ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Călin Paul Chițu, 85 de puncte, al doilea în anul 2021: “Ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”

05 Iunie 2024   |   Ștefania Enache

El spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale.

 
 
Gândul pe care Călin Paul Chițu l-a avut atunci când a decis să dea admitere la Facultatea de Drept a fost acela că va urma calea magistraturii. Între timp, odată cu descoperirea lumii juridice, și-a schimbat planurile, iar acum se îndreaptă către avocatură.  Decizia sa a fost influențată și de experiențele pe care le-a trăit pe parcursul stagiilor de practică pe care le-a efectuat la case de avocatură de top.  „Am intrat în contact de fiecare dată cu o abordare profesională și consecventă a realităților juridice, coroborată cu o atmosferă deschisă, empatică și prietenoasă. În plus, am remarcat munca în echipă, pragmatismul din rezolvarea unor întrebări complexe și documentarea riguroasă și sistematică în vederea soluționării spețelor”, punctează interlocutorul BizLawyer.


Hotărârea de a da admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a reprezentat o continuare firească a pasiunii pe care tânărul a avut-o pentru științele socio-umane și a fascinației față de mecanismele care pun în mișcare întreaga structură a societății în care trăim. „ Acest interes față de domeniul dreptului s-a manifestat timpuriu, încă din anii gimnaziului, prin participarea la Olimpiada Națională de Cultură civică unde am avut ocazia de a asista la fenomenul complex al dezbaterilor și al schimbului de argumente. Deși luasem în calcul la un moment dat și perspectiva oferită de Facultatea de Medicină, în clasa a XI-a am pus capăt controverselor și am început pregătirea pentru Drept”, mărturisește Călin.

Rezultatul pe care l-a obținut la examenul de admitere, susținut în 2021, a fost de 85 de puncte, ocupând astfel a doua poziție în clasamentul studenților admiși în acel an.

Această realizare a constituit nu numai o validare a eforturilor depuse în timpul liceului, ci și o mare responsabilitate pentru viitor, tânărul fiind conștient de faptul că un drum este la început.  

Călin a absolvit Colegiul Național „Spiru Haret” din localitatea natală, Tecuci. Spune despre acea perioadă că a fost una extraordinar de frumoasă, au fost anii formării sale, timp în care a avut oprotunitatea  de a întâlni nu numai dascăli dedicați, ci și colegi și prieteni adevărați, care l-au învățat ce înseamnă devotamentul față de valori, ordinea, camaraderia și echilibrul.
S-a adaptat repede vieții de student

S-a integrat foarte bine în viața studențească, iar prima sesiune a reprezentat o experiență interesantă peste care a trecut cu rezultate foarte bune, în acord cu așteptările sale de la vremea respectivă.

”În primul rând, a fost vorba de volumul de muncă: tranziția de la câteva zeci la sute de pagini de învățat este o primă undă de șoc care îți poate opera modificări substanțiale ale metodelor de învățat aplicate până atunci. În al doilea rând, gestionarea timpului: asimilarea informației trebuie eficientizată și practicată în conformitate cu un program bine stabilit și echilibrat, astfel încât să se găsească un just echilibru între perioada dedicată studiului și celelalte aspecte importante ale vieții personale. În această notă, celelalte sesiuni au mers din ce în ce mai bine”, explică interlocutorul BizLawyer.

Mai spune despre viața de student că este așa cum și-a imaginat-o: aflată undeva la conjunctura între ce este plăcut și ce este util, fiind presărată cu activități și diverse evenimente care-și pun amprenta asupra dezvoltării personale și profesionale. „Astfel, deși tranziția de la liceu la facultate a fost destul de dificilă, studenția este o perioadă frumoasă care merită orice efort de acomodare”, nuanțează tânărul.

Experiențele trăite până acum îl fac să afirme că, după licență, cel mai probabil va urma un master în domeniul Dreptului economic, fie în Drept comercial internațional sau arbitraj, pe de o parte, fie în Drept bancar sau financiar, pe de altă parte, având în vedere interesul pe care-l are încă din vremea liceului pentru dimensiunea economică a societății.

Totodată, va lua în calcul și posibilitatea de a studia și în străinătate, deoarece schimbul de idei între metode didactice diferite și opinii din jurisdicții distincte asupra unor teme variate din sfera Dreptului nu pot decât să contribuie la lărgirea considerabilă a orizontului raționamentelor cu care operezi în fapt.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii

Până acum, Călin Paul Chițu nu are un mentor care să-l îndrume în viitoarea profesie, dar admiră modul în care și-au dezvoltat treptat cariera Prof.univ.dr. Bogdan Aurescu și Lect.univ.dr. Raluca Papadima.

De asemenea, subliniază că după absolvire își va aminti mereu cu drag de cursul de Drept internațional public și de Dreptul afacerilor de la Colegiul juridic franco-român nu numai prin prisma conținutului substanțial al materiilor în sine, ci și datorită modului în care informația era sintetizată și aplicată în concret în cazuri pragmatice, devenind astfel mult mai facil de înțeles și de asimilat.

Întrebat dacă ar trebui schimbat ceva în programa de învățământ pentru ca pregătirea din timpul facultății să fie mult mai aplicată, interlocutorul BizLawyer a menționat faptul că informația prezentată la disciplinele obligatorii ar trebui mult mai bine sistematizată și structurată din punct de vedere temporal pentru a asigura o asimilare eficientă a informației. „În al doilea rând, ar trebui garantată o paletă mai largă de discipline facultative cuplate în pachete asemănătoare celor din anul IV care să introducă studenții la nivel de bază în variate nișe ale Dreptului și să fie încurajată mai mult și într-un mod eficient participarea studenților la diferite concursuri internaționale”, a completat tânărul.

În ceea ce privește plusurile Facultății de Drept, el a nominalizat faptul că oferă un mediu profesional și variat care favorizează schimbul de idei chiar și între studenți pe teme distincte, o transparență destul de ridicată către piața muncii și o bază de date diversă. „Pe de altă parte, nu consider că facultatea are minusuri, deoarece în momentul în care faci un lucru cu pasiune toate dezavantajele sunt văzute într-o manieră pozitivă și constructivă. Având în vedere arhitectura programului de studii, absolvenții de Drept au toate șansele de a se integra facil pe piața muncii, deoarece sunt în principal pregătiți să se adapteze la nou, să fie flexibili și să gestioneze un nivel considerabil de emoții în activitatea derulată”, a precizat interlocutorul BizLawyer.

Călin Paul Chițu are și un sfat pentru cei care abia acum se pregătesc pentru viața de student, este sfatul pe care el l-a primit de la familia sa: „să-și urmeze visurile, să fie perseverenți, să caute mereu lumina în întuneric, să dea dovadă de disciplină și să nu-și piardă credința.”


                                                         Citește și

→   Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice

→   Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională

→   Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”


→   Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 3 / 138
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
  Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
  De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
  Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
  Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
  LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
  Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
  Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...