ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Monica Alexandra Popa, una dintre mândriile promoției 2021: ”Hard work pays off. Fie că vorbim de magistratură sau de avocatura de business, nu cred că există un drum ușor.” Apetitul pentru avocatura de business i s-a deschis în timpul unui stagiu de practică organizat de Filip & Company, iar acum s-a alăturat firmei ca stagiar

17 Mai 2022   |   Ștefania Enache

În ceea ce privește sistemul de învățământ juridic superior din România, consideră că este în mod sigur unul perfectibil, mai ales când vine vorba despre pregătirea de a practica dreptul imediat după finalizarea studiilor.

 
 
Monica Alexandra Popa și-a finalizat studiile de licență în 2021, fiind unul dintre cei mai buni studenți din generația sa, iar acum este avocat stagiar în cadrul Filip & Company. Rezultatele bune obținute în timpul facultății, dar și cele de la admiterea în Barou au reprezentat un avantaj pentru traseul profesional care i s-a deschis tinerei, după absolvire, dar greul abia acum începe, Monica fiind obligată să confirme și prin munca practică faptul că este printre cei mai buni.

„Cu siguranță, faptul că am avut o traiectorie constantă și că m-am încadrat mereu printre primii clasați au reflectat despre mine următoarele aspecte: știu cel puțin teoria dreptului și înțeleg că, pentru a fi un bun profesionist, trebuie să cunosc temeinic litera și spiritul legii. Însă acestea nu au fost suficiente, a fost nevoie de disponibilitatea de a învăța practica dreptului și de a fi mereu curioasă și deschisă către perfecționare”, punctează tânăra avocată.


De la psihologie la drept

În adolescență, Monica nu și-a dorit să studieze dreptul. Gândul său era să urmeze Facultatea de Psihologie, doar că viața avea alt plan cu ea, așa că, la finalul liceului, a fost printre tinerii care au susținut examen de admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.

„Într-o notă amuzantă, cred ca Facultatea de Drept m-a ales pe mine, mai curând decât să o aleg eu. Inițial, planul era să urmez Facultatea de Psihologie. În clasa a XI-a, lucrurile s-au schimbat și mi-am dat seama că structura mea internă este potrivită unei altfel de cariere, într-un domeniu care să ofere spiritului meu competitiv și dorinței de a performa un orizont mai vast. Am dezvoltat o pasiune pentru economie și am fost îndrumată de doamna profesor Daniela Buliga către posibilitatea de a urma Facultatea de Drept a Universității din București, iar ulterior întreaga familie, precum și doamna profesor de limba română, Maria Gheorghe, m-au susținut”, povestește Monica.

Studiile liceale le-a urmat în Constanța, în cadrul Liceului Teoretic „Traian”, iar în cei patru ani petrecuți în această instituție de învățământ a întâlnit multe oportunități de a explora, de a vedea ce i se potrivește, ce îi place și a fost ajutată de cadre didactice mereu deschise către dialog, înțelegere și susținere.
Așa s-a ajuns și în situația în care pașii i-au fost îndreptați către o facultate de drept, iar astăzi, când privește în urmă, Monica susține cu tărie că dacă ar trebui să o ia de la capat ar proceda fix la fel.

„Aș alege să urmez tot Facultatea de Drept, fără să pun la îndoială că este domeniul cel mai potrivit pentru a mă dezvolta și a mă bucura cu fiecare reușită. Bineînțeles că aceste sentimente se datorează faptului că, în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, am avut șansa de a învăța de la unii dintre cei mai luminați și mai pregătiți practicieni si teoreticieni ai dreptului. Cât despre parcursul de până acum, cred că aș lucra mai mult cu emoțiile mele, îndeosebi timiditatea, care uneori mă împiedică să mă implic suficient, să verbalizez și să acționez așa cum se dovedea ulterior că puteam să o fac. Dacă ar fi posibil, aș schimba perioada în care a izbucnit pandemia, întrucât o bună parte din studenție nu a putut fi valorificată cum se cuvenea. Anii III și IV din Facultatea de Drept au fost de departe cei mai fructuoși, atat din punct de vedere academic, cât și din punct de vedere social, dar semnificativ afectați de pandemie”, precizează tânăra.

Monica mai spune că, deși îi este greu să reducă la câteva rânduri multele experiențe din timpul facultății, poate confirma că anii studenției au fost cei mai frumoși. „În multe momente, studenția, pentru mine, a reprezentat încercarea de a reuși să mențin echilibrul dintre viața socială și cea academică, fapt care s-a sfârșit, de fapt, cu mai puține ore de somn, dar cu mai multe experiențe, amintiri și oameni noi. Trecerea de la liceu la facultate a fost, dintr-o anumită perspectivă, insesizabilă. Am început facultatea foarte entuzismată, astfel încât timpul a fost rapid ocupat cu tot felul de activități și nici nu mi-am dat seama de momentul în care trecuse prima sesiune din viața mea”, nuanțează avocatul.

Din punctul său de vedere, fără a minimiza relevanța vreunei experiențe din perioada studenției, cele mai importante momente au fost acelea în care a simțit că se află acolo unde trebuie să fie și că ceea ce face este bine. „Aceste momente au fost cele în care reușeam, alături de coechipieri, să găsim soluții unor probleme juridice, al căror răspuns conținea termenul „depinde”. De asemenea, ocaziile din cadrul proceselor simulate, când reușeam să duc la îndeplinire un task din cadrul școlilor de vară, sau când obțineam din prima încercare notă maximă la un examen, despre care se spunea „nu te panica, acest examen se promovează sigur în a doua restanță”. Dintre toate aceste etape, practica juridică din cadrul Summer Practice al casei de avocatură Filip & Company a reprezentat elementul decisiv în alegerea parcursului pe care îl urmez acum, fiind un program foarte bine organizat. În cadrul acestuia, am receptat, prin propriile simțuri, o parte din avocatura de business”, detaliază tânăra.

