreptul Muncii din cadrul ZRVP a fost, mai mult ca oricând, aceea de a găsi strategia potrivită pentru fiecare mandat. Cătălin Micu, Partener: Șabloanele nu-și găsesc rațiune în relațiile de muncă, și cu atât mai mult în această perioadă. Avocații au fost solicitați să-și schimbe abordarea

31 August 2020   |   Ștefania Enache

Toate mandatele pe care avocații le-au avut de soluționat au fost unele provocatoare prin prisma contextului. În plus, au implicat un grad ridicat de solicitare din cauza vitezei de reacție pe care perioada de pandemie declarată o impunea și încă o impune în anumite industrii/situații.

Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoti Vasile & Partners

 
 
Criza declanșată de pandemia de COVID-19 obligă mediul economic să caute soluțiile cele mai bune pentru a putea ține activitatea pe linia de plutire.Cele mai multe probleme pe care firmele le au de soluționat vizează personalul.În acest context, avocații axați pe Dreptul Muncii au agendele pline, serviciile lor fiind intens solicitate. Cătălin Micu, Partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP), caracterizează ultima perioadă ca fiind una cu o cazuistică diversă, în care avocații au avut de implementat atât proiecte de „revenire la normalitate”, respectiv de revenire a personalului clienților la locul de muncă, cât și mandate care au reprezentat o continuare a practicii din lunile aprilie-mai, respectiv proceduri de reducere a programului de lucru, de redimensionare a personalului, de regândire a pachetelor motivaționale prin raportare directă la volumul și calitatea muncii etc.


Pe acest fond, prioritatea echipei de Dreptul Muncii din cadrul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a fost, mai mult ca oricând, aceea de a găsi strategia potrivită pentru fiecare mandat, de a crea acel mecanism „custom made” care să asigure tranziția de la o anumită situație de fapt la scopul pe care l-a urmărit clientul.

„Chiar dacă în perioada aferentă situației de urgență și de alertă avocații au lucrat în principal remote, am menținut permanent contactul cu clienții atât prin sesiuni de discuție individuală, cât și prin platforme online care permit comunicarea colectivă de la distanță și chiar partajarea documentelor aflate în lucru. Perioada de urgență și de alertă a venit cu provocări în materia organizării muncii de la distanță (în afara spațiului uzual al muncii), optimizării programului de lucru prin introducerea „schimburilor” necesare pentru asigurarea unui climat securizat din perspectiva sănătății lucrătorilor, pregătirii și implementării procedurilor privind introducerea măsurilor de protecție față de riscul răspândirii COVID-19 și optimizării procedurilor de adoptare a măsurii șomajului tehnic etc”, menționează Cătălin Micu.




Angajatorii și salariații urmăresc un scop comun

Asistența primară pe care experții în Dreptul Muncii au acordat-o clienților Zamfirescu Racoți Vasile & Partners a constat în implementarea măsurilor dispuse de către organele de reglementare, măsuri care în perioada de urgență și la începutul stării de alertă au avut o cadență susținută și a căror analiză a necesitat un efort suplimentar pentru a putea face clienților recomandări cu valoare adăugată.

În această perioadă dificilă pe care omenirea o traversează, scopul comun al angajatorilor și salariaților a fost acela de a evita riscul răspândirii COVID-19 în comunitatea care se circumscrie respectivelor organizații.

„Astfel, angajorii au implementat cu asistența noastră atât campanii de informare a angajaților cu privire la măsurile de protecție, cât și sesiuni de discuție constructivă în care angajații au avut posibilitatea de a da feedback cu privire la măsurile adoptate și modalitatea de maximizare a efectelor acestora. Organizațiile, prin departamentele de resurse umane și SSM, și-au asumat un rol activ cu implicarea noastră directă, de a veni în sprijinul colegilor cu informații actualizate, bine structurate și bazate pe date și raportări oficiale cu privire la modalitățile concrete de protecție, dar și de acțiune în cazul nedorit al unei testări pozitive. Astfel, am fost solicitați să redactăm și să prezentăm în mod direct angajaților proceduri de lucru eficiente, să susținem webinarii și conferințe online pentru angajații clienților noștri, am creat scenarii de lucru și am făcut propuneri de acțiune concretă în cazul fiecăruia dintre aceste scenarii”, explică Partenerul ZRVP.

