ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București. Azi, Adelina-Patricia Buică: Momentan, pentru mine Civilul reprezintă rațiunea, iar Penalul pasiunea. Pentru ca studenții să fie mai pregătiți pentru întâlnirea cu realitatea factuală, programa ar trebui să ia tot mai mult în considerare experiența practică

16 Iunie 2021   |   Ștefania Enache

La examenul de admitere la facultate a obținut 87 de puncte, plasându-se pe poziția a noua în lista admișilor.

 
 
BizLawyer a stat de vorbă cu tinerii care, în ultimii ani, au reușit să intre printre primii la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București.O astfel de performanță vine la pachet cu o responsabilitate uriașă. Studentul care a fost admis cu un punctaj mare are obligația de a confirma acest rezultat și în sesiunile de examene. Vă prezentăm poveștile acestor tineri, experiențele pe care ei le-au trăit până acum, dar și sfaturile pe care le au pentru cei care se gândesc să abordeze Dreptul.

Pentru Adelina-Patricia Buică, Facultatea de Drept nu a fost prima opțiune, ci a venit chiar la final, atunci când, după cum mărturisește chiar tânăra, „se instalase panica de a alege ce cale să urmez în viitor”.


O întâlnire fericită

În primii ani de liceu, Adelina visa să intre în rândul Poliției Române. Și-a dat însă seama că o astfel de profesie nu i se potrivește, așa că a căutat alte variante. „Ceea ce m-a determinat să iau decizia de a urma cursurile Facultății de Drept a fost o vizită a unei doamne judecător la liceul din Alexandria pe care l-am absolvit. În urma discuțiilor pe care le-am purtat, am început să cred din ce în ce mai tare că acesta este și drumul meu. Văzând că toți cei din jur începuseră deja pregătirea pentru admiterea la diverse facultăți, am hotărât să nu mai aștept nici eu. Am reușit astfel să mă pregătesc pe parcursul ultimului an de liceu”, povestește studenta.

La examenul de admitere la facultate a obținut 87 de puncte, plasându-se pe poziția a noua în lista admișilor. „Numărul celor înscriși a fost de 1.330 de persoane, ceea ce a făcut ca momentul acesta să reprezinte o reală reușită care mi-a consolidat încrederea în propriile puteri. Totuși, nu consider că punctajul acesta îți procură vreun avantaj pe parcursul facultății din partea domnilor profesori, ci numai la nivelul învățământului la buget, alături de bursă”, punctează Adelina.
Tânăra venea deja cu un bagaj important, având în vedere că a absolvit Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria, ca șefă de promoție datorită faptului că a reușit să termine cei patru ani de liceu cu media 10, alături de media 10 la examenul de Bacalaureat. „Perioada liceului este o amintire plăcută, pe care nu am prețuit-o la acea vreme, cum se întâmplă adesea, pentru că încă nu îți poți da seama că vin perioade mai solicitante atât academic, cât și în ceea ce privește căpătarea unui stil de viață independent, odată cu maturizarea. Pe parcursul liceului am fost o elevă conștiincioasă, m-am integrat în colectivul clasei și aveam o relație bună și cu domnii profesori pe care îi apreciez pentru apropierea pe care o manifestă față de elevi”, își amintește Adelina.Prima sesiune este momentul în care liceul s-a încheiat

După euforia admiterii și bucuria de a deveni student, urmează un moment cu adevărat important: prima sesiune. Adelina susține că momentul acesta este „cel în care te oprești și îți spui că liceul chiar s-a încheiat, pentru că până atunci nu realizezi prea clar diferența, decât din atmosfera cu mult mai formală din amfiteatrele Facultății de Drept. Odată cu prima sesiune, reușești să simți esența vieții de student”.

Pentru tânăra din Alexandria prima sesiune nu a fost chiar o tragedie, având în vedere că s-a pregătit constant pentru seminarele săptămânale, ceea ce i-a ușurat semnificativ munca din timpul sesiunii.