Admite faptul că Facultatea de Drept nu este ușoară, dar consideră că dificultățile și eforturile intelectuale sunt inerente oricărei alegeri care presupune performanță. „Să luăm exemplul unui sportiv de succes: medalia de aur necesită efort și sacrificii? Răspunsul său va fi cu siguranță da, însa va fi urmat imediat de motivația internă de a fi cel mai bun în domeniul preferat. Se poate face o astfel de analogie pentru Facultatea de Drept, unde trebuie să faci constant alegeri între a citi în plus câteva pagini de doctrină și jurisprudență, a merge la cafenea sau a dormi doar șase ore. Toate aceste alegeri nu au fost resimțite ca sacrificii, dar ca etape necesare în parcursul pe care l-am ales în mod liber, de a fi profesionistă în domeniul dreptului”, argumentează Monica.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

--------------------------------------------------------------
 

A ales avocatura de business


Apetitul pentru avocatura de business i s-a deschis în timpul unui stagiu de practică organizat de Filip & Company. Se poate spune că a fost o etapă decisivă în alegerea drumului profesional pe care merge astăzi.

Monica este avocat stagiar în cadrul practicii Filip & Company de Capital markets, Corporate M&A. „Această oportunitate a apărut în urma școlii de vară dinaintea anului IV, în urma căreia am primit oferta de colaborare. Printre activitățile în care sunt implicată se numără investigațiile juridice de tip due diligence, înființarea de societăți, asistența clienților în diverse probleme legate de partea corporativă a societății. În viitor, sunt entuziasmată să mă dezvolt și în zona piețelor de capital și a dreptului energiei, despre care nu am avut ocazia să cunosc prea multe în timpul facultății, dar care reprezintă domenii dianmice ale avocaturii de consultanță”, explică avocatul.

Din punctul său de vedere, faptul că piața juridică este una concurențială nu ar trebui să sperie pe nimeni, deoarece concurența este una benefică, obligând la performanță. În plus, crede că orientarea către rezultate, calitate și deschiderea față de schimbările legislative, economice și ale condițiilor de afaceri sunt atribute pe care trebuie să le aibă un profesionist al dreptului.

„Dacă mindsetul este să reușești ușor în domeniul dreptului, atunci premisa de la care plecăm este în neconcordanță cu realitatea. Fie că vorbim de magistratură sau de avocatura de business, nu cred că există un drum ușor; sau, dacă există, eu nu l-am descoperit. Consider că întregul proces devine unul mai plăcut atunci când ai în minte obiectivul final – de a deveni judecător, procuror, avocat, sau altă profesie juridică, și receptezi cu inima deschisă etapele până la acesta. În final, fără excepție, hard work pays off”, nuanțează Monica.

În ceea ce privește sistemul de învățământ juridic superior din România, consideră că este în mod sigur unul perfectibil, mai ales când vine vorba despre pregătirea de a practica dreptul imediat după finalizarea studiilor. „Din perspectiva mea, în măsura în care prezinți un apetit sporit pentru domeniul juridic, oportunitățile nu încetează să apară, iar eforturile sunt recunoscute și recompensate în concordanță. Cred că acesta este sentimenul multor colegi de la Facultatea de Drept a Universității din București, care au reușit să obțină stagii de practică sau oferte de angajare în urma eforturilor de studiu și a dorinței de a experimenta cât mai mult în cadrul stagiilor de practică oferite de instituțiile publice și de casele de avocatură, care colaborează cu Facultatea de Drept în mod constant. Cu toate că mi-a plăcut foarte mult o mare parte din ceea ce am învățat în timpul facultății, odată cu începerea activității practice m-am lovit de blocaje de aplicare a noțiunilor studiate. Dacă ar fi să numesc o activitate care consider că ar trebui adăugată în programa obligatorie, ar fi studierea și pregătirea documentelor juridice, pentru a vedea cum prevederile din Codul Civil și din Legea societăților se reflectă în contractele de vânzare, de prestări servicii sau în actele constitutive ale societăților”, punctează avocatul.

Rețeta succesului, indiferent de domeniul de activitate, rămâne munca. Monica a știut dintotdeauna că doar prin muncă poate reuși, astfel că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a avea rezultate cât mai bune la examene, dar și pentru a participa la cât mai multe activități care o puteau ajuta să descopere latura practică a dreptului. „Nu cred că pot oferi o rețetă general valabilă, însă pot împărtăși ceea ce am făcut eu și a funcționat – mi-am dorit să cunosc mereu cât mai multe informații din domeniul dreptului și al afacerilor și am participat la cât mai multe activități de tipul practicii de specialitate, procese simulate, conferințe și work-shopuri. Facultatea de Drept din cadrul Universității din București nu duce lipsă de astfel de proiecte extracuriculare, astfel încât tot ce trebuie să faci este să vrei să te implici”, concluzionează Monica Alexandra Popa.

-------------------------------------------------------------------------

                                         Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

-------------------------------------------------------------------------


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 41 / 138
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...