Toate mandatele pe care avocații le-au avut de soluționat au fost unele provocatoare prin prisma contextului. În plus, au implicat un grad ridicat de solicitare din cauza vitezei de reacție pe care perioada de pandemie declarată o impunea și încă o impune în anumite industrii/situații.

Cătălin Micu precizează că „fiecare mandat a presupus creativitate și asumarea unor mijloace de acțiune „reinventate”. Șabloanele nu-și găsesc rațiune în relațiile de muncă, și cu atât mai mult în această perioadă, avocații de dreptul muncii au fost solicitați să-și schimbe abordarea cu fiecare mandat în parte pentru că situațiile au fost diferite, iar finalitățile solicitate de clienți de asemenea”.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Restructurări, procese de „rotație a managerilor”

La ora actuală s-a intrat în faza a doua de gestionare a resurselor umane în contextul crizei COVID-19. Avocații discută împreună cu clienții lor în principal despre planuri de revenire la locul de muncă, planuri de asigurare a schimburilor munca de acasă/munca la domiciliu/telemunca, măsuri de reconversie profesională în cadrul organizației sau în cadrul aceluiași grup de companii. „Practic, resursa umana este alocată diviziilor de activitate cu o dinamică pozitivă, planuri de regândire a formelor de remunerare a muncii – se pune accent mai mult pe remunerația direct relaționată la volumul și calitatea muncii, angajații devenind astfel parte la riscul business-ului”, detaliază Cătălin Micu.

Printre cererile primite de la clienții firmei, avocații au avut de soluționat și unele care vizau restructurarea business-ului. În aceste mandate, asistența juridică a fost de tipul „one stop shop”, de la stabilirea strategiei până la faza de implementare și feed-back post închidere proces. „Din fericire, afacerile clienților au dat dovadă de stabilitate, reușind să treacă peste această perioadă cu maximă responsabilitate și evitând astfel reorganizările majore”, punctează Cătălin Micu.

În cadrul dosarelor de restructurare în care s-au implicat, avocații au urmărit, în primul rând, să se asigure că restructurările urmează un mecanism de lucru cu baze solide, transparent față de angajații vizați și ușor de înțeles și avizat de către orice autoritate care ar putea „controla” întregul proces. „Procentul angajaților care contestă măsurile dispuse în procedurile în care am asigurat asistență este foarte mic (aproximativ 1-3%). Am avut multe procese de restructurare în care nu au existat contestări ale măsurilor dispuse unilateral de către angajator. În această rețetă a managerizarii succesului, comunicarea cu angajații a jucat un rol important”, arată Partenerul Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

Profesioniștilor le-au fost solicitate serviciile și în proiecte care au vizat echipele de management ale unor companii. Aceste mandate s-au înscris în principal în așa-numita „rotație a managerilor” – proces prin care managerii axați pe dezvoltarea business-ului au fost substituiți cu managerii de cash-flow („managerii de criză”). „Se observă o reluare a procesului pe care l-am întâlnit inițial în perioada 2009-2010”, amintește Cătălin Micu.

Din analizele avocaților rezultă că cele mai apreciate măsuri dispuse de către statul român în perioada stării de urgență au fost bineințeles cele care au asigurat anumite „guri de oxigen” pentru angajatori prin preluarea sarcinii plății indemnizațiilor cuvenite personalului afectat de măsura șomajului tehnic.

Partenerul ZRVP subliniază faptul că, în perioda stării de alertă, angajatorii au apreciat și implementat măsura stimulării menținerii resursei umane în cadrul organizațiilor prin suportarea unei părți din sarcina plății salariului (limitat la un procent de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020).

„În contextul în care riscul răspândirii noului coronavirus este încă unul actual, ramân prioritare planurile de implementare și informare continuă în scopul respectării măsurilor de protecție. Existența cazurilor de îmbolnăvire la locul de muncă poate pune în risc continuitatea business-ului și poate atrage răspunderea organizațiilor/persoanelor care au facut posibilă răspândirea virusului”, atrage atenția Cătălin Micu.

Echipa de lucru, axată pe practica de Dreptul Muncii, este formată din cinci avocați specializați care gestionează în regim de continuitate mandate ce acoperă toată gama serviciilor specifice perioadei. Departamentul este coordonat de Partenerul Cătălin Micu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1161 / 1700
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...