„Iar după ce am văzut că acest sistem dă roade, am păstrat acest mod de abordare și în celelalte sesiuni. Rezultatele au fost în majoritatea lor maxime. Trecerea de la liceu la facultate nu am simțit-o inițial din punct de vedere academic, ci doar din perspectivă socială, deoarece ceea ce „m-a trezit” a fost desprinderea de familie. Ulterior au venit și celelalte elemente care au completat ceea ce începusem să simt, însă experiența studenției în formatul dinaintea pandemiei a fost cu adevărat plăcută, acoperind într-o anumită proporție dorul de casă”, mai spune Adelina.
 


A simțit deja atmosfera din instanțe

Tânăra nu a avut până acum ocazia de a vedea care este atmosfera de lucru într-o firmă de avocatură, dar obiectivul său principal de acum este acela de a obține un stagiu de practică într-o astfel de societate. „Îmi doresc să experimentez cât mai multe arii ale profesiilor juridice pentru a-mi da seama unde mă regăsesc. Până acum am reușit să simt doar atmosfera instanțelor, respectiv Secția de contencios administrativ și fiscal de la Tribunalul Teleorman, unde l-am cunoscut pe domnul judecător Andrei-Radu Dincă, fiind de altfel cel care m-a introdus în această lume practică a juridicului. Am participat și la câteva ședințe de judecată la Curtea de Apel din București, în domeniul dreptului civil și penal”, menționează studenta.

Faptul că mai are destul de mult de parcurs până la licență o face pe Adelina să nu se pronunțe deocamdată în legătură cu ramura de Drept pe care o va aborda. „Consider că este prematur să mă pronunț asupra uneia. Atât dreptul privat, cât și dreptul public m-au fascinat, însă unii dintre colegii mei cu care am interacționat mai mult și mă cunosc destul de bine susțin că mă văd judecător în civil. Momentan îmi doresc să urmez Institutul Național al Magistraturii după licență, însă este doar dorința mea. După cum spuneam, acești ani îmi vor arăta dacă ceea ce îmi doresc se potrivește cu ceea ce sunt, iar dacă mi se va infirma dorința, sunt deschisă spre alte profesii juridice pe care le voi găsi concordante cu personalitatea mea. Pe parcursul primului an, mi-au plăcut mai multe cursuri – Dreptul Constituțional, Dreptul Administrativ, Dreptul Roman, însă cu Dreptul Civil există două variante: love or hate. Din fericire, pe mine m-a cucerit, însă în anul al doilea a apărut și Dreptul Penal. Dacă Civilul a avut mai mult timp să mă cucerească, Penalul e în faza de curtare, însă i-am oferit din ce în ce mai multe șanse. Rămâne de văzut cu care dintre cele două se va forma relația mai consolidată. Momentan, pentru mine Civilul reprezintă rațiunea, iar Penalul pasiunea”, subliniază tânăra.

Pe un licean care ia în calcul posibilitatea de a studia Dreptul, Adelina îl sfătuiește să se informeze întâi despre cum arată măcar principalele profesii juridice pentru a-și da seama dacă acest domeniu se intersectează într-o anumită măsură cu personalitatea lui, pentru că s-ar putea ca ceea ce ne dorim cu tărie să nu fie potrivit pentru noi.

„Există mai multe persoane din aceste profesii juridice pe care le admir pentru modul în care și-au dezvoltat cariera, dar și pentru felul în care privesc domenii de drept, le înțeleg și le transmit mai departe cu pasiune. Ceea ce mă inspiră la acești oameni este capacitatea de a vedea mai profund decât litera legii, de a simți principiile dreptului și de a rămâne oameni, dincolo de carieră. În rest, consider că fiecare persoană își are propriul drum pe care și-l croiește alături de ceea ce îi este menit.”

