
9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare pana în 2030 (Arthur Hunt și Bona Fide)
21 Februarie 2024
BizLawyer• 91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat de grupul Arthur Hunt si compania Bona Fide din Franta, considera ca organizatiile lor vor trece prin transformari moderate si majore pana in 2030*. • Nevoia de integrare accelerata a tehnologiilor in organizatii este principala ingrijorare pentru 84% dintre executivi, in timp ce 80% considera ca vor avea provocari in a relationa cu noile generatii din echipa, care nu isi mai iau angajamente pe termen lung si doresc mai multa flexibilitate de program si de contract. • “Un mindset adecvat poate face diferenta, in aceste vremuri incerte, intre succes si esec”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.
In fata unui mediu economic dinamic si imprevizibil, liderii sunt nevoiti sa isi ajusteze structura organizationala si strategiile de business, pentru a-si consolida rezilienta in fata provocarilor economice actuale.
Schimbarile actuale fac referire la optimizarea proceselor interne pentru a eficientiza resursele si a scadea costurile, la investitiile in inovatie pentru asigurarea stabilitatii intr-o perioada volatila, la cresterea focusului pe client si nevoile acestuia, dezvoltarea si consolidarea parteneriatelor strategice, sau adaptarea la modificarile legislative (de exemplu: taxa pe zahar, constrangeri in ce priveste abordarea sustenabila etc). Mai mult, unele companii s-au extins strategic sau si-au mutat bazele de productie in alte tari pentru a ramane competitive pe piata.
Pe de alta parte, potrivit aceluiasi sondaj, nevoia de integrare accelerata a tehnologiilor in organizatii este principala ingrijorare pentru 84% dintre executivi, in timp ce 80% considera ca vor avea provocari in a relationa cu noile generatii din echipa, care nu isi mai iau angajamente pe termen lung si doresc mai multa flexibilitate de program si de contract.
In tot acest context, marile organizatii investesc in pregatirea liderilor viitorului si in abilitatile lor de a conduce, mai puncteaza specialistii Arthur Hunt Romania.
“Liderii viitorului trebuie sa fie in primul rand agili, sa se adapteze cu usurinta provocarilor de pe piata si sa conduca in medii imprevizibile. Pe de alta parte, inteligenta emotionala este o alta abilitate esentiala pentru manageri: ei au nevoie sa isi inteleaga corect si sa isi gestioneze atat propriile emotii, cat si pe ale celor din jur, mai ales atunci cand trebuie sa ia decizii sau sa dezvolte parteneriate strategice. Dezvoltarea inteligentei emotionale ar trebui sa fie prioritara pentru orice lider in momentul de fata. Mindset-ul adecvat poate face diferenta, in aceste vremuri incerte, intre succes si esec”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.
Potrivit unui studiu Harvard Business School, in 4 din 10 companii globale, focusul principal se pune pe pregatirea managerilor de a dobandi abilitati prin care pot gestiona viitoarele provocari competitive si strategice** reprezentate de: globalizare, gestionarea riscului, lipsa talentelor, raspunsurile la schimbarile de pe piata sau adaptarea la schimbarile climatice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2600 / 18962 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...