ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, contribuție de impact la modificarea legislației aplicabile PPP și concesiunilor din România

26 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații s-a alăturat International Finance Corporation, parte a World Bank Group, în cadrul eforturilor de adaptare a cadrului normativ la necesitățile proiectelor de parteneriat public-privat și de concesiuni de lucrări și concesiuni de servicii din țara noastră.

În Monitorul Oficial nr. 1058/23.11.2023, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1116/16.11.2023, având ca obiect modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice corespunzătoare obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice („H.G. nr. 907/2016”).

Adoptarea acestui act normativ este rezultatul unei colaborări intense și de lungă durată între Guvernul României (în special, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) și International Finance Corporation. Obiectivul modificării hotărârii Guvernului a fost acela de a corela conținutul studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru contractele de parteneriat public-privat și concesiuni cu cele mai bune practici europene și internaționale, respectiv de a permite valorificarea expertizei și inovării aduse de partenerul privat/concesionar în cadrul proiectului.


În esență, s-a introdus o nouă secțiune ce reglementează conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții realizate sub formă de parteneriat public-privat sau de concesiune de lucrări ori de servicii, în cadrul capitolului III al H.G. nr. 907/2016 (referitor la documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice), precum și două noi anexe care reglementează conținutul-cadrul al studiului de prefezabilitate și pe cel al studiului de fezabilitate aferente acestui tip de proiecte.

Principalele modificări și completări în domeniul pregătirii proiectelor de parteneriat public-privat, respectiv de concesiuni de lucrări sau de servicii, sunt următoarele:

1. Conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții ce sunt realizate sub formă de parteneriat public-privat, de concesiune de lucrări, respectiv de concesiune de servicii care include și lucrări, finanțate parțial sau integral din fonduri publice și în care riscurile de proiectare și de construcție se transferă parțial sau integral partenerului privat/concesionarului, se adaptează în funcție de indicatorii de performanță pe care trebuie să îi îndeplinească investiția în etapa de operare.

2. Studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate vor propune soluții conceptuale de implementare a investițiilor, prin raportare la criteriile tehnice minime, funcționalitățile concrete și rezultatele vizate pe care trebuie să le îndeplinească obiectivele în cuprinsul etapei de operare, soluțiile tehnice constructive urmând a fi elaborate ulterior de către partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului.

3. Elaborarea devizului general și a devizului pe obiect, ca părți componente ale studiului de fezabilitate, nu mai este necesară, urmând a fi elaborate de partenerul privat/concesionar,  în etapa de implementare a contractului, pe baza soluției tehnice declarate câștigătoare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat/concesiune.

4. Indicatorii maximali sunt determinați ca valoare totală a cheltuielilor finanțate din fonduri publice, care constă în valoarea totală a cheltuielilor exprimate sub forma plății în etapa de pregătire a proiectului, sub forma de plăți în etapa de construire a proiectului și sub forma de plăți în etapa de operare a proiectului.

5. Conținutul-cadru al studiului de prefezabilitate este reglementat în anexa nr. 31, în timp ce conținutul-cadru al studiului de fezabilitate este reglementat în anexa nr. 41.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații a lucrat îndeaproape cu International Finance Corporation în etapa de pregătire și de redactare a noului act normativ cu autoritățile publice competente în materie de contracte publice (în special, Unitatea de Management a Investițiilor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice).

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

Iuliana Leon deține o vastă experiență în servicii de reglementare în domeniul parteneriatului public-privat, concesiunilor de lucrări publice și concesiunilor de servicii, achizițiilor publice, în redactarea legislației primare și secundare din România și Moldova. În ultimul timp, Iuliana Leon a coordonat echipe de avocați interdisciplinare selectate de Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, în pregătirea unor proiecte publice de anvergură din domeniul infrastructurii, inclusiv din domeniul infrastructurii portuare. Iuliana Leon este inițiatoarea primului Summit Internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat organizat la București, care se dorește a deveni o tradiție, și este un renumit lector în cadrul forumurilor internaționale organizate în domeniul Parteneriatului Public-Privat.

Tudor Bonifate este doctorand în drept administrativ în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, cu o temă de cercetare finanțată din granturi de la bugetul de stat și dedicată noțiunii de interes în contenciosul administrativ. Deține o diplomă de master emisă de aceeași instituție de învățământ superior, cu specializarea Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat, după ce anterior a absolvit studiile de licență în calitate de șef de promoție și a fost admis în cadrul Baroului București cu cel mai mare punctaj la nivel național. Tudor Bonifate face parte din departamentul de Litigii & Arbitraje al Țuca Zbârcea și Asociații și lucrează îndeaproape cu echipa specializată în Drept public din cadrul firmei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 37 / 123
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...