Adelina-Patricia BuicăIntră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Studenții vor mai multă practică

În ciuda tendințelor care domină în rândul tinerei generații, Adelina s-a pronunțat foarte clar, subliniind că nu-și dorește să studieze în străinătate, ci vrea să rămână în România.

De asemenea, este de părere că sistemul de învățământ de la noi din țară se poate îmbunătăți constant. Referindu-se la facultățile de drept, Adelina atrage atenția că, în acest moment, programa de învățământ este axată pe partea teoretică, iar studenții trăiesc cei patru ani cu realitatea pe care ei și-o formează, pe baze idealiste, romantice chiar.

„La finalul facultății se lovesc de carențele lumii practice, fie că acestea sunt cauzate de lipsurile din legislație, fie pentru că practicienii sunt oameni și pot aprecia diferit sau pot greși. Pentru ca studenții să fie mai pregătiți pentru întâlnirea cu realitatea factuală, programa ar trebui să ia tot mai mult în considerare experiența practică, având în vedere că cele două săptămâni obligatorii aferente primului an de studiu reprezintă o perioadă aproape nesemnificativă”, susține tânăra.

Ea are o opinie foarte clară legată și de instituția de învățământ în care este studentă. „Încercând să mă plasez obiectiv, printre plusurile facultății se numără acele cadre didactice care, pe lângă pregătirea impecabilă, se pun în ipostaza studentului și reușesc astfel să transmită informația în forma pe care studentul o înțelege și o poate asimila, dar totodată și la standardele dorite. La capitolul minusuri, pot menționa aplecarea către opiniile studenților atunci când se iau decizii sau măsuri care îi privesc. În acest sens, pot să menționez faptul că există un grup consultativ al studenților merituoși din care și eu fac parte. Ni s-a cerut, intr-adevăr, părerea cu privire la ultimul eveniment neplăcut al facultății, respectiv cel referitor la fraudă. Astfel că se poate vedea că se fac pași spre îmbunătățirea acestui aspect”, apreciază Adelina.

În ceea ce privește cursurile cu cel mai mare succes, tânăra menționează că, în acest semestru, a observat că numărul cel mai mare de studenți care participă la cursurile online se înregistrează, în general, la profesorul Flavius Antoniu Baias. „Îmi amintesc, de asemenea, că la cursul de Instituții Politice din anul întâi al domnului profesor Bogdan Dima abia îți găseai un loc. Foarte mulți studenți participau și la cursul de drept administrativ al doamnei profesor Dana Tofan, pe care am fost nevoiți să îl mutăm în Aula Magna, având în vedere numărul mare de studenți.La materia Drept Civil studenții participă în general în număr mare, astfel că și la cursurile din anul întâi ale domnilor profesori George Ilie si Radu Rizoiu participau studenții în număr mare”, povestește Adelina.

Studenția în pandemie


Adelina nu consideră că viața de student este una grea, doar că pandemia a produs schimbări importante. „Mici deficiențe se întâlnesc oriunde, ceea ce e important este celeritatea cu care se depășesc. Probabil problema actuală ar fi faptul că unii studenți nu dispun de condițiile necesare pentru desfășurarea cursurilor online, însă știu că din partea facultății a existat deschiderea de a oferi ajutor în sensul asigurării de echipament. Pentru mine, ca studentă la Drept, schimbarea înseamnă faptul că suntem privați de atmosfera din amfiteatru care involuntar te determina să te integrezi în peisaj, în timp ce de acasă e mai dificil să rămâi concentrat când prin decor apare mama supărată că nu ai făcut curățenie, în timp ce tu ești la seminar și te străduiești să asculți și să înțelegi superficia”, nuanțează tânăra.

În aceste vremuri, tinerii nu prea simt calitatea de student așa cum se simțea atunci când se întâlneau cu colegii pe scările facultății pentru a merge la cursuri și seminare. „De asemenea, la seminarele în format fizic, discuțiile se desfășurau mult mai natural, era mai ușor să intervii și să adresezi întrebările de moment. Online, apar dificultăți legate de funcționarea camerei, a microfonului, se pierde timpul din cauza acestor aspecte tehnice”, mai spune studenta.

