ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Țuca Zbârcea & Asociații și IFC, contribuție de impact la modificarea legislației aplicabile PPP și concesiunilor din România

26 Noiembrie 2023   |   BizLawyer

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

 
 
Țuca Zbârcea & Asociații s-a alăturat International Finance Corporation, parte a World Bank Group, în cadrul eforturilor de adaptare a cadrului normativ la necesitățile proiectelor de parteneriat public-privat și de concesiuni de lucrări și concesiuni de servicii din țara noastră.

În Monitorul Oficial nr. 1058/23.11.2023, a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 1116/16.11.2023, având ca obiect modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice corespunzătoare obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice („H.G. nr. 907/2016”).

Adoptarea acestui act normativ este rezultatul unei colaborări intense și de lungă durată între Guvernul României (în special, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii) și International Finance Corporation. Obiectivul modificării hotărârii Guvernului a fost acela de a corela conținutul studiilor de prefezabilitate și de fezabilitate pentru contractele de parteneriat public-privat și concesiuni cu cele mai bune practici europene și internaționale, respectiv de a permite valorificarea expertizei și inovării aduse de partenerul privat/concesionar în cadrul proiectului.


În esență, s-a introdus o nouă secțiune ce reglementează conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții realizate sub formă de parteneriat public-privat sau de concesiune de lucrări ori de servicii, în cadrul capitolului III al H.G. nr. 907/2016 (referitor la documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice), precum și două noi anexe care reglementează conținutul-cadrul al studiului de prefezabilitate și pe cel al studiului de fezabilitate aferente acestui tip de proiecte.

Principalele modificări și completări în domeniul pregătirii proiectelor de parteneriat public-privat, respectiv de concesiuni de lucrări sau de servicii, sunt următoarele:

1. Conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiții ce sunt realizate sub formă de parteneriat public-privat, de concesiune de lucrări, respectiv de concesiune de servicii care include și lucrări, finanțate parțial sau integral din fonduri publice și în care riscurile de proiectare și de construcție se transferă parțial sau integral partenerului privat/concesionarului, se adaptează în funcție de indicatorii de performanță pe care trebuie să îi îndeplinească investiția în etapa de operare.

2. Studiul de prefezabilitate și studiul de fezabilitate vor propune soluții conceptuale de implementare a investițiilor, prin raportare la criteriile tehnice minime, funcționalitățile concrete și rezultatele vizate pe care trebuie să le îndeplinească obiectivele în cuprinsul etapei de operare, soluțiile tehnice constructive urmând a fi elaborate ulterior de către partenerul privat/concesionar, în etapa de implementare a contractului.

3. Elaborarea devizului general și a devizului pe obiect, ca părți componente ale studiului de fezabilitate, nu mai este necesară, urmând a fi elaborate de partenerul privat/concesionar,  în etapa de implementare a contractului, pe baza soluției tehnice declarate câștigătoare în cadrul procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat/concesiune.

4. Indicatorii maximali sunt determinați ca valoare totală a cheltuielilor finanțate din fonduri publice, care constă în valoarea totală a cheltuielilor exprimate sub forma plății în etapa de pregătire a proiectului, sub forma de plăți în etapa de construire a proiectului și sub forma de plăți în etapa de operare a proiectului.

5. Conținutul-cadru al studiului de prefezabilitate este reglementat în anexa nr. 31, în timp ce conținutul-cadru al studiului de fezabilitate este reglementat în anexa nr. 41.

Echipa Țuca Zbârcea & Asociații a lucrat îndeaproape cu International Finance Corporation în etapa de pregătire și de redactare a noului act normativ cu autoritățile publice competente în materie de contracte publice (în special, Unitatea de Management a Investițiilor Publice din cadrul Ministerului Finanțelor Publice).

Avocații firmei implicați în acest mandat sunt Iuliana Leon, Managing Associate și Tudor Bonifate, Associate.

Iuliana Leon deține o vastă experiență în servicii de reglementare în domeniul parteneriatului public-privat, concesiunilor de lucrări publice și concesiunilor de servicii, achizițiilor publice, în redactarea legislației primare și secundare din România și Moldova. În ultimul timp, Iuliana Leon a coordonat echipe de avocați interdisciplinare selectate de Corporația Financiară Internațională (IFC), parte a Grupului Băncii Mondiale, în pregătirea unor proiecte publice de anvergură din domeniul infrastructurii, inclusiv din domeniul infrastructurii portuare. Iuliana Leon este inițiatoarea primului Summit Internațional în domeniul Parteneriatului Public-Privat organizat la București, care se dorește a deveni o tradiție, și este un renumit lector în cadrul forumurilor internaționale organizate în domeniul Parteneriatului Public-Privat.

Tudor Bonifate este doctorand în drept administrativ în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, cu o temă de cercetare finanțată din granturi de la bugetul de stat și dedicată noțiunii de interes în contenciosul administrativ. Deține o diplomă de master emisă de aceeași instituție de învățământ superior, cu specializarea Achiziții publice, concesiuni, parteneriat public-privat, după ce anterior a absolvit studiile de licență în calitate de șef de promoție și a fost admis în cadrul Baroului București cu cel mai mare punctaj la nivel național. Tudor Bonifate face parte din departamentul de Litigii & Arbitraje al Țuca Zbârcea și Asociații și lucrează îndeaproape cu echipa specializată în Drept public din cadrul firmei.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 4 / 90
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2024” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și Schoenherr, prezențe constante la gala premiilor, RTPR intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a treia oară consecutiv
DLA Piper | The Opportunity: Lawyer, Employment
Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement obține la ICCJ o soluție definitivă în favoarea unui cunoscut operator de restaurante, într-o dispută judiciară cu un probatoriu voluminos, care a durat peste 4 ani. Proiect coordonat de Ioana Gelepu (Managing Partner)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...