ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

9 din 10 executivi europeni cred că organizațiile lor vor trece prin procese de transformare pana în 2030 (Arthur Hunt și Bona Fide)

21 Februarie 2024   |   BizLawyer

• 91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat de grupul Arthur Hunt si compania Bona Fide din Franta, considera ca organizatiile lor vor trece prin transformari moderate si majore pana in 2030*. • Nevoia de integrare accelerata a tehnologiilor in organizatii este principala ingrijorare pentru 84% dintre executivi, in timp ce 80% considera ca vor avea provocari in a relationa cu noile generatii din echipa, care nu isi mai iau angajamente pe termen lung si doresc mai multa flexibilitate de program si de contract. • “Un mindset adecvat poate face diferenta, in aceste vremuri incerte, intre succes si esec”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.

 
 
91% din 200 de lideri europeni, care au participat recent la un sondaj realizat la nivel european de grupul de consultanta in HR Arthur Hunt si compania Bona Fide din Franta, considera ca organizatiile lor vor trece prin transformari moderate si majore pana in 2030*. Doar 1% dintre ei au declarat ca nu vor face nicio transformare in cadrul companiilor pe care le conduc in urmatorii sase ani.

In fata unui mediu economic dinamic si imprevizibil, liderii sunt nevoiti sa isi ajusteze structura organizationala si strategiile de business, pentru a-si consolida rezilienta in fata provocarilor economice actuale.

Schimbarile actuale fac referire la optimizarea proceselor interne pentru a eficientiza resursele si a scadea costurile, la investitiile in inovatie pentru asigurarea stabilitatii intr-o perioada volatila, la cresterea focusului pe client si nevoile acestuia, dezvoltarea si consolidarea parteneriatelor strategice, sau adaptarea la modificarile legislative (de exemplu: taxa pe zahar, constrangeri in ce priveste abordarea sustenabila etc). Mai mult, unele companii s-au extins strategic sau si-au mutat bazele de productie in alte tari pentru a ramane competitive pe piata.


Pe de alta parte, potrivit aceluiasi sondaj, nevoia de integrare accelerata a tehnologiilor in organizatii este principala ingrijorare pentru 84% dintre executivi, in timp ce 80% considera ca vor avea provocari in a relationa cu noile generatii din echipa, care nu isi mai iau angajamente pe termen lung si doresc mai multa flexibilitate de program si de contract.

In tot acest context, marile organizatii investesc in pregatirea liderilor viitorului si in abilitatile lor de a conduce, mai puncteaza specialistii Arthur Hunt Romania.

“Liderii viitorului trebuie sa fie in primul rand agili, sa se adapteze cu usurinta provocarilor de pe piata si sa conduca in medii imprevizibile. Pe de alta parte, inteligenta emotionala este o alta abilitate esentiala pentru manageri: ei au nevoie sa isi inteleaga corect si sa isi gestioneze atat propriile emotii, cat si pe ale celor din jur, mai ales atunci cand trebuie sa ia decizii sau sa dezvolte parteneriate strategice. Dezvoltarea inteligentei emotionale ar trebui sa fie prioritara pentru orice lider in momentul de fata. Mindset-ul adecvat poate face diferenta, in aceste vremuri incerte, intre succes si esec”, declara Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt Romania.

Potrivit unui studiu Harvard Business School, in 4 din 10 companii globale, focusul principal se pune pe pregatirea managerilor de a dobandi abilitati prin care pot gestiona viitoarele provocari competitive si strategice** reprezentate de: globalizare, gestionarea riscului, lipsa talentelor, raspunsurile la schimbarile de pe piata sau adaptarea la schimbarile climatice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2664 / 19026
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...