Totuși, Adelina a învățat lecții importante în această pandemie, lecții care în mod sigur o vor ajuta în viață. „Am învățat să prețuiesc tot ce trăiesc, pentru că înainte să fiu privată de anumite aspecte, le vedeam atât de firești, încât credeam că oricum mi se cuvin, le vedeam inerente omului, însă se pare că anumite laturi ale vieții sunt adevărate privilegii”, conchide tânăra. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 45 / 415
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat clienții în finanțări de cca. 2,8 miliarde de euro, în ultimul an. Cele mai relevante au continuat să fie finanțările sindicalizate în care bănci din România au pus la dispoziția împrumutaților fonduri semnificative pentru capital de lucru. De vorbă cu Alina Radu, Partener și Coordonator al practicii, despre particularitățile proiectelor, apetitul pentru finanțare, echipă și tendințele care se prefigurează
Biroul CMS din București a asistat grupul german All4Labels în achiziția Romprix Exim. O echipă de avocați cu senioritate ridicată a lucrat în tranzacția prin care se configurează liderul pieței locale de imprimare digitală industrială
BONDOC și Asociații, alături de organizatorii Concertului Extraordinar de Anul Nou de la Ateneul Român ǀ Mihaela Bondoc (Partener): Talentul, emoția, dedicarea, merită toată susținerea noastră
Avocații firmei Stratulat Albulescu spun că apar tot mai multe tranzacţii de conţinut social media care, pe lângă valoarea impresionantă, vin la pachet cu implicaţii din perspectivă IP pe mai multe niveluri. De vorbă cu Elena Stan, Managing Associate, despre schimbările semnificative din legislația mărcilor, aspectele provocatoare ale proiectelor din practica de IP și diversitatea portofoliului de clienţi
Bondoc și Asociații obține câștig de cauză într-un litigiu privind validitatea contractelor încheiate de lanțurile de supermagazine
Schoenherr a asistat CA Immo, iar KPMG Legal a stat alături de Pavăl Holding în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală. CBRE, consultant financiar și imobiliar exclusiv al vânzătorului | Ce avocați au lucrat în achiziția de 377 mil. € și ce spune Karina Pavăl, Vicepreședinte Pavăl Holding, despre echipa de consultanți
NNDKP a asistat cu succes Enel într-un litigiu fiscal complex privind deductibilitatea amortizării fiscale aferente unor active corporale dobândite prin transfer de la clienți
Arbitrajul ICSID cerut de Plaza Centers NV, dezvoltator imobiliar care cere statului român să compenseze pierderi de cca. 383 mil. € în proiectul Dâmbovița Center, intră în line dreaptă după numirea arbitrilor. România a mers pe mâna unui profesor emerit al Universității Sorbona, reclamanții au ales un canadian, iar președintele Tribunalului este un lord englez
Statul a bugetat aproape o jumătate de milion de euro, anul acesta, pentru arbitrajul în care 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări au chemat România la ICSID. Ce onorarii primesc firmele care asigură apărarea României în acest dosar în care investitorii susțin că au avut pierderi considerabile și au pretenții de 213 mil. €
Activitate intensă pentru avocații de concurență de la PNSA, firmă evidențiată de directoarele internaționale în această arie de practică. Despre lista priorităților Consiliului Concurenței, proiectele în care sunt implicați avocații și cele mai sensibile reglementări de care firmele trebuie să țină seama, într-o discuție cu partenerul Mihaela Ion
Stratulat Albulescu a asistat Reorg în legătură cu achiziția furnizorului de tehnologie modernă - FinDox
MPR Partners primește trei premii din partea Client Choice by Lexology - 2022. Mușat & Asociații, Simion & Baciu și Filip & Company primesc câte o distincție. Cine sunt avocații aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...